##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

حامد دولتی بانه حکمت جعفری رسول جلیلی مرندی رحیم عبدالهی

چکیده

به منظور مطالعه اثرات اسید جیبرلیک در دو زمان 7 و 14 روز قبل از شروع گلدهی بر القاء بی¬دانگی و بعضی صفات کمی و کیفی خوشه و حبه سه رقم انگور دانه¬دار ایرانی شامل قزل اوزوم، ریش بابا قرمز و خلیلی قرمز، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در پنج تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد بوته¬های تیمار شده با جیبرلین در مقایسه با شاهد از لحاظ درصد جوانه¬زنی دانه گرده، درصد تشکیل میوه، طول و وزن تر چوب خوشه، تعداد شات بری و حبه¬های بی¬دانه در خوشه، وزن حبه¬های بی¬دانه، طول دم حبه و TSS اختلاف معنی دار نشان دادند. جیبرلین باعث کاهش جوانه¬زنی دانه گرده ارقام مورد بررسی شد. تیمار جیبرلین درصد تشکیل میوه را افزایش داد اما واکنش ارقام متفاوت بود. اسید جیبرلیک موجب افزایش طول محور خوشه انگور شد و این افزایش در رقم ریش بابا و قزل اوزوم بیشتر از خلیلی بود. نتایج نشان داد که هورمون جیبرلین باعث ایجاد بی¬دانگی در حبه¬ها شد و اثر آن روی رقم ریش بابا قرمز بیشتر از قزل اوزوم و خلیلی قرمز بود. در انگور قزل اوزوم تیمار شده با جیبرلین در مرحله 7 روز قبل از گلدهی وزین¬ترین حبه¬های بی¬دانه بدست آمد، گرچه تعداد حبه¬های بی¬دانه این رقم کمتر از ارقام دیگر بود. جیبرلین موجب افزایش طول دم حبه‌ها شد. بیشترین طول دم حبه مربوط به رقم قزل اوزوم بود که در 14 روز قبل از گلدهی با جیبرلین تیمار شده بود. درصد مواد جامد محلول (TSS) در تیمارهای غوطه ورسازی شده با جیبرلین بیشتر از تیمارهای شاهد بود. مصرف قبل از شروع گلدهی هورمون جیبرلین با غلظت 100 میلی‌گرم در لیتر در هر سه رقم مورد بررسی باعث تولید حبه¬های بیدانه ریز شد که در صورت تکرار مصرف هورمون جیبرلین با غلظت 20 تا 40 پی¬پی¬ام در مرحله بعد از تشکیل میوه می‌توان حبه‌های بی‌دانه با اندازه قابل قبول تولید نمود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Abedi N.Kh., Doulati Baneh H. and Jalili Marandi R. 2013. Effect of pollen on the qualitative and quantitative traits of physiological female grape (Vitis vinifera.L) cv.Ghezel uzum Urmia, National congress of grape and raisins, university of Malayer. (In Farsi).
2- Afshari H., Sajedi S. and Hokm Abadi H. 2014. Effects of gibberelic acid and girdling ik fruit characters of Askari grape cultivar, Journal of Horticultural Science, 28(2): 269-276.
3- Badr S.A., Tufenkjian J. and Ramming D.E. 2005. Effects of pruning, girdling and gibberelic acid application at bloom and berry set on yield and fruit quality of sweet Scarlet table grape cultivars. Pp.47. In: The proceedings of the annual Meeting of American Society of Enology and Viticulture, World Journal Science, 3(1): 91-96.
4- Baydar N.G. and Harmankaya N. 2004. Changes in endogenous hormone levels during the ripening of grape cultivars having different berry set mechanisms, Turkey Journal of Agricculture and Forestry, 29: 205- 210.
5- Dokoozlian N., Luvisi D. and Peacock B. 1993. Producing fantasy seedless table grapes, grape Grower Magazine.
6- Doulati Baneh H., Abdolahi R. and Zafar Farokhi F. 2012. Comparison of GA3 with some nutritional compounds on qualitative and quantitative traits of Grapevine (Vitis vinifera L.) cv. Bidane Sefid, Journal of Small Fruits, 1(2): 13-24. (in Farsi)
7- Heydari M., Abotalebi A., Karami M.J. and Mohammadi A. 2012 .Effects of gibberellic acid and berry thinning on fruit characteristics of Yaghooti grape cultivar,7th Congress of Iranian Horticultural science,1958-1961.(in Farsi)
8- Ito H., Motomora Y., Konno Y. and Hatayama T. 1969. Exogenous gibberellin application as responsible for the seedless berry development of grapes. I. Physiological studies on the development of seedless Delaware grapes, Tohoku Journal of Agricultural Research, 20:1-18.
9- Karami M.J. and Eshghi S. 2012. Effects of Giberelic acid on some characters of Yaghoti cultvar in arid condition, 7th Congress of Iranian Horticultural science, 1881- 1883. (in Farsi)
10- Kimura P.H., Okamoto G. and Hirano K. 1996. Effect of gibberellic acid and streptomycin on pollen germination and ovule and seed development in Muscat Bailey, American Journal of Enology and Viticulture, 47: 152-156.
11- Korkutal L., Bahar E. and Gökhan Ö. 2008. The Characteristics of Substances Regulating Growth and Development of Plants and the Utilization of Gibberellic Acid (GA3) in Viticulture, World Journal of Agricultural Sciences, 4 (3): 321-325.
12- Looney N.E. 1981. Some growth regulator and cluster thinning effects on berry set and size, berry quality and annual productivity of de Chaunac grapes. Vitis, 20: 22-35.
13- Miura K., Okamoto G. and Hirano K. 2004. Pollen tube growth in GA- treated pistils of Delaware grapes, Journal of ASEV Japan, 15: 129- 130.
14- Morris J.R. 1987. Effect of gibberellic acid on yield and quality of grapes. Department of Food Science University of Arkansas. P. 76.
15- Okamoto G. and Miura K. 2005. Effect of pre- bloom GA application on pollen tube growth in cv. Delaware grape pistil, Vitis, 44(4), 157- 159.
16- Pharis R.P. and King, R.W. 1985. Gibberellins and reproductive development in seed plants, Annual Reviwe of Plant Physiology, 36:517-568.
17- Patil D.R. 2005. Studies on production technology in Thompson seedless grapes (Vitis vinifera L.). PhD Thesis of Horticulture. University of Agricultural Sciences, Dharwad.
18- Singh I.S. and Chauhan K.S. 1980. Quality improvement in graps. Indian Horticultrre. 24: 4,2- 4.
19- Weaver R.J. and McCune S.B. 1959. Response of certain varieties of Vitis vinifera to gibberellins, Hilgardia, 28:297-350.
20- Weaver R.J. and Pool R.M. 1965. Relation of seedlessness and ringing to gibberellin –like activity in berries of Vitis vinifera L, Plant Physiology, 40:770-776.
ارجاع به مقاله
دولتی بانهح., جعفریح., جلیلی مرندیر., & عبدالهیر. (2017). اثرات مصرف اسید جیبرلیک بر بی‌دانه کردن و برخی صفات کمی و کیفی میوه سه رقم انگور دانه دار ایرانی. نشریه علوم باغبانی, 31(1), 110-121. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.44918
نوع مقاله
علمی - پژوهشی