##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

زهرا فلاتی محمدرضا فتاحی مقدم علی عبادی

چکیده

آلوها (Prunus spp.) به عنوان یکی از رایج‌ترین میوه¬های هسته¬دار، دارای کالری پایین و ارزش غذایی نسبتاً بالایی هستند. تنوع زیاد در آلوها سبب ایجاد تفاوت در ترکیبات شیمیایی میوه نیز شده است. این آزمایش در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در فاصله زمانی 1392-1394 اجرا شده است. خصوصیات کیفی میوه نظیر محتوای ویتامین ث، صفات مربوط به رنگ پوست و گوشت میوه، محتوای کارتنوئید، آنتوسیانین، فنل کل و ظرفیت آنتی¬اکسیدانی 16 رقم و ژنوتیپ آلو مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی¬دار ارقام بررسی شده را از لحاظ تمام شاخص¬های اندازه¬گیری شده نشان داد. ارقام ʼگوجه قرمزʽ و ʼژاپنیʽ بالاترین میزان ویتامین ث را با 5/18 میلی¬گرم ویتامین ث در 100 گرم وزن تازه ، رقم ʼقطره طلاʽ با 97/53 میلی¬گرم در 100 گرم وزن تازه بالاترین میزان کارتنوئید کل را داشتند. رقمʼگوجه قرمزʽ بالاترین میزان شاخص آنتوسیانین را با 521/0 جذب در طول موج 530 نانومتر دارا بود و رقم ʼازارکʽ بالاترین میزان فنل کل و فعالیت آنتی¬اکسیدانی را به ترتیب با 6/372 میلی¬گرم اسید گلیک در 100 گرم وزن میوه برای فنل کل و 34/96 درصد برای درصد فعالیت آنتی¬اکسیدانی در بین ارقام بررسی شده داشتند. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که عمده ترکیبات فنلی میوه¬های آلو در پوست میوه تجمع دارند و همبستگی بالایی بین شدت رنگ پوست میوه و محتوای فنل کل در آلوها وجود دارد. از این¬رو رقم ʼازارکʽ با دارا بودن بالاترین میزان شاخص رنگ a* پوست میوه، بیشترین میزان فنل کل و ظرفیت آنتی¬اکسیدانی را در بین ارقام بررسی شده دارا بود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Arion C.M., Tabart J., Kevers C., Niculaua M., Filimon R., Beceanu D., and Dommes J. 2014. Antioxidant potential of different plum cultivars during storage. Food Chemistry, 146:485–491.
2- Cevallos- Casals B.A., Byrne D., Okie W.R., and Zevallos L.C. 2006. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties. Food Chemistry, 96:273–280.
3- Chun O.K., Kim D.O., Moon H.Y., Kang H.G., and Lee C.Y. 2003. Contribution of individual polyphenolics to total antioxidant capacity of plums. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 7240-7245.
4- Drake S. R., Proebsting E. L., and Spayd S. E. 1982. Maturity index for the colour grade of canned dark sweet cherries. Journal of the American Society of Horticultural Science, 107-180.
5- Drogoudi P.D., Vemmos S., Pantelidis G., Petri E., Tzoutzoukou C., and Karayiannis I. 2008. Physical characters and antioxidant, sugar, and mineral nutrient contents in fruit from 29 apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars and hybrids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56:10754–10760.
6- FAO Yearbook. 2013. FAO Statisitcal Yearbook, online access: http//apps. Fao. Org.
7- Forough S., Noori Amlashi S., Rabiei V., and Bakhshi D. 2014. Evaluation of some qualitative characteristics of wild plum genotypes in northern Iran. Biological Forum – An International Journal 6(1): 92-99.
8- Gil M. I., Barbran F. A. T., Pierce B. H., and Kader A. A. 2002. Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin C contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 4976-4982.
9- Goncalves B., Silva A. P., Moutinho-Pereira J., Bacelar E., Rosa E., and Meyer A. S. 2007. Effect of ripeness and postharvest storage on the evolution of colour and anthocyanins in cherries (Prunus avium L.). Food Chemistry, 10:976–984.
10- Hartmann W., and Neumuller M. 2009. Plum breeding. In: Jain, S.M., and Priyadarshan P.M: Breeding plantation tree crops: Temperate species, 161-232.
11- Kayano S., Kikuzaki H., Fukutsaka N., Mitani T., and Nakatani N. 2002. Antioxidant activity of prune (Prunus domestica L.) constituents and a new synergist. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50:3708-3712.
12- Kim D.O., Chun O.K., Kim Y.J., Moon H.Y., and Lee C.Y. 2003. Quantification of polyphenolics and their antioxidant capacity in fresh plums. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51:6509–15.
13- Lancaster J. E., Lister C. E., Reay P. F., and Trigs C. M. 1997. Influence of pigment composition on skin colour in a wide range of fruit and vegetables. Journal of Horticultural Science, 122:594–598.
14- Manganaris G.A., Vicente A.R., and Crisosto C.H. 2008. Effect of preharvest and post-harvest conditions and treatments on plum fruit quality. Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources, 3:0-10.
15- Okie W.R., and Hancock J.F. 2008. Plums, In: Hancock, J.F. Temperate fruit crop breeding germplasm to genomics. Michigan state university, 337-357.
16- Ozturk B., Kucuker E., Karaman E., and Ozkan K. 2012. The effects of cold storage and aminoethoxyvinylglycine (AVG) on bioactive compounds of plum fruit (Prunus salicina Lindell cv. ‘Black Amber’). Postharvest Biology and Technology, 72:35–41.
17- Rupasinghe H. P. V., Jayasankar S., and Lay W. 2006. Variation in total phenolics and antioxidant capacity among European plum genotypes. Scientia Horticulturae, 108, 243–246.
18- Serrano M., Guillen F., Martinez-Romero D., Castillo S., and Valero D. 2005. Chemical constituents and antioxidant activity of sweet cherry at different ripening stages. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53:2741–2745.
19- Tomas-Barberan F.A., Gil M.I., Cremin P., Waterhouse A.L., Hess-Pierce B., and Kader A.A. 2001. HPLC-DAD-ESIMS analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches, and plums. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 49:4748-4760.
20- Venter A., Joubert E., and Beer D.D. 2014. Nutraceutical Value of Yellow- and Red-Fleshed South African Plums (Prunus salicina Lindl.): Evaluation of total Antioxidant Capacity and Phenolic Composition Molecules, 19: 3084-3109.
21- Voca S., Galic A., Sindrak Z., Dobricevic N., Pliestic S., and Druzic J. 2009. Chemical composition and antioxidant capacity of three plum cultivars. Agriculturae Conspectus Scientificus, 74: 273-276.
22- Vangdal E., and S limestad R. 2005. Methods to determine antioxidative capacity in fruit. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 14:123-131.
23- Wang H., Cao G., and Prior R. L. 1996. Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44:701–705.
24- Williams G.M., and Jeffrey A.M. 2000. Oxidative DNA damage: endogenous and chemically induced. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 32:283–292.
ارجاع به مقاله
فلاتیز., فتاحی مقدمم., & عبادیع. (2017). ارزیابی ترکیبات فیتوشیمیایی میوه برخی از ارقام و ژنوتیپ های آلو و گوجه. علوم باغبانی, 31(4), 789-802. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v31i4.61581
نوع مقاله
علمی - پژوهشی