بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و گل های زینتی
فرهاد شکوهی فر؛ مجتبی ممرآبادی؛ صهبا طوسی
چکیده
دستیابی به نشانگرهای مرتبط به صفت مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی ملون میتواند در پیشبرد برنامههای اصلاحی موثر باشد. بدین منظور تعدادی از ارقام استاندارد ملون شامل Charentais T، Charentais Fom1، Charentais Fom2 و BG-5384 با سطوح مقاومتی مختلف در برابر قارچ Fusarium oxysporum f. sp. melonis، از نظر صفات ظاهری گیاه و همچنین الگوی حضور ژنهای مقاومت در برابر بیماریها ...
بیشتر
دستیابی به نشانگرهای مرتبط به صفت مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی ملون میتواند در پیشبرد برنامههای اصلاحی موثر باشد. بدین منظور تعدادی از ارقام استاندارد ملون شامل Charentais T، Charentais Fom1، Charentais Fom2 و BG-5384 با سطوح مقاومتی مختلف در برابر قارچ Fusarium oxysporum f. sp. melonis، از نظر صفات ظاهری گیاه و همچنین الگوی حضور ژنهای مقاومت در برابر بیماریها مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده هرچند امکان تمایز ارقام بر اساس صفات ظاهری ممکن بود ولی از آنجا که مطالعه این صفات در ارزیابی تعداد زیاد نمونهها در مطالعات گزینشی کاری بسیار زمانبر و هزینهبر است، الگوی حضور ژن-های مقاومت در دادههای ژنومی این ارقام مورد بررسی قرار گرفت. آنالیزهای دادههای ژنومی ملون با هدف مکانیابی موقعیت گروه لینکاژی MRGH21 به عنوان یکی از گروه های لینکاژی حامل تعدادی از ژن های مقاومت انجام شد. توالی این گروه لینکاژی از دو پایگاه بانک ژن در NCBI و پایگاه MELONOMICS ردیابی شد و توالی حدفاصل دو ژن MRGH12 (MELO3C022143.2.1) و MRGH13 (MELO3C000335.2.1) در برگیرنده این گروه لینکاژی روی کروموزوم شماره Ch09 استحصال شد. وجود جهشهای نقطه ای متعدد در دادههای ژنومی سبب شد تا توالی ژن MRGH13 جهت ردیابی در ارقام ملون مورد بررسی قرار گیرد. آغازگرهای اختصاصی PSh21-F/R برای ردیابی بخشی از توالی این ژن طراحی شد. نتایج ردیابی نشان داد تک باند اختصاصی در ارقام Charentais Fom1 و BG-5384 منطبق با اندازه مورد انتظار قابل ردیابی است. نقش احتمالی پروتئین کدشونده توسط ژن MRGH13 با آنالیز توالی آن در ابزار تحت شبکه InterPro این پروتئین را به عنوان یک عضو خانواده پروتئینهای حامل توالیهای تکراری غنی از لوسین تایید نمود و موقعیت دمینهای TIR، NB-ARC و LRR را مشخص نمود. فرآیندهای زیستی مرتبط با پروتئین MRGH13 در ابزار تحت شبکه QuickGO ارتباط آن را در مسیر پیامرسانی تنظیمکننده پاسخهای ایمنی نشان داد. در مطالعات آتی ارزیابی قابلیت تمایز ارقام مقاوم براساس ژنهای مقاومت از جمله ژن MRGH13 در تعداد بیشتری از نمونهها مورد بررسی پیشنهاد میگردد. همچنین با توجه به کارکردهای پیشبینیشده برای پروتئین MRGH13 بررسی نحوه برهمکنش آن با دیگر پروتئینهای مقاومت و همچنین پروتئینهای عوامل بیماریزا میتواند در شناسایی نقش کارکردی آن در مقاومت مفید باشد.
گیاهان دارویی
طیبه بااراده؛ حسین آرویی؛ محبوبه ناصری؛ مجتبی ممرآبادی
چکیده
میوهها و سبزیها به دلیل داشتن رطوبت بالا و فعالیت بیولوژیکی بعد از برداشت (تنفس، تعرق و فعالیتهای بیوشیمی) فسادپذیرند. پوششدهی میوهها با ترکیبات ضدمیکروبی و در عین حال خوراکی و ایمن برای مصرفکنندگان راهکار موثری برای جلوگیری از فساد میوهها و افزایش ماندگاری آن است. تولید این قبیل پوششهای خوراکی با بهرهگیری ...
بیشتر
میوهها و سبزیها به دلیل داشتن رطوبت بالا و فعالیت بیولوژیکی بعد از برداشت (تنفس، تعرق و فعالیتهای بیوشیمی) فسادپذیرند. پوششدهی میوهها با ترکیبات ضدمیکروبی و در عین حال خوراکی و ایمن برای مصرفکنندگان راهکار موثری برای جلوگیری از فساد میوهها و افزایش ماندگاری آن است. تولید این قبیل پوششهای خوراکی با بهرهگیری از فناوری نانو سـبب افزایش کارایی مواد تشکیل دهنده پوشش میشود. در همین راستا این پژوهش با هدف تهیه و تولید پوشش خوراکی نانوکپسول حاوی اسانس کاکوتی انجام شد. اجزای سازنده فرمولاسیون نانوکپسول، ژل آلوئه ورا، آب، توئین و اسانس کاکوتی بود. جهت شناسایی ترکیبات اسانس از دستگاه گازی کروماتوگرافی GC و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمیGC-MS استفاده شد. میانگین اندازه ذرهای و پتانسیل زتا، تصویر میکروسکوپ الکترونی نانوکپسول و میزان پایداری ذرات و درصد کارایی نانوکپسول محاسبه شد. در اسانس گیاه کاکوتی (Ziziphra tenuiorL.) 21 ترکیب شناسایی شد. ترکیبات اصلی و مهم اسانس کاکوتی شامل پولگون (23/65 درصد)، منتوفوران (72/12 درصد) و 1و8- سینئول (01/6 درصد) بودند. اندازه نانوکپسول حاوی اسانس، 46/84 نانومتر و پتانسیل زتا 02/16- میلیولت بود. براساس نتایج حاصل از میکروسکوپ الکترونی، اندازه ذرات کمتر از 200 نانومتر بود. سطح خارجی نانوکپسولها کاملاً صاف و یکنواخت بود. درصد انکپسولاسیون اسانس 25/83 درصد محاسبه شد. مطالعات پایداری اندازه ذرات و پتانسیل زتا در مدت 3 ماه نشان داد که نانوکپسول حاوی اسانس از پایداری خوبی برخوردار بوده است. به طور کلی نتیجه تحقیق حاضر نشان داد نانوکپسول ژل آلوئه ورا حامل مناسبی برای اسانس کاکوتی است و میتوان به عنوان پوشش خوراکی برای ماندگاری میوهها از آن استفاده کرد.