%0 Journal Article %T کاربرد برگی اسید هیومیک روی انباشت مواد مغذی در برگ و میوه‌ی توت‌فرنگی رقم ’سلوا‘ تحت بسترهای کشت مختلف %J علوم باغبانی %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-4730 %A کاویانی, بهزاد %D 2021 %\ 11/22/2021 %V 35 %N 3 %P 399-411 %! کاربرد برگی اسید هیومیک روی انباشت مواد مغذی در برگ و میوه‌ی توت‌فرنگی رقم ’سلوا‘ تحت بسترهای کشت مختلف %K توت‌فرنگی %K جذب مواد مغذی %K کیفیت میوه %K محصولات گلخانه‌ای %R 10.22067/jhs.2021.39616 %X در سال­های اخیر، استفاده از اسید هیومیک برای ارتقای ویژگی­های رویشی و زایشی گیاهان زراعی و باغی عمومی شده است. یک آزمایش گلدانی برای بررسی اثر کاربرد برگی اسید هیومیک و بسترهای کشت مختلف روی جذب و انباشت مواد مغذی در برگ و میوه­ی توت­فرنگی رقم ’سلوا‘ (Fragaria ×ananassa Duch. cv. ‘Selva’) انجام شد. غلظت­های مختلف اسید هیومیک (صفر، 300، 600 و 1000 میلی­گرم بر لیتر) به­صورت اسپری برگی در دو زمان (اواخر فروردین و اواخر اردیبهشت) روی توت­فرنگی کاشته­شده در بسترهای مختلف (خاک معمولی حاوی خاک باغچه، کود گاوی خشک­شده و ماسه بادی به­نسبت مساوی و مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج، پرلیت و ضایعات چای) به­کار گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پتاسیم (518 میلی­گرم بر لیتر) و فسفر (84/4 میلی­گرم بر لیتر) میوه در گیاهان تیمارشده با 1000 میلی­گرم بر لیتر اسید هیومیک کاشته­شده در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج به­دست آمد. بیشترین مقدار پتاسیم برگ (50/48 میلی­گرم بر لیتر) در گیاهان تیمارشده با 600 میلی­گرم بر لیتر اسید هیومیک کاشته­شده در بستر مخلوط خاک معمولی و بیشترین مقدار فسفر برگ (32/6 میلی­گرم بر لیتر) در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج به­دست آمد. بیشترین مقدار ازت (35/5 درصد) میوه در گیاهان کاشته­شده در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با ضایعات چای بدون کاربرد برگی اسید هیومیک به­دست آمد. گیاهان رشدیافته در این بستر کشت همراه با تیمار 1000 میلی­گرم بر لیتر اسید هیومیک بیشترین مقدار ازت برگ (47/5 درصد) را داشتند. از آنجایی که مهم­ترین عناصر برای افزایش کیفیت میوه­ی توت­فرنگی به­ترتیب پتاسیم، فسفر و ازت است، استفاده از 1000 میلی­گرم بر لیتر اسید هیومیک کاشته­شده در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج توصیه می­شود. %U https://jhs.um.ac.ir/article_39616_85bf2dcef51833ccbe0f3289d1a3bbe9.pdf