%0 Journal Article %T شبیه‌سازی پاسخ جوانه‌زنی هندوانه (Citrullus lanatus Thunb.) به دما و پتانسیل آب %J علوم باغبانی %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-4730 %A صابرعلی, سید فرهاد %A نستری نصرآبادی, حسین %A شیرمحمدی علی اکبر خانی, زهرا %D 2020 %\ 02/20/2020 %V 33 %N 4 %P 727-741 %! شبیه‌سازی پاسخ جوانه‌زنی هندوانه (Citrullus lanatus Thunb.) به دما و پتانسیل آب %K تجزیه پروبیت %K تنش خشکی %K پتانسیل آب پایه %K مدل زمان حرارتی-رطوبتی %R 10.22067/jhorts4.v33i4.80628 %X جوانه­زدن کامل و یکنواخت که شرط لازم برای استقرار گیاهچه­های قوی و نهایتاً تولید موفق یک محصول است، تحت تاثیر عوامل مختلف محیطی بویژه حرارت و رطوبت بستر کشت قرار می­گیرد. به منظور مطالعه تأثیر دما و تنش خشکی بر جوانه­زنی بذر هندوانه و کمی سازی پاسخ جوانه­زنی با مدل­های زمان حرارتی-رطوبتی، آزمایشی به صورت فاکتوریل با هفت سطح دما شامل 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجۀ سلسیوس و شش سطح تنش خشکی شامل 0، 25/0-، 5/0-، 75/0-، 0/1- و 25/1- مگاپاسکال انجام شد. نتایج نشان داد بطور متوسط در همۀ سطوح دمایی با کاهش پتانسیل اسمزی، میزان جوانه­زنی کاهش یافت، با این­وجود شدت این کاهش در محدوده حرارتی 25 درجه سانتی­گراد کمتر از دماهای بالاتر و پایین تر آن بود. کمینه و بیشینه دما برای جوانه­زنی هندوانه در روش رگرسیون خطی به ترتیب 7/10 و 0/40 درجه ساتیگراد، و در روش مدل زمان حرارتی 5/11 و  1/40 درجه سانتیگراد برآورد گردید. درجه حرارت مطلوب جوانه­زنی نیز در روش رگرسیون و مدل زمان حرارتی-رطوبتی به ترتیب 3/25 و 2/25 درجه سانتی­گراد برآورد شد. مقدار پتانسیل آب پایه برای جوانه­زنی هندوانه در مدل زمان رطوبتی در درجه حرارت­های مختلف نیز بین 45/0-  تا 23/1- مگاپاسکال محاسبه شد، با این­وجود در مدل زمان حرارتی-رطوبتی مقدار پتانسیل آب آستانه برای جوانه­زنی در دامنه حرارتی پایین تر و بالاتر از حد مطلوب حرارتی بین 1/1- تا 2/1- مگاپاسکال تخمین زده شد. بدین ترتیب نتایج نشان داد که با افزایش حرارت بستر کشت پتانسیل آب پایه برای جوانه­زنی افزایش خواهد یافت. در نهایت نتایج مدل نشان داد که مدل زمان حرارتی-رطوبتی به­خوبی قادر است بیش از 90 درصد تغییرات جوانه­زنی بذر هندوانه را در پاسخ به حرارت و رطوبت کمی کند. %U https://jhs.um.ac.ir/article_37145_a4e10a5008c555f1dc160f3108b8ecfc.pdf