@article { author = {Azizi, E. and Siahmarguee, A. and Nezami, Ahmad and Mohamad Abadi, A.A. and Soheili, R.}, title = {Investigation of Possibility of Fennel (Foeniculum vulgar L.) Autumnal Sowing in Mashhad Condition}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {1-10}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48434}, abstract = {In order to investigate the possibility of Fennel autumnal sowing in Mashhad condition, 2 sets of experiments were conducted in Agricultural College, Ferdowsi University of Mashhad in 2003-2005. This experiment was performed in the manner of Split Blocks based on completely randomized Blocks with three replications. Treatments were two fennel ecotypes (Khorasan and Kerman) and three planting dates (October, December and March). Fennel seeds only were planted in 2003 and in next year, plants were grown of remains parts of stem in surface of soil. Results showed in end of first years, number of remain plant in March planting dates, three times of October planting dates. In second years, number of remain plant in March planting dates 6.5 and 2.7 times October and December planting dates, respectively. Number of remain plant between Khorasan and Kerman ecotypes were not significantly different in two years. However, effects of planting date and ecotype on dry matter and number of primary and secondary branches were not significant but plant of October planting dates superior to the plant of December and March planting dates. Number of umbel without seed in October planting dates was 3.4 and 8.8 times of December and March planting dates. In spite of weight of seed in October planting dates highest than December and March planting dates, effect of planting dates on weight of seed in plant was not significant. In first year highest and lowest yield were obtained in October (68.7 gr/m2) and March (20.5 g/m2) planting dates. But in second year maximum and minimum of yield were obtained in March and October planting dates with 45.3 and 14.2 g/m2, respectively.}, keywords = {Ecotype,Planting date,Survival percentage,yield}, title_fa = {بررسی اثر تاریخ کاشت بر دو اکوتیپ رازیانه (Foeniculum vulgar L. ) در شرایط آب و هوائی مشهد}, abstract_fa = {به‌منظور ارزیابی کشت پاییزه رازیانه در شرایط آب و هوایی مشهد، آزمایشی در سال‌های زراعی 83-1382 و 1384 – 1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، بصورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو اکوتیپ بومی رازیانه (کرمان و خراسان) و سه تاریخ کاشت (مهر، آذر و اسفند) بود. بذر گیاهان رازیانه تنها در سال زراعی 1383 – 1382 کاشته شدند و در سال زراعی بعد، گیاهان از بخش‌های باقیمانده ساقه در مجاورت سطح زمین مجدداً رشد کردند. نتایج نشان داد که در پایان سال زراعی اول، تعداد بوته باقی مانده در تاریخ کاشت اسفند تقریباً 3 برابر کاشت اول بود. در سال زراعی دوم، تعداد بوته باقی مانده در کاشت اسفند 5/6 برابر کاشت مهر و 7/2 برابر کاشت آذر بود. در هر دو سال زراعی بین دو اکوتیپ کرمان و خراسان از نظر تعداد بوته باقیمانده در انتهای فصل رشد تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. در سال دوم علی‌رغم معنی‌دار نبودن اثر تاریخ کاشت و رقم بر وزن خشک و تعداد شاخه‌های اولیه و ثانویه در گیاهان کاشت مهر، از نظر این صفات دارای برتری نسبت به گیاهان کاشت آذر و اسفند بودند. تعداد چترهای بدون دانه در کاشت مهرماه 4/3 برابر گیاهان کاشت آذرماه و 8/8 برابر گیاهان کاشت اسفندماه بود. اثر تاریخ کاشت بر وزن دانه در بوته معنی‌دار نبود، با این وجود وزن دانه در گیاه در کاشت مهر بیشتر از کاشت آذر و اسفند بود. در سال اول آزمایش بیشترین عملکرد در تاریخ کاشت مهر (7/68 گرم در مترمربع) و کمترین آن در تاریخ کاشت اسفند (5/20 گرم در مترمربع) بدست آمد، در صورتی‌که در سال زراعی دوم بیشترین و کمترین عملکرد به ترتیب در تاریخ کاشت اسفند و مهر با 3/45 و 2/14 گرم در متر مربع حاصل شد.}, keywords_fa = {Ecotype,Planting date,Survival percentage,yield}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34207.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34207_d75e4738c6a4f2b8f58c25c78686f1ce.pdf} } @article { author = {Azizi, M. and Shahriari, S. and Aroiee, H. and Ansari, H.}, title = {The Effect of Irrigation Regimes and Mulch Application on Vegetative Indices and Essential Oil Content of Peppermint (Mentha piperita L.)}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {11-21}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.45070}, abstract = {Peppermint (Mentha piperita L.) from Lamiaceae family is one of the most important medicinal plants, used in food, sanitary and cosmetic industries. A field experiment was carried out in Ferdowsi University of Mashhad in 2010-2011 to evaluate the effects of three irrigation levels (100, 80 and 60 percent of water requirements calculated by evaporation pan class A) and two mulch types (black plastic and wood chips) in comparison to control (without mulch) on physiological parameter and essential oils content in a factorial experiments on the basis of Randimised Complete Block Desing with four replications. The data obtained from each harvest analyzed as a factorial experiment on the basis of randomized complete block design with four replications and the results of two harvests analyzed as split plot on time. The results of two harvest indicated that peppermint plants grow better in the first harvest than the second harvest. Plants collected in the first harvest showed higher dry matter and essential oil yield. The highest dry herb yield (44.12 g/plant), the highest percentage of essential oil (2.835 %v/w) and the highest essential oil yield (116.7 l/ha) detected in plots treated with third level of irrigation and use of wood chips mulch. In conclusion the results also confirmed that the highest dry herb and the highest oil yield per area unit were observed in plots treated with third level of irrigation with use of wood chips mulch.}, keywords = {Irrigation,Mulch,yield,Mentha piperita}, title_fa = {بررسی اثر رژیم‌های مختلف آبیاری و انواع مالچ بر خصوصیات رویشی و میزان اسانس نعنا فلفلی (Mentha piperita)}, abstract_fa = {نعنا فلفلی با نام علمی Mentha piperita L.، از جمله گیاهان دارویی و معطر با ارزش در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی است که به دلیل طیف وسیع کاربرد آن در صنایع مختلف دارویی در سطح وسیعی از مزارع کشت می شود. به منظور بررسی تأثیر رژیم های مختلف آبیاری و انواع مالچ بر شاخص‌های فیزیولوژیک و میزان اسانس گیاه دارویی نعنا فلفلی، آزمایشی در سال های 1390-1389 در مزرعة دانشکدة کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد که فاکتورهای آن را سه سطح آبیاری (100 ،80 و 60 درصد نیاز آبی محاسبه شده از تشت تبخیر کلاس A) و دو نوع مالچ (پلاستیک سیاه، چیپس چوب) و شاهد بدون پوشش تشکیل می-دادند. نتایج حاصل از دو چین به تفکیک به صورت آزمایش فاکتوریل بر مبنای بلوک‌های کامل تصادفی و داده های حاصل از یک سال به صورت اسپلیت پلات در زمان آنالیز شده است. نتایج حاصل از دو چین نشان داد که نعنا فلفلی در چین اول نسبت به چین دوم از رشد بهتری برخوردار بود. به طوری که این گیاه بیش‌ترین میزان وزن خشک بوته، درصد و عملکرد اسانس را در چین اول تولید نمود، اما بالاترین وزن خشک (12/44 گرم)، بالاترین میزان اسانس (835/2 درصد حجمی به وزنی) و هم‌چنین بالاترین عملکرد اسانس (7/116 لیتر در هکتار) با تیمار اثر متقابل مالچ چیپس چوب به همراه سطح سوم آبیاری در چین دوم حاصل شد. نتایج نشان داد نعنا فلفلی با تیمار مالچ چیپس چوب به همراه سطح سوم آبیاری بیش‌ترین عملکرد ماده خشک و عملکرد اسانس را در واحد سطح تولید نمود.}, keywords_fa = {Irrigation,Mulch,yield,Mentha piperita}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34215.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34215_ade14805e25338935f38a5353c4d1992.pdf} } @article { author = {Abedi Gheshlaghi, E. and Fifaei, Reza and Javadi Mojaddad, D.}, title = {Comparative of Qualitative and Quantitative Characteristics of Four Commercial Mandarin Cultivars on 'Flying Dragon' Rootstock}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {22-29}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48436}, abstract = {'Flying dragon' is one of the citrus rootstocks that are considered to be a promised dwarfing rootstock in the world. This experiment was conducted in the Astara research station for study of qualitative and quantitative characteristics of 4 mandarin cultivars (Unshiu, Clementine, Page, and Yunesi) budded on 'Flying dragon'. This experiment was carried out with four cultivars in randomized complete bloke design (RCBD) with three replications. Qualitative and quantitative characteristics of fruits, as well as vegetative traits were recorded and analyzed for 3, 6 and 1 years, respectively. The highest yield was observed on Yunesi cultivar in the final year of experiments and the lowest yield was on Unshiu cultivar in the fifth year. TSS/TA and means of fruit weight were affected by interaction of year and cultivar. The highest means of fruit weight was on Yunesi in the years of 85 and the highest TSS/TA was in years of 88 on Clementine cultivar. The highest alternate bearing index obtained in years of 88 on the Unshiu cultivar and the lowest that was on the Page cultivar. The highest yield efficiency, cumulative yield and plant height were observed on Yunesi cultivar, and the highest width and canopy of tree were on Unshiu cultivar. The lowest yield and tree size were on Page cultivar.}, keywords = {Flying dragon,Mandarin,yield,morphology}, title_fa = {مقایسه صفات کمی و کیفی چهار رقم نارنگی تجاری (Citrus reticualta Blanco)روی پایه فلائینگ‌دراگون (Poncirus trifoliata var. monstrosa)}, abstract_fa = {فلائینگ‌دراگون یکی از پایه‌های مرکبات بوده که به عنوان پایه پاکوتاه کننده امیدبخش در جهان شناخته شده است. این آزمایش برای بررسی صفات کمی و کیفی چهار رقم نارنگی (انشو، کلمانتین، پیج و یونسی) روی پایه فلائینگ دراگون در ایستگاه تحقیقات آستارا انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تیمار در3 تکرار اجرا شد. صفات کمی، کیفی میوه و صفات رویشی به ترتیب به مدت 3، 6 و یک سال مورد بررسی قرار گرفت. عملکرد به طور معنی‌دار تحت تاثیر رقم و سال قرار گرفت و بیشترین میزان، در سال آخر آزمایش از رقم یونسی و کمترین میزان در سال پنجم آزمایش از رقم انشو مشاهده شد. میانگین وزن میوه و TSS/TAبه‌طور معنی‌دار تحت تاثیر اثر برهمکنش سال و رقم قرار گرفت. بیشترین میانگین وزن میوه از رقم یونسی در سال 85 و بیشترین میزان TSS/TAدر سال 88 از رقم کلمانتین مشاهده شد. رقم انشو به‌طور معنی‌دار بیشترین میزان شاخص سال‌آوری و رقم پیج کمترین میزان را نشان داد. بیشترین کارایی عملکرد، عملکرد تجمعی و ارتفاع نهال در رقم یونسی و بیشترین پهنا و تاج در رقم انشو مشاهده شد. کمترین عملکرد و اندازه درخت از رقم پیج مشاهده شد.}, keywords_fa = {Flying dragon,Mandarin,yield,morphology}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34226.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34226_146f43687e7e8801e0f18d459f00f60a.pdf} } @article { author = {Hatamzadeh, A. and Akbari, R. and Sariri, R. and Bakhshi, Davoud}, title = {The Effect of Metal Ion Contents in Petal Tissue on Perception of Flower Final Colors in Gerbera hybrid}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {30-36}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48437}, abstract = {Interaction of floral pigments with metal ions can alter the final color of the petals. Metal ions can affect stability of flowers final color by altering vacuolar pH and activity of enzymes involved in biosynthesis, destruction, accumulation and transition of pigments. In this study, contents of metal ions of petal tissue and their relationships with parameters of petal color analyzed and compared in stage of full blooming in six varieties Gerbera with different colors. Investigation on metal ion contents in different varieties didn't show statistically significant difference in Cu2+ content. Results showed that enhancement of Fe2+ content in petals increased a* and C* parameters and decreased L* value. Also, reduction of Zn2+ amounts in petal tissue increased h* value. Unlike Ca2+, a positive significant difference observed between Mg2+ contents and parameters of C* and a*, also a negative significant difference between Mg2+ content and L* value. Ions of Fe2+, Ca2+ and Mg2+ presented more effective relationship with flower color parameters. Concentration of Fe2+, Cu2+, Zn2+, Mn2+, Ca2+ and Mg2+ in petal tissue were ranged to 0.0076-0.012, 0.0035-0.004, 0.0017-0.003, 0.0021-0.0032, 2.18-2.97, 1.45-1.79 mg g-1 FW, respectively.}, keywords = {Chroma,Lightness,Absorption spectra,Metal ions,Gerbera hybrida}, title_fa = {اثر مقدار یون‌های فلزی در بافت گلبرگ بر ظهور رنگ نهائی گل‌های ژربرا}, abstract_fa = {برهمکنش بین رنگدانه‌های گل و یون‌های فلزی می‌تواند رنگ نهایی گلبرگ‌ها را تغییر دهد. یون‌های فلزی به واسطه تاثیری که بر اسیدیته گلبرگ‌ها و فعالیت آنزیم‌های مختلفی که در بیوسنتز، تخریب، تجمع و انتقال انواع رنگدانه‌ها دارند، می‌توانند نقش اساسی در تثبیت رنگ گلبرگ‌ها داشته باشند. در این تحقیق مقدار یون‌های فلزی و ارتباط آن با مولفه‌های رنگ گل در شش رقم ژربرا با رنگ‌های مختلف در مرحله شکوفائی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. در بررسی مقدار یون‌ها در ارقام مختلف، تفاوت معنی‌داری از نظر آماری در مقدار مس مشاهده نشد. نتایج نشان داد که هرچه میزان آهن در گلبرگ‌ها افزایش می‌یابد، میزان تمایل به قرمزی و مقدار رنگ‌مایه گل‌ها بیشتر و شدت روشنائی گل‌ها کاهش می‌یابد، همچنین با کاهش میزان روی در بافت گلبرگ، تمایل به تیرگی رنگ افزایش می‌یابد. منیزیم نیز برعکس کلسیم، همبستگی مثبت و معنی‌داری با درجه رنگ‌مایه و تمایل به قرمزی و همچنین همبستگی منفی و معنی‌داری با شدت روشنائی یا شفافیت گلبرگ‌ها نشان داد. در مجموع در این مطالعه، از بین یون‌های ارزیابی شده در ژربرا یون‌های آهن، کلسیم و منیزیم ارتباط موثرتری با مولفه‌های رنگ نشان دادند. هم‌چنین مقدار یون‌های فلزی آهن، مس، روی، منگنز، کلسیم و منیزیم در بافت گلبرگ ارقام مختلف ژربرا به ترتیب در محدوده 012/0–0076/0، 004/0–0035/0، 003/0– 0017/0، 3200/0–0021/0، 97/2–18/2 و 79/1–45/1 میلی‌گرم در هر گرم وزن تر گلبرگ متغیر بود.}, keywords_fa = {Chroma,Lightness,Absorption spectra,Metal ions,Gerbera hybrida}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34241.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34241_56b7803952025460af0b417afd279107.pdf} } @article { author = {Nateghi, Sh. and Pirzad, Alireza and Darvishzadeh, R.}, title = {Effect of Fe and Zn Micro Nutrients on Yield and Yield Components of Pimpinella anisum L.}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {37-46}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48438}, abstract = {The higher levels of essential elements in soil may be caused in optimum yields and crop quality. So it seems to be necessary to examine different levels of nutrients like Fe and Zn on plants and their productivity. To evaluate effects of iron and zinc application on yield and yield components of Pimpinella anisum an experiment was conducted at the research farm of Urmia University in 2009. Treatments, iron application (0, 0.2, 0.4 and 0.6%) and zinc (0, 0.2, 0.4 and 0.6%), were arranged as factorial based on randomized complete block design with 3 replications. Results showed the significant effect of interaction between iron and zinc on the number of seed in per plant,1000 seed weight, biomass yield, seed yield and harvest index (HI). The maximum value of the 1000 seed weight (2.22 g) was obtained from 0% of Fe and 0.2% of Zn, whereas the minimum value of the 1000 seed weight (1.92 g) belonged to 2% of iron and 0% of zinc. The highest number of seed per plant (762), maximum value of biomass yield (2652 kg/ha) and highest of seed yield (1372 kg/ha) were obtained from 0.6 and 0.4 percent of Fe and Zn and the lowest number of seed per plant (272), maximum value of biomass yield (716 kg/ha) and highest of seed yield (470 kg/ha) were obtained from 0 and 0.6 percent of Fe and Zn, respectively. The highest HI (66.18) was obtained at control treatment and the lowest one (46.67) at both 0.4 percent of Fe and Zn. The essential oil percent increase in average values of Fe and Zn spraying. But accumulation of Fe and Zn were the maximum in higher levels of spraying.}, keywords = {Pimpinella anisum,Iron,Biomass,Zinc,Essential oil percent,Seed yield,Manure,Medicinal plant}, title_fa = {تاثیر کودهای ریزمغذی آهن و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد آنیسون}, abstract_fa = {افزایش عناصر در خاک و محلول غذایی احتمالا منجر به افزایش عملکرد و افزایش مقدار عناصر برگ و بهبود کیفیت میوه می گردد. بنابراین، تعیین مقادیر مناسب عناصر غذایی برای افزایش عملکرد کمی و کیفی در گیاهان ضروری می باشد. دراین تحقیق اثر محلول پاشی کودهای آهن و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی آنیسون Pimpinella anisum به‌صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر متقابل بین آهن و روی بر تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و دانه، و شاخص برداشت معنی دار شد. مقایسه میانگین ترکیبات تیماری نشان داد که بیشترین وزن هزار دانه (22/2 گرم) از ترکیب تیماری آهن صفر و روی 2 در هزار، و کمترین وزن هزار دانه (92/1 گرم) از کاربرد آهن 2 و روی صفردر هزار حاصل شد. بیشترین تعداد دانه در بوته (762)، عملکرد بیولوژیک (2652 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (1372 کیلوگرم در هکتار) از ترکیب تیماری روی 4 و آهن 6 در هزار، و کمترین تعداد دانه در بوته (272)، عملکرد بیولوژیک (716 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (470 کیلوگرم در هکتار) از تیمار آهن صفر و روی 6 در هزار حاصل شد. بیشترین شاخص برداشت (18/66 درصد) از تیمار بدون آهن و روی، و کمترین شاخص برداشت (67/46 درصد) از کاربرد آهن 4 و روی صفر در هزار به دست آمدند. درصد اسانس در مقادیر متوسط آهن و روی نسبت به شاهد افزایش داشت. ولی تجمع آهن و روی در سطوح بالاتری از محلول پاشی به حداکثر رسید.}, keywords_fa = {Pimpinella anisum,Iron,Biomass,Zinc,Essential oil percent,Seed yield,Manure,Medicinal plant}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34249.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34249_5b3fbc04167e6803e05f19e41b2281d5.pdf} } @article { author = {Asadi, Gh. and Momen, A. and Nurzadeh Namaghi, M. and Khorramdel, S.}, title = {Effects of Different Fertilizer Treatments on Quantitative and Qualitative Characteristics of Isabgol (Plantago ovata)}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {47-54}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48440}, abstract = {Application of organic manures is one of the most important strategies for plant nutrition compared to chemical fertilizers, especially in organic management of medicinal plants. In order to evaluate the effects of different organic and chemical fertilizers on yield, yield components and qualitative characteristics of isabgol (Plantago ovata), a field experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, during growing season of 2011-2012. Treatments included three levels of nitrogen fertilizer (25, 50 and 75 kg.ha-1), three levels of cow manure (5, 10 and 15 t.ha-1) and three levels of vermicompost (2, 4 and 6 t.ha-1) and control.The results showed that the effectof different fertilizers was significant (p≤0.05) on all studied traits except swelling rate of isabgol. The maximum amounts were observed in 6 t.ha-1 vermicompost and 15 t.ha-1 cow manure. The highest seed yield (548.4 kg.ha-1) was observed in 6 t.ha-1 vermicompost that it enhanced up to 26% compared to control. By increasing in organic fertilizers enhanced mucilage content, swelling factor and swelling content of isabgol. The maximum mucilage content and swelling factor were observed in 15 t.ha-1 (with 35.3% and 13.4 ml, respectively). Since, organic matters improved quantitative and qualitative yield of isabgol compared to chemical fertilizer, it concluded that these organic inputs could be regarded as a suitable alternative to enhance the growth and yield of medicinal plants such as isabgol especially in low input systems.}, keywords = {Plantago ovate,Organic manure,Medicinal plant,Nutrient management,Mucilage}, title_fa = {تأثیر تیمارهای مختلف کودی برخصوصیات کمّی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata)}, abstract_fa = {کاربرد کودهای آلی یکی از مهم‌ترین راهکارهای تغذیه ای گیاه در مقایسه با کودهای شیمیایی به‌ویژه در شرایط مدیریت ارگانیک گیاهان دارویی است. به منظور مطالعه اثر کودهای مختلف آلی و شیمیایی بر عملکرد، اجزای عملکرد و ویژگی های کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی91-1390 اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح کود نیتروژن (25، 50 و75 کیلوگرم در هکتار)، سه سطح کود گاوی (5،10 و 15 تن در هکتار)، سه سطح ورمی کمپوست (2، 4 و 6 تن در هکتار) و شاهد بودند. نتایج نشان داد که اثر کودهای مختلف بر تمامی صفات مورد مطالعه به‌جز میزان تورم اسفرزه معنی دار (05/0p≤) بود. به‌طوری‌که بهترین حالت برای تیمارهای 6 تن ورمی‌کمپوست و 15 تن کود گاوی مشاهده شد. بیشترین عملکرد دانه (4/548 کیلوگرم در هکتار) برای 6 تن ورمی‌کمپوست حاصل شد که نسبت به شاهد 26 درصد افزایش نشان داد. با افزایش مقدار کودهای آلی محتوی موسیلاژ، فاکتور تورم و میزان تورم اسفرزه افزایش یافت، بیشترین محتوی موسیلاژ و فاکتور تورم برای 15 تن کود گاوی (به ترتیب با3/35 درصد و 4/13میلی لیتر) به‌دست آمد. بدین ترتیب، با توجه به تأثیر مثبت کودهای آلی بر عملکرد کمی و کیفی اسفرزه در مقایسه با کود شیمیایی، چنین بنظر می رسد که این نهاده های آلی می توانند جایگزین مناسبی برای بهبود رشد و عملکرد گونه های دارویی نظیر اسفرزه در نظام های کم نهاده باشند.}, keywords_fa = {Plantago ovate,Organic manure,Medicinal plant,Nutrient management,Mucilage}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34266.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34266_2bb054106e717f2051cd0ebef5a9a2b2.pdf} } @article { author = {Ameri, R. and azizi, Majid and Tehranifar, Ali and Rowshan, V.}, title = {Effect of Natural Antitranspirant Compounds on Physiological and Biological Properties of Basil (Ocimum basilicum) under Water Stress Condition}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {55-67}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48441}, abstract = {In order to study the effect of natural antitranspirant compound and water stress on growth, development and essential oil content of Ocimumbasilicum a factorial experiment based on completely randomized design with three replicates was conducted. 3 levels of water stress (500 as control, 375 and 250 ml/day) and 3 antitranspirant compound (chitosan, plantago mucilage and psyllium mucilage) in 3 levels of 0.5, 1 and 1.5% (m/v) and applied during the plant growth. Photosynthesis, transpiration, stomatal conductance, stomatal chamber CO2, leaf temperature, fresh and dry weight of herb, essential oil percentage and content were measured. The results showed that water stress and antitranspirant application had a significant effect on all measured traits (P≤0.05 and P≤0.01). The highest values of these traits were observed in control for water stress treatment and different levels of antitranspirant compounds. Transpiration levels from leaf were significantly decreased by antitranspirant compounds application. Chitosan (1 and 1.5%) decreased transpiration by 200% over control. Photosynthesis was also increased up to 30% by chitosan treatment (0.5 and 1) in comparison to control.Also, antitranspirant compounds increasing dry matter yield in water stress condition but reducing essential oil % and yield in comparison with control. In general, according to the result of this experiment, antitranspirant compounds with natural origin are safe, biodegradable, easy available, low cost and alternatives which can be used in substitution with common chemical types.}, keywords = {basil,Antitranspirant,Water stress,Chitosan,Plantago mucilage,Psyllium mucilage,Photosynthesis,Essential oil}, title_fa = {بررسی اثر ترکیبات ضدتعرق طبیعی بر برخی از صفات فیزیولوژیکی و بیولوژیکی گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum) تحت شرایط تنش خشکی}, abstract_fa = {به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و کاربرد ترکیبات ضدتعرق بر گیاه دارویی ریحان، آزمایش فاکتوریلی شامل 3 سطح آبیاری (شاهد- 500، تنش متوسط- 375 و تنش شدید- 250 میلی‌لیتر آبیاری در 24 ساعت) و 3 ترکیب ضدتعرق کیتوزان، موسیلاژ اسفرزه و موسیلاژ بارهنگ هر کدام در 3 سطح (5/0، 1 و 5/1 درصد وزن خشک به حجم حلال) با 3 تکرار و بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام پذیرفت. در این تحقیق صفاتی از قبیل، میزان فتوسنتز، تعرق روزنه‌ای، هدایت ‌روزنه‌ای، دی‌اکسید‌کربن اتاقک ‌روزنه، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید‌ و دمای سطح برگ اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که اثر آبیاری و مواد ضدتعرق در صفات مورد اندازه‌گیری معنی‌دار بودند (01/0P≤ و 05/0P≤). بیشترین میزان صفات مورد اندازه‌گیری در سطح اول آبیاری و سطوح متفاوتی از ترکیبات ضدتعرق مشاهده شد. کلیه ترکیبات ضدتعرق، میزان تعرق را بطور معنی‌داری کاهش دادند و این کاهش در غلظت‌های بالاتر بیشتر بود. به‌طوری‌که ترکیب کیتوزان در سطوح 5/1 و 1 درصد نسبت به نمونه شاهد، میزان تعرق را تا دو برابر کاهش داد. در مورد فتوسنتز نیز تیمار 5/0 و 1 درصد کیتوزان توانستند تا 30 درصد میزان فتوسنتز را نسبت به شاهد افزایش دهند. هم‌چنین مشخص شد که با کاربرد ترکیبات ضدتعرق در شرایط آبیاری محدود میزان ماده خشک افزایش یافت. ترکیبات ضدتعرق درصد و عملکرد اسانس را نسبت به شاهد کاهش دادند. با توجه به نتایج به دست آمده در این آزمایش می‌توان بیان نمود که ترکیبات ضدتعرق با منشا طبیعی، ترکیباتی ایمن، ارزان و زیست تجزیه‌پذیر بوده و جایگزین مناسبی برای ترکیبات ضدتعرق شیمیایی متداول می‌باشند، اما تجاری نمودن این ترکیبات نیاز به آزمایشات تکمیلی دارد.}, keywords_fa = {basil,Antitranspirant,Water stress,Chitosan,Plantago mucilage,Psyllium mucilage,Photosynthesis,Essential oil}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34282.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34282_e8dac15096b8828f51c7a52096a504b8.pdf} } @article { author = {Chamani, E. and Taheri, M.}, title = {Investigation on the Hormone Effects on in vitro culture of Iris pseudacorus}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {68-78}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.21577}, abstract = {Three experiments were conducted in tissue culture and biotechnology laboratory of Horticulture Department of Mohaghegh Ardabili University in 2012. For the regeneration of plant from seed, different concentrations of NaOH (5, 10, 15, 20 M) and various scarification methods with sandpaper (soft scarification, medium scarification and hard scarification) were used based on completely randomized design with 4 replications. The results of experiment revealed that seeds treated by 20 M NaOH and hard scarification produced the highest germination rate. After 2 months of seed germination, hypocotyles of seeds were used as explants and cultured in MS medium containing different concentration of 2,4-D, picloram, TDZ and BA (1, 2, 4 mg/l) based on completely randomized design with 4 replications. Mean comparison revealed that explants treated by 4 mg/l picloram and 1 mg/l 2,4-D produced the highest callus content. Mean comparison showed that explant treated by 1 mg/l BA produced the highest shoots. However, to investigate the soluble protein changes during growth stages and to study the effects of 2,4-D, picloram, TDZ and BA on soluble protein and experiment was conducted. The result showed that by increasing the plant age, soluble protein was reduced and also the highest soluble protein was found after 4 weeks of germination. The result also showed that explants treated by 4 mg/l picloram and 1 mg/l BA produced the highest soluble protein content.}, keywords = {Micropropagation,Scarification,Tissue culture}, title_fa = {تأثیر هورمون‌های رشد بر باززایی درون شیشه‌ای زنبق مردابی (Iris pseudacorus)}, abstract_fa = {به‌منظور انجام این طرح، سه آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه کشت بافت گروه باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. برای باززایی گیاه از بذر، از غلظت‏‏های مختلف NaOH(5، 10، 15و20 مولار) و خراش‏دهی با کاغذ سمباده (خراش‏دهی نرم، خراش‏دهی متوسط و خراش‏دهی سخت) استفاده شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده‏‏ها نشان داد که غلظت 20 مولار NaOH و نیز خراش‏دهی سخت با کاغذ سمباده بیشترین میزان جوانه‏زنی را داشتند. دو ماه پس از جوانه‌زنی بذور، هیپوکوتیل حاصل از دانهال‌های بذری طی دو آزمایش جداگانه تیمار شدند که در آزمایش اول غلظت‌های 1، 2 و 4 میلی‏گرم بر لیتر از هورمون‏های اکسین (پیکلرام و 2,4-D) و در آزمایش دوم غلظت‌های 1، 2 و 4 میلی‏گرم بر لیتر سایتوکینین (TDZ و BA) با 4 تکرار برای هر تیمار، در قالب طرح کاملاً تصادفی کشت شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‏ها نشان داد که بین تیمار‌ها در مقایسه با شاهد تفاوت معنی‏داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده‏ها در پارامترهای رشد کالوس نشان داد که غلظت 4 میلی‏گرم بر لیتر پیکلرام و 1 میلی‏گرم بر لیتر بیشترین تأثیر را بر القای کالوس در این گیاه داشت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده‏ها در پارامترهای رشد گیاهچه نشان داد که تیمار BA با غلظت1 میلی‏گرم بر لیتر بیشترین میزان شاخه‌زایی را در این گیاه تولید نمود.}, keywords_fa = {Micropropagation,Scarification,Tissue culture}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34292.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34292_26b32c7549a8422eab8e3f024fc7ee36.pdf} } @article { author = {Roshani, F. and Mortazavi, S.M.H. and Mostaan, A. and Sayyahi, N.}, title = {Evaluation of the Effects of Disinfection Method and Packaging Type on Quality Attributes of Rutab Fruit (Phoenix dactylifera cv. Barhee)}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {79-86}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.21894}, abstract = {Barhee is one of the most important date cultivar worldwide that its production in Iran is done mainly in Khuzestan province. This cultivar has many consumers at its three last developmental stages especially Rutab stage. In Rutab stage, the fruit texture is very soft and due to high water and sugar content is a good target for microorganisms and so it has a short storage life. Using new disinfection and proper packaging methods to reduce these undesirable factors can result in expanding the market of this valuable product. In this research, date fruit cv. Barhee was harvested at Rutab stage and after disinfection with two methods (i.e. heat pasteurization and UV-C irradiation) was packed with polypropylene films in two types of completely sealed and perforated. Fruit was stored at 5°C for three months and then analyzed for quality attributes including weight loss, fruit water content, TSS, titratable acidity, antioxidant capacity, phenolic content, mold content and surface color. The experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. The results showed that both method of disinfection resulted in considerable control of fruit microbial count and the fruit which was treated with UV-C light had lowest level of weight loss, titratable acidity and TSS. Also, the fruit that packed in sealed type represented negligible weight loss and color changes as well as microbial contamination due to lack of exposure to ambient air.}, keywords = {Date fruit,UV-C irradiation,Pasteurization,Packaging and Quality}, title_fa = {ارزیابی تأثیر روش ضدعفونی ونوع بسته‌بندی برشاخص‌های کیفی رطب رقم برحی (Phoenix dactylifera cv. Barhee)}, abstract_fa = {رقم برحی یکی از مهم‌ترین ارقام تجاری خرما می‌باشدکه تولید آن در ایران عمدتاً در استان خوزستان صورت می‌گردد. این رقم در هر سه مرحله پایانی نمو به‌ویژه مرحله رطب، طرفداران زیادی دارد. بافت میوه خرما در مرحله رطب نرم بوده و به علت رطوبت و قند بالا، خیلی زود توسط میکروارگانیسم‌ها آلوده شده و عمر نگهداری کوتاهی دارد. استفاده از روش‌های نوین جهت ضدعفونی و بسته‌بندی مناسب می‌تواند با کاهش این محدودیت‌ها، سبب گسترش بازار مصرف این محصول با ارزش شود. در این پژوهش میوه‌های خرمای رقم برحی در مرحله رطب برداشت و پس از ضدعفونی به دو روش پاستوریزاسیون با حرارت و پرتودهی فرابنفش در بسته‌های از جنس پلی‌پروپیلن به دو روش کاملاً بسته (سیل) و منفذدار بسته‌بندی شدند. میوه‌ها در دمای 5 درجه سانتی‌گراد قرار گرفته و پس از گذشت سه ماه از نظر خصوصیات بیوشیمیایی و کیفی شامل درصدکاهش وزن، درصد آب بافت، غلظت مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، غلظت ترکیبات فنولی، میزان کلنی کپک رشد یافته و رنگ ظاهری آنالیز شدند. این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان دادکه ضدعفونی میوه‌ها به هر دو روش سبب کنترل قابل توجه بار میکروبی میوه رطب گردید و میوه‌های ضدعفونی شده با پرتو فرابنفش، کم‌ترین تغییرات از نظر رنگ سطحی، درصد کاهش وزن، اسیدیته قابل تیتر و غلظت مواد جامد محلول راداشتند. هم‌چنین میوه‌های قرار گرفته در بسته‌بندی سیل کاهش وزن ناچیزی داشته، و به دلیل عدم قرار گرفتن در معرض هوای محیط، از تغییرات رنگ و آلودگی میکروبی ناچیزی برخوردار بودند.}, keywords_fa = {Date fruit,UV-C irradiation,Pasteurization,Packaging and Quality}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34308.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34308_cc81fbe281bad8bb9f98542fd94da8d5.pdf} } @article { author = {Salimi, F. and Shekari, F. and Hamzei, J.}, title = {Chlorophyll, Soluble Sugar and Flower Dry Weight of German Chamomile in Response to Methyl Jasmonate under Salinity Stress}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {87-94}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.22877}, abstract = {Using plant growth regulators at the stresses environment can improve plant growth and crop production. Hence, in this research response of photosynthesis rate, chlorophyll, soluble sugar and flower dry weight of chamomile to methyl jasmonate under different salinity levels was studied. Values of 0 (control), 75, 150, 225 and 300μM methyl jasmonate (MeJA) with salinity levels of 2, 6, 10 and 14 dS/m was evaluated as a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. The effect of MeJA and salinity was significant for photosynthesis rate, leaf temperature difference (T), relative water content (RWC), chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, soluble sugar and flower dry weight. Also, MeJA × salinity interaction affected all traits except T. The highest value of photosynthetic rate (9.99 µmol CO2 m-2 s-1 ), chlorophyll a, b and total chlorophyll, in averaging 5.98, 41.18 and 45.10 mg g-1, respectively, and flower dry weight (3.73 g pot-1) were obtained at 75μM MeJA and 6 dS/m salinity. But, there was no significant difference between 75μM MeJA×6 dS/m and 75μM MeJA×2dS/m for RWC and flower dry weight traits. Maximum soluble sugar was achieved at 75μM MeJA×14 dS/m treatment. In general, using of MeJA increased RWC and decreased undesirable effects of salinity. With decreasing RWC photosynthetic rate, chlorophyll and flower dry weight decreased, but T increased.}, keywords = {German chamomile,Salinity stress,Physiological characters,Yield flower,Methyl jasmonate}, title_fa = {کلروفیل، قند محلول و وزن خشک گل بابونه آلمانی در واکنش به متی‌ جاسمونات درشرایط تنش شوری}, abstract_fa = {استفاده از تنظیم کننده های رشد گیاهی در شرایط محیطی تنش زا می تواند رشد گیاه و تولید محصول را بهبود بخشد. بنابراین، در این آزمایش واکنش سرعت فتوسنتز، کلروفیل، میزان قند محلول و عملکرد بابونه آلمانی به متیل جاسمونات در سطوح مختلف شوری مطالعه شد. مقادیر 0، 75، 150، 225 و 300 میکرومولار متیل جاسمونات به همراه سطوح شوری 2، 6، 10 و 14 دسی زیمنس بر متر به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شد. اثر متیل جاسمونات و شوری بر سرعت فتوسنتز، اختلاف دمای برگ، محتوای رطوبت نسبی (RWC)، کلروفیل a، b و کلروفیل کل، میزان قند محلول و وزن خشک گل معنی دار شد. اثر متقابل متیل جاسمونات در شوری نیز بر تمامی صفات به جز اختلاف دمای برگ معنی دار بود. بیشترین میزان سرعت فتوسنتزی (99/9 میکرومول CO2 در متر مربع در ثانیه)، RWC (73/91 درصد)، کلروفیل a، b و کلروفیل کل به ترتیب 98/5، 18/41 و 10/45 میلی گرم در گرم و وزن خشک گل (73/3 گرم در گلدان) مربوط به تیمار 75 میکرومولار متیل جاسمونات و شوری 6 دسی زیمنس بر متر بود. ولی، این تیمار با تیمار 75 میکرومولار متیل جاسمونات در سطح شوری 2 دسی زیمنس بر متر از نظر RWC و وزن خشک گل تفاوت نداشت. بیشترین میزان قند محلول نیز از تیمار 75 میکرومولار متیل جاسمونات و سطح شوری 14 دسی زیمنس بر متر حاصل شد. در مجموع، کاربرد متیل جاسمونات منجر به افزایش RWC و کاهش اثرات سوء تنش شوری گردید. با کاهش RWC، میزان فتوسنتز، کلروفیل و وزن خشک گل کاهش و به دنبال آن اختلاف دمای برگ با محیط نیز بیشتر ارزیابی گردید.}, keywords_fa = {German chamomile,Salinity stress,Physiological characters,Yield flower,Methyl jasmonate}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34323.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34323_4ffbe08a2271e2f92d78d9ef7ed16733.pdf} } @article { author = {Karimi Alavijeh, M. and Ebadi, A. and Mousavi, S.A. and Salami, S.A.}, title = {Investigation of Catalase, Proxidase and Total Protein Level in Some Cold Treated Grapevine Cultivars Cold Stress Response}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {103-110}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.24987}, abstract = {Chilling is an important environmental stress that influences the yield and quality of many agricultural crops. Different plants use different systems to endure this stress and minimize its effects. One of these systems is enzymatic reaction. To find out more about responses of different grapevine species and cultivars to the low temperature conditions, their enzymatic changes were evaluated in a factorial experiment based on randomized complete design with 3 replication during different periods after chilling stress. Leaf samples of plants under cold stress had been taken and maintained in -80 °C until enzyme extraction. Low temperature around 4 °C is sufficient to induce genes that produce chilling acclimatization proteins. In the present study, leaf samples were collected from the plants that were kept at 4 °C during different time intervals, and then total proteins as well as two main antioxidant enzymes (catalase and guaiacolperoxidase) activities were measured. Results showed that as temperature decreased, enzymatic activities were increased in six Iranian grapevine cultivars (‘Atabaki’, ‘Khalili-Danedar’, ‘Shahroodi’, ‘Rajabi-Siah’, ‘Askari’ and ‘Bidane-Sefid’) as well as ‘Riparia’, an American species. The highest enzymatic activities of catalase and ceroxidase were recorded in ‘Khalili-Danedar’ and ‘Riparia’. However,the lowest activities were recorded in ‘Rajabi-Siah’, ‘Bidane-Sefid’ and ‘Shahroodi’. For all studied cultivars, peroxidase showed its highest activity at 12 h after chilling stress, then remained constant, while, the highest activity of catalase were recorded at 8 h. In addition, cold stress increased the total protein content for all studied cultivars, in which ‘Khalili-Danedar’ had the highest protein content amongstudied cultivars. Also, the highest proteins content were recorded at 12 h after exposing plants to cold.}, keywords = {Grapevine,Chilling stress,Catalase,guaiacol peroxidase,Total proteins}, title_fa = {بررسی تغیییرات آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز و پروتئین کل در پاسخ به تنش سرما در برخی ارقام انگور}, abstract_fa = {سرمازدگی یکی از مهم‌ترین استرس های محیطی می باشد که عملکرد و کیفیت بسیاری از محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهد. گیاهان مختلف برای تحمل سرما و از بین بردن صدمات ناشی از آن، از سیستم های مختلفی استفاده می‌کنند. یکی از این سیستم‌ها، سیستم آنزیمی می‌باشد. برای درک بهتر پاسخ ارقام مختلف انگور به شرایط تنش دمای پایین، تغییرات آنزیمی در طی زمان‌های مختلف بعد از تنش سرما به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه‌های برگی گرفته شده ازگیاهان انگور تحت تنش سرما، برای تهیه عصاره آنزیمی در دمای منهای 80 نگهداری شدند. کاهش دما تا مرز چهار درجه سانتیگراد برای انگیزش و القا ژنهای سنتز کننده پروتئین‌های سازگاری به سرما کافی است. نتایج این آزمایش نشان داد که با کاهش دما فعالیت آنزیمی بین شش رقم انگور ایرانی (اتابکی، خلیلی دانه‌دار، شاهرودی، رجبی سیاه، عسکری و بیدانه سفید) و هم‌چنین انگور آمریکایی ریپاریا تغییر یافت. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز مربوط به انگور خلیلی دانه دار و گونه ریپاریا و کمترین فعالیت مربوط به ارقام رجبی سیاه، بیدانه سفید و شاهرودی بود. فعالیت آنزیم گوئیکولپراکسیداز، در تمامی ارقام در محدوده زمانی 12 ساعت پس از اعمال تنش سرما به حداکثر رسید و پس از آن تقریبا ثابت ماند، در حالی‌که حداکثر فعالیت آنزیم کاتالاز در بین ارقام مورد آزمایش در محدوده زمانی هشت ساعت مشاهده شد. هم‌چنین شرایط تنش باعث افزایش محتوی پروتئین کل در نمونه‌هایمورد آزمایش شد که در این سنجش، رقم خلیلی دانه‌دار بیشترین میزان پروتئین کل را دارا بود و بیشترین تجمع پروتئین در محدوده زمانی 12 ساعت مشاهده شد.}, keywords_fa = {Grapevine,Chilling stress,Catalase,guaiacol peroxidase,Total proteins}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34337.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34337_3136792bdf61c1b4eb6207cdac595ea6.pdf} } @article { author = {Rezaei Chiyaneh, E. and Zehtab Salmasi, S. and Pirzad, A. and Rahimi, A.}, title = {Effect of Foliar Application of Iron, Zinc and Manganese Micronutrients on Yield and Yield Components and Seed Oil of Pot Marigold ) Calendula officinalis L.)}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {95-102}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.24618}, abstract = {Although micronutrients effect on growth and yield of different plants has been intensively investigated, but there is limited information on its effect on grain yield and seed oil content of pot marigold) Calendula officinalis L.). In order to investigate the effects of micronutrients (Fe, Zn and Mn) spraying on yield and yield components and seed oil of pot marigold, a field experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Payame Noor University of Nagadeh in 2010. Treatments included Fe, Zn, Mn, mixed solutions of these elements (Fe+Zn, Fe+Mn, Zn+Mn, Fe+Zn+Mn) and control (water). Treatments were applied in 2 g/litter twice at stem elongation and early flowering stages. Different traits such as plant height, number of capitol per plant, number seed per capitol, thousand seed weight, biological yield, seed yield, seed oil percentage and oil Yield were recorded. The results showed that foliar application of micronutrients had significant effects on all of these traits. Yield components, seed yield, oil percentage and yield were enhanced by foliar application, compared with control (untreated plants). The maximum number seed per capitol, thousand seed weight and biological yield were relevant to Fe treatment. The highest numbers of capitol per plant and seed yield (643.33 kg.ha-1) were relevant to Zn+Fe treatment and the maximum oil yield (124.20 kg.ha-1) was produced by Zn+ Fe+ Mn treatment. Seed yield and oil yield increased by 31.27% and 44.18% yields more than control, respectively. It can be concluded that, foliar application of micronutrients had positive effects to obtain high yield and oil of pot marigold.}, keywords = {Number seed per plant,Number of capitol per plant,Quantitative yield,Qualitative yield,Medicinal plant}, title_fa = {اثر محلول پاشی عناصر ریز مغذی آهن، روی و منگنز بر عملکرد، اجزای عملکرد و روغن دانه همیشه بهار (L. Calendula officinalis)}, abstract_fa = {اگر چه مطالعات متعددی درباره تاثیر عناصر ریز مغذی بر رشد و عملکرد گیاهان مختلف انجام شده است، اما اطلاعات کمی درباره تاثیر این عناصر ریز مغذی بر عملکرد و مقدار روغن دانه همیشه بهار (L. Calendula officinalis) وجود دارد. در این راستا، به منظور ارزیابی اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن، روی و منگنز بر عملکرد، اجزای عملکرد و روغن دانه گیاه دارویی همیشه بهار، آزمایشی در سال زراعی 1389- 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور آذربایجان غربی- شهرستان نقده، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل مصرف جداگانه عناصر ریز مغذی آهن، روی، منگنز و تیمارهای ترکیبی آنها (آهن+ روی، آهن+ منگنز، روی+ منگنز، آهن + روی+ منگنز) و تیمار عدم مصرف عناصر ریز مغذی (شاهد) بودند. محلول پاشی هریک از عناصر ریزمغذی با غلظت دو در هزار در دو مرحله ساقه دهی و شروع گلدهی انجام گرفت. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، تعداد کاپیتول در بوته، تعداد دانه در کاپیتول، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، درصد روغن دانه و عملکرد روغن بودند. نتایج نشان داد که محلول پاشی عناصر ریزمغذی بر تمام صفات مورد مطالعه اثر معنی داری داشته و سبب بهبود اجزای عملکرد، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن نسبت به تیمار شاهد گردید. تیمار محلول پاشی با آهن بیشترین تعداد دانه در کاپیتول، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیکی و تیمار ترکیبی روی+ آهن بیشترین تعداد کاپیتول در بوته و عملکرد دانه (33/643 کیلوگرم در هکتار) و تیمار ترکیبی روی+ آهن+ منگنز بالاترین عملکرد روغن (20/124 کیلوگرم در هکتار) را تولید کردند، به طوریکه عملکرد دانه و عملکرد روغن به ترتیب 27/31 و 18/44 درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. از نتایج به‌دست آمده در این آزمایش می توان نتیجه گیری کرد که استفاده از عناصر ریز مغذی به دلیل افزایش قابل ملاحضه عملکرد دانه و روغن در منطقه مورد آزمایش توصیه می-گردد.}, keywords_fa = {Number seed per plant,Number of capitol per plant,Quantitative yield,Qualitative yield,Medicinal plant}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34350.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34350_fc9df2b53442fad2b9ab0115bb025b5b.pdf} } @article { author = {Hajian, S. and Alizadeh Ajirlo, S. and Zaare-Nahandi, Fariborz}, title = {Effects of BAP and TIBA on Shoot Proliferation of Rosa hybrida L. cv. Full House in in vitro Culture}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {111-118}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.25304}, abstract = {Micropropagation is a proper approach to rapid and large-scale propagation of rootstocks and rose cultivars for huge demand of flower market. Proliferation rate of shoot is decreased drastically following several subcultures. Growth regulators have remarkable effects on the key phase of proliferation in micropropagation of this popular crop. In this research the effects of BAP and antiauxin of TIBA on quality and quantity of developed shoots in Rosa hybrida cv. Full House were studied. BAP and TIBA were applied at three concentrations of 0, 2.2 and 8.8 µmol in proliferation phase of micropropagation. The experiment was conducted based on factorial and completely randomized design with four replications. After two months, the percentage of proliferated explants, survived main and lateral shoot number, length of the main and lateral shoots, number of green leaves on the shoots, the average number of shoots with chlorotic and necrotic leaves, the average axillary shoot base diameter, fresh weight of shoots and number of shoots with necrotic tip were recorded. Analysis of variance indicated that BAP was ineffective on the number of the main shoot green leaves and decreasing number of shoots with necrotic tip, but enhanced other traits. The concentration of 8.8 µmol of BAP had greater effect than 2.2 µmol of this growth regulator on mentioned traits. The higher concentration of TIBA resulted to more shoot with necrotic tip. This antiauxin had anegative impact on shoot fresh weight, but the other parameters were not significantly affected.}, keywords = {rose,Micropropagation,BAP,TIBA}, title_fa = {تاثیر BAP و TIBA بر روی پرآوری شاخساره در کشت درون شیشه ای رز رقم فول هاوس}, abstract_fa = {ریزازدیادی روشی مناسب برای تکثیر سریع و انبوه ارقام و پایه‌های رز مورد نیاز بالای بازار گل است. بعد از چند واکشت، میزان پرآوری شاخساره به شدت کاهش پیدا می کند و تنظیم کننده های رشد تاثیر مهمی در مرحله کلیدی پراوری این محصول دارند. در این تحقیق اثرات BAP و ضداکسین TIBA بر کمیت و کیفیت شاخه‌های تولید شده رقم فول هاوس رز مورد مطالعه قرار گرفت و در آن BAP و TIBA هر کدام در سه غلظت 0، 2/2 و 8/8 میکرومولار در مرحله پرآوری استفاده شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. پس از دو ماه قرارگیری شاخساره‌ها در مرحله‌ی پرآوری، پارامترهای درصد پرآوری، درصد زنده‌مانی شاخساره‌ها، تعداد شاخساره‌های جانبی، میزان رشد شاخساره‌ی اصلی، متوسط طول شاخساره‌های جانبی، تعداد برگ سبز در شاخساره‌ی اصلی، متوسط تعداد برگ سبز شاخساره‌های جانبی، متوسط تعداد برگ کلروز و نکروز شاخساره‌ها، متوسط قطر قاعده شاخساره‌های جانبی، وزن تر شاخساره‌ها و تعداد شاخساره‌های با نوک نکروزه شده اندازه‌گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که BAPروی تعداد برگ سبز شاخساره‌ی اصلی و تعداد شاخساره‌های با نوک نکروزه شده اثر معنی‌داری نداشت ولی سایر پارامترهای اندازه‌گیری شده را بهبود بخشید. غلظت 8/8 میکرو مولار BAP اثرات بهبوددهنده‌ی بیشتری نسبت به 2/2 میکرومولار آن داشت. غلظت بالای TIBA، تعداد شاخساره‌های با نوک نکروزه شده را به طور معنی‌داری افزایش داد. این آنتی‌اکسین روی وزن تر شاخساره‌ها اثر منفی داشت ولی سایر پارامترهای اندازه‌گیری شده را به طور معنی‌داری تحت تأثیر قرار نداد.}, keywords_fa = {rose,Micropropagation,BAP,TIBA}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34362.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34362_a90cfd8322823d3aba9c23fe12a5b568.pdf} } @article { author = {Rezvani Moghaddam, P. and Seyyedi, S.M.}, title = {Effects of Organic, Chemical and Biological Fertilizers on Crude Protein, Oil Yields and Fatty Acids of Black Seed (Nigella sativa L.)}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {119-126}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.28253}, abstract = {In order to investigate the effects of organic, chemical and biological fertilizers on crude protein and oil yields and fatty acids composition in black seed (Nigella sativa L.), a field experiment was conducted at Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2009-2010. The experiment was arranged by using a complete randomized block design based on factorial arrangement with three replications and 12 treatments. The experimental treatments included fertilizer sources (vermi compost, urea fertilizer and control) as first factor and different biological fertilizers (nitroxin (including Azotobacter sp. and Azospirillum sp), mycorrhizae, biosulfur (including Thiobacillus sp.) + sulfur and control (no biofertilizer)) as second factor. Results showed that crude protein and oil yields of black seed in vermi compost were significantly higher than urea fertilizer. In addition, the biological fertilizer had no significant increasing effects on crude protein and oil yields, except biosulfur + sulfur. Chemical analysis of black seeds showed a composition of 10.9% crude protein and 24.5% fat. Linoleic (49.18%) and oleic acids (26.77%) was the major unsaturated while palmitic acid (12.68%) was the main saturated fatty acid.}, keywords = {unsaturated fatty acids,Oil percentage,Gas chromatography mass}, title_fa = {تاثیر کودهای آلی، بیولوژیک و شیمیایی بر عملکرد پروتئین خام، روغن و اسیدهای چرب سیاهدانه (Nigella sativa L.)}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثرات کودهای آلی، بیولوژیک و شیمیایی بر عملکرد پروتئین خام و روغن بذر سیاهدانه و نیز مقادیر اسیدهای چرب تشکیل دهنده روغن آن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 12 تیمار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. منابع کود (شامل ورمی کمپوست، اوره و شاهد) به عنوان عامل اول و کودهای بیولوژیک شامل نیتروکسین (دارای ازتوباکتر و آزوسپیریلوم)، میکوریزا، بیوسولفور (شامل تیوباسیلوس) + گوگرد و شاهد (عدم کود بیولوژیک)، عامل دوم آزمایش بودند. نتایج نشان داد که عملکرد پروتئین خام و روغن بذر سیاهدانه در کود ورمی کمپوست به طور معنی دار بیش از کود شیمیایی اوره بود. هم چنین در بین کودهای بیولوژیک، تنها بیوسولفور + گوگرد منجر به افزایش معنی دار عملکرد پروتئین خام و روغن بذر سیاهدانه شد. تجزیه شیمیایی بذور سیاهدانه به‌ترتیب نشان دهنده وجود 9/10 و 5/24 درصد پروتئین خام و روغن بذر بود. از نظر مقادیر اسیدهای چرب تشکیل دهنده ساختار روغن بذر، اسید لینولئیک (18/49 درصد) و اسید اولئیک (77/26 درصد) مهم ترین اسیدهای چرب غیراشباع و اسید پالمیتیک (68/12 درصد) اصلی ترین اسید چرب اشباع در سیاهدانه بودند.}, keywords_fa = {unsaturated fatty acids,Oil percentage,Gas chromatography mass}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34375.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34375_28253823fa77fa4c3c0dd115ac255dc5.pdf} } @article { author = {Mansouri, M. and shoor, M. and Tehranifar, A. and Selahvarzi, Y.}, title = {The Effect of Foliar Application of Salicylic acid and Thiamine on the Biochimical Characteristics of Gerbera jamesonii cv. Pink elegance}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {127-133}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.30746}, abstract = {Gerbera is one of the ten important cut flowers in terms of production and consumption in the world and Iran. In this research effects of foliar application of salicylic acid and thiamine on biochemical characteristics of gerbera flower were investigated. This experiment was conducted in a completely randomized design with four replications in the greenhouse commercial of the Golazin Maghsoud Company. Treatments were included of municipal water (control), salicylic acid 75 and 150 µM and thiamine 250 and 500 µM. Foliar application was performed with interval of two weeks in two stages. The results showed that the treatments had a significant effect on biochemical characteristics of gerbera. The greatest amount of chlorophyll a (36.6 µg/g Fw), b (17.27µg/g Fw) and total chlorophyll content (61.17 µg/g Fw) were related to Thiamine 250 µM and the highest level of carotenoids content 7.87 (µg/g Fw) was related to Thiamine 500 µM. The most reducing sugars content (181.51 mg/g Fw) reported in 75 µM salicylic acid. The highest activity of catalase and peroxidase enzyme (94.5 and 70.7 unit enzyme per minute in gram fresh weight, respectively) were related to 75 and 150 µM salicylic acid. Thus, salicylic acid and thiamine increased photosynthetic pigments, antioxidant enzyme activities.}, keywords = {Peroxidase enzyme,Reducing sugars,Chlorophyll,Carotenoid,Catalase enzyme}, title_fa = {بررسی تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در اثر محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و تیامین بر گل ژربرا رقم پینک الگانس (Gerbera jamesonii L., cv. Pink Elegance)}, abstract_fa = {ژربرا یکی از ده گل مهم شاخه بریده در جهان و ایران از نظر تولید و مصرف محسوب می شود. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر محلول-پاشی سالیسیلیک اسید و تیامین بر خصوصیات بیوشیمیایی گل ژربرا، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در گلخانه تجاری شرکت گل آذین مقصود انجام شد. تیمار های آزمایش شامل صفر (آب شهری؛ شاهد)، سالیسیلیک اسید در غلظت های 75 و 150 میکرومولار و تیامین در غلظت های 250 و 500 میکرومولار بودند. محلول پاشی در دو مرحله و به فاصله دو هفته انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که تیمار های مورد استفاده تاثیر معنی داری بر خصوصیات بیوشیمیایی داشتند. تیامین در غلظت 250 میکرومولار سبب افزایش میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل، به ترتیب با میانگین 6/36، 2/17 و 1/61 میکروگرم بر گرم وزن تر شد، در حالیکه بیشترین میزان کاروتنوئید 8/7 میکروگرم بر گرم وزن تر مربوط به تیامین 500 میکرومولار می‌باشد. از سوی دیگر بیشترین میزان قندهای قابل احیا 5/181 میلی گرم بر گرم وزن تر در تیمار 75 میکرومولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. در این آزمایش، بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز 5/94 و پراکسیداز 7/70 واحد آنزیم بر دقیقه در گرم وزن تر به ترتیب مربوط به تیمار 75 و 150 میکرومولار سالیسیلیک اسید بودند. از اینرو به نظر می رسد سالیسیلیک اسید و تیامین می توانند سبب افزایش رنگیزه های فتوسنتزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی گل ژربرا شوند.}, keywords_fa = {Peroxidase enzyme,Reducing sugars,Chlorophyll,Carotenoid,Catalase enzyme}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34396.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34396_7e49d741e690e7a55c9f00c0f19e01c1.pdf} } @article { author = {Kafi, M. and Khoshkholghsima, N. A. and Liaghat, A.}, title = {Evaluation of Relative Genome Content and Response of Tall Fescue Seedling under Drought Stress Collected in Iran}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {134-141}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.31417}, abstract = {Decrease in genome content may play a role in environmental adaptation. Many studies were reported significant correlation between genome size, weather condition and germination percentage. Relative genome content and its correlation with seedling establishment of 14 populations of tall fescue collected from various regions in Iran and two commercial tall fescue cultivars were studied under drought conditions. Results showed that except one entry diploid (Brojen = 2x), all entries were hexaploid (6x). Cluster analysis revealed that the populations fell into four groups. Isfahan (Group II: average DNA content 17.92 pg) and Ghochan (Group VІ: average DNA content 18.56 pg) with 100% and 6.7% final emergence and 8.8, 2.3 cm leaf length respectively in 40% FC soil water content wree the most tolerable and sensitive entries under drought stress. Relative genom content of the wild populations and two commercial cultivar were negatively correlated with emergence (r=-0.56) and leaf length (r=-0.61). The reduction in genome size may be a mechanism of adaptation to arid environments. The drought tolerance was observed among the entries that grouped in cluster I and II represent potentially useful germplasm for a breeding program.}, keywords = {DNA content,Emergence percentage,Drought stress,Leaf length}, title_fa = {ارزیابی محتوای نسبی ژنوم و پاسخ به خشکی در دانهال های فستوکای بلند جمع آوری شده در ایران}, abstract_fa = {کاهش محتوای ژنوم می تواند مکانیسمی در جهت سازگاری با تنش های محیطی باشد، گزارش های متعددی از همبستگی بین اندازه ژنوم، شرایط آب و هوایی و وضعیت جوانه زنی در گیاهان گزارش شده است. محتوای نسبی ژنوم و رابطه آن با شاخص های استقرار گیاهچه تحت تنش خشکی در 14جمعیت از فستوکای بلند5 جمع آوری شده در ایران و دو رقم تجاری مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که جمعیت‌های فستوکای بلند تحت مطالعه به غیر از جمعیت بروجن (2 ایکس) همگی هگزاپلوئید (6 ایکس6) هستند. آنالیز کلاستر نتایج استقرار گیاهچه، تفاوت معنی‌داری را در محتوای نسبی ژنوم جمعیت های تحت مطالعه در چهار گروه نشان داد. جمعیت‌های اصفهان (گروه ІІ: با محتوای نسبی ژنوم 95/17 پیکوگرم) و قوچان (گروه VI: با محتوای نسبی ژنوم 56/18 پیکو گرم) به ترتیب با 100 درصد و 7/6 درصد جوانه زنی و طول برگ 8/8 و 3/2 سانتی‌متر در تنش 40 درصد ظرفیت زراعی به ترتیب مقاوم‌ترین و حساس‌ترین جمعیت‌ها طی تنش خشکی شدید در مراحل ابتدای سبز شدن بودند. همبستگی منفی معنی‌داری بین محتوای نسبی ژنوم در جمعیت های تحت مطالعه و دو رقم خارجی با درصد نهایی سبز شدن بذور (56/0-) و طول برگ (61/0-) مشاهده شد. به نظر می‌رسد کاهش محتوای نسبی ژنوم مکانیسمی در جهت سازگاری با تنش‌های محیطی باشد. در جمعیت‌های دو گروه І و II مقاومت به خشکی خوبی در مراحل ابتدایی جوانه زنی و رشد مشاهده گردید که نشان دهنده پتانسیل این جمعیت‌ها برای برنامه‌های اصلاحی آینده می‌باشد.}, keywords_fa = {DNA content,Emergence percentage,Drought stress,Leaf length}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34414.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34414_38b0ff4b05a972742ecf81a7989d5d00.pdf} } @article { author = {Barzegar, R. and Hooshmand, Sadollah. and Peyvast, Gh.}, title = {Relationship Between Seed Yield And Some of Fruit Traits in Iranian Squash (Cucurbita pepo L.) Accissions}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {142-149}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48446}, abstract = {In order to evaluation of squash (Cucurbita pepo) seed yield per fruit and its relations with other characteristics of fruit include: length, diameter, length: diameter ratio (fruit shape), flesh thickness, thousand seed weight and fruit weight, an experiment was conducted using 24 accessions of squash as a randomized complete-block design with three replications. Morphological traits were evaluated according to UPOV descriptor and UPGMA clustering algorithm clustered the accessions in 4 groups (predominantly on the basis of fruit shape). Correlation, regression and path analysis were done for mentioned characteristics in 4 type-fruit groups. There was negative correlation between seed yield of individual fruit and its length and fruit length: diameter ratio. But fruit weight, fruit diameter, and thousand seeds weight had positive correlation with seed yield. Seed weight: fruit weight ratio had negative relationship with fruit weight. Therefore small size fruit is more suitable for seed yield per area. Path analysis was showed fruit weight had the most positive direct effect on seed yield per fruit in all groups.}, keywords = {Correlation analysis,Fruit shape,Fruit weight,Path analysis,Seed yield,Squash}, title_fa = {بررسی روابط بین عملکرد بذر و برخی از صفات میوه در توده‌های کدو خورشتی ایران (Cucurbita pepo L.)}, abstract_fa = {به منظور بررسی عملکرد بذر در هر میوه کدو خورشتی (Cucurbita pepo L) و رابطه آن با سایر صفات میوه شامل طول، قطر، نسبت طول به قطر (شکل میوه)، ضخامت گوشت، وزن هزار دانه و وزن میوه، آزمایشی با 24 توده کدو خورشتی (زمستانه و تابستانه) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات مرفولوژیکی مختلف در 24 توده طبق دیسکریتور UPOV اندازه گیری شد و سپس با استفاده از تجزیه خوشه-ای به روش UPGMA در چهار گروه (غالباً بر اساس شکل میوه ) دسته بندی شدند. تجزیه همبستگی، تجزیه رگرسیون و تجزیه علیت جهت بررسی روابط بین صفات فوق و تاثیر آن بر میزان عملکرد میوه ها در هر یک از خوشه ها انجام شد. همبستگی منفی بین عملکرد بذر با شکل میوه (نسبت طول به عرض میوه) و طول میوه وجود داشت. اما وزن میوه، قطر میوه و وزن هزار دانه با عملکرد بذر همبستگی مثبت داشتند. نسبت وزن بذر به وزن میوه رابطه منفی با وزن میوه داشت. بنابراین میوه های کوچکتر برای عملکرد بیشتر بذر به ازای واحد سطح، مناسب‌تر هستند. تجزیه علیت نشان داد که در همه گروه ها وزن میوه بیشترین تاثیر مستقیم مثبتی بر عملکرد بذر به ازای هر میوه در همه گروه ها داشت.}, keywords_fa = {Correlation analysis,Fruit shape,Fruit weight,Path analysis,Seed yield,Squash}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34434.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34434_7d738e0978c5ddd15bd9628bee418dce.pdf} } @article { author = {}, title = {abstract}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {1-17}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.48445}, abstract = {a}, keywords = {a}, title_fa = {abstract}, abstract_fa = {a}, keywords_fa = {a}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34453.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34453_742f34fd1f51582c91ab06396f6bd223.pdf} }