##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

لاله پورشاه آبادی سید حسین میردهقان حمیدرضا روستا

چکیده

میکروگرین‌ها مرحله‌ای از رشد سبزی‌ها هستند که به واسطه داشتن ارزش غذایی بالا محبوبیت خاصی در بین مصرف کنندگان پیدا کرده‌اند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر مرحله رشد گیاه (میکروگرین و برگ‌های بالغ) در سیستم­های کشت (آبکشت و کشت خاکی) بر ویژگی­های رشدی نظیر وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و سطح برگ، ترکیبات زیست فعال شامل کلروفیل، کاروتنوئید، ترکیبات فنلی، فعالیت ضد­اکسیدانی، ویتامین ث، و عناصر معدنی شش نوع سبزی (ریحان سبز، ریحان بنفش، کاهو، تربچه، شوید و گشنیز) انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که خصوصیات رشدی درتمام سبزی‌ها به‌جز تربچه و شوید؛ ترکیبات فنلی و فعالیت ضد اکسیداسیونی برگ سبزی‌های کاهو، تربچه و گشنیز؛ محتوای ویتامین ث (در هر دو شرایط کشت خاکی و آبکشت) در تمام سبزی‌ها به‌جز شوید و گشنیز و محتوای تمام عناصر معدنی اندازه‌گیری شده (فسفر، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، آهن، روی، منگنز و مس) به جز عنصر روی در مرحله میکروگرین نسبت به مرحله بالغ بیشتر‌ بود. بر اساس نتایج این آزمایش می­توان نتیجه گرفت که تولید و پرورش گیاهان در مرحله میکروگرین می‌تواند به عنوان یک روش مناسب با ارزش غذایی بالا، مورد توجه پرورش­دهندگان سبزی قرار گیرد. 

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

ترکیبات فنلی, عناصر معدنی, فعالیت ضد¬اکسیدانی, کاروتنوئید

مراجع
1- Buchanan D.N. and Omaye S.T. 2013. Comparative study of ascorbic acid and tocopherol concentrations in hydroponic-and soil-grown lettuces. Food and Nutrition Sciences, 4(10): 1047-1053.
2- Bulgari R., Baldi A., Ferrante A. and Lenzi A. 2017. Yield and quality of basil, swiss chard, and rocket microgreens grown in a hydroponic system. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 45(2): 119-129.
3- Di Gioia F., Renna M. and Santamaria P. 2017. Sprouts, Microgreens and “Baby Leaf” Vegetables. p. 403-432. In F. Yildiz and R. C. Wiley (eds.) Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Springer. Springer, Boston, MA.
4- Ebert A.W., Chang C.H., Yan M.R. and Yang, R.Y. 2017. Nutritional composition of mungbean and soybean sprouts compared to their adult growth stage. Food Chemistry, 237: 15-22.
5- Fao, I. 2014. The State of Food Insecurity in The World. 80 p.
6- Frazie M.D., Kim M.J. and Ku K.M. 2017. Health-promoting phytochemicals from 11 mustard cultivars at Baby Leaf and mature stages. Molecules, 22(10): 1749-1756.
7- Galaverna G., Di Silvestro G., Cassano A., Sforza S., Dossena A., Drioli E. and Marchelli R., 2008. A new integrated membrane process for the production of concentrated blood orange juice: Effect on bioactive compounds and antioxidant activity. Food Chemistry, 106(3): 1021-1030.
8- George R.A. 2009. Vegetable Seed Production. CABI. Wallingford, UK.
9- Jaleel C.A., Manivannan P., Wahid A., Farooq M., Al-Juburi H.J., Somasundaram R. and Panneerselvam R. 2009. Drought stress in plants: a review on morphological characteristics and pigments composition. International Journal of Agriculture and Biology, 11(1): 100-105.
10- Koley, T.K. Khan Z., Oulkar D., Singh B.K., Maurya A., Singh B. and Banerjee K. 2017. High resolution LC-MS characterization of phenolic compounds and the evaluation of antioxidant properties of a tropical purple radish genotype. Arabian Journal of Chemistry. 3:75-89.
11- Kruma Z., Andjelkovic M., Verhe R., Kreicbergs V., Karklina D. and Venskutonis, P.R. 2008. Phenolic compounds in basil, oregano and thyme. Foodbalt, 5(7): 99-103.
12- Lassley J.R., Green C. and Bemis M. 2014. Pinnacle Software LLC, Method and system for marketing and selling water rights. U.S. Patent Application 14/023,750.
13- Mairapetyan S., Alexanyan J., Tovmasyan A., Daryadar M., Stepanian, B. and Mamikonyan, V. 2016. Productivity, biochemical indices and antioxidant activity of peppermint (Mentha piperita L.) and basil (Ocimum basilicum L.) in condition of hydroponics. Journal of Science and Technology and Environment Information, 3(2): 191-194.
14- Makendi, M. 2012. A Comparative Analysis of Two Plant Growth Mediums: Hydroponic vs and soil. The Academy of Science, Research and Medicine at THE Paulding County High School. PP27
15- Miller N.J. and Rice-Evans, C.A. 1997. Factors influencing the antioxidant activity determined by the ABTS•+ radical cation assay. Free Radical Research, 26(3): 195-199.
16- Murty M.G. and Ladha J.K. 1988. Influence of Azospirillum inoculation on the mineral uptake and growth of rice under hydroponic conditions. Plant and Soil, 108(2):281-285.
17- Oh M.M., Carey E.E. and Rajashekar C.B. 2011. Antioxidant phytochemicals in lettuce grown in high tunnels and open field. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 52(2): 133-139.
18- Pérez-López U., Sgherri C., Miranda-Apodaca J., Micaelli F., Lacuesta M., Mena-Petite A., Quartacci M.F. and Muñoz-Rueda A. 2018. Concentration of phenolic compounds is increased in lettuce grown under high light intensity and elevated CO2. Plant Physiology and Biochemistry, 123: 233-241.
19- Pinto E. and Ferreira I.M., 2015. Changes in the content of free and conjugated polyamines during Lettuce (Lactuca sativa) growth. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(2): 440-446.
20- Resh H.M. 2012. Hydroponic Food Production: a definitive guidebook for the advanced home gardener and the commercial hydroponic grower. CRC Press.
21- Rouphael Y., Colla G., Battistelli A., Moscatello S., Proietti S. and Rea E. 2004. Yield, water requirement, nutrient uptake and fruit quality of zucchini squash grown in soil and closed soilless culture. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 79(3): 423-430.
22- Samuolienė G., Brazaitytė A., Sirtautas R., Viršilė A., Sakalauskaitė J., Sakalauskienė S. and Duchovskis P. 2013. LED illumination affects bioactive compounds in romaine baby leaf lettuce. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(13): 3286-3291.
23- Sgherri C., Cecconami S., Pinzino C., Navari-Izzo F. and Izzo R. 2010. Levels of antioxidants and nutraceuticals in basil grown in hydroponics and soil. Food Chemistry, 123(2), 416-422.
24- Treadwell D.D., Hochmuth R., Landrum L. and Laughlin W. 2010. Microgreens: A new specialty crop. University of Florida IFAS Extension HS1164.
25- Treftz C. and Omaye S.T. 2016. comparision between hydroponic and soil systems for growing strawberries in a greenhouse. International Journal of Agricultural Extension, 3(3): 195-200.
26- Waterland N.L., Moon Y., Tou J.C., Kim M.J., Pena-Yewtukhiw E.M. and Park S. 2017. Mineral Content Differs among Microgreen, Baby Leaf, and Adult Stages in Three Cultivars of Kale. HortScience, 52(4): 566-571.
27- Weber C.F. 2016. Nutrient content of cabbage and lettuce microgreens grown on vermicompost and hydroponic growing pads. Journal of Horticulture, 3-4.
28- Weber C.F. 2017. Broccoli microgreens: A mineral-rich crop that can diversify food systems. Frontiers in Nutrition, 4: 1-9.
29- Xiao, Z., Lester, G.E., Luo, Y. and Wang, Q. 2012. Assessment of vitamin and carotenoid concentrations of emerging food products: edible microgreens. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(31): 7644-7651.
30- Xiao, Z., Nou, X., Luo, Y. and Wang, Q. 2014. Comparison of the growth of Escherichia coli O157: H7 and O104: H4 during sprouting and microgreen production from contaminated radish seeds. Food Microbiology, 44, 60-63.
ارجاع به مقاله
پورشاه آبادی ل., میردهقان س. ح., & روستا ح. (2019). مقایسه مواد معدنی و ترکیبات زیست فعال شش گونه سبزی در مرحله میکروگرین در دو سیستم آبکشت و کشت خاکی. علوم باغبانی, 33(1), 113-126. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v33i1.70902
نوع مقاله
علمی - پژوهشی