فیزیولوژی پس از برداشت
زهرا پاک کیش؛ سمیه مهاجرپور؛ صفورا سعادتی
چکیده
در این پژوهش، تأثیر تیمار پس از برداشت گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) با غلظتهای (صفر، 2/5 و 5 میلیمولار) بهصورت غوطهوری بهمدت پنج دقیقه بر سرمازدگی و خواص آنتیاکسیدانی میوه موز در طی نگهداری در دمای پنج درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهبرداری هر چهار روز یک بار در روزهای صفر، 4، 8، 12، 16، 20 و 24 انبارمانی انجام گرفت. آزمایش ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر تیمار پس از برداشت گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) با غلظتهای (صفر، 2/5 و 5 میلیمولار) بهصورت غوطهوری بهمدت پنج دقیقه بر سرمازدگی و خواص آنتیاکسیدانی میوه موز در طی نگهداری در دمای پنج درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهبرداری هر چهار روز یک بار در روزهای صفر، 4، 8، 12، 16، 20 و 24 انبارمانی انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل آسیب سرمازدگی، مالون دی آلدهید، آنزیمهای آنتیاکسیدانت شامل کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، ظرفیت مهار رادیکالهای DPPH و میزان تجمع H2O2 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان سرمازدگی در میوههای موز در پاسخ به تیمار 5 میلیمولار گابا کمتر بود که با کاهش نشت یونی و تجمع مالون دی آلدهید همراه بود. میوههای شاهد، بیشترین میزان نشت یونی و آسیب سرمازدگی را داشتند. میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و همچنین ظرفیت آنتیاکسیدانی در میوههای موز در طی دوره انبارمانی سرد تحت تأثیر تیمارهای گابا در مقایسه با شاهد افزایش یافت. میزان تجمع H2O2 که از مهمترین شاخصهای تنش اکسیداتیو در سلول است، تحت انبارمانی در دمای پایین در شاهد بیش از تیمارهای گابا افزایش یافت. در تیمار 5 میلیمولار گابا میزان H2O2 در طی دوره انبارمانی تقریباً ثابت ماند. بهطور کلی، تیمار 5 میلیمولار گابا مؤثرترین تیمار برای کاهش اثرات سرمازدگی و حفظ خواص آنتیاکسیدانی میوههای موز رقم ̓کاوندیش̒ در دوره انبارمانی طولانیمدت بود.
سبزیکاری
سپیده پارساجو؛ فرشاد دشتی
چکیده
شوری خاک و آب یکی از مشکلات در حال افزایش کشاورزی و از مهمترین موانع تولید محصول در جهان است. ترکیبات زیادی در زمینه کاهش اثرات زیان آور تنش شوری مورد استفاده قرار گرفته است. اسید آسکوربیک آنتیاکسیدان محلول در آب میباشد که با بی اثر کردن رادیکالهای آزاد موجب مقاومت گیاهان در برابر تنشهای محیطی میشود. در این پژوهش تأثیر اسید ...
بیشتر
شوری خاک و آب یکی از مشکلات در حال افزایش کشاورزی و از مهمترین موانع تولید محصول در جهان است. ترکیبات زیادی در زمینه کاهش اثرات زیان آور تنش شوری مورد استفاده قرار گرفته است. اسید آسکوربیک آنتیاکسیدان محلول در آب میباشد که با بی اثر کردن رادیکالهای آزاد موجب مقاومت گیاهان در برابر تنشهای محیطی میشود. در این پژوهش تأثیر اسید آسکوربیک بر کاهش اثرات شوری در تولید نشاء گیاه فلفل دلمهای در شرایط کشت گلخانهای مطالعه شده است. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو سطح نمک کلرید سدیم (صفر و 100 میلیمولار) در آب آبیاری و چهار سطح اسید آسکوربیک (صفر، یک، سه و پنج میلیمولار) با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد تنش شوری موجب افزایش نشت یونی و تولید مالوندیآلدئید شد و کاربرد اسید آسکوربیک در غلظت 5 میلیمولار موجب کاهش میزان این صفات در شرایط تنش شوری شد. تنش شوری موجب افزایش میزان پرولین و کاهش کلروفیل کل و پروتئین برگ نشاء فلفل دلمهای شد در حالیکه کاربرد اسید آسکوربیک با غلظت 5 میلیمولار موجب افزایش صفتهای نام برده شد. از طرف دیگر در گیاهان تحت تنش شوری جذب عناصر آهن، روی، مس و فسفر کاهش و سدیم افزایش یافت که کاربرد اسید آسکوربیک باعث افزایش تجمع سه عنصر اول و کاهش تجمع سدیم در برگ گیاهان شد. از نظر شاخصهای رشد، تنش شوری باعث کاهش صفات رشدی (تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر ریشه و برگ) شد و تیمار با اسید آسکوربیک اثر تنش شوری را بر پارامترهای رویشی کاهش داد بطوریکه تحت تنش شوری، تیمار اسید آسکوربیک 5 میلیمولار توانست سطح برگ را نسبت به تیمار شوری بدون کاربرد اسید آسکوربیک افزایش دهد. از طرف دیگر کاربرد اسید آسکوربیک باعث افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز شد. بهطور کلی با توجه به نتایج حاصله میتوان گفت محلولپاشی با غلظت 5 میلیمولار اسید آسکوربیک در نشاء گیاه فلفل دلمهای باعث بهبود مقاومت به شرایط تنش شوری میشود.
نسرین فرهادی؛ سعیده علیزاده سالطه
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی اثر پیش تیمار و محلولپاشی فورکلرفنورون روی پیازچهزایی، ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی پیاز موسیر اجرا گردید. پیش تیمار پیازها از طریق غوطهور سازی آنها در غلظتهای مختلف فورکلرفنورون (0، 5 و 10 میلیگرم در لیتر) به مدت 24 ساعت انجام شد، همچنین محلولپاشی با چهار غلظت فورکلرفنورون (0، 50، 100 و 150 ...
بیشتر
این مطالعه با هدف بررسی اثر پیش تیمار و محلولپاشی فورکلرفنورون روی پیازچهزایی، ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی پیاز موسیر اجرا گردید. پیش تیمار پیازها از طریق غوطهور سازی آنها در غلظتهای مختلف فورکلرفنورون (0، 5 و 10 میلیگرم در لیتر) به مدت 24 ساعت انجام شد، همچنین محلولپاشی با چهار غلظت فورکلرفنورون (0، 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر) دو، چهار و شش هفته پس از کاشت صورت گرفت. پیش تیمار و محلولپاشی با فورکلرفنورون بهطور معنیداری تعداد برگ در هر بوته، وزن تر و وزن خشک پیازها را نسبت به نمونه شاهد افزایش دادند، ولی تعداد پیازچههای تولیدی تحت تأثیر تیمارها تغییری نشان نداد. مقدار آلیسین پیازهای موسیر تحت تأثیر تیمارهای مورد بررسی تغییر معنیداری نداشت و بهطور متوسط مقدار آن 859/0 میلیگرم در هر گرم بافت تازه پیاز بود. تیمار با فورکلرفنورون سبب افزایش معنیدار مقدار فنل کل پیازها گردید و بیشترین مقدار آن (585/1 میلیگرم گالیک اسید در هر گرم بافت تازه پیاز) در پیش تیمار 5 میلیگرم در لیتر و محلولپاشی 100 میلیگرم در لیتر فورکلرفنورون بهدست آمد. فعالیتهای آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز تحت تأثیر تیمارهای مختلف فورکلرفنورون افزایش معنیداری نسبت به نمونه شاهد نشان دادند. افزایش مقدار فنل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان سبب افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی پیازهای موسیر تیمار شده گردید. بر اساس نتایج بهدست آمده، پیش تیمار 10 میلیگرم در لیتر همراه با محلولپاشی 100 میلیگرم در لیتر با فورکلرفنورون میتواند راهکار مناسبی برای افزایش عملکرد و کیفیت پیازهای موسیر از طریق افزایش وزن و خواص آنتیاکسیدانی آنها باشد.