TY - JOUR ID - 36188 TI - بررسی تاثیرکاربرد اکسید نیتریک بر کاهش اثرات نامطلوب سرما بر میوه‌ پرتقال واشنگتن ناول (Citrus sinensis L. cv. Washington Navel) طی انبارداری JO - علوم باغبانی JA - JHS LA - fa SN - 2008-4730 AU - قربانی, بهاره AU - پاک کیش, زهرا AD - دانشگاه شهید باهنر کرمان AD - باهنرکرمان Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 31 IS - 3 SP - 492 EP - 504 KW - انبارداری KW - آنزیم های آنتی اکسیدانی KW - پرتقال KW - اکسید نیتریک DO - 10.22067/jhorts4.v31i3.48300 N2 - پرتقال واشنگتن ناول یکی از مهمترین مرکبات در ایران است. میوه پرتقال واشنگتن ناول که در دمای زیر 5 درجه سانتیگراد نگه داشته شود، عارضه فرورفتگی در پوست را به شدت نشان می دهد و افزایش در شدت علائم سرمازدگی با دمای پایین تر و مدت زمان انبارداری طولانی تر، افزایش می یابد. این آزمایش به منظور بررسی اثر اکسید نیتریک ، برکاهش خسارت سرمازدگی و ویژگی‌های بیوشیمیایی پرتقال رقم واشنگتن ناول طی انبارداری انجام شده است. میوه‌های این رقم تجاری با غلظت‌های صفر (شاهد)، 25/0 و 5/0 میلی مولار اکسید نیتریک تیمار و سپس در دمای 1±5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90- 85 درصد، به مدت 5 ماه نگهداری شدند و ویژگی‌هایی نظیر سرمازدگی، نشت یون، پراکسیداسیون ‌لیپیدها، پراکسید هیدروژن، مواد جامد محلول، اسیدهای آلی، pH، اسید‌آسکوربیک و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی (پراکسیداز و کاتالاز) طی 5 ماه انبار‌داری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، کاربرد 5/0 میلی مولار اکسید نیتریک نسبت به شاهد، به طور معنی‌داری خسارت سرمازدگی، نشت یون، پراکسیداسیون لیپیدها و پراکسید ‌هیدروژن را کاهش و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی را افزایش داد. طبق این نتایج، مواد جامد محلول کل، pH، اسید‌آسکوربیک میوه‌های تیمار شده و شاهد در طی دوره انبارداری روند افزایشی و میزان اسیدهای آلی روند کاهشی داشتند، اما استفاده از تیمار اکسید نیتریک، تغییرات دو روند مذکور را نسبت به شاهد کمتر تغییر داد. همچنین فعالیت آنزیم‌های آنتی-اکسیدانی میوه‌های تیمار شده با اکسید نیتریک نسبت به شاهد، بسیار افزایش یافت. به طور کلی طبق نتایج حاصل از این پژوهش، میوه‌های تیمار شده با 5/0 میلی مولار اکسید نیتریک ، دارای بالاترین کیفیت و بیشترین فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی با کمترین خسارت سرمازدگی بودند. UR - https://jhs.um.ac.ir/article_36188.html L1 - https://jhs.um.ac.ir/article_36188_08878f0d30e783eabe9d41bde438d191.pdf ER -