##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

محمد صلاحی فراهی فرامرز سیدی هادی شیخ ویسی

چکیده

به‌منظور بررسی اثر محلول‌پاشی با کلرور کلسیم بر عارضة پوسیدگی گل‌گاه در دو رقم هندوانه آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار بر روی ارقام چارلستون‌گری و چارلی درایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد ودر سال زراعی 1387 اجرا شد. عوامل آزمایش شامل دو رقم هندوانه (چارلستون‌گری و چارلی) و چهار سطح محلول‌پاشی کلسیم (0، 3، 5 و 8 در هزار کلرور‌ کلسیم) بود. صفات اندازه‌گیری شده شامل: متوسط وزن میوه، متوسط طول میوه، طول قسمت پوسیده میوه، بریکس، ضخامت پوست، عملکرد میوه، تعداد میوه آلوده و تعداد میوه سالم بود. نتایج تجزیه برگ و میوه نشان داد که محلول‌پاشی با کلرور کلسیم سبب افزایش کلسیم (از 24/. درصد به 3/0 درصد) در بافت آن‌ها شد. اثر محلول‌پاشی سطوح مختلف کلرور کلسیم بر متوسط طول میوه، طول قسمت پوسیده، عملکرد میوه و تعداد میوه معنی‌دار نبود، درحالی‌که محلول‌پاشی با کلرور کلسیم تعداد میوه‌های آلوده را به‌طورمعنی‌داری کاهش داد، به‌طوری‌که تیمارهای صفر در هزار و 8 در هزاربه ترتیب 1667 و 588 میوه آلوده در هکتار داشتند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Agricultural statistical book.2011.Agricultural products.Ministry of Jihad-e-agriculture.Deputy of planning and finance.Office of statics and information technology. 1: 61-70
2- Cirulli, M., and Cicarese F. 1981. Effect of mineral fertilizers on the incidence of blossom end rot of watermelon.The American phytopathology Society. 71: 50-53.
3- Denis Scott W., Mc Craw B.D.Motes J.E and Smith W. 1993. Application of calcium to soil and cultivar affect elemental concentration of watermelon leaf and rind tissue. Am. Soc. Hort. Sci. 118: 201-206
4- Dris R.F., Abdelaziz H. and Sain S.M. 2003.Plant nutrition, growth and diagnosis.313 pp.
5- Feher T. 1993. Watermelon (Citrulluslanatus L.), In: Genetic improvement of vegetable crops, Pergamon Press Oxford, New York, Seoul, Japan.Ho L.C., Adams P. Li X.Z. Shen J. and XuZ.H. 1995. Response of calcium-inefficient tomato cultivars to salinity in plant growth, calcium accumulation and blossom end rot. J. Hort. Sci. 70: 909-918.
6- Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAOSTAT database (FAOSTAT,2012), [online] available on http:// faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx? PageID=567. Last accessed 2/27/2016.
7- Ho L.C., Adams P. Li X.Z. Shen J. and XuZ.H. 1995. Response of calcium-inefficient tomato cultivars to salinity in plant growth, calcium accumulation and blossom end rot. J. Hort. Sci. 70: 909-918.
8- Howard R.J.,Garland J.A and seaman W.L. 1994. Diseases and pests of vegetable crops in Canada.The Canadian phytopathological society and the entomological society of Canada, Ontario.554 pp.
9- KashiA. 2013. The effects of irrigation periods and reduction of residues of tea on quantitative and qualitative characteristics of watermelon cultivar Charleston gray. Agricultural Science.24:13-25
10- Keith S.M. 1998. University of California Cooperative Extension Farm Advisor, Imperial County.
11- Lamikanra, O.andWatson, M.A. 2004.Effect of calcium treatment temperature on fresh-cut cantaloupe melon during storage. Journal of Food Science 69(6), 468-472.
12- Lanauskas, J.andKivikliene, N. 2006. Effect of calcium foliar application on some fruit quality characteristics. Agronomy Research 4(1), 31-36.
13- Matthew D. T., and SalvadorJ.L. 2004. Blossom end rot: A calcium deficiency. Hort. Sci. 27: 123-139.
14- Mengel, K. 2002. Alternative or complementary role of foliar supply in mineral nutrition.ActaHorticulturae 594, 33-47.
15- Millikan. C.R., Bjarnason E.N.sbornR.K.and Hanger B.C. 1993. Calcium concentration in tomato fruits in relation to the incidence of blossom end rot. Aust. J. Exp. Agri. Anim. 52: 570-575
16- Morard P., Lacoste L. and Silverstre J. 2000.Effect of calcium deficiency on nutrient concentration of xylem sap of excised tomato plants. J. Plant Nutr. 23: 1051-1062.
17- Muhammad H.W.C., and Sams E. 1996. Effect of calcium on yield and Incident of blossom end rot of three tomato cultivars.J. Am. Hort. Sci. 31, 672.
18- Olson, S. M. 2000. Effect of supplemental calcium on watermelon yield, fruit weight, soluble solids and calcium of leaves and fruit. Am. Hort. Sci. 35: 488-489.
19- Paiva E.A.S., Martinez H.E.P.Casali V.W.D. andPadilha L. 1998. Occurrence of blossom end rot in tomato as a function of calcium dose in the nutrient solution and air relative humidity. J. Plant Nutr. 21: 2663-2670.
20- Raleigh S.M., and Chucka G. A. 1944.Effect of nutrient ratio and concentration on growth and composition of tomato plants and on the occurrence of blossom end rot of the fruit. Plant Physiol. 19: 671-678.
21- Rasouli, M. H. and Malakooti, M. G. 2010.The importance of calcium in postharvest physiological and nutritional disorders, of apple fruit.Ministry of jihad of agriculture.Agricultural Research, Education and extension.Soil and Water Research Institute.Journal of Soil and water.1-22.
22- Saure, M.C. 2001. Blossom end rot of tomato (Lycopersicum esculentum Mill) A calcium or a stress-related disorder? Sci. Hort. 90: 193-208.
23- Saure, M.C. 2005. Calcium translocation to fleshy fruit: its mechanism and endogenous control. ScientiaHor
ارجاع به مقاله
صلاحی فراهی م., سیدی ف., & شیخ ویسی ه. (2017). تأثیر محلول‌پاشی با کلرور کلسیم بر عارضة پوسیدگی گل‌گاه در دو رقم هندوانه (.‍‍Citrullus lanatus (Thunb) Matsum&Nakai). علوم باغبانی, 31(1), 61-69. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.40666
نوع مقاله
علمی - پژوهشی