دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
تغییرات کربوهیدرات برگ و میوه شلیل رقم رد گلد در طول فصل رشد در شرایط آب و هوایی گرگان
1
9
FA
کامبیز
مشایخی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
kkambizmashayekhi@gmail.com
حسین
صادقی
sadeghiah@yahoo.com
وحید
اکبرپور
v_akbarpour60@yahoo.com
صادق
آتشی
گرگان
atashisadegh@yahoo.com
یوسف
قاسمی
ghasemiyousef83@gmail.com
سید جواد
موسوی زاده
0000-0002-2549-5906
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
mousavizadeh@gau.ac.ir
10.22067/jhorts4.v0i0.34995
چرخش کربوهیدرات بین بخشهای رویشی و زایشی درختان میوه از عوامل تعیین کننده عملکرد و کیفیت میوه می باشد. به طوری که در زمانهای مختلف فصل رشد دچار تغییرات می شود. ازاینرو هدف از تحقیق حاضر نیز بررسی نحوه تغییر کربوهیدرات در طول یک فصل رشد بین برگ و میوه شلیل است. بدین منظور ابتدا 8 درخت شلیل رقم رد گولد بصورت تصادفی در باغ انتخاب گردید و پس از اتیکت گذاری، دو درخت دو به دو با هم ترکیب گردید تا نمونهبرداری جهت انجام آزمایشها با چهار تکرار انجام شود. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بیشترین وزن تر و خشک برگ به ترتیب با 3/9 و 3/3 گرم در آخرین مرحله برداشت حاصل گردید. نسبت وزن تر به خشک برگ روند نزولی را طی می کند که می-تواند بیانگر این مطلب باشد که میزان بیوماس برگ در مراحل ابتدایی برداشت کم بوده و به تدریج افزایش می یابد. میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل ab در آخرین مرحله برداشت در حداکثر مقدار خود قرار داشت. میزان قند کل برگ در مرحله دوم و سوم برداشت روندی صعودی داشت و در مرحله پایانی مجدداً روند نزولی را نشان داد . مقدار کلروفیل میوه نیز همگام با بلوغ و رسیدن میوه کاهش یافته است و آنتوسیانین میوه نیز روند صعودی را نشان داد. قند کل میوه در مرحله سوم یا همان دو هفته بعد از سخت شدن هسته نسبت به مراحل قبل کاهش یافت اما مجددا در مرحله پایانی مقدار آن افزایش یافت. تغییرات میزان ساکارز نشان می دهد که در اوائل رشد میوه مقدار آن نسبت به مراحل بعدی بیشتر است و با نزدیک شدن به مراحل پایانی مقدار آن کاهش می یابد در حالی که میزان قند کل در مرحله چهارم نسبت به مرحله سوم برداشت افزایش یافته است.
شلیل,کربوهیدرات,قند کل,کلروفیل,ساکاروز
https://jhs.um.ac.ir/article_33255.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33255_503098af4988e211a83aeb5088b0543c.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیوشیمیایی پسته دانشمندی (Daneshmandi Cv. Pistacia vera L.) در مقایسه با برخی ارقام تجاری استان خراسان
10
17
FA
محمدشاهین
دانشمندی
sh-daneshmandi@hotmail.com
مجید
عزیزی
دانشگاه فردوسی مشهد
azizi@ferdowsi.um.ac.ir
رضا
فرهوش
rfarhoosh@um.ac.ir
10.22067/jhorts4.v0i0.34996
در پژوهش حاضر، خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیوشیمیایی پسته رقم دانشمندی با سه رقم غالب استان خراسان شامل بادامی سفید، کله قوچی و اکبری مورد بررسی قرار گرفت. صفات مورد نظر شامل وزن تر و خشک میوه، وزن تر و خشک پوست سبز، وزن مغز سبز، وزن پوست استخوانی، درصد پوکی و خندانی، حجم میوه و حجم مغز سبز، درصد روغن، میزان و نوع اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، پلی فنل کل توکوفرول کل، عدد پراکسید و عدد اسیدی بودند. نتایج نشان داد پسته دانشمندی از نظر شاخص های مهمی مانند وزن مغز سبز، درصد خندانی و نسبت مغز سبز به میوه برتر از سایر ارقام مورد مطالعه است. رقم دانشمندی نسبت به ارقام کله قوچی, اکبری و بادامی سفید دارای بیشترین درصد روغن (82/51 درصد) و بالاترین نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اشباع بود (82/2). از نظر میزان مواد آنتیاکسیدانی (توکوفرول و پلی فنل کل) رقم دانشمندی نسبت به سایر ارقام در جایگاه دوم قرار گرفت و در مقابل کمترین میزان پراکسید (که باعث کاهش ارزش غذایی پسته می شود) در رقم دانشمندی بدست آمد. (702/2 میلی اکی والان گرم بر کیلوگرم روغن). همچنین میزان اسیدیته در رقم دانشمندی 49/0 میلی گرم پتاس بر گرم روغن بود که نسبت به رقم کله قوچی (627/0 میلی گرم پتاس بر گرم روغن) 27 درصد کاهش نشان داد. بر اساس نتایج این تحقیق، استنباط میشود پسته دانشمندی می تواند یک رقم مناسب برای تولید تجاری بوده و جایگاه صادراتی این محصول ملی را بهبود بخشد.
آنتی اکسیدان,اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع,پسته دانشمندی,عدد اسیدی,عدد پراکسید
https://jhs.um.ac.ir/article_33269.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33269_13c45edb13c23352701827a17b3880b5.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
بررسی مسیرهای بازاررسانی انار در استان لرستان
18
24
FA
عاطفه
بیرانوند
beyranvand_1386@yahoo.com
محمد
خالدی
محسن
شوکت فدائی
10.22067/jhorts4.v0i0.34998
در این مقاله ضمن شناسایی مسیرهای مختلف بازاررسانی انار در استان لرستان، به ارزیابی اقتصادی این مسیرها پرداخته شدهاست. بدین منظور، حاشیه های مختلف بازاریابی، سهم عوامل بازاررسانی از قیمت نهایی محصول، ضریب هزینه بازاریابی و کارآیی بازاریابی در هر یک از مسیرهای بازاررسانی محصول محاسبه گردید. داده ها و اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق به صورت مقطعی و مربوط به سال زراعی 1388 می-باشد. این اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری و براساس 100 پرسشنامه از عاملین مسیرهای بازاررسانی انار لرستان به روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری گردید. با توجه به نتایج این تحقیق بیشترین میزان ضریب هزینه بازاریابی (81/99) و حاشیه بازاریابی (139740 ریال) مربوط به مسیر تولیدکننده، تبدیل کننده و مصرف کننده میباشد. بعلاوه، سهم تولیدکننده از قیمت نهایی محصول در این مسیر دارای کمترین میزان (85/1) است. بر اساس نتایج بدست آمده، مسیر صادرات با بالاترین میزان کارآیی کل (68/0) و کارآیی قیمتی (69/0) به عنوان بهترین مسیر بازاررسانی انار لرستان شناسایی شد.
بازاریابی,مسیرهای بازاررسانی,انار,لرستان
https://jhs.um.ac.ir/article_33287.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33287_c23b9d410db8e950c6a67d292e4c0826.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
تأثیر آسکوربیکاسید در به تأخیر انداختن تغییرات بیوشیمیایی ضمن پیری و افزایش ماندگاری گل رز
25
33
FA
فاطمه
ابری
محمود
قاسم نژاد
0000-0002-7615-2639
دانشگاه گیلان
ghasemnezhad@guilan.ac.ir
رضا حسن
ساجدی
داوود
بخشی
محمد علی
شیری
mohammadali.shirii@yahoo.com
10.22067/jhorts4.v0i0.35043
در این پژوهش، اثر غلظت های مختلف آسکوربیک اسید (AsA؛0، 2، 4 و 6 میلی مولار) در به تأخیر انداختن پیری گل های شاخه بریده رز رقم ‘رویال کلاس’ بر اساس طرح فاکتوریل بررسی شد. نتایج نشان داد که کاربرد 4 میلی مولار AsA باعث بیشترین تأخیر در پیری گلها در مقایسه با شاهد (آب مقطر) گردید. همچنین، وزن تر و قطر گل هایی که با 4 میلی مولار AsA تیمار شدند، بیشتر از سایر تیمارها بود. خصوصیاتی مثل میزان پروتئین، پرولین، آنتوسیانین کل و پراکسیده شدن لیپیدها گل ها در طی 8 روز نگهداری تنها در گل های شاهد و 4 میلی مولار AsA اندازه گیری گردید. کاربرد 4 میلی مولار AsA باعث جلوگیری از کاهش پروتئین در طی 8 روز نگهداری گل ها گردید. میزان پرولین در گل های تیمار شده با AsA نسبت به شاهد پایین تر بود، ولی تفاوت معنی داری با گل های تیمار شده با AsA مشاهده نشد. میزان آنتوسیانین به تدریج با پیر شدن گل ها کاهش پیدا کرد، اما تیمار با AsA مانع از کاهش آن گردید. همچنین کاربرد 4 میلی مولار AsA با جلوگیری از افزایش مالون دی آلدئید پیری گل ها را به تأخیر انداخت
آسکوربیک اسید,پراکسیده شدن لیپید,پروتئین,پرولین,پیری گل
https://jhs.um.ac.ir/article_33307.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33307_0515c58d0c4e0486226787a61f23dcee.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
اثرات کمپوست پیله بادام زمینی به عنوان بستر کشت بر رشد گیاه زینتی دراسنا (Dracaena marginata L.)
34
42
FA
علی
محمدی ترکاشوند
a.mohammadi@srbiau.ac.ir
مرضیه
علیدوست
علی
محبوب خمامی
10.22067/jhorts4.v0i0.35045
پیله بادام زمینی (Peanut shelles) به عنوان ضایعات به جا مانده از کشت بادام زمینی، حجم قابل توجهی دارد که کمپوست آن می تواند به عنوان منبعی قابل دسترس، جایگزین پیت در بستر کشت گیاهان زینتی شود. این تحقیق به منظور استفاده از کمپوست پیله بادام زمینی به عنوان بستر مناسب در پرورش گیاه زینتی دراسنا به اجرا در آمد. تیمار شاهد بستر پیت-پرلیت به نسبت 1:2 بود و کمپوست تولید شده از پیله بادام زمینی در مقادیر 15، 30، 45، 60 و 100 درصد حجمی به جای پیت جایگزین شدند. این تحقیق، بر پایه طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در گلخانه ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی انجام شد. خصوصیات شیمیایی شامل هدایت الکتریکی، اسیدیته، درصد نیتروژن و کربن، نسبت C/N، درصد فسفر، پتاسیم، کلسیم، سدیم و منیزیم در بسترهای کشت اندازهگیری شدند. شاخصهای رشد شامل ارتفاع گیاه، تعداد برگ، وزن خشک ساقه و وزن خشک برگ در گیاه دراسنا اندازهگیری شدند. همچنین غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، روی و منگنز در برگ گیاه دراسنا اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که کمپوست پیله بادام زمینی با کاهش نسبت C/N، ایجاد pH مناسب و عرضه بهتر عناصر غذایی اثر بیشتری بر خصوصیات رشد نظیر ارتفاع، تعداد برگ و وزن خشک اندام هوایی در مقایسه با شاهد داشت. تیمارهای حاوی 15 و 45 درصد کمپوست پیله بادام زمینی رشد بهتری در مقایسه با شاهد داشتند و کمترین میزان رشد مربوط به تیمار 100 درصد کمپوست پیله بادام زمینی و شاهد بود. در نتیجه، کمپوست پیله بادام زمینی می تواند به عنوان جانشین پیت گران قیمت در بستر کشت گیاهان زینتی استفاده شود.
بستر کشت,پیت,پیله بادام زمینی,دراسنا,کمپوست
https://jhs.um.ac.ir/article_33326.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33326_8c74290e8da87c22396fc60e08623282.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
نقش کودهای آلی و بیولوژیک در جذب فسفر و پتاسیم توسط سیاهدانه (Nigella sativa L.)
43
53
FA
پرویز
رضوانی مقدم
0000-0002-3827-3878
rezvani@um.ac.ir
سید محمد
سیدی
0000-0002-3827-3878
se.seyyedi@stu-mail.um.ac.ir
10.22067/jhorts4.v0i0.35047
کمبود فسفر و نیز کارایی جذب پایین این عنصر در خاکهای با pH بالا، یکی از مشکلات مهم در سیستمهای زراعی مناطق خشک و نیمه خشک میباشد. از این رو، به منظور بررسی اثر کودهای آلی و بیولوژیک بر کارایی مصرف فسفر و نیز پتاسیم سیاهدانه در خاکی با pH بالا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و 15 تیمار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای این آزمایش بر اساس ترکیبی از سه منبع کود آلی (کمپوست حاصل از کود گاوی، ورمی کمپوست و شاهد (بدون اعمال هیچگونه کودی)) و نیز پنج کود بیولوژیک (ازتوباکتر + آزوسپیریلوم، میکوریزا(Glomus mosseae) ، ازتوباکتر + آزوسپیریلوم + میکوریزا، تیوباسیلوس + گوگرد و شاهد (بدون هیچگونه کودی)) تعیین شدند. نتایج آزمایش حاکی از وجود اثر معنیدار منابع کود آلی در افزایش کارایی مصرف فسفر و پتاسیم سیاهدانه بود. با این وجود نتایج نشان داد که بجز تیمار تیوباسیلوس + گوگرد، سایر کودهای بیولوژیک تأثیر معنیداری در افزایش شاخصهای ذکر شده نداشتند. تیمار تیوباسیلوس + گوگرد در مقایسه با شاهد کارایی جذب فسفر و پتاسیم سیاهدانه را به ترتیب 7/34 و 6/14 درصد افزایش داد. نتایج اثر متقابل نیز نشان داد که اعمال تیمار ورمیکمپوست + تیوباسیلوس + گوگرد در مقایسه با تیوباسیلوس + گوگرد، مقدار فسفر دانه را بیش از دو برابر افزایش داد. همچنین اثر تیمار ورمیکمپوست + تیوباسیلوس + گوگرد در افزایش شاخص ذکر شده به طور معنی-دار بیش از تیمار ورمی کمپوست بود. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر میرسد که در خاکهایی با pH بالا و با میزان فسفر قابل استفاده پایین، استفاده از تیوباسیلوس به همراه مصرف گوگرد میتواند نقش موثری در افزایش کارایی جذب و مصرف فسفر داشته باشد.
ازتوباکتر,آزوسپیریلوم,باکتریهای اکسیدکننده گوگرد,کمپوست,گیاه دارویی,میکوریزا,ورمیکمپوست
https://jhs.um.ac.ir/article_33350.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33350_c00595d3023b89dc734ff70f03dbf959.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
بررسی اثر غلظت های مختلف آنتیموان بر برخی شاخص های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه هندوانه Citrullus lanatus Thunb.))
54
61
FA
مریم
سادات عراقی شهری
m_araghi6704@yahoo.com
مهرداد
لاهوتی
0000-0001-6836-6189
؟
mlahouti@um.ac.ir
فرشته
قاسم زاده
حمید
اجتهادی
10.22067/jhorts4.v0i0.35048
انتشار وسیع آنتیموان در محیطزیست ناشی از فرایندهای طبیعی و فعالیتهای انسانی میباشد. آنتیموان فلزی سنگین و سمی برای گیاهان، جانوران و انسان میباشد. به منظور بررسی تأثیر غلظت های مختلف آنتیموان بر فعالیت های رشد و نمو گیاه هندوانه، آزمایشی در قالب طرح کاملا″ تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاهچه های هندوانه در محیط کشت هیدروپونیک حاوی غلظت های مختلف آنتیموان (0، 25/0.، 5/0، 75/0، 1، 5/1، 2، 3، 4، 6 و 8 میلیگرم در لیتر) قرار گرفتند. بعد از چهار هفته نمونههای مورد نظر از بافت های برگ و ریشه گیاهان برداشت شده و جهت سنجش پارامترهای بیوشیمیایی و مورفولوژیکی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان دادند با افزایش غلظت آنتیموان درمحلول غذایی، کاهش غلظت کلروفیل و پارامترهای رشد در نمونه های مورد بررسی معنی دار بود )05/0 < (p. همچنین محتوای پرولین ریشه و بخش هوایی، با افزایش غلظت آنتیموان، به طور معنی داری افزایش یافت. افزایش غلظت آنتیموان در محیط کشت، موجب افزایش قابل توجه آنتیموان ریشه و بخش هوایی شد که این انباشت در ریشه ها بسیار بیشتر از بخش هوایی بود.
آنتیموان,پارامترهای رشد,پرولین,کلروفیل,Citrullus lanatus
https://jhs.um.ac.ir/article_33368.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33368_022dc0679e038fc07032884547240d67.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
بررسی اثرات مقادیر مختلف کود پلتشده دامی و اوره و برخی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزا عملکرد گیاه دارویی کدوی پوست کاغذی(Cucurbita pepo var. styriaca)
62
70
FA
احمدرضا
دهقانی تفتی
ahmadreza4814@yahoo.com
ایرج
اله دادی
فرزاد
نجفی
f_najafi@sbu.ac.ir
محمدحسین
کیانمهر
10.22067/jhorts4.v0i0.35052
گسترش روزافزون استفاده از گیاهان دارویی تولید انبوه این گیاهان با استفاده از حداقل کاربرد نهاده های شیمیایی را ضروری ساخته است. به منظور بررسی تاثیر کاربرد سطوح مختلف کود پلت شده دامی و اوره و نیز عناصر کم مصرف بر برخی از خصوصیات زراعی این گیاه آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل چهار سطح کود پلت شده دامی و اوره (150 کیلوگرم اوره،50 کیلوگرم اوره + 5/3 تن کود دامی، 100 کیلوگرم اوره + 5/1 تن کود دامی، 150 کیلوگرم اوره + 5/1 تن کود دامی) بهعنوان فاکتور اصلی و سه سطح کاربرد عناصر کم مصرف (1 درهزار، 2 درهزار و 3 در هزار شامل عناصر: آهن(Fe) ، روی (Zn)، منگنز(Mn) از منبع کلات و بر(B) از منبع اسید بوریک) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین نتایج نشان داد کاربرد کود پلت شده دامی و اوره بر استفاده از کود اوره برتری داشت. بیشترین عملکرد میوه، عملکرد بذر، تعداد دانه در میوه و وزن هزار دانه در کاربرد 150 کیلوگرم اوره + 5/1 تن کود دامی و 2 در هزار عناصر کم مصرف حاصل شد. عناصر کم مصرف اثر معنی داری بر تعداد میوه در مترمربع، وزن خشک بذر در میوه و وزن تک میوه نداشتند. همچنین اثر متقابل کود پلت شده دامی و اوره و عناصر کم مصرف بر درصد دانه های نارس در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. کمترین درصد دانه نارس در ترکیب تیماری 150 کیلوگرم اوره + 5/1 تن کود دامی و 3 در هزار عناصر کم مصرف به میزان 66/22 درصد حاصل گردید. باتوجه به مجموع نتایج می توان در میان تیمارهای کودی مورد بررسی مصرف 5/1 تن کود دامی + 150 کیلوگرم کود اوره به صورت پلت شده و 2 در هزار عناصر کم مصرف را برای حصول به حداکثر خصوصیات عملکردی گیاه دارویی کدوی پوست کاغذی پیشنهاد نمود.
کدویپوست کاغذی,کود پلتشده دامی و اوره,عناصر کم مصرف,عملکرد,اجزا عملکرد
https://jhs.um.ac.ir/article_33373.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33373_bb986dca8cf4354cba1745de0fe73605.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
اثر مراحل مختلف برداشت بر خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی میوه انار ).(Punica granatum L در شرایط آب و هوایی باغملک (استان خوزستان)
71
79
FA
فرزانه
پایمرد
مختار
حیدری
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
mhedi236@gmail.com
محمدحسین
دانشور
کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
mhdaneshvar2004@yahoo.com
نوراله
معلمی
000-0002-9701-5238
چمران
moalleminoor@gmail.com
10.22067/jhorts4.v0i0.35057
انار (Punica granatum L.) یک محصول مهم باغبانی در ایران است که مصرف میوه تازهخوری و یا فرآوردههای مختلف آن رایج است. تاخیر در برداشت میوه انار ممکن است موجب ترکخوردگی میوه و در نتیجه افزایش ضایعات شود، با این حال برداشت زودهنگام ممکن است شاخص های فیزیکی و بیوشیمیایی میوه را تحت تاثیر قرار دهد. این آزمایش در سال 1390 به منظور تعیین اثر سه مرحله برداشت (بلوغ میوه) بر کیفیت سه رقم محلی انار (ملس پوستسبز، ملس پوستقرمز و ملس پوستزرد) در باغملک (شمال شرقی اهواز، استان خوزستان) انجام گردید. وزن میوه، چگالی، درصد آب، پوست و آریل، ویتامین ث، کل مواد جامد محلول، اسیدیته کلقابل تیتراسیون، آنتوسیانین، مواد ایجاد کننده رنگ قهوه ای و شاخص بلوغ (نسبت مواد جامد محلول به اسید) برای ارزیابی کیفیت مورد استفاده قرار گرفت. ارتباط نزدیکی بین کیفیت میوه و زمان برداشت (بلوغ میوه) وجود داشت. کیفیت میوه بر اساس مواد جامد محلول، شاخص بلوغ (نسبت مواد جامد محلول به اسید)، کیفیت و شدت رنگ آب میوه و آنتوسیانین در ارقام برداشت شده در برداشت دوم و سوم بهتر بود. نتایج نشان دادند بیشترین وزن آریل، مواد جامد محلول و کیفیت رنگ آب میوه در رقم پوست سبز بود. هم چنین، کمترین نسبت طول به قطر میوه، آب میوه، نسبت آنتوسیانین به مواد ایجاد کننده رنگ قهوه ای و شدت رنگ آب میوه در رقم پوست سبز بود. درصد آب میوه، نسبت طول به قطر میوه، ویتامین ث، نسبت آنتوسیانین به مواد ایجاد کننده رنگ قهوه ای و شدت رنگ آب میوه در میوه های پوست زرد بیشتر بود. در مجموع، میوه های انار برداشت شده در اواخر تابستان به طور معنی داری کیفیت پایین تری نسبت به میوه های برداشت شده در مراحل بعدی داشتند.
انار,بلوغ,کیفیت,رقم,میوه
https://jhs.um.ac.ir/article_33396.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33396_9b1b23b8b07b723950805f0f39c7e426.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
اثر کمآبیاری تنظیم شده و آبیاری ناقص ریشه بر عملکرد کمی و کیفی میوه پرتقال
80
86
FA
فاطمه
سادات میری
aliponh@yahoo.com
علی
شاهنظری
میرخالق
ضیاء تبار احمدی
حسینعلی
زبردست رستمی
10.22067/jhorts4.v0i0.35124
آگاهی از میزان تأثیر تنش کمآبی بر عملکرد کمی و کیفی پرتقال، برای مدیریت محصول در شرایط کمآبی، ضروری می باشد. در این راستا پژوهش حاضردر قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار در شهرستان بابل اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری کامل، کم آبیاری تنظیم شده و آبیاری ناقص ریشه در دو سطح 75 و 55 درصد آبیاری کامل بودند. رطوبت ناحیه توسعه ریشه به وسیله رطوبت سنج های TDR قرائت شد. میزان آب آبیاری از اختلاف رطوبت خاک قبل از آبیاری و رطوبت نقطه ظرفیت زراعی تعیین شد. بررسی عملکرد میوه با اندازه گیری صفات کمی و کیفی میوه ها شامل حجم، ابعاد میوه، وزن تازه و خشک، رطوبت، اسیدیته قابل تیتراسیون و مواد جامد محلول انجام شد. عمق آب مصرفی در تیمار آبیاری کامل برابر94/242میلی متر و صرفهجویی آب در تیمارهای کم آبیاری 75% و 55% نسبت به آبیاری کامل به ترتیب برابر 44/17% و 39/31%بود. مقایسه میانگینها بر اساس آزمون دانکن در سطح 5%انجام شد. نتایج نشان داد اختلاف بین مشخصه های ابعاد، وزن تازه و خشک، رطوبت و حجم میوه بین تیمارهای آبیاری کامل و آبیاری ناقص ریشه معنی دار نبوده است. مقایسه مقدار مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون در مرحله رسیدگی میوه، در تیمارهای کم آبیاری، افزایش معنی داری در مقایسه با آبیاری کامل نشان دادند. نتایج نشان داد، اعمال تیمارهای کم آبیاری تنظیم شده و آبیاری ناقص ریشه باعث افزایش معنی داری در کیفیت میوه نسبت به تیمارآبیاری کامل می شود. به منظور صرفه-جویی در آب آبیاری و افزایش کیفیت محصول، استفاده از تیمارهای کم آبیاری در سطح 75% توصیه می شود.
آبیاری ناقص ریشه,پرتقال,کم آبیاری تنظیم شده,مواد جامد محلول
https://jhs.um.ac.ir/article_33428.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33428_d6d13327ad26e9c1495d3f38fc0ceb0c.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
تاثیر نوع و غلظت تنظیمکنندههای رشد و نوع ریزنمونه بر کالوسزائی ارقام مختلف توتفرنگی (Fragaria ananassa Duch.)
87
95
FA
محمد
گردکانه
mgerdakaneh@gmail.com
10.22067/jhorts4.v0i0.35125
پژوهش حاضر به منظور مطالعه اثرات اکسین و سیتوکنین بر القاء کالوس انجام شد. برای این منظور ریزنمونه اندامهای رویشی پهنک برگ، دمبرگ و گره و اندام های زایشی جوانه گل، پرچم و نهنج ارقام توتفرنگی کردستان، پاروس و کامارسا در سه آزمایش جداگانه بر روی محیطکشت MS حاوی تو، فور-دی ((2,4-D در پنج غلظت مختلف 2، 3، 4، 5 و6 میلیگرم در لیتر، نفتالیناستیکاسید (NAA) در پنج غلظت مختلف 2، 3، 4، 5 و6 میلیگرم در لیتر و بنزیلآدنین (BA) در چهار غلظت 0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر در ترکیب با 4 میلیگرم در لیتر NAA، کشت شدند. نوع و غلظت تنظیمکننده های رشد، نوع ریزنمونه و رقم قویا بر القاء و تشکیل کالوس، شکل و بافت آن موثر میباشند. انواع ریزنمونهها به استثنای ریزنمونه نهنج در همه تیمارهای هورمونی کالوس تولید نمودند. در ریزنمونههای هر سه رقم بیشترین درصد القاء کالوس در محیطکشت حاوی 4 میلی گرم در لیتر NAA و 1 میلیگرم BA بدست آمد. در این ترکیب، بیشترین درصد القاء کالوس (50/98) در ریزنمونه گره رقم کردستان تشکیل شد.
توت فرنگی,القاء کالوس,ریزنمونه,تنظیم کننده های رشد
https://jhs.um.ac.ir/article_33448.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33448_25f2993aac4d0071b32306614b42d05f.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
بررسی تأثیر همزیستی با قارچ مایکوریزا بر شاخصهای رشد و عملکرد ریزغده در گیاهچههای سیبزمینی (Solanum tuberosum)
96
106
FA
خسرو
پرویزی
0000-0002-4567-205X
dashti1350@yahoo.com
فرشاد
دشتی
0000-0002-4567-205X
dashti1350@yahoo.com
10.22067/jhorts4.v0i0.35126
به منظور بررسی تأثیر قارچهای آربوسکولار مایکوریزا بر رشد، عملکرد و کیفیت ریزغده تولیدی در گیاهچههای حاصل از کشت بافت در سیبزمینی یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل درقالب طرح کاملاً تصادفی و در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل دو رقم سیبزمینی (آگریا و سانته) و کاربرد قارچهای آربوسکولار مایکوریزا (G. mosea ، G. etunicatum و مخلوط آنها ) و عدم کاربرد قارچ بودند. در مراحل رشد گیاهچهها از صفاتی مانند میزان کلروفیل، طول میانگره، قطر ساقه، طول استولون، سطح برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه و نیز مقدار کلونیزاسیون ریشه اندازهگیری به عمل آمد. پس از برداشت ریزغدهها به اندازههای مختلف تفکیک شده و درصد ماده خشک آنها نیز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که قارچهای مایکوریزا اثر معنیداری بر صفات رشد، عملکرد و میزان ماده خشک ریزغده تولیدی در گیاهچههای سیبزمینی دارند. در شاخصهای رشد اثر متقابل رقم و قارچ مایکوریزا صرفاً با طول استولون و وزن تر و خشک ریشه معنیدار شد. در تمامی کلاسهای اندازۀ ریزغده تولیدی، اثر متقابل رقم و مایکوریزا معنیدار شد. بیشترین میزان ریزغده در تلقیح با مخلوط دو گونه مایکوریزا حاصل گردید. در بررسی روابط همبستگی صفات با درصد کلونیزاسیون قارچ مشخص شد که همبستگی مثبت و معنیداری بین درصد کلونیزاسیون با اغلب شاخصهای مورد اندازهگیری و عملکرد ریزغده وجود دارد.
سیبزمینی,گیاهچه,مایکوریزا,همزیستی,تولید ریزغده
https://jhs.um.ac.ir/article_33470.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33470_82541f61251c945a6135fb2de2d08f7b.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
تأثیر سالسیلیک اسید، کلریدکلسیم و تیمار آب گرم برپارامترهای کمی، کیفی و انبارمانی انار رقم میخوش
107
115
FA
ولی
ربیعی
0000-0003-4319-4223
rabiei@znu.ac.ir
سهیلا
رحمانی
10.22067/jhorts4.v0i0.35129
اثر تیمارهای آب گرم (45 درجه سانتیگراد به مدت پنج دقیقه، 55 سانتیگراد به مدت 25 ثانیه و بدون تیمار- شاهد)، سالسیلیک اسید در سه سطح (صفر، 1 و 2میلی مولار) و کلریدکلسیم در دو سطح (2% و 4%) برحفظ پارامترهای کمی و کیفی وانبارمانی انار رقم میخوش بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. میوه ها به مدت 4 ماه انبارشده و نمونه برداری در پایان ماه چهارم انجام شد. نتایج نشان داد تیمار کلریدکلسیم سبب جلوگیری از کاهش وزن ونرم شدن بافت میوه ها در مقایسه با میوه های شاهد گردید. سالسیلیک اسید اثر معنیداری در جلوگیری از افزایش کل مواد جامد محلول داشت که غلظت دو میلی مولار مؤثرتر از یک میلی مولار عمل کرد، همچنین میوه-های تیمار شده با این ماده کاهش کمتری در میزان اسید قابل تیتراسیون داشتند. میوه های تیمار شده با آب گرم درصد کاهش وزن کمتری نسبت به میوه های شاهد داشتندکه تیمار آب گرم45 درجه سانتیگراد مؤثرتر از 55 درجه سانتیگراد عمل کرد. همچنین مشاهده گردید استفاده از تیمارهای آب گرم و سالسیلیک اسید میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز4 را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. بررسی اثر متقابل تیمارهای سه گانه نشان دادکه تیمار آب گرم 45 درجه سانتیگراد، سالسیلیک اسید دو میلی مولار و کلرید کلسیم چهار درصد بهترین نتیجه را در انبارمانی میوه های انار داشت.
آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز,پس از برداشت,سفتی میوه
https://jhs.um.ac.ir/article_33483.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33483_d15fb25dbbccca1de2faf22be2dc0922.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
اثر سطوح مختلف شدت نور و دیاکسیدکربن بر ریشهزایی قلمه های گیاه کروتون (Codiaeum variegatum)
116
124
FA
غلامرضا
چنارانی
gh.chenarani@gmail.com
محمود
شور
0000-0002-7817-9464
فردوسی مشهد
shoor@um.ac.ir
علی
تهرانی فر
0000-0002-7103-0413
گروه علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهد
tehranifar@um.ac.ir
سید حسین
نعمتی
7278/2365/0003/0000
nemati@um.ac.ir
غلامحسین
داوری نژاد
0000-0001-9931-1623
فردوسی مشهد
davarynej@um.ac.ir
10.22067/jhorts4.v0i0.35131
غنی سازی دی اکسید کربن در گلخانه ها می تواند به عنوان راهکاری برای کاهش زمان تولید، بهبود قدرت رشد و همچنین افزایش کیفیت گیاه باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر افزایش دی اکسید کربن و نور بر ریشه زایی گیاه برگ زینتی کروتون (Crotone کرچک هندی) با نام علمی Codiaeum variegatum از خانواده Euphorbiaceae، در شرایط گلخانه ای انجام شد. دی اکسید کربن به عنوان کرت اصلی در سه سطح (380 پی پی ام به عنوان تیمار شاهد، 750 و 1050 پی پی ام)، و شدت نور به عنوان کرت فرعی (10000 لوکس به عنوان تیمار شاهد، 12000 و 14000 لوکس)، تیمارهای این آزمایش را تشکیل دادند. نتایج نشان داد که با افزایش نور و دی اکسید کربن صفات مورد بررسی افزایش معنی داری داشت. به طوری که بیشترین میزان صفات اندازه گیری شده در شدت نور 12000 لوکس و غلظت 750 پی پی ام مشاهده شد. بر همکنش نور و دی اکسید کربن باعث شد. صفات طول برگ، تعداد برگ، کیفیت ریشه، حجم ریشه و طول ریشه در سطح احتمال 1% معنی دار شد و درصد ریشه در سطح احتمال 5% معنی دار و سبزینگی برگ معنی دار نشد. نتایج نشان داد که با افزایش هر دو عامل نور و دی اکسید کربن میزان ریشه-زایی و رشد گیاه افزایش پیدا کرد.
ریشه زایی,طول برگ,سبزینگی,کروتون,دی اکسید کربن
https://jhs.um.ac.ir/article_33497.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33497_c637ed6ebeef9370c51a59ce764f8562.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
بررسی تاثیر پلیمر سوپرجاذب و سطوح مختلف کمآبیاری بر رشد و برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه گوجهفرنگی ( Lycopersicum esculentum L.
125
133
FA
مریم
حقیقی
mhaghighi@cc.iut.ac.ir
مریم
مظفریان
maryam_mozafariyan@yahoo.com
زهرا
عفیفیپور
10.22067/jhorts4.v0i0.35137
پلیمرهای سوپرجاذب میتوانند با جذب مقادیر قابل ملاحظه آب و افزایش قدرت نگهداری آب در خاک، به مرور آن را در اختیار ریشه گیاه قرار دهند. برای تعیین تاثیر کاربرد مقادیر پلیمر سوپر جاذب در کاهش اثرات تنش خشکی و افزایش راندمان آبیاری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار و تیمارهای 0، 10 و 20 درصد حجمی سوپر جاذب و میزان رطوبت100 درصد، 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی به روش وزنی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. تنش آبی باعث کاهش اجزای عملکرد چون محتوای کلروفیل، وزن تر و خشک شاخساره شد ولی تاثیر معنیداری در سطح احتمال 5 درصد بر شاخص های میوه نداشت. سوپرجاذب باعث بهبود پارامترهای رشدی گوجهفرنگی در شرایط تنش شد بهطوری که در ظرفیت زراعی 50 درصد سوپرجاذب 10 درصد حجمی باعث افزایش 14 درصدی محتوای نسبی آب بافت و 60 درصدی وزن تر ریشه نسبت به تیمار بدون اعمال سوپرجاذب شد. سوپرجاذب 20 درصد حجمی باعث افزایش 22 درصدی کلروفیل در ظرفیت زراعی 25 درصد، سوپرجاذب 10 درصد حجمی به ترتیب باعث افزایش 28 و 53 درصدی محتوای نسبی آب بافت و وزن تر ریشه در ظرفیت زراعی 25 درصد نسبت به تیمار بدون اعمال سوپرجاذب در سطح احتمال 5 درصد شد. به کار بردن پلیمر سوپرجاذب با افزایش ویژگیهایی مانند افزایش قدرت نگهداری آب در خاک و ریشه میتواند در شرایط تنش رشد معمول گیاه را منجر شود.
تنش خشکی,سوپرجاذب,گوجهفرنگی
https://jhs.um.ac.ir/article_33523.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33523_ef59b2aeaef864d24b7dd4102b319be9.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
a
FA
10.22067/jhorts4.v0i0.35138
a
a
https://jhs.um.ac.ir/article_33534.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33534_e6a3c36a5910e544d06faf11ac6a2485.pdf
دانشگاه فردوسی مشهد
علوم باغبانی
2008-4730
2423-3986
28
1
2014
05
22
تصویر جلد نشریه
FA
10.22067/jhorts4.v0i0.35173
تصویر جلد نشریه
تصویر جلد نشریه
https://jhs.um.ac.ir/article_33550.html
https://jhs.um.ac.ir/article_33550_be3a12bac773ed3535fafc536b693ff1.pdf