TY - JOUR ID - 25089 TI - بررسی ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس گل نرگس (Narcissus tazetta L.) در شرایط مزرعه‌ای و رویشگاهی در خراسان جنوبی JO - علوم باغبانی JA - JHS LA - fa SN - 2008-4730 AU - نخعی, فاطمه AU - خلیقی, احمد AU - ناصری, محمدعلی AU - آبرومند, پرویز AD - گروه کشاورزی دانشگاه ازاد اسلامی واحد بیرجند AD - تهران AD - Y1 - 2008 PY - 2008 VL - 22 IS - 2 SP - EP - DO - 10.22067/jhorts4.v1387i2.1090 N2 - چکیده ترکیبات شیمیایی اسانس گل نرگس L. Narcissus tazetta در دو شرایط مزرعه‌ای و رویشگاه طبیعی درخراسان جنوبی بررسی گردید. اسانس نرگس از روش استخراج حلال با استفاده از نرمال هگزان تهیه گردید. پس از خالص سازی به دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تزریق گردید، مقدار و نوع ترکیبات اسانس مشخص گردید. 12 ترکیب که 82/82 درصد کل اسانس نمونه مزرعه‌ای و 13 ترکیب که 63/86 درصد کل اسانس نمونه رویشگاه طبیعی را تشکیل می‌دادند، شناسایی گردید. دودکان (25/30 درصد) در نمونه مزرعه‌ای و (29/28 درصد) در نمونه رویشگاه طبیعی و تترادکان (80/25 درصد) در نمونه مزرعه‌ای و (05/35 درصد) در نمونه رویشگاه طبیعی، ترکیبات اصلی را تشکیل دادند. نوع و مقدار ترکیبات اسانس به ویژه ترکیبات با مقادیر ناچیز، در دو شرایط، تفاوت هایی را نشان دادند. واژه‌های کلیدی: اسانس، تترادکان، دودکان، نرگس، GC،GC/MS UR - https://jhs.um.ac.ir/article_25089.html L1 - https://jhs.um.ac.ir/article_25089_e8d690444ef8c51bf76209eb39cc7ce8.pdf ER -