##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

مهری مشایخی محمد اسماعیل امیری فریبرز حبیبی

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش شوری بر واکنش های بیوشیمیایی و فعالیت آنزیمی پایه GF677 هیبرید هلو و بادام (Prunus persica L × Prunus amygdalus Batsch)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی (CRD) با سه تکرار انجام شد. گیاهچه های پایه GF677 به محیط کشت پرآوری موراشیگ و اسکوگ (MS) حاوی 1 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین (BA) و 1/0 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) با غلظت های مختلف کلرید سدیم (صفر، 40، 80 و 120 میلی مولار) در چهار تکرار واکشت شدند. بعد از گذشت شش هفته نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری در محیط کشت، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت (کاتالاز و پراکسیداز)، پروتئین کل، میزان پرولین و قندهای محلول به طور معنی داری افزایش یافتند. در تمام پارامترهای ذکر شده بیشترین میزان افزایش در غلظت 80 میلی مولار مشاهده شد. گیاهچه ها در هفته چهارم در غلظت 120 میلی مولار به شدت تحت تأثیر شوری قرار گرفتند. کلروفیل برگ با افزایش سطح شوری کاهش یافت. غلظت سدیم و کلر بافت با افزایش سطح شوری افزایش یافتند. این پایه توانست با مکانیسم های دفاعی همچون سیستم آنتی اکسیدانتی، تنظیم اسمزی توسط پرولین و قندهای محلول و همچنین افزایش پروتئین‌سازی با تنش اکسیداتیو مقابله کند. با توجه به این‌که حتی در بالاترین سطح شوری (120 میلی مولار) گیاهچه های GF677 از بین نرفتند، طبق نتایج حاصله می توان بیان کرد پایه GF677 یک پایه متحمل به تنش شوری در شرایط درون‌شیشه ای محسوب می شود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Alizadeh M., Singh S.K, Patel V.B., Bhattacharya R.C., and Yadav B.P .2010. In vitro responses of grape rootstocks to NaCl. Biologia Plantarum, 54: 381-385.
2- Antonopoulou C., Dimassi K., Therios I., Chatzissavvidis C., and Tsirakoglou V. 2005. Inhibitory effects of riboflavin on in vitro rooting and nutrient concentration of explants of peach rootstock GF677. Scientia Horticulturae, 106: 268-272.
3- Asada K. 2006. Production and scavenging of reactive oxygen species in chloroplasts and their functions. Plant Physiology, 141:391-396.
4- Ashraf M., and Foolad M.R. 2007. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. Environmental and Experimental Botany. 59: 206-216.
5- Bates L.S., Waldren R.P., and Teare L.D. 1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil, 39:205-208.
6- Bradford M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Annual Review of Biochemistry, 72:248-254.
7- Chance B., and Maehly A.C. 1995. Assay of catalas and peroxidase. Methods in Enzymology, 2:764-775.
8- Chelli-Chaabounia A., Ben Mosbah A., Maalej M., Gargouric K., Gargouri-Bouzid R., and Drira N. 2010. In vitro salinity tolerance of two pistachio rootstocks: Pistacia vera L. and P. atlantica Desf. Environmental and Experimental Botany, 69:302-312.
9- Djibril S. 2005. Growth and development of data palm seedlings under drought and salinity stresses. African Journal of Biotechnology, 4:968-972.
10- Doganlar Z.B., Demir K., Basak H., and Gul I. 2010. Effects of salt stress on pigment and total soluble protein contents of three different tomato cultivars. African Journal Agriculture Research, 5:2056-2065.
11- Dubious M.K., Gilles A., Hamilton J.K., Roberts P.A., and Smith F. 1956. Colorimetrik method for determination in sugars and related. Annual Chemistry, 28:350-356.
12- Erturk U., Sivritepe N., Yerlikaya C., Bor M., Ozdemir F., and Turkan I. 2007. Responses of the cherry rootstock to salinity in vitro. Biologia Plantarum, 51:597-600.
13- Garcia-Sanchez F., and Syvertsen J.P. 2009. Substrate type and salinity affect growth allocation, tissue ion concentration, and physiological responses of Carrizo citrange seedlings. Hort Science, 44:1432-1437.
14- Ghaleb W.Sh., Sawwan J.S., Akash M.W., and Al-Abdallat A.M. 2010. In Vitro response of two citrus rootstocks to salt stress. International Journal of Fruit Science, 10:40-53.
15- Gill S.S., and Tuteja N. 2010. Reactive oxygen species and antioxidant machinary in abiotic stress tolerant in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry. 48: 909-930.
16- Hasegawa P.M., Bressan R.A., Zhu J.K., and Bohnert H.J. 2000 Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annual Review of Plant Biology, 51:463-499.
17- Jebera S., Jebera M., Liman F., and Aouani M.E. 2005. Changes in ascorbat peroxidase, catalas, guaiacol peroxidase and superoxide dismutase activities in common bean (Phaseolus vulgaris) nodules salt stress. Plant Physiology, 162:929-936.
18- Jithesh M.N., Prashanth S.R., Sivaprakash K.R., and Parida A.K. 2006. Antioxidative response mechanisms in halophytes: their role in stress defence. Indian Academy of Sciences, 85:237-254.
19- Mahajan SH., and Tuteja N. 2005. Cold, salinity and drought stresses: An overview. Archives of Biochemistry and Biophysics, 444:139-158.
20- Michalak A. 2006. Phenolic compounds and their antioxidant activity in plants growing under heavy metal stress. Polish Journal of Environmental Studies, 15:523-530.
21- Molassiotis A.N., Sotiropoulos T., Tanou G., Kofidis G., Diamantidis C., and Therios I. 2006. Antioxidant and anatomical responses in shoot culture of the apple rootstock MM106 treated with NaCl, KCI, manitol or sorbitol. Biologia Plantarum, 50:331-338.
22- Montoliu A., Lopez-Climent M.F. Arbona V., Perez-Clemente R.M., and Gomez-Cadenas A. 2009. A novel in vitro tissue culture approach to study salt stress responses in citrus. Plant Growth Regulation‏, 59:179-187.
23- Munns R., and Tester R. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Physiology, 59: 651-681.
24- Murashige T., and Skoog F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue culture. Plant Physiology, 15:473-497.
25- Murkute A.A., Satyawati Sh., and Singh. S.K. 2010. Biochemical alterations in foliar tissues of citrus genotypes screened in vitro for salinity tolerance. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 19:203-208.
26- Paridaa A.K., and Dasa A.B. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology Environment Safety, 60:354-349.
27- Sairam R.K., and Tyagi A. 2004. Physiology and molecular biology of salinity stress tolerance in plants. Current Science, 86:407-421.
28- Satyvathi V.V., Juhar P., Elias E.M., and Rao M.B. 2004. Effects of growth regulators on in vitro plant regeneration in durum wheat. Crop Science, 44:1839-1846.
29- Shibli R., Mohammad M., Abu-Ein A., and Shatnawi M. 2000. Growth and micronutrient acquisition of some apple varieties in response to gradual in vitro induced salinity. Journal of Plant Nutrition‏, 23:1209-1215.
30- Shiyab M.S., Shibli R.A., and Mohammad M.M. 2003. Influence of sodium chloride salt stress on growth and nutrient acquisition of sour orange in vitro. Journal of Plant Nutrition‏, 26:985-996.
31- Sotiropoulos T.E. 2007. Effect of NaCl and CaCl2 on growth and contents of minerals, chlorophyll, proline and sugars in the apple rootstock M4 cultured in vitro. Biologia Plantarum, 51:177-180.
32- Sotiropoulos T.E., and Dimassi K. 2004. Response to increasing rates of boron and NaCl on shoot proliferation and chemical composition of in vitro kiwifruit shoot tip cultures. Plant Cell Tissue Organ Culture, 79:285-289.
33- Sotiropoulos T.E., Fotopoulos S., Dimassi K.N., Tsirakoglou V., and Therios I.N. 2006. Response of the pear rootstock to boron and salinity in vitro. Biologia Plantarum, 50:779-781.
34- Taylor N.L., Day D.A., and Harvey Millar A. 2004. Targets of stress-induced oxidative damage in plant mitochondria and their impact on cell carbon/ nitrogen metabolism. Journal of Experimental Botany, 55:1-10.
ارجاع به مقاله
مشایخی م., امیری م. ا., & حبیبی ف. (2015). بررسی واکنش های بیوشیمیایی و فعالیت آنزیمی پایه GF677 (هیبرید هلو و بادام) به تنش شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای. علوم باغبانی, 29(2), 207-2015. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.30366
نوع مقاله
علمی - پژوهشی

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده