TY - JOUR ID - 24934 TI - بررسی برخی ترکیبات موجود در میوه پسته و تاثیر انواع دانه گرده بر خصوصیات کمی و کیفی آنها JO - علوم باغبانی JA - JHS LA - fa SN - 2008-4730 AU - افشاری, حسین AU - طلایی, علیرضا AU - صادقی, غلامرضا AD - دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان AD - تهران AD - Y1 - 2008 PY - 2008 VL - 22 IS - 2 SP - EP - DO - 10.22067/jhorts4.v1387i2.1081 N2 - چکیده به منظور بررسی اثرات زنیا ( Xenia ) و متازنیا ( Metaxenia ) از بین ژنوتیپهای نر مشخص شده در ایستگاه تحقیقات پسته واقع در رفسنجان ، 4 ژنوتیپ نر که دوره گلدهی آنها با دوره گلدهی 3 رقم ماده کله قوچی ، اوحدی و احمد آقایی همپوشانی داشت انتخاب گردیدند . لذا با استفاده از طرح کرتهای خورد شده درقالب بلوکهای کامل تصادفی آزمایشات مختلفی طی سالهای 1384 و 1385 انجام گردید . تنها وزن کل میوه و پوکی آنها تحت تاثیر نوع دانه گرده قرار گرفتند. بیشترین وزن میوه‌ها مربوط به میوه‌های رقم کله قوچی(4/3 گرم) و کمترین مقدار وزنی را میوه‌های رقم اوحدی(2/2گرم) داشتند. بیشترین درصد پوکی میوه‌ها در سال اول مربوط به میوه‌های رقم احمد آقایی(27%) و گرده R27 بالاترین درصد پوکی را در هر 2 سال تحقیق بوجود آورد(33% و 25%). بهر حال گرده ژنوتیپ نر N16 کمترین پوکی و بیشترین وزن میوه‌ها را موجب گردید. بالاترین درصد چربی در مغز میوه‌های رقم احمد آقایی (92/52 % ) مشاهده گردید . از بین فاکتورهای مختلف و اثرات متقابل بین آنها تنها اثر متقابل نوع گرده و رقم بر درصد چربی میوه در سطح 5% معنی دار بود . بنابراین گرده R27 وN16 بیشترین میزان درصد چربی را در مغز میوه رقم احمد آقایی پدید آوردند ( 7/58 و7/57 درصد ) . نوع دانه گرده تنها بر مقدار اسیدهای چرب مریستولئیک و پالمیتولئیک اثر گذار بود . مقدار عناصر ماکرو و میکرو‌اندازه گیری شده در مغز و پوست سبز 3 رقم پسته تفاوت آماری مشخص داشت. اثر متقابل نوع دانه گرده و رقم بر مقدار عناصر پوست سبز اثر گذار نبود اما بر روی ازت ، فسفر ، پتاسیم ، آهن و بور مغز میوه‌ها در سطح 1% اثر گذاربود . واژه‌های کلیدی: احمد آقایی، اوحدی، کله قوچی، زنیا، متازنیا، اسیدهای چرب UR - https://jhs.um.ac.ir/article_24934.html L1 - https://jhs.um.ac.ir/article_24934_c0ab37ac0d71a7dcaddfcf156b8ab8c0.pdf ER -