TY - JOUR ID - 36810 TI - تأثیر محلول‌پاشی اسیدآسکوربیک و لاکتات کلسیم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه-ای JO - علوم باغبانی JA - JHS LA - fa SN - 2008-4730 AU - فاتح, مهسا AU - برزگر, طاهر AU - رضوی, فرهنگ AD - دانشگاه زنجان Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 33 IS - 1 SP - 79 EP - 87 KW - سطح برگ KW - فعالیت آنتی اکسیدانی KW - مواد جامد محلول KW - وزن میوه KW - ویتامین ث DO - 10.22067/jhorts4.v33i1.70145 N2 - فلفل­دلمه­ای یکی از سبزیجات مهم میوه­ای است که در بسیاری از مناطق مختلف جهان کشت می­شود. به­منظور مطالعه اثر اسید آسکوربیک و کلسیم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه­ای، آزمایشی به صورت طرح بلوک­های ­کامل ­تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل اسید آسکوربیک (100، 200 و300 میلی­گرم در لیتر)، لاکتات­ کلسیم (5/0، یک و 5/1 گرم در لیتر) و محلول­پاشی با آب مقطر به­عنوان شاهد بودند. نتایج نشان داد محلول­پاشی اسید آسکوربیک تاثیر معنی­داری بر رشد و عملکرد میوه داشت. بیشترین عملکرد میوه (1/897 گرم در بوته) در تیمار 300 میلی­گرم در لیتر اسید آسکوربیک حاصل شد که با تیمار 200 میلی­گرم در لیتر اسید آسکوربیک تفاوت معنی­داری نداشت. کاربرد اسید آسکوربیک مقدار ویتامین ث میوه را به­طور چشمگیری افزایش داد و همچنین بیشترین مقدار مواد جامد محلول (7/5 درصد بریکس) در تیمار اسید آسکوربیک 300 میلی­گرم در لیتر ثبت گردید. تیمار لاکتات کلسیم تاثیر معنی­داری بر عملکرد میوه در مقایسه با شاهد نداشت ولی سفتی بافت میوه را بهبود بخشید. بیشترین سفتی بافت میوه (13/2 و 16/2 کیلوگرم در سانتی­متر) به ترتیب با تیمار یک و 5/1 گرم در لیتر لاکتات کلسیم به­دست آمد. حداکثر فعالیت آنتی­اکسیدانی میوه با کاربرد اسید آسکوربیک 300 میلی­گرم در لیتر و لاکتات کلسیم 5/1گرم در لیتر حاصل گردید. UR - https://jhs.um.ac.ir/article_36810.html L1 - https://jhs.um.ac.ir/article_36810_f9b93e31ebaf78c1b528b3cf31fadcbd.pdf ER -