##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

ایمان بنی نعیم داود صمصام پور

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر اسانس های گیاهی آویشن و مرزه بر کیفیت و عمر گل جایی گل بریده نرگس، در قالب طرح کاملأ تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل: شاهد (آب مقطر)، اسانس مرزه در دو سطح 50 و 100 پی پی ام و اسانس آویشن در دو سطح 100 و 200 پی پی ام بود. دمای آزمایشگاه 2±20 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی آن 5±70 درصد بود. صفات مورد ارزیابی شامل: وزن تر گل، میزان جذب محلول نگهدارنده، پژمردگی گل، میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و عمر گل جایی می باشند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SASو مقایسه میانگین ها توسط آزمون LSD در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. نمودارها و جدول ها با استفاده از نرم افزار Excel ترسیم گردید. نتایج حاصل نشان داد که تیمار 50 پی پی ام مرزه سبب بهبود جذب محلول و عمر گل جایی گل ها و کاهش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز شد. در مقابل، تیمار 200 پی پی ام آویشن با صدمه به ساقه گل سبب کاهش کیفیت و عمر گل جایی شد. نتیجه گیری کلی این که تیمار اسانس مرزه در غلظت 50 پی پی ام نسبت به اسانس آویشن عمر گل جایی گل های نرگس را بیشتر افزایش داد و به نظر می رسد برای استفاده های تجاری مناسب تر می باشد.

جزئیات مقاله

مراجع
1. Abdolahi, A., Hassani, A., Ghosta, Y., Bernousi, I., Meshkatalsadat, MH. 2010. In vitro efficacy of four plant essential oils against Botrytis cinerea Pers. Fr. and Mucor piriformis A. Fischer. Journal of Essential Oil Bear Plants, 13: 97-107.
2. Amini, Z., Haddad, R., and Moradi, F. 2008. Effect of Water stress on Actions of Antioxident enzymes Reproductive growth stages of Barley (Hordeum vulgare L.). Science and Technology of Agriculture and Natural Resources, 46:65-74. (in Persian)
3. Armitage, M.A. 2003. Speciality cut flower. Timber Press, 586.
4. Bayat, H., Azizi, M., Shoor, M., Vahdati, N. 2010. Effect of ethanol and essential oils on extending vase life of carnation cut flower (Dianthus caryophyllus cv. yellow candy). Fifth National Conference New Ideas in Agriculture. (in Persian with English abstract)
5. Bleeksma, H.C., and Van Doorn, W.G. 2003. Embolism in rose stems as a result of vascular occlusion by bacteria. Postharvest Biology. Technology, 29:334-340.
6. Cavar, S., Maksimovic, M., Solic, M., Jerkovic- Mujkic, A., Besta, R. 2008. Chemical composition and antioxidant and antimicrobial activity of two Satureja essential oils. Food Chemistry, 111: 648-653.
7. Chamani, A., Khalighi, A., Joise, D., Irongh, D., Zamani, Z., Mostofi, Y., and Kafie, M. 2005. Effect of Silver thiosolfat and 1- MCP on Physicochemical properties cut rose flowers "Frest red". Jornal of Science and Technology of Agriculture. 3:159-170. (in Persian)
8. Gulluce, M., Sokmen, M., Daferera, D., Agyar, G., Ozkan, H., Kartal, N., et al. 2003. In vitro antibacterial, antifungal and antioxidant activities of the essential oil and methanol extracts of herbal parts and callus cultures of Satureja hortensis L. Journal of Agriculture Food Chemistry, 51: 3958-3965.
9. Hasanpoor asil, M., Alikarimi, H., and Musanejad, S. 2014. Effect of Essential oils, Silver nanoparticles and Chemicals on Vase life of cut Gladiolus Flowers (Gladiolus grandiflora L.). Iran Science of Agriculture. 4:449-460. (in Persian)
10. He, S., Joyce, D.C., Irving, D.E., and Faragher, J.D. 2006. Stemend blockage in cut Grevillea ‘Crimson Yul-lo’ inflorescences. Postharvest Biology and Technology, 41: 78–84.
11. Hosseini darvishani, S.S., and Chamani A. 2013. Exploring the possibility of improving the shelf life of cut rose flowers "Red old" by Silver nanoparticles and Chemicals. Jornal of Science of Agriculture. Iran. 1:31-41.
12. Ichimura, K., Taguchi, M., and Norikoshi, R. 2006. Extension of the vase life in cut roses by treatment with glucose, isothiazolinonic germicide, citric acid and aluminum sulphate solution. Japan Agricultural Research Quarterly, 40 (3): 263–269.
13. Jalili MR, Hassani, A., Ghosta, Y., Abdollahi, A., Pirzad, A., Sefidkon, F. 2011. Improving postharvest quality of table grape cv 'Rish Baba' using Thymus Kotschyanus and Carum copticum essential oils. Journal of Food Safety, 31: 132-139.
14. Kulisic, T., Radonic, A., Katalinic, V. 2004. Use of different methods for testing antioxidative of oregano essntial oil. Food Chemistry, 85: 633 -640.
15. Mortazavi, S.N., Naderi, R., Khalighi, A., Babalar, M., and Allizadeh, H. 2007. The effect of Cytokinin and Calcium on cut flower quality in Rose (Rosa hybrida cv. Illona). Journal of Food Agriculture and Environment, 5:3 & 4:1459-0263.
16. Nakano, Y., and Asada, K. 1981. Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate-specific peroxidase in spinach chloroplasts. Plant and Cell Physiology, 22: 867–880.
17. Shahnia, M., Khaksar, R. 2013. Antimicrobial effects and determination of minimum inhibitory concentration (MIC) methods of essential oils against pathogenic bacteria. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. Vol. 7, 5: 949-955. (in Persian with English abstract)
18. Shahsavari, N., Barzegar, M., Sahari, M., Naghdibadi, H. 2008. Antioxidant activity and chemical characterization of essential oil of Bunium persicum. Plant Food Hum Nutr, 63: 183-188.
19. Sharma, P., and Dubey, R.S. 2005. Drought induces oxidative stress and enhances the activities of antioxidant enzymes in growing rice seedlings. Plant Growth Regulation, 46: 209-221.
20. Shirzad, H., Hassani, A., Ghosta, Y., Abdollahi, A., Finidokht, R., Meshkatalsadat, M.H. 2011. Investigation the possibility use of natural plant extracted compounds to reduce postharvest gray mould (Botrytis cinerea Pers. Fr.) of kiwifruits (Actinidia deliciosa) during storage. Journal of Plant Protect Research, 51: 1-6.
21. Sobhani, M.A. 2000. Effect of Chemical treatments on Extending Vase life of cut Chrysanthemums flowers. A Thessis M.Sc. Gilan University.
22. Souri, E., Amin, G., Dehmobed-Sharifabadi, A., Nazifi, A., Farsam, H. 2004. Antioxidative activity of sixty plants from Iran. Iranian Journal of Phars Research, 3(1): 55-9.
23. Voda, K., Boh, B., Vrta-cnik, M., Pohleven, F. 2003. Effect of the antifungal activity of oxygenated aromatic essential oil compounds on the whiterot Trametes versicolor and the brown-rot Coniophora puteana. International. Biodeter. Biodegr., 51: 51-59.
24. Ye, Z., Rodriguez, R., and Tran, A. 2000. The development transition of flowering represses ascorbate peroxidase activity and induces enzymatic lipid peroxidation in leaf tissue in Arabidopsis thaliana. Plant science, 158: 115-127.
ارجاع به مقاله
بنی نعیما., & صمصام پورد. (2016). اثر اسانس های گیاهی آویشن و مرزه بر کیفیت و عمر گل جایی گل بریده نرگس رقم ’شهلا‘ (Narcissus tazetta L. cv. Shahla). علوم باغبانی, 30(3), 574-580. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i3.50097
نوع مقاله
علمی - پژوهشی