##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

ساناز مولائی علی سلیمانی مهرشاد زین العابدینی

چکیده

در این پژوهش چهار رقم و دو ژنوتیپ ایرانی زردآلو با استفاده از صفات مورفولوژیک و پومولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. با توجه به نتایج، تنوع زیادی در بین ارقام مورد مطالعه از نظر صفات نسبت مواد جامد محلول (TSS) به اسیدیته قابل تیتراسیون TA))، وزن خشک گوشت، نسبت وزن گوشت به وزن هسته ومیزان TSS وTA و درصد تشکیل میوه مشاهده شد. بر اساس نتایج همبستگی، TA همبستگی معنی دار منفی با وزن خشک گوشت و نسبت TSS به TA نشان داد و صفت طول مادگی نیز دارای همبستگی مثبت معنی-دار با درصد تشکیل میوه بود. همچنین مقایسه میانگین صفات نشان داد که بیشترین مقدار وزن و حجم میوه مربوط به رقم دانشکده بوده و رقم شاهرودی دارای بیشترین مقدار TSS و سفتی بافت بود، همچنین رقم شکرپاره در مقایسه با ارقام مود نظر دارای بیشترین وزن خشک و نسبت وزن گوشت به وزن هسته بود. در تجزیه فاکتور که برای تعیین تعداد مولفه های اصلی موثر استفاده شد، صفات موثر در دو فاکتور قرار گرفتند که مجموعا 2/90 درصد از تغییرات کل توجیه کردند که فاکتور مستقل اول (05/73 درصد) شامل تمام صفات مربوط به میوه، درصد تشکیل میوه اولیه و ثانویه و طول پهنک برگ و فاکتور دوم (21/17 درصد) شامل قطر گل، طول هسته و درصد آب میوه بودند. همچنین با توجه به نمودار تجزیه به مولفه های اصلی، ارقام شاهرودی، شکرپاره و دانشکده در یک گروه، اما رقم بادامی، ژنوتیپ C و ژنوتیپ D به صورت جداگانه قرار گرفتند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Asma B. M., Kan T., and Birhanli O. 2007. Characterization of promising apricot (Prunusarmenica L.) genetic resources in Malatya, Turkey, Genetic Resources and Crop Evolution, 54:205-212.
2- Asma B. M., and Ozturk, K. 2005. Analysis of morphological, pomological and yield characteristics of some apricot germplasm in Turkey, Genetic Resources and Crop Evolution, 52:305-313.
3- Badenez M.L., Martinez-Calvo J. and Lacer G. 1998. Analysis of apricot germplasm from the European ecogeographical group,Euphytica, 102:93-99.
4- De Giorgio. and Polignano G. B. 2001. Evaluation the biodiversity of almond cultivars fromgermplasm collection field in Southern Italy, Sustaining the Global Farm, 56:305-311.
5- Dejampour J. and Gerigurian V. 2004. Effects of pollen type on some quantitative and qualitative characteristics of apricot fruit, Iranian Journal of Horticultural Science and Technology, 5: 1-10. (in Persian).
6- FAO. 2011. FAOstatistical database. Available at: http://apps.fao.org.
7- Faust M., Surányi D. and Nyujtó F. 1998. Origin and dissemination of apricot. Horticultural Review, 22:225-266.
8- HakimiRezaei J.1996. apricot and plum trees training. First edition. Urima university jihad press.Urima,141 pages.
9- Halasz J., Hededus A. and Pedryc A. 2005. Review of the molecular background of selfincompatibility in rosaceous fruit trees, International Journal of Horticultural Science, 12:7-18.
10- Hormaza J. I., Yamane, H. and Rodrigo J. 2007. Apricot. In: Genome mapping and molecular breeding in plants: fruits and nuts, Springer science, p. 171-178.
11- Imani A. 2008. Final report of selections diversity researching design of Zanjan and Qazvin province in terms of chilling resistance. Seed and seedlings breeding institute. (in Persian).
12- Infante R., Meneses C. and Defilippi G. 2008. Effect of harvest maturity stage on the sensory quality of ‘Palsteyn’apricot (Prunusarmeniaca L.) after cold storage, Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 83:828-832.
13- Jackson D.L.N. 2004.Temprate and semi tropical fruits production. First edition. Sayyari M., Translation,Ilam university publications,Ilam. (in Persian).
14- Jannatizadeh A., FattahiMoghadam M. R., Zamani R. and Zearaatghar H. 2010. Study of Genetic variation in some apricot cultivars and genotypea using morphological characteristics and RAPD markers, Journal of Horticultural Science, 3: 265-255. (in Persian).
15- Layne R. E. C., Bailey C. H. and Hough L. F. 1996. Apricots. In: Fruit breeding, Vo Tree andTropical Fruits. p.79-111. John Wiley & Sons, New York, N.Y.
16- Maritinic E.and Aksic F. 2011. Evaluation of phenotyipic diversity of apple (Malus sp.) germplasm through the principal component analysis, Original Scientific paper, 575:634.11.
17- Maritinic E., Popoviski, B. and Milosevic T. 2011. Evaluation of apricot quality and correleation between physical and chemical attributes, Czech journal of food science, 29:161-170.
18- Mehlenbacher S. A., Cociu, V. and Hough L. F. 1990. Apricots (Prunus). ActaHorticulturae, 290:65-107.
19- Meydani J. and HashemiDezfoli S.A. 1999. Post-harvest physiology, Agricultural educations press, 423 pages. (in Persian).
20- Milosevic T. and Milosevic N.2013. Segregation of accessions on the basis of fruit quality attributes, Bioscience Journal, 29:350-359.
21- Mohhamadzadeh S. and Boozari S. 2005. Morphological and pomological traits of some local genotype and cultivars of apricot. Journal of seed and seedling breeding, 1:1-29. (in Persian).
22- Mostofi Y. and Najafi F. 2005. Laboratory methods in horticulture, Tehran University Press. Tehran. 136 pages. (in Persian).
23- Nejatian M. A. and Arzani K. 2004. Determination of self-incompatibility and effective pollination period in four local Iranian apricot (Prunusarmeniaca) cultivars, Journal of Horticultural Science and Technology, 5: 147-156. (in Persian).
24- Nekonam F., Fattahimoghadam M., and Ebadi, A. 2010. Investigation of incompatibility and infertility in four Iranian commercial cultivars of apricot, Iranian Journal of Horticultural Science, 42: 1-9. (in Persian).
25- Nyeki J. 1980. Gyomolcfajtakviragzasbiologiajaestermekenyulese. Mezogazdasagi Kiado.p,1-433. Budapest.
26- Shiravand D. 2009. Principlesof construction andmanagement of thegarden/planting andharvesting, construction, reproductionandbreeding ofcuttings, grafting, pests, diseasesandwarehousing.Publications ofeducation andagricultural extension,726pages. (in Persian).
27- Without name. 2008. National guidelines tests distinction, uniformity and stabilityin the apricot/ identification and registration assistance of plant varieties. Agricultural Research and Education Organization/ Institute and the registration and certification of seeds and seedlings. (in Persian).
ارجاع به مقاله
مولائیس., سلیمانیع., & زین العابدینیم. (2015). ارزیابی خصوصیات کمی و کیفی برخی از ارقام زردآلو در شهرستان زنجان. علوم باغبانی, 30(1), 35-48. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v30i1.26784
نوع مقاله
علمی - پژوهشی