محبوبه دیانتی؛ یوسف حمیداوغلی؛ جمالعلی الفتی
چکیده
خیار یکی از محصولات عمده در سبزیکاری است که اصلاح و تولید بذر آن در کشور دارای اهمیت فراوان است. اگرچه ارقام محلی خیار از نظر طعم و مزه و مقاومت به بیماریها ویژگیهای مطلوبی دارند، اما از نظر برخی صفات مثل عملکرد و شاخص مهم آن مانند تعداد گل ماده دارای ضعف میباشند. این تحقیق به منظور بررسی امکان تلاقی رقم تجارتی آیلار با لاینهای ...
بیشتر
خیار یکی از محصولات عمده در سبزیکاری است که اصلاح و تولید بذر آن در کشور دارای اهمیت فراوان است. اگرچه ارقام محلی خیار از نظر طعم و مزه و مقاومت به بیماریها ویژگیهای مطلوبی دارند، اما از نظر برخی صفات مثل عملکرد و شاخص مهم آن مانند تعداد گل ماده دارای ضعف میباشند. این تحقیق به منظور بررسی امکان تلاقی رقم تجارتی آیلار با لاینهای منتخب والدینی شامل A10، B10 و B12 و بررسی نتاج آنها از نظر بهبود صفت مادهگلزایی صورت گرفت. رقم تجارتی آیلار با بیش از 80 درصد گلهای ماده و تولید سه تا چهار گل در هر گره از شرکت هامون تهیه شد. نتاج حاصل از تلاقی رقم تجارتی آیلار و لاینهای منتخب در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار کشت شدند و صفات تعداد گل ماده، تعداد گل نر، درصد گل ماده، درصد گل نر و تعداد ساقه فرعی در آنها بررسی شدند. بیشترین تعداد و درصد گل ماده در نتاج حاصل از تلاقی رقم تجارتی آیلار با لاین B12 به دست آمد و پس از آن به ترتیب جمعیتهای حاصل از تلاقی آیلار در B10 و آیلار در A10 قرار گرفتند. از نظر گلهای نر نیز کمترین تعداد گل نر در جمعیت آیلار در A10 مشاهده شد. بررسی ساقههای فرعی اختلاف معنیداری بین نتاج نشان نداد. مقایسه میانگین از طریق آزمون توکی نیز افزایش گلهای ماده در جمعیتهای حاصل از تلاقی با رقم تجارتی را نسبت به لاینهای منتخب والدینی نشان داد. امید میرود در آزمایشهای بعدی با انجام تلاقیهای برگشتی برترین نتاج به دست آمده از این تحقیق با لاینهای منتخب، بتوان به لاینهایی مشابه لاینهای منتخب با تعداد گلهای ماده بیشتر دست یافت.
فاطمه مرادی پور؛ جمالعلی الفتی؛ یوسف حمیداوغلی؛ عاطفه صبوری؛ بهمن زاهدی
چکیده
ارزیابی ترکیبپذیری عمومی و خصوصی، هتروزیس و نحوه عمل ژنها برای صفات طول بوته، تعداد شاخه فرعی و طول بوته تا اولین میوه در قالب آزمایش دیآلل ناقص 7×7 با استفاده از روش دوم و چهارم در مدل ثابت گریفینگ برای تعدادی از لاینهای خیار در سال 1393 صورت گرفت. میانگین مربعات ترکیبپذیری عمومی فقط برای صفت طول بوته تا اولین میوه معنیدار بود ...
بیشتر
ارزیابی ترکیبپذیری عمومی و خصوصی، هتروزیس و نحوه عمل ژنها برای صفات طول بوته، تعداد شاخه فرعی و طول بوته تا اولین میوه در قالب آزمایش دیآلل ناقص 7×7 با استفاده از روش دوم و چهارم در مدل ثابت گریفینگ برای تعدادی از لاینهای خیار در سال 1393 صورت گرفت. میانگین مربعات ترکیبپذیری عمومی فقط برای صفت طول بوته تا اولین میوه معنیدار بود ولی میانگین مربعات ترکیبپذیری خصوصی برای تمامی صفات معنیدار شد که مبین اهمیت بیشتر اثرات غالبیت ژنها در توارث این صفات در جمعیت مورد مطالعه میباشد. به نظر میرسد صفت طول بوته تا اولین میوه با توجه به ترکیب پذیری عمومی بالا توسط عمل افزایشی ژنها کنترل میشود.
یحیی تاجور؛ رضا فتوحی قزوینی؛ یوسف حمیداوغلی؛ رضا حسن ساجدی
چکیده
تولید رادیکال های فعال اکسیژن در اثر تنش دمای پایین از عوامل مؤثر آسیب به گیاه است. به منظور بررسی اثر پایه و دما بر واکنش های آنتی-اکسیدانی درختان جوان نارنگی پیج آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. عامل دما در هفت سطح شامل دمای 9، 6، 3، 0، 3- ، 6- وC ˚ 2 ± 25 (به عنوان شاهد) و پایه در سه سطح نارنج، سیترنج و پونسیروس انتخاب شد. ...
بیشتر
تولید رادیکال های فعال اکسیژن در اثر تنش دمای پایین از عوامل مؤثر آسیب به گیاه است. به منظور بررسی اثر پایه و دما بر واکنش های آنتی-اکسیدانی درختان جوان نارنگی پیج آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. عامل دما در هفت سطح شامل دمای 9، 6، 3، 0، 3- ، 6- وC ˚ 2 ± 25 (به عنوان شاهد) و پایه در سه سطح نارنج، سیترنج و پونسیروس انتخاب شد. بر اساس تجزیه داده ها کاهش دما در افزایش نشت یونی، پراکسیداسیون لیپیدها، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و پراکسیداز تاثیر معنی دار داشت (P
مجتبی خرّمی راد؛ محمود شور؛ یوسف حمیداوغلی؛ علی تهرانی فر؛ سید حسین نعمتی؛ مصطفی صالحی فر
چکیده
چکیده
در این مقاله، بهترین محیط کشت پینه زایی، باززایی و ریشه زایی گیاه آنتوریوم گزارش می شود. برای تولید کالوس، از ریز نمونه های برگ و دمبرگ رقم های AntadraوCasino ، بر روی محیط کشت MS حاوی انواع تنظیم کننده های رشد (NAA، BA، Kin و IBA) استفاده شد. عامل های مورد مطالعه بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با3 تکرار آزمایش شدند. نتایج نشان داد ...
بیشتر
چکیده
در این مقاله، بهترین محیط کشت پینه زایی، باززایی و ریشه زایی گیاه آنتوریوم گزارش می شود. برای تولید کالوس، از ریز نمونه های برگ و دمبرگ رقم های AntadraوCasino ، بر روی محیط کشت MS حاوی انواع تنظیم کننده های رشد (NAA، BA، Kin و IBA) استفاده شد. عامل های مورد مطالعه بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با3 تکرار آزمایش شدند. نتایج نشان داد که، رقم و نوع تنظیم کننده های رشد به طور معنی داری، تولید کالوس را تحت تأثیر قرار دادند. بیشترین مقدار کالوس در محیط C5( 3 میلی گرم در لیتر BA، 5/0 میلی گرم در لیتر NAA)، در شرایط تاریکی تولید شد. بیشترین تعداد گیاهچه از کالوس، در محیط Re2 ( 1 میلی گرم در لیتر BA، 01/0 میلی گرم در لیتر NAA)، در شرایط روشنایی بدست آمد. 8 هفته پس از کشت در حدود 83/22 گیاهچه در هر سانتیمتر مربع از بافت کالوس مشاهده شد. بهترین محیط ریشه زاییRo2 ( 2/0 میلی گرم در لیتر Kin، 1 میلی گرم در لیتر IBA) حاوی 1 میلی گرم در لیتر IBA و 2/0 میلی گرم در لیتر Kin بوده است، که تعداد 5/11 ریشه برای هر گیاهچه تولید نمود. رقم Antadra در تولید کالوس و شاخساره نسبت به رقم Casino برتر بوده است. اما در فرآیند ریشه زایی رقم Casino واکنش بهتری نشان داده است.
واژه های کلیدی: آنتوریوم، باززایی، ریشه زایی، کالوس، کشت بافت
جواد فتاحی مقدم؛ یوسف حمیداوغلی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ محمود قاسم نژاد؛ داوود بخشی
چکیده
چکیده
در این مطالعه، فعالیت آنتیاکسیدانی و کیفیت فیزیکوشیمیایی پوست شش رقم تجاری مرکبات شمال ایران تعیین شد. صفات مورد مطالعه شامل اندازه میوه، ضخامت پوست، درصد تفاله، شاخصهای رنگ پوست، فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین کل، کارتنوئید و کلروفیل کل، میزان اسید آسکوربیک، فعالیت آنتیاکسیدانی از طریق میزان خنثیسازی رادیکالهای DPPH● ...
بیشتر
چکیده
در این مطالعه، فعالیت آنتیاکسیدانی و کیفیت فیزیکوشیمیایی پوست شش رقم تجاری مرکبات شمال ایران تعیین شد. صفات مورد مطالعه شامل اندازه میوه، ضخامت پوست، درصد تفاله، شاخصهای رنگ پوست، فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین کل، کارتنوئید و کلروفیل کل، میزان اسید آسکوربیک، فعالیت آنتیاکسیدانی از طریق میزان خنثیسازی رادیکالهای DPPH● و +●ABTS بود. نتایج نشان داد که رابطه مستقیمی بین اندازه میوه، ضخامت پوست و درصد تفاله وجود دارد. رقم «تامسون» بزرگترین رقم در بین سایر ارقام بود. همه ارقام حد نصاب کیفیت رنگ پوست را در زمان برداشت (آذر) داشتند. میزان فنل کل در پوست ارقام «سیاورز» (49/0میلیگرم در گرم) و «پیج» (43/0 میلیگرم در گرم) مشاهده شد. رقم «مورو» بیشترین میزان فلاونوئید و آنتوسیانین کل را به ترتیب به مقدار 68/7 میلیگرم در گرم و 29/13 میلیگرم در لیتر داشت. تجمع کاروتنوئید و کلروفیل کل به ترتیب با مقادیر 84/0 و 5/3 میلیگرم در گرم در رقم «تاراکو» نسبت به ارقام دیگر غالب بود. در واقع غلظت کاروتنوئید در دامنهی 84/0 -12/0 و کلروفیل در دامنه 5/3-87/0 میلیگرم در گرم متغیر بود. مقدار اسید آسکوربیک در دامنهی 17/18 (سیاورز) تا 56/23 میلیگرم در 100 گرم (تامسون) قرار داشت. نتایج آزمون فعالیت آنتیاکسیدانی نشان داد که پوست رقم «سانگینلو» کمترین مقدار IC50 (2/0 میلیگرم) را داشت. از نظر کارآیی آنتیرادیکالی فقط رقم «سانگینلو» با سایر ارقام تفاوت معنیداری نشان داد. طبق آزمون ABTS حداقل درصد ظرفیت آنتیاکسیدانی 58/68 درصد در پوست نارنگی «پیج» بود. در نهایت اینکه پوست ارقام مرکبات فعالیت آنتیاکسیدانی نسبتا بالایی داشته و میتوانند به عنوان منابع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی مطرح باشند.
واژه های کلیدی: مرکبات، پوست، رنگ، فعالیت آنتیاکسیدانی، کارتنوئید، فلاونوئید، اسید آسکوربیک