##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

فرناز مقدمی خدایار همتی وحید اکبرپور

چکیده

فلاونوئیدها از مواد غذایی هستند که خود بخشی از ترکیبات معطر پلی¬فنل¬ها می¬باشند. هسپریدین یکی از فلاونوئیدها می¬باشد که کاربرد زیادی در درمان بسیاری از بیماری¬ها بویژه واریس پا دارد. هدف از این تحقیق تاثیر نوع بافت و زمان برداشت میوه¬های لیموترش خوشه¬ای، اورکا و لیسبون بر تولید فلاونوئید هسپریدین می¬باشد. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه عامل بافت (برون¬بر، میان¬بر و درون¬بر)، زمان برداشت (45، 75، 105 و 135 روز بعد از گلدهی کامل) و رقم (اورکا، لیسبون و خوشه¬ای) در 3 تکرار انجام گرفت. متغییرهای اندازه¬گیری شده شامل وزن تر میوه، قطر میوه، ضخامت پوست میوه، درصد ماده خشک و مقدار هسپریدین موجود در عصاره بافت¬های مختلف میوه بوده است. استخراج مواد با استفاده از متانول و اندازه¬گیری فلاونوئید با دستگاه HPLC صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که وزن میوه، قطر میوه، ضخامت پوست میوه، مقادیر ماده خشک میوه و همچنین مقدار هسپریدین به شدت تحت تاثیر زمان برداشت میوه بوده است. تغییرات قطر میوه متناسب با وزن آن بوده است. بیشترین میزان وزن میوه در ارقام لیموترش لیسبون و لیموترش اورکا به ترتیب (39/88 و 72/84 گرم) در مرحله چهارم برداشت (135 روز پس از گلدهی کامل) و کمترین آن در لیموترش خوشه¬ای (16/4 گرم) در مرحله اول برداشت (45 روز پس از گلدهی کامل) تولید شد. بیشترین میزان قطر میوه در رقم لیسبون (81/54 میلی¬متر) در مرحله چهارم برداشت وکمترین قطر میوه (75/20 میلی¬متر) در مرحله اول برداشت در رقم اورکا به وجود آمد. ضخامت پوست میوه ابتدا افزایش سپس کاهش یافته است. در بین ارقام، لیموترش خوشه¬ای بیشترین ضخامت پوست میوه (16/7 میلی¬متر) و لیموترش اورکا کمترین (66/4 میلی¬متر) ضخامت پوست را داشته است. درصد ماده خشک میوه¬ها در اولین مرحله برداشت افزایش، سپس کاهش یافت. بیشترین درصد وزن خشک در لیموترش خوشه¬ای (83/22درصد) و کمترین آن در لیموترش لیسبون (36/11 درصد) تولید شده¬است. بیشترین میزان هسپریدین (93/1606 میلی¬گرم در لیتر) در لیموترش لیسبون، 45 روز بعد ازگلدهی کامل به دست آمد و بعد از آن تا زمان برداشت کاهش یافت. بیشترین میزان هسپریدین در بافت میان¬بر میوه تولید گردید. لیموترش لیسبون بهترین رقم لیمو از لحاظ مقدار هسپریدین در مقایسه با دو رقم دیگر می¬باشد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Bilbao, M.D.L.M., Andres-Lacueva, C., Jauregu, O. and Lamuela Raventos, R.M. 2007. Determination of flavonoids in a citrus fruit extract by LC-DAD and LC-MS. Food Chemistry, 101 (4): 1742-1747.
2- Castillo J., Benavente O., and Del Rio J.A. 1992. Naringin and neohesperidin levels during development of leaves, flower buds, and fruits of Citrus aurantium. Plant Physiology, 99 (1): 67-73.
3- Chau, C.F., and Huang, Y.L. 2003. Comparison of the chemical composition and physicochemical properties of different fibers prepared from the peel of Citrus sinensis L. cv. Liucheng. Agricultural and Food Chemistry, 51 (9): 2615–2618.
4- Davis, F.S. and Albrigo, L.G. 1994. Citrus CAB International Press. Wallington. UK. pp: 12-77.
5- Del-Rio, J.A., Fuster M.D., Gomes, P., Porass, I., Garcia-Liodon, A. and Ortuno, A. 2004. Citrus limon: a source of flavonoids of pharmaceutical interest. Food Chemistry, 84 (3): 457-461.
6- Ghasemi, SH. 2008. Effects of different harvesting stages and type of tissue on some fruit flavonoids Lymuab (Citrus aurantifolia) in the province. Master thesis. Gorgan Agricultural Sciences and Natural Resources University. pp 93.
7-Ghasemi, K., Ghasemi, Y. and Ebrahimzadeh, M.A. 2009. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of 13 citrus species peels and tissues. Pakistan Journal of Pharmacology Science, 22 (3): 277-281.
8- Hemati, Kh. 2003. The effect of climate on the quality and quantity of fruit and some varieties of citrus flavonoids. College of Agriculture, Tarbiat Modarres University, Tehran, PhD thesis.
9- Hemati, Kh. and Omidbigi, R. 2003. Investigation of the naringin flavonoid content during different fruit development of marsh grapefruit (Citrus paradisii Macf.). Journal of Agricultural Sciences, 10 (2): 65-72. (In Persian with English Abstract).
10- Hemati, Kh. and Omidbigi, R. 2005. Astudy of the variations of hesperidin flavonoid during fruit development of local mandarin (Citrus reticulate Blanco). Journal of Agricultural Sciences, 28 (1): 91-99. (In Persian with English Abstract).
11- Kimball, D. (Ed) 2012. Citrus processing quality control and technology. Van. Nastrand Reinhold New York. P. 136-137.
12- Mortazavi, A. and Ziaolhagh, H.M. 2004. Accessories products citrus processing technology. University of Mashhad.
13- Nasiri, M. 1998. The effect of the citrus harvest on the quality and quantity of hesperidin in northern Iran. Master thesis. Tarbiat Modarres University.
14- Nuria, G., Rene, S. and Rudolf, G. 2001. Chiral sepration of six diastereomeric flavonon-7-o glycosides by capillary electrophoresis and analysis of lemon juice. Choromatography, 926: 279-289.
15- Ortuno, A., Reynaldo, I., Fuster, M.D., Botia, J., Puig, D.J., Sabater, F., Lidon, A.Q., Porras, I. and Rio, J.L. 1997. Citrus cultivars with high flavonoids content in the fruits. Scientia Horticulture, 68 (1): 231-236.
16- Oohg, W.C., Oohg, S.J., Detavernier, C.L.M. and Huyghebaert, A. 1994. Charactristion of orang juice (Citrus sinensis) by polymetoxylated flavones. Agricultural and Food Chemistry, 42 (10): 2191-2195.
17- Omidbaigi, R., Faghih Nasiri, M. and Bashiri, Z. 2001. Hesperidin in citrus species, quantitative distribution during Fruit maturation and optimal harvesting time. Acta Horticulturae, 576: 91-97.
18- Pinhas, S. and Elizer, E. 1996. Biology of Citrus. Cambridge University Press. English.
19- Renaldo, I., Fuster, M.D., Botia, J.M. Garcia-Phing, D., Ortuno, A., Del Rio, J.D. 1999. Flavonoids found in several citrus species cultivated in Cuba and Spain for the industrial application (No. 175).
20- Symour, G.B., Taylor, J.E. and Tuker, G.A. 1993. Banana. In Biochemestry of fruit ripening. Chapman and Hall Press. Springer Netherlands.
21- Wang, Y.C., Chuang, Y.C. and Ku, Y.H. 2007. Quantitation of bioactive compounds in citrus fruits cultivated in Taiwan. Food Chemistry, 102 (4): 1163-1171.
22- Xu, Y., zhang, R. and Fu, H. 2005. Studdies on the optimal process to extract flavonoids from Red-raspberry fruits. Journal of Nature and Science, 3 (2): 43-46.
ارجاع به مقاله
مقدمیف., همتیخ., & اکبرپورو. (2017). تاثیر زمان برداشت و نوع بافت میوه بر میزان هسپریدین موجود در ارقام میوه لیموترش. علوم باغبانی, 31(1), 40-48. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.24655
نوع مقاله
علمی - پژوهشی