%0 Journal Article %T ارزیابی خصوصیات فیزیکی و رنگ میوه برخی از ژنوتیپ‌های سنجد angustifolia L. ) (Elaeagnus در شمال غرب ایران %J علوم باغبانی %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-4730 %A حسن زاده, زهرا %A حسن پور, حمید %D 2019 %\ 08/23/2019 %V 33 %N 2 %P 273-285 %! ارزیابی خصوصیات فیزیکی و رنگ میوه برخی از ژنوتیپ‌های سنجد angustifolia L. ) (Elaeagnus در شمال غرب ایران %K تجزیه به عامل‌ها %K تجزیه خوشه‌ای %K منطقه %K همبستگی صفات %R 10.22067/jhorts4.v0i0.74257 %X سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) یکی از میوه­های با ارزشی است که به­صورت خودرو در مناطق مختلف ایران رشد می­یابد. ارزیابی خصوصیات میوه و بذر می­تواند در انتخاب ژنوتیپ برتر جهت کشت در سطح تجاری مفید واقع شود. در این پژوهش خصوصیات فیزیکی میوه و بذر از قبیل وزن، طول و عرض میوه و بذر، پارامترهای رنگ میوه 38 ژنوتیپ سنجد در استان­های آذربایجان‌شرقی و غربی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که تنوع بالایی در برخی از صفات مانند عرض برگ، نسبت طول به عرض برگ و وزن گوشت وجود دارد. صفت طول برگ همبستگی مثبت با صفاتی از قبیل عرض برگ، نسبت طول به عرض میوه، طول بذر و نسبت طول به عرض بذر  دارد ولی با درصد کرویت همبستگی منفی دارد. براساس نتایج تجزیه به عامل‌ها، هشت عامل اصلی بیش از 92/85 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. همچنین بنا بر نتایج تجزیه‌ای خوشه‌ای، ژنوتیپ­ها در دو گروه اصلی قرار گرفتند. ژنوتیپ­های موجود در گروه اول بیشترین میانگین صفات وزن، طول و عرض میوه و بذر را داشتند و در تفکیک ژنوتیپ­های گروه دوم نیز صفات مرتبط به رنگ از قبیل L*،a*،b*، Hue و Chroma بیشترین نقش را داشتند. از میان ژنوتیپ­های بررسی شده، ژنوتیپ U11 را می­توان بر اساس داشتن بزرگترین میوه به عنوان ذخایر توارثی ارزشمند در برنامه­های اصلاحی آینده سنجد، معرفی رقم و کشت آن در نظر گرفت. %U https://jhs.um.ac.ir/article_36908_638ea0d340e951dc23fe89d59b98c80d.pdf