##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

بهاره قربانی زهرا ‍اک کیش

چکیده

پرتقال واشنگتن ناول یکی از مهمترین مرکبات در ایران است. میوه پرتقال واشنگتن ناول که در دمای زیر 5 درجه سانتیگراد نگه داشته شود، عارضه فرورفتگی در پوست را به شدت نشان می دهد و افزایش در شدت علائم سرمازدگی با دمای پایین تر و مدت زمان انبارداری طولانی تر، افزایش می یابد. این آزمایش به منظور بررسی اثر اکسید نیتریک ، برکاهش خسارت سرمازدگی و ویژگی‌های بیوشیمیایی پرتقال رقم واشنگتن ناول طی انبارداری انجام شده است. میوه‌های این رقم تجاری با غلظت‌های صفر (شاهد)، 25/0 و 5/0 میلی مولار اکسید نیتریک تیمار و سپس در دمای 1±5 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90- 85 درصد، به مدت 5 ماه نگهداری شدند و ویژگی¬هایی نظیر سرمازدگی، نشت یون، پراکسیداسیون ¬لیپیدها، پراکسید هیدروژن، مواد جامد محلول، اسیدهای آلی، pH، اسید¬آسکوربیک و فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانی (پراکسیداز و کاتالاز) طی 5 ماه انبار¬داری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، کاربرد 5/0 میلی مولار اکسید نیتریک نسبت به شاهد، به طور معنی‌داری خسارت سرمازدگی، نشت یون، پراکسیداسیون لیپیدها و پراکسید ¬هیدروژن را کاهش و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی را افزایش داد. طبق این نتایج، مواد جامد محلول کل، pH، اسید¬آسکوربیک میوه¬های تیمار شده و شاهد در طی دوره انبارداری روند افزایشی و میزان اسیدهای آلی روند کاهشی داشتند، اما استفاده از تیمار اکسید نیتریک، تغییرات دو روند مذکور را نسبت به شاهد کمتر تغییر داد. همچنین فعالیت آنزیم¬های آنتی-اکسیدانی میوه¬های تیمار شده با اکسید نیتریک نسبت به شاهد، بسیار افزایش یافت. به طور کلی طبق نتایج حاصل از این پژوهش، میوه‌های تیمار شده با 5/0 میلی مولار اکسید نیتریک ، دارای بالاترین کیفیت و بیشترین فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانی با کمترین خسارت سرمازدگی بودند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Aghdam M.S., and Bodbodak S. 2013. Physiological and biochemical mechanisms regulating chilling tolerance in fruits and vegetables under postharvest salicylates and jasmonates treatments. Scientia Horticulturae. 156: 73-85.
2-Asghari M.R., and Abdollahi R. 2012. Changes in quality of strawberries during cold storage in response to postharvest nitric oxide and putrescine treatments. Acta Alimentaria 12:1-13.
3-Basiouny F.¬¬¬M. 1996.¬ Blueberry fruit quality and storability influenced by postharvest application of polyamines and heat treatments. Proceeding Fland State Horticultural Society, 109, 269-272.
4-Beligni M.V., and Lamatina L .1999. Nitric oxide counteract cytotoxic processes mediated by reactive oxygen species in plant tissues. Planta 208: 337-344.
5-Bradford M.¬M. 1976.¬A rapid and sensitive method for quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72, 248- 254.
6-Burdurlu H.¬S., Nuray K., and Feryal K. 2006.¬ Degradation of vitamin C in citrus juice concentrates during storage. Journal of Food Engineering, 74, 211-216.
7-Chang K. 1992. The evaluation of citrus demand and supply.Proceeding of International Society Citric, Italy. 3: 1153-1155.
8-Cioroi M. 2007. Study on L-ascorbic acid contents from exotic fruits. Cercetari Agronomicin Moldova.1:23-27.
9-Dhindsa R.S., Dhindsa P., and Thorpe A.T. 1981.¬ Leaf senescence correlated with increased levels of membrane permeability and lipid peroxidation and decrease levels of superoxide dismutase and catalase. Journal Experimental Botany, 32, 93-101.
10-FAO. 2014.¬ Food and Agriculture Organization of the United Nations Website. in: http:// www.faosat.org.
11-Forney C.¬F., and Peterson S.¬J. 1990.¬Chilling induced potassium leakage of cultured Citrus cells. Physiologia Plantarum, 78, 193-196.
12-Fotouhi-Ghazvini R., and Fattahi-Moghadam J. 2006. Citrus Growth in Iran. University of Guilan. Rasht. Iran. 305p. (in Persian with English abstract)
13-Heath R.¬L., and ¬Packer L.¬1969.¬ Photoperoxidation in isolated chloroplast, kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archive of Biochemistry and Biophysiology, 125,189-198.
14-Kelebek H., Selli S., Canbas A., and Cabaroglu T. 2009. HPLC determination of organic acids, sugars, phenolic composition and antioxidant capacity of orange wine made from a Turkish cv. Kozan. Microchemical Journal. 91:187-192.
15-Kochba J., Lavee S., and Spiegel-Roy P. 1977. Differences in peroxidase activity and isoenzymes in embryogenic and non-embryogenic ‘Shamouti’ orange ovular callus lines. Plant and Cell Physiology, 18, 463-497.
16-Leshem Y.Y., and Haramaty E. 1996. Nitric oxide in biological systems. Plant Growth Regulator. 18: 155-159.
17-Leshem Y.Y., and Haramaty E.1998.The characterization and contrasting effects of the nitric oxide free radical in vegetative stress and senescence of Pisum sativum foliage. Journal of Plant Physiology. 148: 258-263.
18-Nilprapruck P., Authanithee F., and Keebjan P. 2008. Effect of exogenous methyljasmonate on chilling injury and quality of pineapple. Silpakorn University Science and Techology. 2: 33-42.
19-Pantastico E.¬B., Soule J., and Grierson W. 1968. Chilling injury in tropical and subtropical fruits: II.limes and grapefruit. Proceeding of Tropical Region American Society. Horticultural Science, 12, 171-183.
20-Purvis A.¬C. 1985. Relationship between chilling injury of grape fruit and moisture loss during storage. Amelioration by polyethylene shrink film. Journal of American Society Horticultural Science, 110, 385-388.
21-Sairam R.K., Deshmukh P.S., and Shukla, D.S. 1997. Tolerance to drought and temperature stress is relation to increased antioxidant enzyme activity in Wheat. Journal of Agronomy Crop Science, 178, 171-177.
22-Schirra M., and D’hallewin G.1997. Storage performance of “Fortune” mandarins following hot water dips. Postharvest Biology and Technology, 10: 229-238.
23-Schirra M., Mulas M., Fadda A., Mignani I., and Lurie S. 2005. Chemical and quality traits of ‘Olinda’ and ‘Campbell’ oranges after heat treatment at 44 or 46_C for fruit fly disinfestations. Lebenson. Wiss. Technology. 38:519-527.
24-Shahbaz M., and Ashraf M. 2007. Influence of exogenous application of nitric oxide on growth and mineral nutrients of wheat under saline conditions. Plant Physiology, 143, 513-522.
25-Singh S.P., Singh Z., and Swinny E.E. 2009. Postharvest nitric oxide fumigation delay fruit ripening and alleviates chilling injury during cold storage of Japanese plums (Prunus salicina L.). Postharvest Biology and and Technology. 53: 101-108.
26-Velikova V., Yordanov I., and Edreva A. 2000. Oxidaive stress and some antioxidant systems in acid rain-treated bean plants. Protective role of exogenous polyamines. Plant Science, 151, 59-66.
27-Wills R.B.H., and Bowyer M.C. 2000. Use of nitric oxide to extend the postharvest life of horticultural produce. Acta Horticulturael. 217:141-147.
28-Wu B., Guo Q., Li Q., and Ha Y. 2014. Impact of postharvest nitric oxide treatment on antioxidant enzymes and related genes in banana fruit in response to chilling tolerance. Postharvest Biology and Technology.92:157-163.
29-Xu M., Dong J., Zhang M., Xu X., and Sun L. 2012. Cold-induced endogenous nitric oxide Generation plays a role in chilling tolerance of loquat fruit during postharvest
Storage. Postharvest Biology and Technology.65:5-12.
30- Zaharah S.S., and Singh Z. 2011. Postharvest nitric oxide fumigation alleviates chilling injury, delays fruit ripening and maintains quality in cold-stored ‘Kensington Pride’ mango. . Postharvest Biology and Technology.60:202-210.
31- Zhu S., Sun L., Liu M., and Zhou J. 2008. Effect of nitric oxide on reactive oxygen species and antioxidant enzymes in kiwifruit during storage. Journal of the Science of Food and Agriculture. 88: 2324-2331.
32 -Zhu L. Q., Zhou J ., and Zhu S.H. 2010. Effect of a combination of nitric oxide treatment and intermittent warming on prevention of chilling injury of ’Feicheng‘peach fruit during storage. Food Chemistry. 121: 165-170.
ارجاع به مقاله
قربانیب., & ‍اک کیشز. (2017). بررسی تاثیرکاربرد اکسید نیتریک بر کاهش اثرات نامطلوب سرما بر میوه‌ پرتقال واشنگتن ناول (Citrus sinensis L. cv. Washington Navel) طی انبارداری. نشریه علوم باغبانی, 31(3), 492-504. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v31i3.48300
نوع مقاله
علمی - پژوهشی