مریم حقیقی؛ بهاره نقوی
چکیده
برای بررسی اثر کلسیم و نانوکلسیم در گیاه گوجهفرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و تیمارهای کلرید سدیم با غلظت 0، 25 و 50 میلیمولار و کلسیم و نانوکلسیم با غلظت صفر، 150 و 200 میلیگرم در لیتر در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که وزن تر ریشه با افزایش تنش شوری ...
بیشتر
برای بررسی اثر کلسیم و نانوکلسیم در گیاه گوجهفرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و تیمارهای کلرید سدیم با غلظت 0، 25 و 50 میلیمولار و کلسیم و نانوکلسیم با غلظت صفر، 150 و 200 میلیگرم در لیتر در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که وزن تر ریشه با افزایش تنش شوری به طور معنیداری نسبت به شاهد کاهش یافت و کاربرد 150 میلیگرم در لیتر کلسیم باعث جبران کاهش تنش شوری در تیمار 50 میلیمولار شد. همچنین کاربرد 200 میلیگرم در لیتر کلسیم باعث افزایش چشمگیر حجم ریشه در شرایط تنش شوری شدید نسبت به تیمار شاهد شد. کاربرد 200 میلیگرم در لیتر کلسیم و 150 میلیگرم در لیتر نانوکلسیم باعث بهبود معنیدار محتوای کلروفیل در تیمار 50 میلیمولار کلرید سدیم شد. در شرایط شوری شدید (50 میلیمولار کلرید سدیم) اعمال 150 میلیگرم در لیتر کلسیم به ترتیب باعث افزایش 60، 63، 50 و 70 درصدی وزن تر و خشک ریشه، وزن تر شاخساره و حجم ریشه نسبت به تیمار بدون کلسیم شد. در تیمار 50 میلیمولار کلرید سدیم، کاربرد 150 میلیگرم در لیتر نانو کلسیم باعث جبران محتوای نسبی آب بافت (58/5 درصد) در شرایط تنش شد. کلسیم باعث کاهش اثرات تنش شوری شد اما مقایسه اثرکلسیم و نانوکلسیم نشان داد نانوکلسیم باعث ایجاد تغییرات معنیداری نسبت به کلسیم بر تعدیل تنش شوری در صفات رویشی نداشت.