TY - JOUR ID - 30865 TI - برآورد ترکیب پذیری عمومی، خصوصی و هتروزیس تعدادی از لاینهای خیار برای کیفیت میوه از طریق تلاقی دی آلل ناقص JO - علوم باغبانی JA - JHS LA - fa SN - 2008-4730 AU - الفتی, جمالعلی AU - پیوست, غلامعلی AU - سمیع زاده, حبیب اله AU - ربیعی, بابک AU - خداپرست, سیداکبر AD - دانشگاه گیلان AD - Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 26 IS - 4 SP - 350 EP - 357 KW - گریفینگ KW - وراثت پذیری KW - واریانس افزایشی KW - واریانس غالبیت DO - 10.22067/jhorts4.v0i0.18147 N2 - با استفاده از روش تلاقی دی آلل می توان ترکیب پذیری عمومی و خصوصی والدین و نتاج حاصل از آنها و همچنین میزان هتروزیس را برای صفات مورد نظر بررسی نمود. ترکیب پذیری و هتروزیس صفات کیفی میوه لاینهای خیار(Cucumis sativus L.) در قالب آزمایش دی آلل ناقص 6×6 به منظور تعیین نحوه عمل ژنها طی سالهای زراعی 1389-1387 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس اختلاف زیادی را در نسل F1 نشان داد و ارزش هر یک از والد ها در هیبرید ها مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر ترکیب پذیری عمومی و خصوصی نیز اختلاف معنی داری را نشان داد. میزان ترکیب پذیری خصوصی صفت اندازه حفره بذر از ترکیب پذیری عمومی آنها بیشتر بود که نشان دهنده عمل توام افزایشی و غیر افزایشی ژنها است. رنگ میوه با توجه به ترکیب پذیری عمومی بالا توسط عمل افزایشی ژن ها کنترل می شود. شکل میوه و ظاهر کلی میوه با توجه با ترکیب پذیری عمومی بالای این صفت به صورت افزایشی و غیر افزایشی کنترل می شود. لاینهای 605 و 118 با توجه به ترکیب پذیری عمومی و خصوصی بالا برای تولید بذر هیبرید خیار مطلوب است و توصیه می گردد. UR - https://jhs.um.ac.ir/article_30865.html L1 - https://jhs.um.ac.ir/article_30865_dd3c41a737c01b9a3191e1ab44e2e8b5.pdf ER -