میوه کاری
منصور جلالی؛ نوراله معلمی؛ اسمعیل خالقی؛ شهره زیودار؛ مصطفی رحمتی جنیدآباد
چکیده
تنک میوه یکی از عملیات باغی محسوب میشود که بر خصوصیات کمّی و کیفی میوه تأثیر میگذارد. بهمنظور بررسی اثر تنک دستی و شیمیایی بر خصوصیات بیوشیمیایی میوه خرما (Phoenix dactylifera L.) رقم ̓خضراوی̒ در مراحل مختلف رشدونمو میوه، آزمایشی در دانشگاه شهید چمران اهواز در سالهای متوالی ۱۴۰۱ و 140۲ اجرا شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح ...
بیشتر
تنک میوه یکی از عملیات باغی محسوب میشود که بر خصوصیات کمّی و کیفی میوه تأثیر میگذارد. بهمنظور بررسی اثر تنک دستی و شیمیایی بر خصوصیات بیوشیمیایی میوه خرما (Phoenix dactylifera L.) رقم ̓خضراوی̒ در مراحل مختلف رشدونمو میوه، آزمایشی در دانشگاه شهید چمران اهواز در سالهای متوالی ۱۴۰۱ و 140۲ اجرا شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل تنک دستی (خوشهچه) (عدم تنک، حذف ۳۳ و 25 درصد از خوشهچهها در مرحله کیمری) و تنک شیمیایی (صفر، 50 و ۱۰۰ میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید در مرحله حبابوک) بود. صفات کیفی اندازهگیری شده شامل درصد مواد جامد محلول کل، pH، درصد اسیدیته کل، شاخص طعم، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل، میزان تانن محلول کل، اسیدآسکوربیک، آنزیمهای پلیگالاکتروناز، پکتینمتیلاستراز، سلولاز و اینورتاز و درصد قندهای احیاء، غیراحیاء و کل میوه بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که تنک دستی و شیمیایی باعث بهبـود ویژگیهای کیفی میوه (میزان فنل کل، تانن محلول کل، اسیدآسکوربیک، فعالیت آنزیمهای پلیگالاکتروناز، پکتینمتیلاستراز و درصد قندهای احیاء و کل) در مرحله تمار گردیده و همچنین بر شاخصهایی نظیر مواد جامد محلول کل، pH و آنزیمهای سلولاز و اینورتاز در مراحل خلال و رطب مؤثر بود. نتایج نشان داد که تغییرات صفات کیفی شامل مواد جامد محلول کل، pH، درصد اسیدیته کل، شاخص طعم، آنزیمهای پلیگالاکتروناز، پکتینمتیلاستراز، سلولاز و اینورتاز و درصد قندهای احیاء و کل تا اواخر دوره رشد (از مرحله کیمری تا تمار) سیر صعودی داشتند. تغییرات روند رشد صفاتی نظیر فنل کل، میزان تانن محلول کل، اسیدآسکوربیک، و درصد قند غیراحیاء از مرحله کیمری تا مرحله تمار روند نزولی داشت. بهطور کلی نتایج بهدست آمده نشان داد که تیمار تنک دستی با حذف ۲۵ درصد از تعداد کل خوشهچهها و تنک شیمیایی با ۱۰۰ میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید، موجب بهبود کیفیت میوه خرما رقم ̓خضراوی̒ گردیده و قابل توصیه به نخلداران است.