##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

رحمت اله غلامی علی اصغر زینانلو فردین قنبری

چکیده

ایران یکی از خاستگاه¬های زیتون در جهان است و تنوع قابل ملاحظه¬ای در بین اکوتیپ¬های آن از شمال تا جنوب کشور وجود دارد. در این آزمایش ژنوتیپ¬های بومی زیتون موجود در کرمانشاه طی سال¬های 1385-1383 بررسی شدند. این ژنوتیپ¬ها از شش منطقه استان کرمانشاه تهیه و از نظر صفات مورفولوژی و میزان روغن براساس توصیه IOOC4 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنوع قابل توجه¬ای در بین ژنوتیپ¬های مورد مطالعه وجود دارد این تنوع هم بین مناطق و هم بین ژنوتیپ¬های داخل یک منطقه مشاهد شد. همبستگی مثبت و معنی¬داری بین وزن میوه با عرض برگ، وزن هسته و درصد گوشت مشاهده شد و همچنین همبستگی مثبت و معنی¬داری بین درصد روغن در ماده¬تر با طول میانگره و عرض برگ مشاهده گردید. تجزیه خوشه¬ای، ژنوتیپ¬ها را براساس صفات مورفولوژیک در چهار دسته کلی تقسیم‌بندی کرد. این تقسیم¬بندی تا حدود زیادی توانست ژنوتیپ¬های که در یک منطقه هستند در دسته¬های مشابه قرار دهد که این امر نشان‌دهنده آن است که علاوه بر تنوعی که بین این مناطق وجود دارد داخل یک منطقه نیز تنوع قابل توجهی وجود دارد. به¬طور کلی می¬توان نتیجه گرفت که ژنوتیپ¬های استان کرمانشاه تنوع زیادی دارند و صفات مورد مطالعه نیز با وزن میوه و درصد روغن همبستگی خوبی دارند و می¬توان به نحو شایسته از این ژنوتیپ¬ها و صفات در برنامه¬های اصلاحی استفاده کرد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Ajamgard F., and Shafiei Zargar A.R. 2007. Collection and evaluation of olive (Olea europaea L.) germplasm of Khuzestan province. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology, 7: 229-242. (In Persian with English abstract)
2- AL-Maaitah M.I., AL-Absi K.M., and AL-Rawashdeh A. 2009. Oil quality and quantity of three olive cultivars as Influenced by harvesting date in the middle and southern parts of Jordan. International Journal of Agriculture and Biology, 11: 266-272.
3- Anonymous. 2011. Statistics of agricultural and horticultural crops. Ministry of Jihad e Agriculture.
4- Baldoni L., Cultrera N.G., Mariotti R., Ricciolini C., Arcioni S., Vendramin G.G., Buonamici A., Porceddu A., Sarri V., Ojeda M.A., Trujillo I., Rallo L., Belaj A., Perri E., Salimonti A., Muzzalupo I., Casagrande A., Lain O., Messina R., and Testolin R. 2009. A consensus list of microsatellite markers for olive genotyping. Molecular Breeding, 24: 213–231.
5- Bartolini G., Prevost G., Messeri C., and Carignani G. 1998. Olive germplasm: cultivars and world-wide collections. Food Agr. Org., Rome.
6- Beghe D., Molano J.F.G., Fabbri A., and Ganino T. 2015. Olive biodiversity in Colombia. A molecular study of local germplasm. Scientia Horticulturae, 189: 122-131.
7- Belaj A., Leon L., Satovic Z., and delaRosa R. 2011. Variability of wild olives (Olea europaea var. sylvestris) analyzed by agro-morphological traits and SSR markers. Scientia Horticulturae, 129: 561-569.
8- Cimato A., Balolini S., and Casselli K. 1996. Observation on Tuscana olive germplasm .Olivae, 62: 45-51.
9- Colella C., Miacola C., Amenduni M., D’Amico M., Bubici G., and Cirulli M. 2008. Sources of verticillium wilt resistance in wild olive germplasm from the Mediterranean region. Plant pathology, 57: 533–539.
10- Farhani F., Yari R., and Sheidai M. 2011. Molecular, C-value and morphological analyses of somaclonal variation in three olive cultivars. African Journal of Plant Science, 5: 493-499.
11- Ferguson L., Steven S.G., and Martin G.C. 1994. Olive production manual. University of California Division of Agriculture and Natural Resoures Publication, 3353. Pp. 160.
12- Gucci R., Gentile S., Serravalle M., Tomei F., and Rapoport H.F. 2004. The effect of irrigation on fruit development of olive cultivars Frantoio and Leccino. Acta Horticulture, 664: 291-295.
13- I.O.O.C. 2002a. Methodology for the primary characterization of olive varieties. Project on conservation, characterization, collection of Genetic Resources in olive. International Olive Oil Council.15p.
14- I.O.O.C. 2002b. Methodology for the secondary characterization (agronomic, phonological, pomological and oil quality) of olive varieties held in collection. Project on conservation, characterization, collection of Genetic Resources in olive. International Olive Oil Council. 23p.
15- Lavee S., and Wodner M. 2004. The effect of yield, harvest time and fruit size on the oil content in fruits of irrigated olive trees (Olea europaea) cvs. Barnea and Manzanillo. Science Horticulture, 99: 267–277.
16- Mailer R.J., Ayton J., and Conlan D. 2007. Influence of harvest timing on olive (Olea europaea) oil accumulation and fruit characteristics under Australian conditions. Journal food Agriculture Environment, 5: 58-63.
17- Mehri H., Salem M., and Kamoun-Mehri R. 1997. Identification of the principle varieties of olive tree grown in Tunisia. Plant Genetic Resources Newsletter, 112: 68-72.
18- Mkize N., Hoelmer K.A., and Villet M. H. 2008. A survey of fruit-feeding insects and their parasitoids occurring on wild olives. Olea europaea ssp cuspidate, in the Eastern Cape of South Africa. Biocontrol Science and Technology, 18: 991–1004.
19- Moosazadeh R., Shoor M., Tehranifar A., Davarynejad G.H., and Mokhtaryan A. 2014. Evaluation of genetic variation of some grape cultivars based on morphological traits. Journal of Plant Production, 21: 179-192. (In Persian with English abstract)
20- Poureskandari A., Soleimani H., Saba J., and Taheri M. 2013. Evaluation of pomological traits and classification of some olive cultivars in Zanjan province. Seed and Plant Improvment, 29: 623-636. (In Persian with English abstract)
21- Rotondi A., Cultrera N. G., Mariotti R., and Baldoni L. 2011. Genotyping and evaluation of local olive varieties of a climatically disfavoured region through molecular, morphological and oil quality parameters. Scientia Horticulturae, 130: 562-569.
22- Rotondi A., Magli M., Ricciolini C., and Baldoni L. 2003. Morphological and molecular analyses for the characterization of a group of Italian olive cultivars. Euphytica, 132: 129–137.
23- Sadeghi H. 2002. Olive Planting, Maintaining and Harvesting. Agricultural Education Press, 414p. (In Persian with English abstract)
24- Seifi E., and Hossein-Ava S. 2014. The study of pollen-incompatibility relationships in olive cv Koroneiki and the effect of flower emasculation on the results. Journal of Plant Production, 21:149-163. (In Persian with English abstract)
26- Zeinanloo A.A., Arji I., Taslimpour M., Ramazani Malak Roodi M., and Azimi M. 2015. Effect of cultivar and climatic conditions on olive (Olea europaea L.) oil fatty acid composition. Iranian Journal of Horticultural Sciences, 46: 233- 242. (In Persian with English abstract)
ارجاع به مقاله
غلامیر. ا., زینانلوع. ا., & قنبریف. (۱۳۹۷-۰۶-۱۴). بررسی صفات مورفولوژیکی تعدادی از ژنوتیپ¬های بومی زیتون (Olea europaea L.) در استان کرمانشاه. نشریه علوم باغبانی, 32(3), 407-417. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i3.64666
نوع مقاله
مقالات