##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

نیازقلی فیروزبخت مهدی رضائی

چکیده

اندازه میوه نقش مهمی در بازارپسندی و قیمت میوه آلوی ژاپنی دارد. به‌منظور بهبود اندازه میوه آلوهای ژاپنی، اثرات محلول‌پاشی دو اکسین مصنوعی NAA (0، 300 و 400 میلی‌گرم بر لیتر) و 2,4-D (0، 10 و 30 میلی‌گرم بر لیتر) در یک آزمایش اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در چهار رقم آلوی ژاپنی (قطره‌طلا، شابلون¬های زودرس، میان¬رس و دیررس) در باغ تجاری شرکت کشاورزی ران در استان گلستان طی سال‌های 1394- 1395 مورد بررسی قرار گرفت. صفات طول، قطر، نسبت طول به قطر و وزن میوه، عملکرد، کارایی عملکرد و درصد میوه درجه یک و دو ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که اکسین¬های مصنوعی باعث افزایش معنی¬دار در سطح احتمال یک درصد در اندازه میوه آلوی ژاپنی شدند. ارقام آلو پاسخ¬های متفاوتی در مقابل تیمارهای محلول¬پاشی نشان دادند. محلول‌پاشی 2,4-D و NAA به صورت میانگین عملکرد در هر درخت را در ارقام شابلون زودرس، میان¬رس، دیررس و قطره طلا به ترتیب 30، 60، 28 و 34 درصد افزایش داد. تنظیم‌کننده‌های رشدی اکسینی باعث افزایش اندازه میوه و عملکرد میوه آلو ژاپنی می¬شوند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Agusti M., Almela V., Andreu I., Juan M., and Zacarias L. 1999. Synthetic auxin 3, 5, 6-TPA promotes fruit development and climacteric in Prunus persica L. Batsch. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 74(5): 556-560.
2- Agusti M., Almela V., Aznar M., El-Otmani M., and Pons J. 1994. Satsuma mandarin fruit size increased by 2, 4-DP. HortScience, 29(4): 279-281.
3- Agustí M., Gariglio N., Castillo A., Juan M., Almela V., Martínez-Fuentes A., and Mesejo C. 2003. Effect of the synthetic auxin 2,4-DP on fruit development of loquat. Plant Growth Regulation, 41(2): 129-132.
4- Agustí M., Zaragoza S., Iglesias D. J., Almela V., Primo-Millo E., and Talón M. 2002. The synthetic auxin 3, 5, 6-TPA stimulates carbohydrate accumulation and growth in citrus fruit. Plant Growth Regulation, 36(2): 141-147.
5- Arzani K., and Akhlaghi-Amiri N. 2000. Size and quality of satsuma mandarin (Citrus unshiu L.) As affected by 2-4, D and Naphtalene Acetic Acid (NAA). Seed and Plant Improvment Journal, 16(4): 450-459.
6- Bregoli A.M. C., Fabbroni Raimondi V., and Costa G. 2010. Improving colour and size of apricot fruit by means of exogenous auxin application. Acta Horticulture, 862: 365-372.
7- Costa G., and Vizzotto G. 2010. Flower and fruit thinning of peach and other Prunus. Horticultural Reviews, 28: 351.
8- Da A., Busta A., Avn A., Lav S., and Rio J. 2009. Fruit thinning using NAA shows potential for reducing biennial bearing of ‘Barnea’ and ‘Picual’ oil olive trees. Crop and Pasture Science, 60: 1124-1130.
9- Dennis F. J. 2000. The history of fruit thinning. Plant Growth Regulation, 31(1-2): 1-16.
10- El-Sharkawy I., Qubbaj S. T., Sullivan A, J., and Jayasankar S. 2016. Stimulated auxin levels enhance plum fruit ripening, but limit shelf-life characteristics. Postharvest Biology and Technology, 112: 215-223.
11- Hartmann H.T., Kester D.E., Davies F.T., and Geneve R.L. 1997. Plant propagation: principles and practices: Prentice-Hall Inc.
12- Manasa P. 2017. Effect of plant growth regulators on yield and quality of pomegranate (Punica granatum. L) cv. bhagwa (Doctoral dissertation, Vasantrao Naik Marathwada Krishi Vidyapeeth, Parbhani).
13- Melvin N. W. 2009. Temperate-zone pomology: Physiology and Culture: Timber Press.
14- Rajput V., and Bhatia S. K. 2017. Changes in fruit quality parameters in Japanese plum CV. Kala Amritsari with chemical flower thinning. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(6): 2220-2223.
15- Rahemi M., and Ramezanian A. 2007. Potential of ethephon, NAA, NAD and urea for thinning pistachio fruitlets. Scientia Horticulturae, 111(2): 160-163.
16- Russo C., Lanza C., Tomaselli F., Lanza G., and Di Martino Aleppo E. 1991. HPLC determination of 2-(2, 4-dichlorophenoxy) propionic acid used for fruit drop control of citrus. Italian Journal of Food Science (Italy).
17- Seehuber C., Damerow L., and Blanke M. 2011. Regulation of source: sink relationship, fruit set, fruit growth and fruit quality in European plum (Prunus domestica L.) using thinning for crop load management. Plant Growth Regulation, 65(2): 335-341.
18- Son L. 2004. Effects of hand and chemical thinning on fruit size and quality of ‘Priana’and ‘Beliana’apricot (Prunus armeniaca) cultivars. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 32(3): 331-335.
19- Statistics A.A. 2011. Ministry of Jihad-e-Agriculture of Iran.
20- Stern R.A., Flaishman M., Applebaum S., and Ben-Arie R. 2007. Effect of synthetic auxins on fruit development of ‘Bing’cherry (Prunus avium L.). Scientia Horticulturae, 114(4): 275-280.
21- Stern R.A., Flaishman M., and Ben-Arie R. 2007. Effect of synthetic auxins on fruit size of five cultivars of Japanese plum (Prunus salicina Lindl.). Scientia Horticulturae, 3(112): 304-309.
22- Stern R.A., Stern D., Harpaz M., and Gazit S. 2000. Applications of 2, 4, 5-TP, 3, 5, 6-TPA, and combinations thereof increase lychee fruit size and yield. HortScience, 35(4): 661-664.
23- Vinita R., Bhatia S. K., Kumatkar R.B., and Suneel S. 2017. Study of chemical blossom thinning on fruiting and fruit quality in Japanese plum (Prunus salicina Lindl.) cv Kala Amritsari. Environment and Ecology, 35(4A): 2831-2835.
ارجاع به مقاله
فیروزبختن., & رضائیم. (۱۳۹۷-۰۶-۰۵). اثر برخی اکسین¬های مصنوعی روی عملکرد و بازارپسندی چهار رقم آلو. نشریه علوم باغبانی, 32(3), 485-493. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v32i3.70390
نوع مقاله
مقالات