@article { author = {Mansouri, M. and shoor, M. and Tehranifar, A. and Selahvarzi, Y.}, title = {The Effect of Foliar Application of Salicylic acid and Thiamine on the Biochimical Characteristics of Gerbera jamesonii cv. Pink elegance}, journal = {Journal Of Horticultural Science}, volume = {29}, number = {1}, pages = {127-133}, year = {2015}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-4730}, eissn = {2423-3986}, doi = {10.22067/jhorts4.v0i0.30746}, abstract = {Gerbera is one of the ten important cut flowers in terms of production and consumption in the world and Iran. In this research effects of foliar application of salicylic acid and thiamine on biochemical characteristics of gerbera flower were investigated. This experiment was conducted in a completely randomized design with four replications in the greenhouse commercial of the Golazin Maghsoud Company. Treatments were included of municipal water (control), salicylic acid 75 and 150 µM and thiamine 250 and 500 µM. Foliar application was performed with interval of two weeks in two stages. The results showed that the treatments had a significant effect on biochemical characteristics of gerbera. The greatest amount of chlorophyll a (36.6 µg/g Fw), b (17.27µg/g Fw) and total chlorophyll content (61.17 µg/g Fw) were related to Thiamine 250 µM and the highest level of carotenoids content 7.87 (µg/g Fw) was related to Thiamine 500 µM. The most reducing sugars content (181.51 mg/g Fw) reported in 75 µM salicylic acid. The highest activity of catalase and peroxidase enzyme (94.5 and 70.7 unit enzyme per minute in gram fresh weight, respectively) were related to 75 and 150 µM salicylic acid. Thus, salicylic acid and thiamine increased photosynthetic pigments, antioxidant enzyme activities.}, keywords = {Peroxidase enzyme,Reducing sugars,Chlorophyll,Carotenoid,Catalase enzyme}, title_fa = {بررسی تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در اثر محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و تیامین بر گل ژربرا رقم پینک الگانس (Gerbera jamesonii L., cv. Pink Elegance)}, abstract_fa = {ژربرا یکی از ده گل مهم شاخه بریده در جهان و ایران از نظر تولید و مصرف محسوب می شود. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر محلول-پاشی سالیسیلیک اسید و تیامین بر خصوصیات بیوشیمیایی گل ژربرا، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در گلخانه تجاری شرکت گل آذین مقصود انجام شد. تیمار های آزمایش شامل صفر (آب شهری؛ شاهد)، سالیسیلیک اسید در غلظت های 75 و 150 میکرومولار و تیامین در غلظت های 250 و 500 میکرومولار بودند. محلول پاشی در دو مرحله و به فاصله دو هفته انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که تیمار های مورد استفاده تاثیر معنی داری بر خصوصیات بیوشیمیایی داشتند. تیامین در غلظت 250 میکرومولار سبب افزایش میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل، به ترتیب با میانگین 6/36، 2/17 و 1/61 میکروگرم بر گرم وزن تر شد، در حالیکه بیشترین میزان کاروتنوئید 8/7 میکروگرم بر گرم وزن تر مربوط به تیامین 500 میکرومولار می‌باشد. از سوی دیگر بیشترین میزان قندهای قابل احیا 5/181 میلی گرم بر گرم وزن تر در تیمار 75 میکرومولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. در این آزمایش، بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز 5/94 و پراکسیداز 7/70 واحد آنزیم بر دقیقه در گرم وزن تر به ترتیب مربوط به تیمار 75 و 150 میکرومولار سالیسیلیک اسید بودند. از اینرو به نظر می رسد سالیسیلیک اسید و تیامین می توانند سبب افزایش رنگیزه های فتوسنتزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی گل ژربرا شوند.}, keywords_fa = {پراکسیداز,قندهای قابل احیا,کلروفیل,کاروتنوئید,کاتالاز}, url = {https://jhs.um.ac.ir/article_34396.html}, eprint = {https://jhs.um.ac.ir/article_34396_7e49d741e690e7a55c9f00c0f19e01c1.pdf} }