دانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Changes of Leaf Yield and Black Tea Quality in Different Types of Handy Pluckingمطالعه تغییرات عملکرد برگ سبز و کیفیت چای سیاه در شیوههای متفاوت برداشت دستی2272343204810.22067/jhorts4.v0i0.26348FAشیوا روفیگری حقیقتاحمد شیرین فکرکلثوم چراغیJournal Article20130929In this study, the effects of different types of hand plucking were studied on green leaf yield and black tea quality. Bud and a leaf, bud and two leaves, bud and three leaves and bud and four leaves were the types of hand plucking. Plucking was down on chine’s hybrid tea and clone 100 in Fuman Tea Research Station. Shoots were plucked in flashing period regularly during three years. Green leaf yield was determined in every plot annually. Tea shoots were manufactured in Iran traditional form (Orthodox). Percentage of waste was measured after extraction. Quality characteristics were evaluated in black tea samples. Quality characteristics were consisted of chemical compounds (caffeine, total soluble solid, theaflavin, thearubigin, total color and brightness) and organoleptic score. Data were analyzed in split plot design based on randomized complete blocks. As results showed, maximum yield obtained in colon 100 in plucking of bud and three leaves. In the other hand, this treatment has normal quality in both of hybrid and colon 100. Minimum yield, quality and maximum level of waste were in bud and four leaves plucking. In clone 100, quality characteristics were evaluated higher than chine’s hybrid tea. There was a correlation of positive and significant between quality component and total sensory score.این تحقیق به منظور بررسی تاثیر شیوههای متفاوت برداشت دستی بر عملکرد برگ سبز چای و کیفیت چای سیاه انجام شد. انواع برداشت دستی که در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت، شامل برداشت غنچه و برگ اول، غنچه و برگ دوم، غنچه و برگ سوم و غنچه و برگ چهارم بود. برگ سبز چای از ایستگاه تحقیقات چای فومن، در دو نوع هیبرید چینی بومی منطقه و کلون 100 انتخاب گردید. برداشت در مدت سه سال در فصل رشد به تناوب انجام شد. عملکرد برگ سبز در هر سال از مجموع برداشتهای هر کرت محاسبه گردید. چایسازی به روش معمول در ایران (ارتدکس) انجام شد. مقدار ضایعات جدا شده از چای سیاه تعیین گردید. خصوصیات کیفی چای سیاه نظیر ترکیبات شیمیایی (کافئین، عصاره آبی، تئافلاوین، تئاروبیجین، رنگ کل و شفافیت) و امتیاز حسی روی هر کرت آزمایشی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از طرح آزمایشی کرتهای دوبار خرد شده در زمان، بر پایه بلوکهای کامل تصادفی صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد برگ سبز مربوط به کلون100 در برداشت به صورت غنچه و برگ سوم بوده است، در حالی که تیمار از نظر خصوصیات کیفی چای سیاه در هر دو نوع هیبرید و کلون 100 در رتبه متوسط قرار داشت. بیشترین مقدار ضایعات و کمترین مقدار ترکیبات شیمیایی موثر در کیفیت چای در تیمار یک غنچه و چهار برگ مشاهده شد. مقدار ترکیبات کیفی در کلون 100 بیشتر از نوع هیبرید بود. همبستگی مثبت و معنیداری بین مقدار ترکیبات شیمیایی موثر در کیفیت چای سیاه و امتیاز حسی که توسط ارزیابها بررسی شد، مشاهده گردید.https://jhs.um.ac.ir/article_32048_8f7dd0fbc7a26cff26c3f9838ce5394a.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Comparision of the Growth, Mineral Nutrient Concentrations and Essential Oil of Two Iranian Local Basil (Ocimum basilicum) in Hydroponic and Aquaponic Systemsمقایسه رشد، غلظت عناصر غذایی و میزان اسانس دو رقم ریحان (Ocimum basilicum) بومی ایران در دو سیستم کشت هیدروپونیک و آکواپونیک2352463209210.22067/jhorts4.v0i0.26350FAحمیدرضا روستادانشگاه ولیعصر رفسنجانسمیه عرب پورJournal Article20130929Basil (Ocimum basilicum) is an herb belongs to Lamiaceae family. The essential oil of basil is widely utilized as an aromatic agent in the food, pharmaceutical and perfumery industries. Basil essential oil possesses antimicrobial property. Due to high economical value and high demand, basil production in greenhouse for permanent market selling is expanding. In order to the investigation of the effect of soilless culture systems on yield and essential oil content of basil an experiment was arranged as a factorial in the framework of a completely randomized design with two factors, growing system (aquaponics and hydroponics) and varieties (green and violet basil) with 3 replications. The results showed that the most of the growth factors in two cultivars were higher in the hydroponics compared with aquaponics. So that, shoot and root fresh and dry mass, hight, leaf area and node number per plant were higher in hydroponics than aquaponics. SPAD value was affected by growing system treatments and it was 12.86% higher in hydroponic system. Essential oil content in shoots was not affected by the systems or cultivars. Lower amount of N, P and Mn in shoots were probable reasons of lower SPAD value and growth reduction of plants in aquaponics compared with hydroponics. Notwithstanding, plants growth were normal and there were no deficiency symptoms in aquaponic-grown plants. Thus, nutrient deficiency in aquaponic system might be alleviated by increasing of the fish number per water volume unit and elevation of fish feeding. Therfore, aquaponic system has potential of medicinal plant production.آکواپونیک یکی از تکنیک های کشت بدون خاک است که در آن ماهی و گیاه بطور توام پرورش داده می شوند. ریحان گیاهی علفی و متعلق به خانواده نعناع می باشد که اسانس آن عمدتاً در صنایع غذایی، دارویی و عطرسازی مورد استفاده قرار گرفته و همچنین دارای خواص ضد میکروبی است. کشت گلخانه ای ریحان، جهت عرضه مداوم ریحان تازه به بازار، به دلیل ارزش بالای اقتصادی و تقاضای زیاد آن در حال گسترش می باشد. به منظور بررسی تاثیر سیستم های کشت بدون خاک بر عملکرد، غلظت عناصر غذایی و میزان اسانس گیاه ریحان آزمایشی بصورت فاکتوریل با دو فاکتور، سیستم (هیدروپونیک و آکواپونیک) و رقم (ریحان سبز و ریحان بنفش) و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه، ارتفاع، سطح برگ و تعداد گره در هر دو رقم در سیستم هیدروپونیک بیشتر از آکواپونیک بود. شاخص SPAD به طور معنی داری تحت تأثیر سیستم کشت قرار گرفت و میزان آن در سیستم هیدروپونیک 86/12 درصد بیشتر از سیستم آکواپونیک بود. میزان اسانس در بخش های هوایی تحت تاثیر سیستم کشت و رقم قرار نگرفت. پایین بودن غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و منگنز احتمالا دلیل کاهش سبزینگی و کاهش رشد گیاهان در سیستم آکواپونیک بوده است. اگرچه بر اساس نتایج فوق رشد گیاهان در سیستم آکواپونیک کمتر از هیدروپونیک بود ولی با این وجود رشد گیاهان در این سیستم رضایتبخش بوده و هیچ گونه علائم ظاهری کمبود در گیاهان مشاهده نشد. احتمالا افزایش تعداد ماهی در واحد حجم آب و افزایش غذادهی می تواند به رفع کمبود جزئی عناصر غذائی در سیستم آکواپونیک کمک کند. بنابراین سیستم آکواپونیک ظرفیت تولید گیاهان داروئی مثل ریحان را دارا می باشد.https://jhs.um.ac.ir/article_32092_d7bdceba2c92f452f88c0877a1b6732e.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Effects of Co2 and Light Regimes on Anatomical and Physiological Traits on Three Cultivars of Pansy (viola tricolor) in Greenhouseاثرات دیاکسیدکربن و رژیمهای نوری بر صفات آناتومیکی و فیزیولوژیکی سه رقم گل بنفشه (Viola tricolor) در شرایط گلخانهای2472583210810.22067/jhorts4.v0i0.26352FAمحمود شور0000-0002-7817-9464زهرا کریمیانمرتضی گلدانی0000-0002-2547-8014Journal Article20130929In one side the negative effects of increasing of concentration of carbon dioxide in the world, and in the other side, the positive effects of greenhouse enrichment by such gas is one of the most important reasons in researching of this gas on different plants. For assessment of the effects of carbon dioxide and light regimes in different genotypes of Pansy (viola tricolor) a factorial experiment based on completely randomized design with 3 replications and 18 treatments was conducted at the greenhouses of Ferdowsi University of Mashhad at 2009. The treatments are including; 2 concentrations of carbon dioxide (380 and 1000 µmol/mol), 3 light regimes (11000 and 14000 lux and sun light) and 3 cultivars (Yellow-Black, Bourdeaux, Sawyers-Black) of Pansy. The results of this experiment showed that among the 11 measured traits in the most treatments, the traits of length, width and the number of stomata and dry weight of shoot were significant. The concentration of 1000 µmol/mol carbon dioxide had less decreasing of stomata conductivity and dry weight than carbon dioxide 380 µmol/mol. Totally the effect of light regimes on the measured traits didn’t has any significantly difference with sun light. Among the cultivars, altogether Sawyers was more proper because of less stomata conductivity and probably decreasing of water consumption.اثرات منفی افزایش غلظت دیاکسیدکربن در دنیا از یک طرف و اثرات مثبت غنیسازی گلخانهها با این گاز از طرف دیگر امروزه از مهمترین دلایل تحقیق اثرات این گاز بر روی گیاهان مختلف است. به منظور ارزیابی اثرات دیاکسیدکربن و رژیمهای نوری در ژنوتیپها مختلف بنفشه، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 18 تیمار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی در سال 1388 انجام شد. تیمارها شامل 2 غلظت دیاکسیدکربن (1000 و 380 میکرومول بر مول)، 3 رژیم نوری (11000 و 14000 لوکس) و نور معمولی خورشید و 3 رقم بنفشه (Yellow-Black, Bourdeaux, Sawyers Black به ترتیب دارای گلهایی به رنگ پر کلاغی، شرابی و زرد) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که در بین 11 صفت اندازهگیری شده، در اغلب تیمارها صفات طول، عرض و تعداد روزنه و وزن خشک اندام هوایی معنیدار شدند. غلظت 1000 میکرومول بر مول دیاکسیدکربن در مقایسه با غلظت 380 میکرومول بر مول هدایت روزنهای و وزن خشک را به میزان کمتری کاهش داد. اثر رژیمهای نوری به طور کلی بر روی صفات اندازهگیری شده تفاوت معنیداری با نور معمولی خورشید نشان نداد. در بین ژنوتیپها نیز به طور کلی ژنوتیپ شرابی رنگ به دلیل تعداد روزنه کمتر و احتمالا کاهش مصرف آب مناسبتر بود.https://jhs.um.ac.ir/article_32108_6357fc8350034524d91091f8dcf73eeb.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Evaluation of Dieback and Early Yellowing of Sycamore Trees (platanus sp.) in Mashhad by Using GGE Biplot Analysisارزیابی دلایل سرخشکیدگی و زردی زود هنگام درختان چنار (platanus sp.) در شهر مشهد با استفاده از تجزیه رگرسیون مکانی (GGE biplot)2592743214610.22067/jhorts4.v0i0.26354FAامیر لکزیان0000-0003-3972-5802ولی فیضی اصلعلی تهرانی فرگروه علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0002-7103-0413اکرم حلاج نیافردوسی مشهدحدیثه رحمانیپیام پاکدلسید هدایت محسنیآرزو طالبیJournal Article20130929Dieback of trees is a serious problem in many different regions of the world and city authorities are concern about conserving and maintaining the green spaces in the big cites. This study was conducted to evaluate the early dieback and yellowing of sycamore trees (platanus sp.) by using a completely randomized block design (Split Split plot) in 15 replications (sites) in 2009. The main plot was plant sampling times (spring, summer and autumn), sub plot was the plant condition (green and yellow) and sub-sub plot was the place of sampling on the tree (down, middle and upper). After sampling, preparation and chemical analysis, total nitrogen, phosphorus, potassium, iron, manganese, zinc and sodium were measured by standard methods and the data was interpreted by using site regression model (GGE biplot analysis). The results showed that nitrogen deficiency was occurred with more intensity in the down layer in summer time compare to the spring time. The results also showed that iron deficiency occurred in the yellow tree groups and zinc deficiency also occurred simultaneously. However zinc deficiency was not proven in the spring time but it occurred in summer time. Iron deficiency was started in the spring time and then more deficiency observed in summer time. With regarding to the obtained results it dose not seem that nutritional deficiency is the main reason of dieback of sycamore trees in Mashhad. These symptoms also might be caused by drought stress and water deficiency, low temperature in winter or early spring. Fungi attack and other diseases can cause similar symptoms.خشکیدگی سرشاخههای درختان یک مشکل جدّی در بسیاری از مناطق دنیا است و اخیراَ حفاظت و نگهداری از فضای سبز شهرهای بزرگ به چالشی مهم برای مسئولان شهری تبدیل شده است. این مطالعه به منظور ارزیابی و تعیین دلایل سرخشکیدگی زود رس و زرد شدن زود هنگام برگ درختان چنار انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت کرتهای دو بار خرد شده (اسپلیت اسپلیت پلات) در 15 بلوک (مکان آزمایشی) در سال 1388 به اجرا در آمد. کرت اصلی زمان نمونهبرداری (بهار، تابستان و پائیز)، کرت فرعی وضعیت و رنگ عمومی درخت (سبز و زرد) و کرت فرعی در فرعی محل نمونه بر روی درخت (برگهای لایه پایین، لایه میانی و لایه بالایی) در نظر گرفته شد. پس از تهیه، آمادهسازی نمونههای برگی، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی و سدیم با استفاده روش های استاندارد آزمایشگاهی اندازه گیری و اطلاعات با استفاده از روش تجزیه رگرسیون مکانی مورد تجزیه و تفسیر قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین عناصر مورد مطالعه کمبود نیتروژن با شدت بیشتری در لایههای پائینی در تابستان رخ داد و علائم کمبود بسیار بارزتر از فصل بهار بود. همچنین کمبود بسیار شدید آهن در گروه درختان زرد در مقایسه با درختان سبز به اثبات رسید که این کمبود با کمبود روی در گیاه توأم بود. با این تفاوت که کمبود روی در بهار چندان مشهود نبوده و شدت آن در تابستان بیشتر مشاهده شد، اما کمبود آهن از همان ابتدای فصل بهار در درختان چنار شروع و با شدت بیشتری در تابستان نمایان شد. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش به نظر نمیرسد که کمبود عناصر غذایی دلیل اصلی خشکیدگی درختان چنار در شهر مشهد باشد و علت ظهور این علایم میتواند خشکسالی و کمبود شدید آب، سرمای شدید زمستان و اوایل فصل بهار و حمله قارچ های پارازیت چوبزی و ضعیف شدن گیاه و ظهور علایم زردی و سرخشکیدگی سرشاخهها باشد.https://jhs.um.ac.ir/article_32146_8b26510b87020cee2b72a6c4b4121539.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Influence of Harvest Time on Sensorial Traits of Native Early Apple Cultivars during Cold Storageبررسی اثر زمان برداشت بر برخی متغیرهای حسی ارقام بومی تابستانه سیب طی دوره نگهداری در انبار سرد2752853217410.22067/jhorts4.v0i0.26355FAحسن حاج نجاریمهدی عشقی حسنآبادیJournal Article20130929The investigations were carried out in 2007 on the fruit of 7 native early-ripening apple cultivars grown in Karaj climatic conditions, harvested in two phenological stages of maturity and ripenning. The harvested samples were stored at (0 ± 0.5) C and (85 ± 5) % of humidity. The measured sensorial traits consisted in: aroma, flavor, sweetness, flesh quality and general acceptability achieved by an experienced group of panelists in the predefined temporal intervals during cold storage. Biochemical tests were computed for determination of pH, TA and TSS. The factorial experiment was defined within completely randomized design. The results showed significant differences at 1% probability for most of the evaluated sensorial traits between two picking phases, among cultivars and also in temporal intervals of cold storage. The highest level of storage potential meaning as quality conservation was found in 'Mashad', 'Gol Bahar' and 'Golab-e-Kohanz' descentely for the first picking or maturity phase, while it was shown that the fruit picked at ripening better sensorial qualities were determined in the decreaing order as: 'Golab-e-Isfahan', 'Golab-e-Kohanz', 'Gol Bahar', 'Ghermez-e-Rezaieh', 'Mashad' and 'Assali'. More oscillations of sensorial traits were assessed in the first harvest samles of the early cultivars related to the ripening time. Considering, genetic variability of the plant material and observed qualitative oscillations during different temporal stages of storage it was concluded that highest climacteric point was always occurred at the middle intervals of storage. Higher flavor index was registered in the first intervals of storage for the samples picked at second phase. Ulterior comparative results of panel tests in different temporal intervals for maturity and ripening phases demonstrated that superior levels of sensorial quality registered at riprning was gradually decreased, meaning that no significant difference were observed in the long storage periods of the sensorial values for both of the picking phases.این پژوهش در سال 1386 بر میوه درختان 7 رقم سیب تابستانه بومی پرورش یافته در شرایط آب و هوایی کرج، در دو زمان برداشت انجام پذیرفت. میوههای برداشت شده در دمای ºC 5/0 ± 0 و رطوبت نسبی 5 ± 85% نگهداری شدند. متغیرهای حسی میوه شامل: عطر، طعم، شیرینی، کیفیت خوراکی گوشت و قابلیت پذیرش کلی توسط 10 آزمونگر باتجربه ثابت در فواصل زمانی مشخص مورد آزمون قرار گرفت و ارزیابی آنان در فرمهای مخصوص ثبت گردید. بررسیهای بیوشیمیایی شامل: مواد جامد محلول، اسیدیته قابل عیارسنجی و pH صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد بین دو زمان برداشت، ارقام و آزمونهای حسی در مقاطع زمانی مختلف طی دوره انبارمانی در صفات حسی اندازهگیری شده در سطح 1% تفاوت معنیدار وجود دارد. ارقام برتر از نظر حفظ قابلیتهای حسی مطلوب به ترتیب در زمان برداشت اول شامل: 'مشهد'، رقم جدید 'گل بهار' و 'گلاب کهنز' و در زمان برداشت دوم شامل: 'گلاب اصفهان'، 'گلاب کهنز'، 'گل بهار'، 'قرمز رضائیه'،' مشهد' و 'عسلی' بودند. همچنین مشخص شد در زمان برداشت اول نوسانات بیشتری در روند تغییرات کیفی میوه نسبت به زمان برداشت دوم وجود دارد. با توجه به ظرفیت ژنتیکی رقم و سطوح نوسانات کیفی ثبت شده در مقاطع زمانی متوالی دوره نگهداری، بالاترین سطح فرازگرایی در مقاطع میانی انبارمانی اتفاق افتاد. ارزیابی صفات حسی بر نمونه های زمان برداشت دوم، دلالت بر برتری چشمگیر شاخص طعم در مقاطع ابتدایی دوره انبارمانی داشت. ادامه آزمون های حسی مقایسه ای در مقاطع مختلف از دو زمان برداشت نشان داد که برتری ثبت شده در برداشت دوم نسبت به زمان اول به تدریج کاهش یافت بهطوری که در بلند مدت اختلاف معنیداری بین نتایج آزمون های حسی در مقاطع زمانی مشابه دو زمان برداشت مشاهده نشد.https://jhs.um.ac.ir/article_32174_c82a74eaaf3509f720ba3c7647495b76.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Evaluation of Stigma Receptivity Period in Several Peach Cultivars through Controlled Pollination under Field and Laboratory Conditionارزیابی دورۀ پذیرش کلاله در چند رقم هلو در شرایط گرده افشانی کنترل شده در مزرعه و آزمایشگاه2862943221510.22067/jhorts4.v0i0.26385FAشبنم فخیم رضاییجعفر حاجی لودانشگاه تبریزJournal Article20130930In order to study stigma receptivity in peach cultivars : (‘Makhmali’, ‘Anjiri-ye-tabestane’, ‘Anjiri-ye maleki’, ‘Haj-kazemi’ and ’Zoodras’) controlled pollination was done in both field and laboratory conditions. Before pollination trials the in vitro germination of the pollen was tested in petridish. Branches with adequate number of flowers were chosen for controlled pollination. Self Pollination was carried out by hand, on the same day as emasculation (day 0) and thereafter every two days (2, 4, 6, 8 days after emasculation). To allow for growth of pollen tubes pollinated pistils were collected four days after pollination and fixed in FAA. Pistils were washed several times and autoclaved in a solution of 5% sodium sulfite for softening. After staining with aniline blue, the pollen germination at the stigma and pollen tubes growth in each section of style (upper and bottom) and ovary was determined by means of fluorescence microscopy. Results revealed that the stigmas of studied cultivars were receptive at balloon stage and reach their optimum receptivity between 2 and 4 days later. Our studied cultivars in confrontation to occurrence of temperature oscillations in field condition had different reactions at different pollination times. Regarding to pollen germination at the stigma surface and in vitro condition and existence the pollen tubes inside the ovary, became clear that studied cultivars are self-compatible and male-fertile.به منظور ارزیابی طول دورۀ پذیرایی کلاله، در ارقام مخملی، انجیری تابستانه، انجیری مالکی، حاج کاظمی و زودرس هلو، گرده افشانی کنترل-شده در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. جهت انجام گرده افشانی کنترل شده از شاخه های دارای تعداد کافی جوانۀ گل در هر رقم استفاده گردید. گرده-افشانی دستی در روز اخته نمودن گل ها (روز صفر) و سپس هر دو روز (2، 4، 6 و 8 روز پس از اخته نمودن) با گردۀ خودی انجام و جهت ردیابی نفوذ لولۀ گرده مادگی های گرده افشانی شده 4 روز پس از گرده افشانی جمع آوری شده و در محلول فیکساتیو (FAA) تثبیت شدند. مادگی ها پس از شستشو به منظور نرم شدن در محلول سولفیت سدیم 5% اتوکلاو شدند. پس از رنگ آمیزی با آنیلین بلو وضعیت جوانه زنی دانۀ گرده در سطح کلاله و چگونگی رشد لولههای گرده در هر قسمت خامه (فوقانی و تحتانی) و همچنین داخل تخمدان بوسیلۀ میکروسکوپ فلورسنت شمارش شد. نتایج حاصل از مطالعۀ حاضر نشان می دهد که کلاله ها در تمامی ارقام مورد مطالعه در مرحلۀ شروع باز شدن گل پذیرا بوده وبه مدت 8 روز پذیرایی خود را حفظ می کند. میزان پذیرایی بین 2 تا 4 روز بعد به مطلوب ترین میزان خود می رسد. وجود نوسانات دمایی در شرایط مزرعه عکس العمل متفاوت ارقام را در زمانهای مختلف گرده افشانی به همراه داشت. با توجه به جوانه زنی گرده در سطح کلاله و در شرایط درون شیشه ای و وجود لولۀ گرده در درون تخمدان در شرایط خود گرده افشانی عدم وجود نرعقیمی و وجود خودسازگاری در ارقام مورد مطالعه مشخص گردید.https://jhs.um.ac.ir/article_32215_a19030f4ff433012966537dee5064964.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Evaluating the Effects of Irrigation Interval and Nitrogen on Yield and Yield Components of Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)بررسی اثرات دور آبیاری و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.)2953003223710.22067/jhorts4.v0i0.26386FAرضا برادرانمحسن شخمگرغلامرضا موسویالیاس آرزمجوJournal Article20130930To study the effects of irrigation interval and nitrogen level on yield and yield components of Fenugreek medicinal plant, an experiment in split plot arranged in randomized complete block design with three replications conducted at the Azad University of Birjand in 2009. Treatments included; irrigation intervals (4, 8 and 12 day) as main plot and nitrogen fertilizer (none fertilizer, 50, 100 and 150 kg/ha) as subplot. Results showed that the difference between 4 and 8 days of irrigation intervals for seed yield wasn’t significant, but the highest amount of forage yield achieved from irrigation after 4 days. Rising of nitrogen level led to increase of yield and yield components and the difference between 100 and 150 kg/ha nitrogen for seed and forage yield wasn’t significant. Irrigation interval has a considerable effect on all yield components except of pod length. Nitrogen also has a significant effect on plant height and number of pod per plant but it was insignificant on number of seed per pod, seed weight and pod length. Interaction effect of irrigation and nitrogen indicates that in 4 and 8 days of irrigation intervals, amounts of 100 and 150 kg/ha nitrogen have the highest effect on yield and yield components, but with increase of irrigation intervals to 12 days, 100 kg/ha nitrogen have the highest effect on all traits.به منظور بررسی اثرات دور آبیاری و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی شنبلیله، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی دانشگاه آزاد بیرجند در بهار سال 1388 انجام شد. تیمارها شامل دور آبیاری (4، 8 و 12 روز) به عنوان عامل اصلی و کود نیتروژن (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری پس از 4 و 8 روز تفاوت معنی داری ندارد، اما بیشترین عملکرد علوفه از تیمار آبیاری پس از 4 روز به دست آمد. افزایش نیتروژن نیز موجب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد شد اما بین مقادیر 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تفاوت معنی داری از لحاظ عملکرد دانه و علوفه وجود نداشت. دور آبیاری بر کلیه اجزای عملکرد به جز طول غلاف تاثیر معنی داری داشت. نیتروژن نیز تاثیر معنی داری بر ارتفاع بوته و تعداد غلاف در بوته داشت و اثر آن برای صفات تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و طول غلاف معنی دار نبود. اثر متقابل دور آبیاری و نیتروژن در این آزمایش نشان داد در زمان نبود خشکی، مقادیر 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیشترین تاثیر را بر عملکرد و اجزای عملکرد شنبلیله دارد اما با افزایش دور آبیاری به 12 روز (کاهش میزان آب مصرفی)، مقدار 100 کیلوگرم نیتروژن بیشترین تاثیر را بر کلیه صفات دارد.https://jhs.um.ac.ir/article_32237_72863067b9de45cf06a37495d409a97d.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Evaluation of Early Spring Frost Damage in Different Types of Almond and Apricot Caltivarsارزیابی خسارت سرمای بهاره در تیپهای مختلف ارقام بادام و زردآلو3013093225810.22067/jhorts4.v0i0.26387FAجلیل دژمپورJournal Article20130930In fruit trees damage of frost and freezing is depended to time of chillhng and tree phonological stage. Almond (Prunus amygdalus B. (and apricot (P. armeniaca L.) cultivars are usually the first fruit trees to bloom and susceptible to damaging frosts in the early spring. A study was conducted on different types of almond and apricot cultivars in order to investigation the main factors related to frosting, irregular of productivity and low crop load of trees for 10 years. Six almond cultivars; Sahand, A200, Shkoofeh (very late bloom), Touno, Super nova (late bloom and self- compatibility), Managa (early bloom) and 6 apricot cultivars; Canino, Royal, Telton (self- compatibility), Ordbad, Nasiri and Asgarabad (self- Incompatibility) were evaluated for aspects of some biological and physiological characteristics that related to frost tolerance and fruit set. The results of 10 years evaluation showed that some cultivars despite were resistant to spring frost and usually their crop load was optimum. In addition of freezing damage, other factors like; undesirable climatic conditions in flowering time, direct or indirect influence on bearing and fruit set. Touno and Super nova as self compatibility and late blooming almond cultivars, Canino, Royal and Tilton as self- compatibility apricot cultivars were tolerant to cool and unfavorable climatic conditions in early spring. Therefore, they usually had higher and regular productivity. This differences were related to some phonological and physiological characteristics like; time of flowering, interior components of flower buds, time of niter and period of dormancy, temperature reaction of flower buds, effective pollination period, self – compatibility, frost resistance of pistils and flowers.سرما و یخبندان بسته به زمان وقوع و مرحله فنولوژیکی درخت خسارات جبرانناپذیری به درختان میوه وارد مینماید. بادام (Prunus amygdalus B.) و زردآلو (P. armeniaca L.) از زودگلترین و حساسترین درختان میوه به سرما محسوب میشوند. این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر سرمازدگی و نوسانات باردهی ازسال 1379 روی تیپهای مختلف بادام و زردآلو اجرا گردید. در این آزمایش شش رقم بادام خیلی دیرگل (سهند، شکوفه و آ200)، دیرگل (تونو و سوپرنوا)، و زودگل (منقا) و شش رقم زردآلو از تیپهای مختلف داخلی (اردباد، نصیری و عسکرآباد) و خارجی (کانینو، رویال و تلتون) انتخاب و برخی از صفات بیولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به سرما در یک دوره 10 ساله مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد خسارت سرما فقط مربوط به سرمای زیر صفر نبوده و شرایط نامساعد جوی در زمان گلدهی و مکانیسم باروری رقم است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم موجب اختلال در فرآیند باروری گلها و تشکیل میوه میگردد. ارقام خیلی دیرگل و خودسازگار (SC) بادام نظیر سهند، آ200، تونو، سوپرنوا و یا ارقام خودسازگار و پرمحصول زردآلو نظیر کانینو، رویال و تلتون از ارقامی بودند که کمتر از سرمای بهاره خسارت دیدند و در اکثر سالها از محصولدهی عادی برخوردار بودند. در حالی که ارقام زودگل و خودناسازگار در اکثر سالها از سرما آسیب دیده بودند. در این پژوهش زمان گلدهی، زمان و مدت خواب فیزیولوژیکی، خودسازگاری گلها، مقاومت به سرمای اندامهای زایشی، دوره گرده افشانی موثر (EPP)، طول دوره گلدهی ، عکس العمل دمایی جوانه های گل از عواملی بودند که بسته به نوع رقم هر یک به شکلی در سرمازدگی و باردهی موثر بودند.https://jhs.um.ac.ir/article_32258_0ffec19e3ae33f52e73d3e5440d4120f.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Effect of Gibberellin Concentrations and Spraying Time on Cracking of Pomegranate Fruit (Punica granatum L.) cv. “Malas Esfahan”اثر غلظت و زمان محلولپاشی اسید جیبرلیک بر ترکیدگی میوه انار (Punica granatum L.) رقم ملس اصفهان3103173228310.22067/jhorts4.v0i0.26388FAوحید روحیانیسه اسماعیل زادهJournal Article20130930Abstract
Fruit cracking of pomegranate is a phenomenon that is shown at most growing zones of the world. Pomegranate cracking is the main obstacle for production and export, and have a lot of annual economic damage, the present study has been done about pomegranate trees. The purpose of this research is surveying the decreasing of pomegranate cracking and increasing the fruit quantities and qualifies characteristic by using of diverse concentrations of gibberellic acid that is sprayed at the different times. This experiment has been done at pomegranate orchard of Isfahan Center for Research of Agricultural Science and Natural Resources. This study was conducted as a factorial experiment based on randomized complete block design in three replicates. Experimental treatments including gibberellin sprayed with four concentrations of 0, 150, 300 and 450 mg/L, which was applied in three times, including full bloom, a month and two months after full bloom. Gibberellin decreased cracking percentage compared to control. Different stages of gibberellin application did not show any significant difference on cracking percentage. However, by increasing of concentrations and application close to 3rd stage, the cracking rate was decreased. In the first stage, all of used gibberellin concentrations were caused parthenocarpy, and the fruits didn't grow. The effect of gibberellin at different stages and concentrations was significant on the total weight and skin fresh weight. Length, diameter, total acidity, size and volume of fruit were increased by increasing of gibberellin concentrations. The concentration of 450 mg/L showed the maximum effects on fruit quantities and qualities characteristics.ترکیدگی میوه انار عارضهای است که در اکثر مناطق پرورش انار مشاهده میشود. با توجه به این که ترکیدگی میوه از جمله موانع اصلی تولید و صادرات انار است و سالانه خسارات اقتصادی زیادی را به همراه دارد، این تحقیق به منظور بررسی امکان کاهش ترکیدگی و افزایش خصوصیات کمی و کیفی میوه انار رقم ملس اصفهان با استفاده از غلظتهای مختلف اسید جیبرلیک در زمانهای مختلف محلولپاشی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلولپاشی اسید جیبرلیک با چهار غلظت 0، 150، 300 و 450 میلیگرم در لیتر در سه زمان تمامگل، یک ماه و دو ماه پس از آن اعمال گردید. نتایج نشان دادند کاربرد اسید جیبرلیک میزان ترکیدگی میوه انار را در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنیداری کاهش داد. مراحل مختلف محلولپاشی اسید جیبرلیک روی درصد ترکیدگی تفاوت معنیداری نداشت، ولی با نزدیک شدن به مرحله سوم و زیاد شدن غلطت هورمون از میزان ترکیدگی میوهها کاسته شد. در مرحله اول تمام غلظتهای اسید جیبرلیک باعث ایجاد پارتنوکارپی شدند و میوهها رشد نکردند. اثر اسید جیبرلیک در مراحل مختلف و غلظتهای متفاوت بر روی وزن کل و وزن تر پوست میوه معنیدار بود. با افزایش غلظت اسید جیبرلیک، طول و قطر میوه، اسید کل، وزن و حجم میوه افزایش یافت. غلظت 450 میلیگرم در لیتر بیشترین تاثیر را روی شاخصهای کمی و کیفی میوه داشت.https://jhs.um.ac.ir/article_32283_1c67cb6840c50bbd0c5319346dfd40fd.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Effect of Essential Oil of Some Medicinal Plants and Polyethylene Packaging on Quality and Pomegranate Shelf Life (cv.تاثیر اسانس برخی گیاهان دارویی و پوشش پلیاتیلنی بر عمر انبارمانی و کیفیت میوه انار (رقم شیشهکپ)3183253230510.22067/jhorts4.v0i0.26389FAیحیی سلاح ورزیفردوسی5876/0395/0003/0000علی تهرانی فرگروه علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0002-7103-0413Journal Article20130930Fruit spoilage of pomegranate is one of the most important problems in postharvest stages and its exports. This decay is mainly due to the influence and spread of saprophytic or parasitic fungi into the pomegranate fruits. In this purpose effects of essential oil from medicinal plants include; caraway (Carum carvi) and peppermint (Mentha piperetta), and packaging (whit or no polyethylene bags) were investigated on shelf life, quality, decay percentage, chilling index and biochemical traits. The pomegranate fruits were kept in 5±1ºC and 85-90 percent humidity. The results showed that the highest amount of chilling index and weight loss was in without polyethylene bag treatment by 3.45 and 17.03, respectively. On the other hand the most percent of fungal infection was observed in polyethylene alone treatment by 29.41%. Whereas, essential oils (1000 ppm) of caraway and peppermint was able to control postharvest fungal infection caused by LDPE packaging, completely. The usage of caraway essential oil on pomegranate fruits increased phenolic compounds and antioxidant activity, significantly.پوسیدگیهای انباری همواره به عنوان یکی از مهمترین موانع بر سر راه انبارمانی و صادرات میوه انار مطرح میباشند. این پوسیدگیها عمدتا به علت نفوذ وگسترش قارچهای ساپروفیتی یا پارازیتی به داخل میوه انار در قبل، زمان برداشت و یا پس از برداشت آن شکل میگیرند. بنابراین در تحقیق حاضر تاثیر اسانس گیاهان دارویی زیره سیاه (Carum carvi) و نعناع فلفلی (Mentha piperetta) با غلظت 1000 پیپیام و همچنین استفاده و یا عدم استفاده از پوشش پلیاتیلنی (LDPE) با ضخامت 20 میکرون بر کیفیت انبارمانی، درصد پوسیدگی، شاخص سرمازدگی و ویژگیهای بیوشیمیایی میوه انار مورد بررسی قرار گرفت. میوههای انار به مدت 5 ماه تحت شرایط دمایی 1±5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-85 درصد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که بیشترین شاخص سرمازدگی و درصد کاهش وزن به ترتیب با میانگین 45/3 و 03/17% مربوط به تیمار بدون پوشش بود. بالاترین درصد پوسیدگی و فساد میوه نیز با میانگین 41/29% در شرایط استفاده از پوشش پلیاتیلنی به تنهایی به دست آمد. این در حالی است که استفاده از هر دو نوع اسانس گیاهی توانست به خوبی افزایش آلودگی ناشی از استفاده از پوشش را به صورت معنیداری کاهش داده و بیشترین مقادیر ترکیبات فنولیک و ظرفیت آنتیاکسیدانی آب میوه را به خود اختصاص دهد.https://jhs.um.ac.ir/article_32305_4339e95a03d6b192229839f19a17e96a.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Evaluation of Salicylic Acid and Temperature Treatments on Storability, Postharvest Quality and Antioxidant Activity of Apricot (Prunus armeniaca cv. ‘Lasgerdi’) Fruitبررسی تاثیر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک و دماهای متفاوت بر ماندگاری، کیفیت پس از برداشت و فعالیت آنتیاکسیدانی میوه زردآلو (Prunus armeniaca L.) رقم "لاسگردی"3263343233310.22067/jhorts4.v0i0.26390FAالهام اردکانیغلامحسین داوری نژادفردوسی مشهد0000-0001-9931-1623مجید عزیزیدانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20130930In order to investigation the effect of salicylic acid and temperature treatments onphysic-chemical attributes and antioxidant activity was conducted of apricot cultivar ‘Lasgerdi’the experiment.The apricot fruits were harvested at the commercial ripening stage, and fruits were immerged in different concentration of salicylic acid as well as distilled water (control) for 5 min, then fruits were packed in boxes with polyethylene cover and stored. The changes in fruit weight, firmness, pH, total soluble solid content, titratable acidity, ascorbic acid, antioxidant activity were estimated after 0, 5, 10, 15 and 20 days during storage. The results showed that the weight loss, firmness, titratable acidity, ascorbic acid and antioxidant activity decreased significantly while the pH and total soluble solid content increased significantly during storage for two temperatures. During the storage period, a significant difference between treatments (control and various concentrations differences of salicylic acid) and various temperature significantly the weight loss and maintained their firmness. In this condition, the highest and lowest of titratable acidity, ascorbic acid and antioxidant activity were observed in treatments of 4 mM salicylic acid and control, respectively. Also, the data showed that the temperature of 4°c positive impact maintained quality and fruit shelf life during storage. Based on our results, the salicylic acid treatment as combination nature and temperature of 4°c may be used commercially to extend the storage life of apricot.این تحقیق به منظور بررسی اثر تیمارهای اسید سالیسیلیک و دما بر روی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و فعالیت آنتیاکسیدانی میوههای زردآلو رقم "لاسگردی"، اجرا شد. میوهها در مرحله بلوغ تجاری برداشت، و در غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک و همچنین در آب مقطر (شاهد) به مدت 5 دقیقه غوطهور شدند. سپس میوهها در بستههای پلیاتیلنی بستهبندی و انبار (با دمای °c 4 و رطوبت 95%) شدند. طی دوره انبارداری، تغییرات وزن میوه، سفتی بافت میوه، درجه اسیدی، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، اسید آسکوربیک و فعالیت آنتیاکسیدانی میوهها اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که، طی دوره انبارداری در هر دو دمای 4 و 20 درجه سانتیگراد وزن میوه، سفتی بافت میوه، اسیدیته قابل تیتراسیون، اسید آسکوربیک و فعالیت آنتیاکسیدانی کاهش معنیداری، در حالی که درجه اسیدی و مواد جامد محلول افزایش معنیداری داشته است. طی دوره انبارداری تفاوت معنیداری بین تیمارها (شاهد و غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک) و دماهای مختلف انبارداری در تمام فاکتورهای اندازهگیری شده، مشاهده شد. تیمارهای اسید سالیسیلیک به طور معنیداری مانع از کاهش وزن و همچنین باعث حفظ سفتی بافت میوهها شدند. در این شرایط، به ترتیب بیشترین وکمترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون، اسید آسکوربیک و فعالیت آنتیاکسیدانی در تیمارهای 4 میلیمولار اسید سالیسیلیک و شاهد مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که، دمای 4 درجه سانتیگراد تاثیر مثبتی در حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری میوهها در طی دوره انبارداری داشت است. براساس نتایج بدست آمده، میتوان از اسید سالیسیلیک به عنوان یک ترکیب طبیعی و دمای 4 درجه به طور تجاری جهت افزایش ماندگاری میوههای زردآلود استفاده نمود.https://jhs.um.ac.ir/article_32333_273b462dcbd2d4d048888169ac5c929d.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Feasibility Study of X-ray Absorption Application as a Non-destructive Method for Determining Some Qualitative Parameters of Pomegranate Fruitامکانسنجی استفاده از جذب اشعه ایکس به عنوان یک روش غیر مخرب برای تعیین برخی از شاخص های کیفی میوه انار3353413236110.22067/jhorts4.v0i0.26391FAفرهاد سلمانی زادهسید مهدی نصیریمجید راحمیشیرازعبدالعباس جعفریJournal Article20130930In the present study application of X-ray computed tomography as a nondestructive technique for estimation of some qualitative parameters of pomegranate fruit was studied. For this purpose, three local cultivars of pomegranate fruit of Fars province, Iran that included; Rabab Malas, Rabab Torsh and Khani Kazeroon were used. The X-ray CT images of pomegranate fruits were prepared using CT-Scan device. Corresponding CT numbers that indicate X-ray absorption value of objective were extracted using K-PACS software. The qualitative parameters such as anthocyanin, titratable acidity, soluble solids, taste index and pH of different pomegranate fruits were measured. Relationships between qualitative parameters and the obtained CT numbers were evaluated using linear regression models. The results indicated that R2 for estimation of qualitative parameters for all models was more than 0.900. The CT number had positive correlation with titratable acidity and negative correlation with anthocyanin, soluble solids and pH for all pomegranate varieties. The relations for estimating the qualitative parameters of Rabab Malas variety showed the highest precision (0.971, 0.947, 0.963 and 0.946 for anthocyanin, soluble solids, titratable acidity and pH, respectively). The highest correlation was observed between the amount of anthocyanin and CT number for all pomegranate fruit cultivars (with coefficient of determination of 0.971, 0.943 and 0.960 for Rabab Malas, Rabab Torsh, Khani Kazeroon, respectively). Overall results revealed that CT number can be applied as a useful index for estimation of qualitative parameters of pomegranate fruit especially for real-time sensing situations.در این پژوهش عکس برداری مقطعی به وسیله جذب اشعه ایکس به عنوان یک روش غیر مخرب برای تخمین برخی شاخص های کیفی میوه انار بررسی شد. بدین منظور از سه رقم میوه انار محلی استان فارس شامل: رباب ملس، رباب ترش و خانی کازرون استفاده شد. تصاویر مقطعی حاصل از اشعه ایکس میوه های انار با استفاده از دستگاه اسکن توموگرافی کامپیوتری تهیه گردید. عدد سی تی تصاویر که بیانگر مقدار جذب اشعه ایکس است با استفاده از نرم افزار K-PACS استخراج گردید. شاخص های کیفی نظیر میزان آنتوسیانین ها، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و میزان pH ارقام مختلف انار اندازه گیری شد. رابطه ی شاخص های کیفی و عدد سی تی بدست آمده از تصاویر توموگرافی میوه های انار در قالب مدل های رگرسیون خطی بررسی گردید. مطابق نتایج همبستگی بین عدد سی تی و شاخص های کیفی در تمامی مدل ها بیش از 900/0 به دست آمد. برای ارقام مختلف عدد سی تی همبستگی مثبتی با اسیدیته قابل تیتراسیون و همبستگی منفی با میزان آنتوسیانین ها، pH و مواد جامد محلول داشت. روابط برآورد شاخص های کیفی مربوط به رقم رباب ملس دارای بیشترین دقت بود (با ضرایب تبیین 971/0، 947/0، 963/0، 946/0 به ترتیب برای میزان آنتوسیانین ها، قند کل، اسیدیته و pH). برای همه ارقام بیشترین همبستگی بین مقدار آنتوسیانین ها و عدد سی تی مشاهده شد (با ضرایب تبیین 971/0، 943/0 و 960/0 به ترتیب برای ارقام رباب ملس، رباب ترش و خانی کازرون). نتایج کلی این پژوهش نشان داد که عدد سی تی حاصل از پرتو نگاری اشعه ایکس می تواند به عنوان یک شاخص مفید برای تخمین شاخص های کیفی میوه انار در سنجش های بلادرنگ به کار گرفته شود.https://jhs.um.ac.ir/article_32361_2aba92cd79d2f19eea13cb1b9b3fe998.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Effects of Postharvest Salicylic acid and Aloe vera gel Applications on some of Quality Attributes and Antioxidant Activity of Table Grape (cv. Gizel Uzum)تاثیر کاربرد پس از برداشت اسید سالیسیلیک و ژل آلوئه ورا بر خصوصیات کیفی و فعالیت آنتی اکسیدانی میوه انگور رقم قزل ازوم3423493237910.22067/jhorts4.v0i0.26392FAلیلا احدیJournal Article20130930Because of the harmful effects of chemicals on human health and environment, use of these compounds in postharvest technology of agricultural crops is recently restricted and it is necessary to find safe compounds for use in postharvest technology of fruits and vegetables. In this study, effects of salicylic acid and Aloe vera gel on quality attributes and postharvest life of table grape(cv. Gizel uzum) was studied. Fruit were treated with salicylic acid (0, 1and 2 mM) and Aloe vera gel (33% and 25%), then were stored at 0±0.5oC with 85-95% RH for 45 days Fruit quality attributes including pH, total soluble solids, total acidity, total phenolics, total antioxidant capacity, and vitamin C were evaluated after 45 days. 2 mM salicylic acid effectively decreased the rate of pH increase. TSS and TA content were significantly affected by 2 mM salicylic acid and 33% Aloe vera gel treatments and retained TSS and the reduction of titratable acids and sugars to prevent its decomposition. In this study, the highest total antioxidant activity and total phenols and vitamin C of 2 mM salicylic acid gel and 33% Aloe vera gel and Combination treatment with 2mM salicylic acid and 33% Aloe vera gel respectively. postharvest treatment of fruit with the combination of salicylic acid and Aloe vera gel may be considered as a good alternative to chemicals in postharvest technology of table grapes.امروزه، به دلیل تاثیر مضر مواد شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست استفاده از این مواد در تکنولوژی نگهداری محصولات کشاورزی با محدودیت هایی روبرو است .از این رو یافتن مواد سالم برای استفاده در تکنولوژی پس از برداشت میوه ها و سبزی ها ضروری می باشد. در این پژوهش اثر اسید سالیسیلیک و ژل آلوئه ورا بر ویژگی های کیفی و عمر نگهداری انگور رقم قرل ازوم بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در 6 تکرار انجام شد میوه ها با اسید سالیسیلیک در غلظت های 0، 1 و 2 میلی مولار و ژل آلوئه ورا در غلظت های 0، 25% و 33% ‘تیمار شدند و پس از 45روز نگهداری در دمای 5/0±0 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۸۵ تا ۹۵ درصد مورد مطالعه قرار گرفت. صفاتی شامل pH، اسیدیته کل (TA)، فنول کل، فعالیت آنتی اکسیدانی کل و مقدار ویتامین ث و مواد جامد محلول(TSS) ارزیابی شدند. اسید سالیسیلیک در غلظت 2 میلی مولار نسبت به سایر تیمار ها از افزایش pH و کاهش مواد جامد محلول جلوگیری کرد و باعث حفظ pH میوه گردید، همچنین تاثیر تیمارهای اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار و ژل آلوئه ورا 33% بر میزان TSS و TA معنی دار بود و موجب حفظ بیشتر مواد جامد محلول شد و از کاهش اسیدهای قابل تیتراسیون و تجزیه آن به قندها جلوگیری کرد. در این مطالعه بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی کل، فنول کل و مقدار ویتامین ث مربوط به اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار و ژل آلوئه ورا 33% و تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار و ژل آلوئه ورا 33% بود. کاربرد تیمارهای اسید سالیسیلیک و ژل آلوئه ورا می تواند جایگزین مناسبی برای مواد شیمیایی در تکنولوژی پس از برداشت انگورهای رومیزی باشد.https://jhs.um.ac.ir/article_32379_9882d830bb332dda1bba07100c90a985.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122Investigation of Physiological Responses of Tow Citrus Rootstocks to In Vitro Salt Stressبررسی واکنش های فیزیولوژیکی دو پایه مرکبات به تنش شوری درون شیشه ای3503573240210.22067/jhorts4.v0i0.26393FAفریبرز حبیبیمحمد اسماعیل امیریJournal Article20130930In this experiment, physiological responses of two citrus rootstocks [sour orange (Citrus aurantium L.) and trifoliate orange (Poncirus trifoliata Raf.)] were investigated under in vitro salt stress conditions. This study was conducted on a completely randomized factorial design. Explants (Nucellar seedling obtained from seeds) of both rootstocks were transferred to Murashige and Skoog (MS) solid proliferation medium containing 8.9 µM BA and 0.5 µM NAA with different concentrations 0, 50, 100, 150, 200 mM of sodium chloride (NaCl) whit six replicates. Results show that leaf chlorophyll index, photosynthesis rate, stomatal conductance, internal CO2 concentration (Ci), total protein content decreased in both rootstocks by increasing salinity levels, although there was no significant difference for above-mentioned characteristics in the interaction of salinity and rootstock. The amounts of reduction in total protein content, chlorophyll loss and internal CO2 concentration (Ci), in trifoliate orange genotype were greater than the sour orange. Also, peroxidase enzyme activity increased by increasing salinity level in both rootstocks, but, the rate of increase in the trifoliate orange was higher than the sour orange. By increasing salinity levels in the cultural medium, the uptake of sodium (Na+) and chlorine (Cl-) significantly increased in both rootstocks over 6 weeks culture period. Comparison in to trifoliate orange, sour orange less sodium and chlorine were taken up. Based obtained results, can be declared, salt tolerance has a negative correlation with Na+ and Cl- content in plant tissues, and the plant have a less Na+ and Cl- in tissues are more resistant. Thus, sour orange was more tolerant than trifoliate orange to salt stress and could be has more resistant to high concentration salinity.در این آزمایش، واکنش های فیزیولوژیکی دو پایه مرکبات [نارنج (Citrus aurantium L.) و پونسیروس (Poncirus trifoliata Raf.)] به تنش شوری در شرایط درون شیشه ای بررسی شد. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید. ریزنمونه های (گیاهچههای نوسلار حاصل از کشت بذر) هر دو پایه به محیط کشت پرآوری جامد موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی 9/8 میکرومولار BA و 5/0 میکرومولار NAA با غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار) در شش تکرار منتقل شدند. نتایج نشان داد که شاخص کلروفیل برگ، سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه ای، غلظت CO2 درون روزنه ای و پروتئین کل با افزایش سطح شوری کاهش یافت. گرچه اثر متقابل پایه و شوری در پارامترهای ذکر شده فوق، معنی دار نشد. کاهش پروتئین کل، کلروفیل، فتوسنتز و غلظت CO2 درون روزنه ای در پایه پونسیروس بیشتر از پایه نارنج بود. همچنین فعالیت آنزیم پراکسیداز با افزایش سطح شوری در هر دو پایه افزایش پیدا کرد که میزان افزایش در پونسیروس بیشتر از نارنج بود. با افزایش سطوح شوری در محیط کشت، جذب یون های سدیم (Na+) و کلر (Cl-) به طور معنی داری طی شش هفته کشت در هر دو پایه افزایش یافت. در مقایسه با پونسیروس، نارنج سدیم و کلر کمتری جذب کرد. بنابر نتایج حاصله می توان اظهار نمود که مقاومت به شوری یک همبستگی منفی با غلظت سدیم و کلر در بافت گیاه دارد و گیاهانی که سدیم و کلر کمتری در بافت داشته باشند، مقاوم ترند. بنابراین پایه نارنج مقاومتر از پونسیروس به تنش شوری بود و توانست مقاومت بیشتری در غلظت های بالای شوری داشته باشدhttps://jhs.um.ac.ir/article_32402_440dbb01c25de057f9560cde491e059d.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122abstractabstract27403242610.22067/jhorts4.v0i0.26394FAJournal Article20130930abstractabstracthttps://jhs.um.ac.ir/article_32426_dde0e876a0e17b01559f409cd92406c4.pdfدانشگاه فردوسی مشهدعلوم باغبانی2008-473027320131122تصویر جلد نشریهتصویر جلد نشریه3245010.22067/jhorts4.v0i0.26395FAJournal Article20130930تصویر جلد نشریهتصویر جلد نشریهhttps://jhs.um.ac.ir/article_32450_ee638aedc4d94b51622d778ef74ad11a.pdf