ابراهیم گنجی مقدم؛ حمید رهنمون؛ محبوبه زمانی پور
چکیده
حدود 25 درصد سطح زیر کشت باغهای درختان میوه هستهدار کشور به کشت زردآلو اختصاص دارد. با این حال، محصول تولیدی این باغها بهدلیل استفاده از ژنوتیپها، همسانهها و ارقام محلی کمبازده غالباً غیریکنواخت و فاقد کیفیت لازم برای عرضه در بازارهای جهانی است. برای رفع تدریجی این مشکل و افزایش نفوذ ارقام و ژنوتیپهای پربازده به عرصه تولید، ...
بیشتر
حدود 25 درصد سطح زیر کشت باغهای درختان میوه هستهدار کشور به کشت زردآلو اختصاص دارد. با این حال، محصول تولیدی این باغها بهدلیل استفاده از ژنوتیپها، همسانهها و ارقام محلی کمبازده غالباً غیریکنواخت و فاقد کیفیت لازم برای عرضه در بازارهای جهانی است. برای رفع تدریجی این مشکل و افزایش نفوذ ارقام و ژنوتیپهای پربازده به عرصه تولید، ویژگی شش ژنوتیپ انتخابی (190، 269، 414، 464، 390 و 177) در مقایسه با رقم اردوباد-90 (به عنوان شاهد) با هدف ارزیابی سازگاری آنها با شرایط اقلیمی استان خراسان رضوی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1396-1398 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گلمکان مطالعه گردید. این ژنوتیپها از حدود 15 سال قبل به روش بهگزینی از داخل جمعیت زردآلوی آذربایجان انتخاب و مراحل مطالعاتی مقدماتی را در رویشگاه اصلی و باغهای کلکسیون و آزمایشی طی کرده بودند. نتایج نشان داد که از لحاظ تاریخهای گلدهی و رسیدن میوه بین ژنوتیپها اختلاف معنیداری وجود دارد. بهطوریکه ژنوتیپ 269 زودگلدهترین (29 اسفند) و ژنوتیپ 190 دیرگلدهترین (8 فروردین) و از لحاظ زمان رسیدن، ژنوتیپ 177 زودرسترین (دهه سوم اردیبهشت) و ژنوتیپ 190 دیررسترین (دهه دوم تیرماه) بودند. همچنین، ژنوتیپ 414 دارای بیشترین ارتفاع (57/302 سانتیمتر)، عرض تاج (03/278 سانتیمتر)، سطح مقطع تنه (75/42 سانتیمتر مربع)، رشد رویشی سالیانه (98/58 سانتیمتر) و شاخص اندازه (76/8 متر) بود. رابطه مستقیمی بین اندازه میوه، اندازه هسته و اندازه مغز وجود داشت، بهطوریکه بیشترین وزن میوه (65 گرم)، وزن هسته (49/3 گرم) و وزن مغز (93/1 گرم) مربوط به ژنوتیپ 414 بود. بیشترین میزان اسیدهای آلی کل (67/0 درصد) مربوط به ژنوتیپ 177، بیشترین میزان pH (97/4) در ژنوتیپ 390 و بیشترین عملکرد (66/20 کیلوگرم) در ژنوتیپ 190 بود. بهطور کلی، ژنوتیپ 177، بهدلیل زودرسی و تازهخوری، ژنوتیپ 414 بهدلیل اندازه بزرگ میوه و ژنوتیپ 190 بهدلیل دیررسی و عملکرد بالا در مقایسه با رقم اردوباد-90 (شاهد) قابل توصیه میباشند.
جلیل دژمپور
چکیده
سرما و یخبندان بسته به زمان وقوع و مرحله فنولوژیکی درخت خسارات جبرانناپذیری به درختان میوه وارد مینماید. بادام (Prunus amygdalus B.) و زردآلو (P. armeniaca L.) از زودگلترین و حساسترین درختان میوه به سرما محسوب میشوند. این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر سرمازدگی و نوسانات باردهی ازسال 1379 روی تیپهای مختلف بادام و زردآلو اجرا گردید. در این ...
بیشتر
سرما و یخبندان بسته به زمان وقوع و مرحله فنولوژیکی درخت خسارات جبرانناپذیری به درختان میوه وارد مینماید. بادام (Prunus amygdalus B.) و زردآلو (P. armeniaca L.) از زودگلترین و حساسترین درختان میوه به سرما محسوب میشوند. این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر سرمازدگی و نوسانات باردهی ازسال 1379 روی تیپهای مختلف بادام و زردآلو اجرا گردید. در این آزمایش شش رقم بادام خیلی دیرگل (سهند، شکوفه و آ200)، دیرگل (تونو و سوپرنوا)، و زودگل (منقا) و شش رقم زردآلو از تیپهای مختلف داخلی (اردباد، نصیری و عسکرآباد) و خارجی (کانینو، رویال و تلتون) انتخاب و برخی از صفات بیولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به سرما در یک دوره 10 ساله مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد خسارت سرما فقط مربوط به سرمای زیر صفر نبوده و شرایط نامساعد جوی در زمان گلدهی و مکانیسم باروری رقم است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم موجب اختلال در فرآیند باروری گلها و تشکیل میوه میگردد. ارقام خیلی دیرگل و خودسازگار (SC) بادام نظیر سهند، آ200، تونو، سوپرنوا و یا ارقام خودسازگار و پرمحصول زردآلو نظیر کانینو، رویال و تلتون از ارقامی بودند که کمتر از سرمای بهاره خسارت دیدند و در اکثر سالها از محصولدهی عادی برخوردار بودند. در حالی که ارقام زودگل و خودناسازگار در اکثر سالها از سرما آسیب دیده بودند. در این پژوهش زمان گلدهی، زمان و مدت خواب فیزیولوژیکی، خودسازگاری گلها، مقاومت به سرمای اندامهای زایشی، دوره گرده افشانی موثر (EPP)، طول دوره گلدهی ، عکس العمل دمایی جوانه های گل از عواملی بودند که بسته به نوع رقم هر یک به شکلی در سرمازدگی و باردهی موثر بودند.
محمد حسینی؛ مصطفی مصطفوی؛ ابراهیم هادوی؛ مهدی رضائی
چکیده
در اکثر مناطق در کشور ما برای تولید برگه زردآلو از گاز گوگرد جهت نگهداری و حفظ رنگ استفاده میشود که آلرژی زا و سرطان زا است. هدف اصلی این پژوهش استفاده از مواد جایگزین گوگرد در تولید برگه زردآلو بود. در این راستا میوههای زردآلو رقم جهانگیری قبل از خشک شدن در مقابل آفتاب تحت سه تیمار (اسیدسیتریک، اسیداسکوربیک و متابی سولفیت) هر کدام ...
بیشتر
در اکثر مناطق در کشور ما برای تولید برگه زردآلو از گاز گوگرد جهت نگهداری و حفظ رنگ استفاده میشود که آلرژی زا و سرطان زا است. هدف اصلی این پژوهش استفاده از مواد جایگزین گوگرد در تولید برگه زردآلو بود. در این راستا میوههای زردآلو رقم جهانگیری قبل از خشک شدن در مقابل آفتاب تحت سه تیمار (اسیدسیتریک، اسیداسکوربیک و متابی سولفیت) هر کدام در دو سطح (5/0 و 7/0 درصد) قرارگرفتند و با یک نمونهی شاهد مقایسه شدند. صفات کیفی برگه زردآلو از قبیل بریکس، pH، مقدار رطوبت برگه، شاخص قهوهای شدن، اسیدیته و صفات ارگانولپتیکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر تیمارهای مختلف اعمال شده روی صفات مورد ارزیابی، معنیدار است و کلیهی تیمارهای اعمال شده اختلاف معنیداری با نمونهی شاهد دارند. تیمار متابی سولفیت سدیم 7/0 درصد کمترین مقدار قهوه ای شدن را داشت ولی باعث سفتی بافت برگه گردید. تیمارهای اسیدسیتریک و اسیدآسکوربیک نیز اثر معنی داری بر میزان قهوه ای شدن نسبت به شاهد دارند، برگه های حاصل از تیمار اسید سیتریک 7/0 کمترین میزان pH و اسیدیته را داشتند. از لحاظ صفات ارگانولپتیک برگه های حاصل از تیمار اسیدسیتریک 7/0 درصد نسبت به بقیه تیمارها نرم تر وخوش طعم تر ارزیابی شدند این برگه ها همچنین رنگ و شکل ظاهری نسبتاً خوبی داشتند.