##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

کریم عرب سلمانی امیرهوشنگ جلالی پیمان جعفری

چکیده

به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد سه توده طالبی (سمسوری ورامین، تیل سبز مشهد و مگسی نیشابور) در سطوح مختلف شوری (2 و 8 دسی‌زیمنس بر متر) پژوهشی در سال 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین انجام شد. در این پژوهش طرح کرتهای خرد شده بر اساس طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد و دو سطح شوری کرت¬های اصلی و سه توده طالبی کرت¬های فرعی را تشکیل دادند. اثر برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر صفت طول میوه (در سطح یک درصد) و بر صفات ضخامت حفره بذر، درصد مواد جامد محلول، قطر گوشت میوه، وزن میوه و عملکرد تازه از نظر آماری معنی‌دار (در سطح 5 درصد) بود. در شوری 8 دسی‌زیمنس بر متر عملکرد تازه سمسوری ورامین، تیل سبز مشهد و مگسی نیشابور نسبت به شوری 2 دسی‌زیمنس بر متر به ترتیب 7/32، 6/45 و 80 درصد کاهش یافت. با افزایش شوری از 2 به 8 دسی‌زیمنس بر متر راندمان مصرف آب در سه توده سمسوری ورامین، تیل سبز مشهد و مگسی نیشابور به ترتیب 6/32، 48/45 و 7/80 درصد کاهش یافت. تیمار شوری 8 دسی‌زیمنس بر متر نسبت به تیمار شاهد، درصد مواد جامد محلول میوه را در توده مگسی نیشابور، تیل سبز مشهد و سمسوری به ترتیب 8/5، 75/1 و 5/1 برابر افزایش داد. با توجه به افت عملکرد هر سه توده آزمایش شده در این پژوهش، استفاده از آب با شوری 8 دسی‌زیمنس بر متر نمی‌تواند برای کشت این محصول در منطقه مناسب باشد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Ahmadi Mirabad A., Lotfi M., and Roozban M.R. 2013. Impact of Water-Deficit Stress on Growth, Yield and Sugar Content of Cantaloupe (Cucumis melo L.). International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 6: 605-609.
2- Amor F.M., Martinez V., and Cerda A. 1999. Salinity duration and concentration affect fruit yield and quality, and growth and mineral composition of melon plants grown in perlite. HortScience, 34: 1234-1237.
3- Asraf M. 2004. Some important physiological selection criteria for salt tolerance in plants. Flora, 199: 361-376.
4- Badr M.A., and Hussein S.A. 2008. Yield and fruit quality of drip-irrigated cantaloupe under salt stress conditions in an arid environment. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 2: 141-148.
5- Ban D., Goreta S., and Borosic B. 2006. Plant spacing and cultivar affect melon growth and yield components. Scientia Horticulturae, 109: 238-243.
6- Borsani O., Valpuesta V., and Botella M.A. 2003. Developing salt tolerant plants in a new century: a molecular biology approach. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, 73:101-115.
7- Botia P., Carvajal M., Cerda A., and Martinez V. 1998. Response of eight Cucumis melo cultivars to salinity during germination and early vegetative growth. Agronomie, 18: 503-513.
8- Burger Y., Shen S., Petreikov M., and Schaffer A.A. 2000. The contribution of sucrose to total sugar content in melons. In: Katzir N, Paris HS. eds. Proceedings of Cucurbitaceae 2000, the 7th Eucarpia Meeting on Cucurbit Genetics and Breeding. Acta Horticulturae, 510: 479–485.
9- De Medeiros D.C., de Medeiros J.F., Lima Pereira F.A., de Souza R.O., and de Souza P.A. 2011. Production and quality of cantaloupe hybrids “Senda” cultivated with different levels of salinity. Revista Caatinga, 24: 92-98.
10- Dehghan A., Zabihiafrouz R., and Hoseinisabet M. 2009. Productivity of crops in exchange for water consumption in Iran and its comparison with world countries. Institute for Planning Research, Agricultural Economics and Rural Development. 83pp. (In Persian)
11- Karchi Z. 2000. Development of melon culture and breeding in Israel. In: Katzir N, Paris HS. eds. Proceedings of Cucurbitaceae 2000, the 7th Eucarpia Meeting on Cucurbit Genetics and Breeding. Acta Horticulturae, 510: 13–17.
12- Kultur F., Harrison H.C., Staub J.E., and Palta J.P. 2001. Spacing and genotype effects on fruit sugar concentration and yield of muskmelon. HortScience, 36: 274–278.
13- Kusvuran S., Ellialtıoğlu S., Abak K., and Yasar F. 2007. Responses of some melon (Cucumis sp.) genotypes to salt stress. Journal of Agricultural Sciences, Ankara University Faculty of Agriculture, 13: 395-404.
14- Lotti C., Marcotrigiano A.R., Giovanni C.D., Resta P., Ricciardi A., Zonno V., Fanizza G., and Ricciardi L. 2008. Univariate and multivariate analysis performed on bio-agronomical traits of Cucumis melo L. germplasm. Genetic Resources and Crop Evolution, 55: 511-522.
15- Maas E. V., and Grattan S. R. 1999. Crop Yields as Affected by Salinity. In: “Agricultural Drainage”, Skaggs R. W. and Van Schilfgaarde, J. (Eds.), Agronomy Monograph 38, ASA, CSSA, SSSA, Madison, WI, PP. 55-110.
16- Mohamed A.S. 2017. Effect of Water and Salt Stresses on Productivity of Cantaloupe in Ismailia Soil. Egyptian Journal of Soil Science, 57: 201-214.
17- Mohammadi R., Dehghani H., Karimzadeh G. Dane F., and Akrami M. 2014. Study on relationships between yield and its components in Iranian cantaloupe genotypes. Iranian Journal of Horticulture, 1: 1-10. (In Persian).
18- Mousavi S. F., Mostafazadeh-Fard B., Farkhondeh A., and Feizi M. 2009. Effects of Deficit Irrigation with Saline Water on Yield, Fruit Quality and Water Use Efficiency of Cantaloupe in an Arid Region. Journal of Agricultural Science and Technology, 11: 469-479.
19- Nastari Nasrabadi H., Nemati H., Sobhani A., and Sharifi M. 2012. Study on morphologic variation of different Iranian melon cultivars (Cucumis melo L.). African Journal of Agricultural Research, 7: 2764-2769.
20- Paris H.S., Amar Z., and Lev E. 2012. Medieval emergence of sweet melons, Cucumis melo (Cucurbitaceae). Annals of Botany, 110: 23-33.
21- Rashid M., Gholami M., and Abbassi S. 2009. Cantaloupe volume determination through image processing. Research Notes, Journal of Agricultural Science and Technology, 11: 623-631.
22- Rashidi M., and Gholami M. 2008. Review of crop water productivity values for tomato, potato, melon, watermelon and cantaloupe in Iran. International Journal of Agriculture and Biology, 10: 432–436.
23- Rashidi M., and Seyfi M. 2007. Effect of water stress on crop yield and yield components of cantaloupe. International Journal of Agriculture Biology, 9: 271-273.
24- Rezaei M. 2017. Use of plastic mulches for reducing salinity and increasing yield of cantaloupe. Journal of Water Research in Agriculture, 30: 497-510. (In Persian)
25- Richardson S.G., and McCree K.J. 1985. Carbon balance and water relations of sorghum exposed to salt and water stress. Plant Physiology, 79: 1015-1020.
26- Sivritepe H.O., Sivritepe N., Eris A., and Turhan E. 2005. The effects of NaCl pre-treatments on salt tolerance of melons grown under long-term salinity. Scientia Horticulturae, 106: 568–581.
27- Tanner C.B., and Sinclair T.R. 1983. Efficient water use in crop production: Research or re-research? P.1-27.In H.M. Taylor et al. (ed.) Limitations to efficient water use in crop production. American Statistical Association, Madison, WI.
28- Trajkova F., and Papadantonakis N., and Savvas D. 2006. Comparative effects of NaCl and CaCl2 salinity on cucumber growth in a closed hydroponic system. HortScience, 41:437-441.
29- Valantin-Morison M., Vaissiere B.E., Gary C. and Robin P. 2006. Source-sink balance affects reproductive development and fruit quality in cantaloupe melon (Cucumis melo L.). The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 81: 105-117.
30- Walters T.W. 1989. Historical overview on domesticated plants in China with special emphasis on the Cucurbitaceae. Economic Botany, 43: 297–313.
31- Zhang P., Senge M., and Dai Y. 2016. Effects of salinity stress on growth, yield, fruit quality and water use efficiency of tomato under hydroponics system. Reviews in Agricultural Science, 4: 46-55.
32- Zong L., Tedeschi A., Xue X., Wang T., Menenti M., and Huang C. 2011. Effect of different irrigation water salinities on some yield and quality components of two field-grown Cucurbit species. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 35: 297-307.
ارجاع به مقاله
عرب سلمانیک., جلالیا., & جعفریپ. (۱۳۹۷-۰۶-۲۱). تأثیر تنش شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد سه توده طالبی ایرانی. نشریه علوم باغبانی, 32(3), 429-438. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i3.65946
نوع مقاله
مقالات