آزاده صفاریزدی؛ علی گنجعلی؛ رضا فرهوش؛ منیره چنیانی
چکیده
خرفه، Portulaca oleracea، به علت داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی فراوان و اسیدهای چرب مهم مانند امگا-3 و 6، بهعنوان گیاهی ارزشمند مورد توجه میباشد. در آزمایش اول ریزنمونههای حاصل از دانهالهای استریل (برگ، ساقه و جوانه انتهایی) در محیطکشتهای MS و ½MS حاوی غلظتهای 0، 1/0، 3/0 و 5/0 میلیگرم در لیتر BAP و NAA در قالب طرح کاملاً تصادفی به منظور توان ...
بیشتر
خرفه، Portulaca oleracea، به علت داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی فراوان و اسیدهای چرب مهم مانند امگا-3 و 6، بهعنوان گیاهی ارزشمند مورد توجه میباشد. در آزمایش اول ریزنمونههای حاصل از دانهالهای استریل (برگ، ساقه و جوانه انتهایی) در محیطکشتهای MS و ½MS حاوی غلظتهای 0، 1/0، 3/0 و 5/0 میلیگرم در لیتر BAP و NAA در قالب طرح کاملاً تصادفی به منظور توان پینهزایی مورد بررسی قرار گرفتند. صفات مورفولوژیکی پینهها پس از 5 ماه رشد در دمای 25 درجه سانتیگراد و 16/8 ساعت به ترتیب روشنایی و تاریکی، بررسی شد. مشاهدات مؤید تشکیل پینههای بادوام، سبزرنگ و دارای بافت فشرده از ریزنمونههای ساقه بودند. بیشترین درصد پینهزایی، اندازه، وزنتر و خشک پینه به محیطکشت MS حاوی غلظت توأم 5/0 میلیگرم در لیتر BAP و NAA تعلق داشت. آزمایش دوم با هدف بررسی عصاره مخمر بر محتوای ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی پینههای حاصل انجام شد. برای این منظور پینههای 21 روزه به محیطکشت MSدارای تیمار هورمونی منتخب آزمایش اول منتقل و با غلظتهای صفر، 125، 250 و 500 میلیگرم در لیتر عصاره مخمر تیمار شدند. بیشترین محتوای فنل (12/664 میلیگرم اسید گالیک در صد گرم وزن خشک)، فلاونوئید (25/42 میلیگرم کوئرستین در صد گرم وزن خشک) و FRAP (0/787 میکرو مول آهن در گرم وزن خشک) به پینههای تیمار شده با 500 میلیگرم در لیتر عصاره مخمر تعلق داشت. در این آزمایش حداکثر میزان DPPH IC50 (45/2 میلیگرم در میلیلیتر) به تیمار شاهد اختصاص داشت.
نیازقلی فیروزبخت؛ مهدی رضائی
چکیده
اندازه میوه نقش مهمی در بازارپسندی و قیمت میوه آلوی ژاپنی دارد. بهمنظور بهبود اندازه میوه آلوهای ژاپنی، اثرات محلولپاشی دو اکسین مصنوعی NAA (0، 300 و 400 میلیگرم بر لیتر) و 2,4-D (0، 10 و 30 میلیگرم بر لیتر) در یک آزمایش اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در چهار رقم آلوی ژاپنی (قطرهطلا، شابلونهای زودرس، میانرس ...
بیشتر
اندازه میوه نقش مهمی در بازارپسندی و قیمت میوه آلوی ژاپنی دارد. بهمنظور بهبود اندازه میوه آلوهای ژاپنی، اثرات محلولپاشی دو اکسین مصنوعی NAA (0، 300 و 400 میلیگرم بر لیتر) و 2,4-D (0، 10 و 30 میلیگرم بر لیتر) در یک آزمایش اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در چهار رقم آلوی ژاپنی (قطرهطلا، شابلونهای زودرس، میانرس و دیررس) در باغ تجاری شرکت کشاورزی ران در استان گلستان طی سالهای 1394- 1395 مورد بررسی قرار گرفت. صفات طول، قطر، نسبت طول به قطر و وزن میوه، عملکرد، کارایی عملکرد و درصد میوه درجه یک و دو ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که اکسینهای مصنوعی باعث افزایش معنیدار در سطح احتمال یک درصد در اندازه میوه آلوی ژاپنی شدند. ارقام آلو پاسخهای متفاوتی در مقابل تیمارهای محلولپاشی نشان دادند. محلولپاشی 2,4-D و NAA به صورت میانگین عملکرد در هر درخت را در ارقام شابلون زودرس، میانرس، دیررس و قطره طلا به ترتیب 30، 60، 28 و 34 درصد افزایش داد. تنظیمکنندههای رشدی اکسینی باعث افزایش اندازه میوه و عملکرد میوه آلو ژاپنی میشوند.
حمیرا هادیزاده؛ مهدی محب الدینی؛ بهروز اسماعیل پور؛ اسماعیل چمنی
چکیده
کاسنی (Cichorium intybus L.) گیاه دارویی مهمی میباشد که به دلیل داشتن انواع مختلف ترکیبات دارویی حائز اهمیت میباشد. این تحقیق به منظور بهینهسازی کالوسزایی و باززایی گیاه کاسنی با استفاده از ریز نمونههای برگ و دمبرگ مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید.در این آزمایش از غلظتهای مختلف نفتالین ...
بیشتر
کاسنی (Cichorium intybus L.) گیاه دارویی مهمی میباشد که به دلیل داشتن انواع مختلف ترکیبات دارویی حائز اهمیت میباشد. این تحقیق به منظور بهینهسازی کالوسزایی و باززایی گیاه کاسنی با استفاده از ریز نمونههای برگ و دمبرگ مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید.در این آزمایش از غلظتهای مختلف نفتالین استیک اسید (NAA) (0، 1/0،3/0، 6/0، 1 میلیگرم در لیتر)، بنزیل آدنین (BA) (0، 1/0، 5/0، 1، 5/1 میلیگرم در لیتر) و کینتین (KIN)(0، 5/0، 1، 5/1 میلیگرم در لیتر) استفاده گردید. صفات درصد کالوسزایی، درصد باززایی، تعداد نوساقههای باززایی شده در هر ریز نمونه بررسی شد. در ترکیب هورمونی نفتالین استیک اسیدو بنزیل آدنین در هر دو ریز نمونه برگ و دمبرگ در همه ترکیبهای هورمونی کالوسزایی مشاهده شد. در ترکیب هورمونی نفتالین استیک اسید و کینتین بیشترین درصد کالوسزایی در ریز نمونه برگ در محیط کشت حاوی 3/0 میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید در ترکیب با هورمون کینتین با غلظت 1 و یا 5/1 میلی گرم در لیتر مشاهده شد و در ریز نمونه دمبرگ بیشترین درصد کالوسزایی در محیط کشت حاوی 3/0 میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید و 1 میلیگرم در لیتر کینتینحاصل شد. در ترکیب هورمونی نفتالین استیک اسیدو بنزیل آدنین در هر دو ریز نمونه برگ و دمبرگ بیشترین باززایی از لحاظ درصد و تعداد نوساقه در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی 3/0 میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید و 1/0 میلیگرم در لیتر بنزیل آدنینبدست آمد. در ترکیب هورمونی نفتالین استیک اسید وکینتیندر ریز نمونه برگ بیشترین باززایی از لحاظ درصد و تعداد نوساقه در محیط کشت موراشیگ و اسکوگحاوی 1/0 میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید و 1 میلیگرم در لیتر کینتین و در ریز نمونه دمبرگ در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ حاوی 3/0 میلیگرم در لیترنفتالین استیک اسید و 5/0 میلیگرم در لیتر کینتین بدست آمد.