##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

مهسا فاتح طاهر برزگر فرهنگ رضوی

چکیده

فلفل­دلمه­ای یکی از سبزیجات مهم میوه­ای است که در بسیاری از مناطق مختلف جهان کشت می­شود. به­منظور مطالعه اثر اسید آسکوربیک و کلسیم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه­ای، آزمایشی به صورت طرح بلوک­های ­کامل ­تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل اسید آسکوربیک (100، 200 و300 میلی­گرم در لیتر)، لاکتات­ کلسیم (5/0، یک و 5/1 گرم در لیتر) و محلول­پاشی با آب مقطر به­عنوان شاهد بودند. نتایج نشان داد محلول­پاشی اسید آسکوربیک تاثیر معنی­داری بر رشد و عملکرد میوه داشت. بیشترین عملکرد میوه (1/897 گرم در بوته) در تیمار 300 میلی­گرم در لیتر اسید آسکوربیک حاصل شد که با تیمار 200 میلی­گرم در لیتر اسید آسکوربیک تفاوت معنی­داری نداشت. کاربرد اسید آسکوربیک مقدار ویتامین ث میوه را به­طور چشمگیری افزایش داد و همچنین بیشترین مقدار مواد جامد محلول (7/5 درصد بریکس) در تیمار اسید آسکوربیک 300 میلی­گرم در لیتر ثبت گردید. تیمار لاکتات کلسیم تاثیر معنی­داری بر عملکرد میوه در مقایسه با شاهد نداشت ولی سفتی بافت میوه را بهبود بخشید. بیشترین سفتی بافت میوه (13/2 و 16/2 کیلوگرم در سانتی­متر) به ترتیب با تیمار یک و 5/1 گرم در لیتر لاکتات کلسیم به­دست آمد. حداکثر فعالیت آنتی­اکسیدانی میوه با کاربرد اسید آسکوربیک 300 میلی­گرم در لیتر و لاکتات کلسیم 5/1گرم در لیتر حاصل گردید.

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

سطح برگ, فعالیت آنتی¬اکسیدانی, مواد جامد محلول, وزن میوه, ویتامین ث

مراجع
1- AOAC. 2016. Official Methods of Analysis: (Ed 20). Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC pp. 844–847.
2- Barbagallo R.N., Chisari M., and Patané C. 2012. Polyphenol oxidase total phenolics and ascorbic acid changes during storage of minimally processed ‘California Wonder’ and ‘Quadrato d'Asti’ sweet peppers. Food Science and Technology, 49: 192–196.
3- Conway W.S., Sams C.E., and Hickey K.D. 2002. Pre-and postharvest calcium treatment to apple fruit and its effect on quality. Acta Horticulture, 182: 594-602.
4- Cooper T., Gargiulo S., Streif J., and Retamales J. 2007. Effect of calcium content and calcium application on softening of Hayward kiwifruit .Acta Horticalturae, 753: 297-304.
5- Dehghan G., and Khoshkam Z. 2012. Tin (II)-quercetin complex synthesis, spectral characterization and antioxidant activity. Food Chemistry, 131: 422–427.
6- El- Banna E.A., and Abd E.S.H. 2006. Effect of foliar application with organic compounds on growth yield and tubers quality of potato (Solanum tuberosum L.). Journal of Agricultural Science Mansoura University, 31(2): 1165-1173.
7- El-Greadly N.H.M. 2002. Effect of foliar application of ascorbic acid ethrel and their combinations on growth, yield and endogenous hormones in cucumber plants. Journal of Agricultural Science Mansoura University, 27(8):5269-5281.
8- El-Kobisy D.S., Kady K.A., Medani R.A., and Agamy R.A. 2005. Response of pea plant pisum sativum L. to treatment with ascorbic acid. Egyptian Journal of Applied Science. 20: 36-50.
9- Garcia p., Castro M., and Lozoya G. 2004. Gene expression and enzyme of pepper (Capsicum annuum L.) ascorbate oxidase during elicitor and wounding stress. Plant Science, 166: 237-243.
10- Georgea B., Kaur C., Khurdiya D.S., and Kapoor H.C. 2004. Antioxidants in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) as a function of genotype. Food Chemistry, 84:45-51.
11- Hao X., and Papadopoulos A.P. 2003. Effect of calcium and magnesium on growth fruit yield and quality in a fall greenhouse tomato crop grown on rockwool. Canadian Journal of Plant Science, 83:903-912.
12- Islah M., El-Hifny M., and El-Sayed M.A.M. 2011. Response of sweet pepper plant growth and productivity to application of ascorbic acid and biofertilizers under saline conditions. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(6):1273-1283.
13- Khalil S.E., Abdel-Aziz N.G., and Abouleil B.H. 2010. Effect of stress and ascorbic acid on some morphological and biochemical composition of Ocimum basilicum plant. Journal of American Science, 6(12):33-43.
14- Kheyri M. 2006. Plant response to environmental stress. Publications of Arash Computer, 140p. (In Persian).
15- Kim J.S., Ahn J., Lee S.J., Moon B.K., Ha T.Y., and Kim S. 2011. Phytochemicals and antioxidant activity of fruits and leaves of paprika (Capsicum annuum L. var. special) cultivated in Korea. Journal of Food Science, 76:193-198.
16- Liu K., Yuan C., Chen Y., Li H., and Liu J. 2014. Combined effects of ascorbic acid and chitosan on the quality maintenance and shelf life of plums. Scientia Horticulturae. 176: 45–53.
17- Marín A., Ferreres F., Tomás-Barberán F.A., and Gil M.I. 2004. Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(12): 3861-3869.
18- Michalojc Z. and Dzida K. 2012. Yielding and biological value of sweet pepper fruits depending on foliar feeding using calcium. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus, 11: 255-264.
19- Mohammed G. H. 2013. Effect of seamino and ascorbic acid on growth, yield and fruits quality of pepper (Capsicum annuum L.). International Journal of Pure and Applied Sciences and Technology. 17(2): 9-16.
20- Pignocchi C., and Foyer C.H. 2003. Apoplastic ascorbate metabolism and its role in the regulation of cell signaling. Current Opinion in Plant Biology, 6: 379-389.
21- Rahemi M. 2011. Post-harvest physiology: An introduction to the physiology and handling of fruits, vegetables and ornamental. Shiraz University Press 213. Page 460.
22- Singh S.A.K., and Joshi H.K. 2005. Prolong storability of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn.) under semi-arid ecosystem of Gujarat. Indian Journal of Agricultural Sciences, 75: 647 – 650.
23- Shalat A., and Neumann P.M. 2001. Exogenous ascorbic acid (vitamin c) increases resistance to sait and reduce lipid peroxidation. Journal of Experimental Botany, 52: 2207-2211.
24- Singh R., Sharma R.R., and Tyagi S.K. 2007. Per-harvest foliar application of calcium and boron influences physiological disorder, fruit yield and quality of strawberry (Fragaria×ananassa Duch.) Scientia Horticulturae, 112: 215-220.
25- Tabatabaei S.J. 2014. Principles of mineral nutrition of plants. Tabriz University Press 612. Pages 562.
26- Talaat N.B. 2003. Physiological studies on the effect of salinity ascorbic acid and putrescine on sweet pepper plant. Ph.D Thesis, Agriculture Botany Department, Faculty Agriculture. Cairo University. pp: 286.
27- Taqi A.K., Mazid M., and Firoz M. 2011. A review of ascorbic acid potentialities against oxidative stress induced in plants. Journal of Agrobiology, 28 (2): 97-111.
28- Tarraf S.A., EI-Din K.G., and Babbal L.K. 1999. The response of vegetative growth essential oil of lemongrass to foliar application of ascorbic acid nicotermamide and some micronutrients. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences, 7: 247-259.
29- Wassel A.H., Hameed M.A., Gobara A., and Attia M. 2007. Effect of some micronutrients, gibberellic acid and ascorbic acid on growth, yield and quality of white Banaty seedless grapevines. African Crop Science Conference Proceeding, 8:547-553.
30- Zaki N., Hakmaoui A., Ouatmane A., and Fernandez- Trujillo J.P. 2013. Quality characteristics of Moroccan sweet paprika (Capsicum annuum L.) at different sampling times. Food Science and Technology, 33:577-585.
ارجاع به مقاله
فاتح م., برزگر ط., & رضوی ف. (2019). تأثیر محلول¬پاشی اسیدآسکوربیک و لاکتات کلسیم بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه-ای. علوم باغبانی, 33(1), 79-87. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v33i1.70145
نوع مقاله
علمی - پژوهشی