##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

زهرا حسن زاده حمید حسن پور

چکیده

سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) یکی از میوه­های با ارزشی است که به­صورت خودرو در مناطق مختلف ایران رشد می­یابد. ارزیابی خصوصیات میوه و بذر می­تواند در انتخاب ژنوتیپ برتر جهت کشت در سطح تجاری مفید واقع شود. در این پژوهش خصوصیات فیزیکی میوه و بذر از قبیل وزن، طول و عرض میوه و بذر، پارامترهای رنگ میوه 38 ژنوتیپ سنجد در استان­های آذربایجان‌شرقی و غربی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که تنوع بالایی در برخی از صفات مانند عرض برگ، نسبت طول به عرض برگ و وزن گوشت وجود دارد. صفت طول برگ همبستگی مثبت با صفاتی از قبیل عرض برگ، نسبت طول به عرض میوه، طول بذر و نسبت طول به عرض بذر  دارد ولی با درصد کرویت همبستگی منفی دارد. براساس نتایج تجزیه به عامل‌ها، هشت عامل اصلی بیش از 92/85 درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. همچنین بنا بر نتایج تجزیه‌ای خوشه‌ای، ژنوتیپ­ها در دو گروه اصلی قرار گرفتند. ژنوتیپ­های موجود در گروه اول بیشترین میانگین صفات وزن، طول و عرض میوه و بذر را داشتند و در تفکیک ژنوتیپ­های گروه دوم نیز صفات مرتبط به رنگ از قبیل L*،a*،b*، Hue و Chroma بیشترین نقش را داشتند. از میان ژنوتیپ­های بررسی شده، ژنوتیپ U11 را می­توان بر اساس داشتن بزرگترین میوه به عنوان ذخایر توارثی ارزشمند در برنامه­های اصلاحی آینده سنجد، معرفی رقم و کشت آن در نظر گرفت.

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

تنوع, تجزیه خوشه‌ای, سنجد, وزن میوه, همبستگی صفات

مراجع
1- Ahmadiani A., Hosseini J., Semnanian S., Javan M., Saeedi F., Kamalinejad M., and Saremi S. 2000. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of Elaeagnus angustifolia fruit extract. Journal of Ethnopharmacology, (72): 287-92.

2- Akbolat D., Ertekin C., Menges H.O., Guzel E., and Ekinci K. 2008. Physical and nutritional properties of oleaster (Elaeagnus angostifolia L.) growing in Turkey. Asian Journal of Chemistry, 20: 2358-2366.

3- Cansev A., Sahan Y., Celik G., Taskesen S., and Ozbey H. 2011. Antioxidant capacity of (Elaeagnus angustifolia L.) fruits. Asian Journal of Chemistry, 23(6): 2661-2665.

4- Ersoy N., Hakki Kalyoncu I., Yalcin Elidemir A., and Tolay I. 2013. Some physico-chemical and Nutritional properties of russion olive (Elaeagnus angustifolia L. ) fruit grown in Turkey. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 7(6): 172-174

5- Faramarz S., Dehghan G., and Jahanban-Esfahlan A. 2015. Antioxidants in different parts of oleaster as a function of genotype. Bioimpacts, 5(2): 79-85.

6- Forde H.I. 1975. Walnuts. In: Janick, J. and Moore, J. N. Purdue University Press, West
Lafayette, IN. (Eds.). Advances in Fruit Breeding, 439-455.

7- Ge Y., Liu J., and Su D. 2009. In vivo evaluation of the anti-asthmatic, antitussive and expectorant activities of extract and fractions from Elaeagnus pungens leaf. Journal of Ethnopharmacology, 126: 420-538.

8- Gürbüz I., Stun O., Yesilada E., Sezik E., and Kutsal O. 2003. Anti-ulcerogenic activity of some plants used as folk remedy in Turkey. Journal of Ethnopharmocology, (88): 70- 93.

9- Hernandez Munoz P., Almenar E., Del Valle V., Velez D., and Gavara R. 2008. Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry quality during refrigerated storage. Food Chemistry, 110(2), 428-435.

10- Hosseinzadeh H., Ramezani M., and Namjo N. 2003. Muscle relaxant activity of Elaeagnus angustifolia L. fruit seeds in mice. Journal of Ethnopharmacology, 84(3): 275-278.

11- Incilay G. 2014. Volatile composition, antimicrobial and antioxidant properties of different parts from Elaeagnus angustifolia L.. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17(6): 43-53.

12- Klich M.G. 2000. Leaf variations in Elaeagnus angustifolia related to environment heterogeneity. Environmental and Experimental Botany, 44(3): 171-183.

13- Maghanaki M., Janzadeh R., Rafiai Sh., and Ghoubadiyan B. 2012. Investigation of physical characteristics of Mazandaran native medlar fruit (Mespilus germanica L.). Proceedings of the Seventh National Congress of Agricultural Engineering and Mechanization University of Shiraz, 54-59 (in Persian with English abstract).

14- Özdemir G., and Kalyoncu I.H. 2011. A selection study on oleaster (Elaeagnus angustifolia L.) grown in the campus area of Selcuk University in Konya, Turkey. African Journal of Biotechnology, 10(77): 33-53.

15- Seadatmand L., Ghorbanli M., and Niakan M. 2014. Phytochemical and antioxidant activity of Eleagnus angustifolia L. in different regions of Razavi Khorasan province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 4: 58-67 (in Persian with English abstract).

16- Sun M., and Lin Q. 2010. A revision of Elaeagnus L. (Elaeagnaceae) in mainland China. Journal of Systematics and Evolution, 48(5): 356-390.

17- Vaez G., Tavasoli Z., and Ranjbar-Bahadori S. 2011. Study on the different dosages of Elaeagnus angustifolia aqueous extract with and without morphine on the antinociceptive rate in mice. Research in Medicine, (35): 27-33.

18- Wang Q., Ruan X., Huang J. H., Xu N., and Yan Q.C. 2006. Intera-specific genetic relationship analyses of Elaeagnus angustifolia based on RP-HPLC biochemical markers. Journal of Zhejiang University Science B, 7(4): 272-278.

19- Wang Y., Guo T., Li J., Zhou S., Zhao P., and Fan M. 2012. Four flavonoid glycosides from the pulps of Elaeagnus angustifolia and their antioxidant activities. Proceedings of the 2nd International Conference on Computer and Information Application.

20- Zare D., Salmanizade F., and Safiyari H. 2012. Some physical and mechanical properties of russian olive fruit. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 6(9): 668-671.
ارجاع به مقاله
حسن زادهز., & حسن پورح. (2019). ارزیابی خصوصیات فیزیکی و رنگ میوه برخی از ژنوتیپ‌های سنجد angustifolia L. ) (Elaeagnus در شمال غرب ایران. علوم باغبانی, 33(2), 273-285. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.74257
نوع مقاله
علمی - پژوهشی