TY - JOUR ID - 31614 TI - اثر نیتروژن، کود آلی، پتاسیم و آهن بر محصول، کیفیت میوه و غلظت عناصر غذایی برگ در پسته رقم فندقی پیوند شده بر روی پایه بادامی ریز زرند JO - علوم باغبانی JA - JHS LA - fa SN - 2008-4730 AU - محمدی, زهرا AU - روستا, حمیدرضا AU - تاج آبادی‌پور, احمد AU - حکم آبادی, حسین AD - AD - دانشگاه ولیعصر رفسنجان Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 27 IS - 2 SP - 117 EP - 129 KW - pH KW - چالکود KW - تغذیه درختان میوه KW - عناصر غذایی KW - Pistacia vera L DO - 10.22067/jhorts4.v0i0.24806 N2 - به منظور بررسی اثر نوع نیتروژن، کود آلی، پتاسیم و آهن بر محصول، کیفیت میوه و غلظت عناصر غذایی برگ درختان پسته (Pistacia vera L.) رقم فندقی با پایه بادامی ریز زرندی، پژوهشی در یکی از باغات پسته واقع در حومه رفسنجان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با چهار فاکتور شامل کود آلی (بدون کود آلی و 10 کیلوگرم کود گوسفندی به ازای هر درخت)، نوع نیتروژن (سولفات آمونیوم و نیترات کلسیم)، پتاسیم (بدون کود پتاسیم و 600 گرم سولفات پتاسیم به ازای هر درخت) و کود آهن (بدون کود آهن و 100 گرم سولفات آهن به ازای هر درخت) و طرح پایه بلوک‎های کامل تصادفی با 6 تکرار انجام شد. کودها به صورت چالکود در چاله‎هایی به عمق 60-40 سانتی‌متر در دو طرف درخت به خاک اضافه شدند و تأثیر آن‎ها در طی دو سال بررسی شد. نتایج نشان داد که کاربرد آمونیوم عملکرد محصول را در مقایسه با نیترات افزایش داد که احتمالاً مربوط به افزایش ذخائر نیتروژنی و آهن در گیاه و رفع کلروز برگ‎ها به علت افزایش میزان کلروفیل می‎باشد. اونس خندانی نیز در ترکیبات کودی شامل نیتروژن آمونیومی و آهن افزایش نشان داد. کاربرد آمونیوم در این تحقیق غلظت عناصر برگ از جمله آهن، روی، نیتروژن و پتاسیم را افزایش و غلظت فسفر، کلسیم و منیزیوم برگ را کاهش داد. بنابراین توصیه می‎شود که در باغ‎های پسته که عمدتاً در خاک‎های با pH بالا قرار دارند از کودهای نیتروژنی حاوی آمونیوم به جای نیترات استفاده شود. UR - https://jhs.um.ac.ir/article_31614.html L1 - https://jhs.um.ac.ir/article_31614_aa1eca40504717626ee4af1724b3cc43.pdf ER -