##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

مجید عزیزی زینب صفایی سمیه میرمصطفایی شادی بلوریان نگار رحیمی

چکیده

با توجه به اهمیت روزافزون محصولات برش تازه، در این پژوهش تاثیر ترکیبات طبیعی مانند اسانس آویشن و موسیلاژ اسفرزه بر خصوصیات انبارداری و بارمیکروبی هویج بررسی گردید. این پژوهش در قالب دو آزمایش مستقل بر روی برش های تازه هویج اجرا گردید: آزمایش اول کاربرد موسیلاژ اسفرزه در چهار غلظت (صفر، 100، 250 و 500 میلی‌گرم در لیتر) واسانس آویشن شیرازی در چهار غلظت (صفر، 100، 200 و 400 میلی‌گرم در لیتر) در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 16 تیمار و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم آزمون بار میکروبی برش های تازه هویج بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 6 تیمار و در سه تکرار اجرا شد. اسانس آویشن 500 و موسیلاژ اسفرزه 400 میلی گرم در لیتر بعنوان عامل اصلی و زمان آزمون میکروبی بعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. سپس نمونه های تیمار شده در بسته های پلی اتیلینی با حجم 175 میلی لیتر و در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند. پس از گذشت ده روز صفاتی مانند کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، pH، رنگ و بار میکروبی آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج، تیمار ها روی کاهش وزن تاثیر معنی داری داشتند. غلظت های متفاوت اسانس و موسیلاژ بصورت جداگانه تاثیر معنی داری بر افزایش میزان مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتر و میزانpH داشتند. تیمار ترکیبی 100 میلی گرم در لیتر اسانس به همراه 100 میلی گرم در لیتر موسیلاژ تاثیر معنی داری بر کاهش سفید شدن رنگ ظاهری هویج داشت. از نظر آلودگی میکروبی، تیمار های مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند و در طول دوره انبار هم تنها در مورد آلودگی به کپک و مخمر افزایش معنی دار وجود داشت که با توجه به اثر متقابل تیمار ها این افزایش در تیمار موسیلاژ اسفرزه بارزتر بود. آلودگی به اشرشیاکلی در هیچ یک از نمونه‌ها مشاهده نشد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که بکارگیری ترکیبات طبیعی گیاهان دارویی به عنوان پوشش خوراکی بر روی محصولات برش تازه باعث حفظ کیفیت ظاهری و افزایش ماندگاری آنها‌ می شود.

جزئیات مقاله

مراجع
Adriano D.N., Simes A., Tudela A., Allende R.P., and Maria I.G. 2009. Edible coatings containing chitosan and moderate modified atmospheres maintain quality and enhance phytochemicals of carrot sticks. Journal of Post harvest Biology and Technology, 51: 364–370.
2- Amal S.H., Atress M.M., El-Mogy H.E., Aboul A., and Alsanius B.W. 2010. Improving Strawberry Fruit Storability by Edible Coating as a Carrier of Thymol or Calcium Chloride. Journal of Horticultural Science & Ornamental Plants, 2 (3): 88-97.
3- Azizi M., Farzad S., Jafarpour M.F., and Jahanbakbsh V. 2006. Inhibitory effect of some medicinal plants essential oils on post-harvest fungal disease of citrus fruits KMLT. Journal of Science and Technology.6: 2.685-691.
4- Bahramian F, Javanmard M. 2009. Shelf-life stability of fresh-cuts melon coated with whey protein stored at low temperatures. Journal of Nutrition Sciences & Food Technology.; 5 (2):53-62.)In Persian with English abstract.(
5- Belletti N., Sadokamdem S., Patrignani F., Lanciotti R., Covelli A., and Gardini F. 2007. Antimicrobial activity of aroma compounds against Saccharomyces cerevisiae and improvement of microbiological stability of soft drinks as assessed by logistic regression. Applied and Environmental Microbiology,73:5580–5586.
6- Buta J.G., Moline H.E., Spaulding D.W., and Wang C.Y. 1999. Extending shelf-life of fresh-cut apples using natural products and their derivatives. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47:1–6.
7- Committee on the Review of the Use of Scientific Criteria and Performance Standards for Safe Food. 2003. Scientific Criteria to Ensure Safe Food. The National academies press, Washington, DC. Pp: 317-358.
8- Corbo M.R., Lanciotti R., Gardini F., Sinigaglia M., and Guerzoni M.E. 2000. Effects of hexanal, trans-2-hexenal, and storage temperature on shelf life of fresh sliced apples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 2401–2408.
9- Costa C.A., Conte G.G., Buonocore M., Lavorgna and Nobile M.A. 2012. Calcium- alginate coating loaded with silver-montmorillonite nanoparticles to prolong the shelf-life of fresh-cut carrots. Journal of Food Research International ,48:164-169.
10-Del-Valle V., Hernandez-Munoz P., Guarda A., and Galotto M.J. 2005. Development of a Cactus mucilage edible coating (Opuntiaficus-indica) and its application to extend Strawberry (Fragaria ananassa) shelf-life. Journal of Food Chemistry, 91:751-756.
11-DongLin Z., and Hamauzu Y. 2004. Phenolic compounds and their antioxidant properties in different tissues of carrots (Daucus carota L.). Journal of Food Agricultural. Environ, 2: 95–100.
12-Emiroglut Z.K., Yemiş G.P., Coşkun B.K., and Candoğan k. 2010. Antimicrobial activity of soy edible films incorporated with thyme and oregano essential oils on fresh ground beef patties. Meat Science, 86: 283–288.
14-Gonzalez L.S., Vargas M., Martinez C.G., Chiralt A., and Chafer M. 2011. Use of essential oils in bioactive edible coatings. Food Engineering Reviews, 3:1–16.
13-Gago M.B., Serra M., Del M.A. 2006. Color change of fresh-cut apples coated with whey protein concentrate-based edible coatings. Journal of Post harvest Biology and Technology, 39 : 84–92.
15-Gutierrez J., Bourke P., Lonchamp J., and Barry-Ryan C. 2009. Impact of plant essential oils on morphological, organoleptic and quality markers of minimally processed vegetables. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 10:195–202.
16-Huas S.T., Du W.X., Avena-Bustillos R.J., and Mchugh T.H. 2011. Novel approach to inhibit the growth of Aspergiluus flavus and aflatoxin production by essential oil edible film.111th General Meeting American Society for Microbiology. New Orleans, LA, May 21-24, (Abstract no: 11-GM-A-2474-ASM).
17-Javanmard M., and Golestan L. 2008. Effect of olive oil and glycerol on physical properties of whey protein concentrate films. Journal of Food Processing Engineering, 31: 628–639.
18-Martinez-Romero D., Alburquerque N., Valverde J.M., Guillen F., Castillo S., Valero D. and Serrano M. 2006. Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment: A new edible coating. Journal of Post harvest Biology and Technology, 39: 93 – 100.
19-Nessrien M.N., Abou-Taleb Y., and Abou-Taleb M. 2007. Antioxidant and antimicrobial effects of marjoram and thyme in coated refrigerated semi fried mullet fish fillets. Journal of Dairy & Food Sciences, 2 (1): 01-09.
20-Nguyen C., and Carlin F. 1994. The microbiology of minimally processed fresh fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 34:371–401.
21- Omidbaigi R. 1995. Approaches to production and processing of medicinal plants, Fekr-e-Ruz Publication, 283pp.
22-Ozden C., and Bayindirli L. 2002.Effects of combinational use of controlled atmosphere, cold storage and edible coating applications on shelf life and quality attributes of apples. Journal of European Food Research Technology, 214: 320-26.
23-Paster E., Menasherov M., Ravid U., and Juven B. 1995. Antifungal activity of oregano and thyme essential oils applied as fumigants against fungi attacking stored grain. Journal of Food Protection, 58(1):81–85.
24-Pranoto Y., Salokhe V., and Rakshit K.S. 2005. Physical and antibacterial properties of alginate-based edible film incorporated with garlic oil. Journal of Food Research International, 38:267–272.
25-Pushkala R., Parvathy K.R., and Srividya N. 2012. Chitosan powder coating, a novel simple technique for enhancement of shelf life quality of carrot shreds stored in macro perforated LDPE packs. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 16:11-20.
26-Rocha J., Ferreira L., Angelo M.M., Silva-
Gonc N., Almeida L, and Morais A. 2003. Quality of grated carrot (var. Nantes) packed under vacuum. Journal of Food Hydrocolloids.87(3), 447-451.
27-Rojas-Grau M.A. Tapia M.S., Rodriguez F.J., Carmona A.J., and Martin-Belloso O. 2007. Alginate and gellan-based edible coatings as carriers of antibrowning agents applied on fresh-cut Fuji apples. Journal of Food Hydrocolloids, 21: 118–127.
28-Rifat U., Akhtar M. S., and Khan M.S. 2006. In vitro antibacterial screening of Anethum graveolens L. fruit, Cichorium intybus L. leaf, Plantago ovate L. seed husk and Polygonum viviparum L. root extracts against Helicobacter pylori. International Journal of Pharmacology, 2: 674-677.
29-Serano U., Martinez-Romero D., Clastillo S. Guillen L., and Valevo D. 2005. The use of natural antifungal compounds improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 6:ll5-123.
30-Sharifi A., Naghmachi M., Jahedi S. and Khosravani S.A.M. 2011. A Study on Antimicrobial Effects of Plantago psyllium. Armaghane Danesh magazine, 16(2): 191-199.( In Persian with English abstract)
31-Simesa A.J.A., Tudelab A., Allendeb R., and Puschmanna M. 2009. Edible coatings containing chitosan and moderate modified atmospheres maintain quality and enhance phytochemicals of carrot sticks. Journal of Postharvest Biology and Technology, 51: 364–370.
32-Tzonzakis N.G. 2007. Maintaining postharvest quality of fresh produce 'irh volatile compound. Inovatilc Food Science and Emerging Technoligies, 8: 111-116.
33-Wang C.Y. 2003. Maintaining postharvest quality of raspberries with natural volatile compounds. Journal of Food Science and Technology, 38: 869-875.
ارجاع به مقاله
عزیزی م., صفایی ز., میرمصطفایی س., بلوریان ش., & رحیمی ن. (2015). تأثیر موسیلاژ اسفرزه و اسانس آویشن شیرازی بر بار میکروبی و بهبود نگهداری هویج برش تازه. علوم باغبانی, 29(3), 406-415. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.28162
نوع مقاله
علمی - پژوهشی

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 > >>