مقالات پژوهشی
تأثیر اوره بر برخی پاسخ‌های رشد و عناصر غذایی اسفناج (Spinacia oleracea L.) در سطوح مختلف شوری خاک

صلاح الدین مرادی؛ لیلا جهانبان؛ لیلا غیرتی آرانی؛ جمال شیخی؛ عبدالمجید رونقی

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 1-12

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.60687.0

چکیده
  به منظور بررسی پاسخ گیاه اسفناج رقم ’ویروفلی‘ به شوری در کاربرد با اوره در یک خاک دارای کمبود نیتروژن، آزمایشی در شرایط گلخانه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری (بدون اعمال شوری، 1، 2 و 3 گرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک، به ترتیب معادل قابلیت هدایت الکتریکی 7/0، 5/4، 8 و 5/11 ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
تأثیر طیف‌های نوری مختلف بر کیفیت و ویژگی‌های مورفولوژیکی و فتوسنتزی گل آنتوریوم (Anthurium andraeanum) در شرایط انبار سرد

زهرا فلاحی؛ ساسان علی نیائی فرد؛ مصطفی عرب؛ شیرین دیانتی دیلمی

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 13-24

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.60521.0

چکیده
  نگهداری گیاهان گرمسیری ازجمله گل شاخه بریده­ی آنتوریوم در دوره پس از برداشت در دمای زیر 12 درجه سانتی­گراد منجر به ایجاد آسیب سرمازدگی، کاهش کیفیت و عمر گلجایی می­گردد. استفاده از روشی عملی جهت کاهش میزان خسارت سرمازدگی در گل شاخه بریده آنتوریوم ضروری می­باشد. در پژوهش حاضر تاثیر طیف­های مختلف نوری (آبی، تاریکی، سفید، قرمز، ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
بررسی اثر نوع بسته‌بندی، دما و مدت انبارداری بر برخی ویژگی‌های روغن بذر گل مغربی Oenothera biennis L.))

مجید عزیزی؛ هدی احمدی؛ حسین آرویی

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 25-37

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.57440.0

چکیده
  به منظور بررسی اثر نوع بسته­بندی، دما و زمان انبارداری بر ویژگی­های روغن بذر گل مغربی، آزمایشی به صورت کرت خرد شده در زمان بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 32 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 سطح بسته‌بندی (بسته کاغذی، آلومینیومی، پی وی سی و سلوفان)، 2 سطح دما (درجه سانتی‌گراد 4 و دمای محیط) و 4 سطح مدت انبارداری (3، 6، 9 و 12 ماه) بودند. ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
مهم‌ترین عوامل غیر زنده مؤثر بر وقوع عارضه‌ی زوال مرکبات در لیموی لیسبون Citrus limon cv. ‘Lisbon’

سید علی‌اکبر باقریان؛ عسکر غنی؛ علیرضا صنیع‌خاتم

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 39-53

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v35i1.85365

چکیده
  بیماری­ها، آفات و عارضه­های نوظهور، تهدیدی جدی برای مناطق کشت مرکبات هستند. عارضه­ی زوال یکی از همین مشکلات نوظهور است که به­ویژه در دو سال گذشته در بخش­هایی از جنوب استان فارس گزارش شده است. این عارضه، موجب خشک شدن کامل درخت یا بخش­هایی از آن می­شود. به منظور بررسی مهمترین عوامل غیر زنده مؤثر بر وقوع عارضه­ی زوال مرکبات، ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
تأثیر غلظت‌های مختلف نیتروژن و 2,4-D بر تولید کالوس و گیاهچه زامیفولیا Zamioculcas zamiifolia Engl.در شرایط کشت درون‌شیشه‌ای

عاطفه قوچانی خراسانی؛ ایمان روح اللهی؛ پوراندخت گلکار

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 55-62

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v35i1.86111

چکیده
  زامیفولیا با نام علمی Zamioculcas zamiifolia متعلق به خانواده Araceae است. به دلیل مشکلات تکثیر سنتی گیاه زامیفولیا، کشت بافت آن جهت تکثیر سریع و تولید گیاهان عاری از بیماری در زمانی کوتاه­تر پیشنهاد می­شود. در این پژوهش اثر تنظیم کننده­ی رشد گیاهی 2,4-D، غلظت­های متفاوت نیتروژن کل و نسبت­های نیترات به آمونیوم بر بهبود رشد گیاه زامیفولیا ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
اثر شوک گرما بر تحمل سرمازدگی نشاء خربزه خاتونی (Cucumis melo L.)

فردین قنبری؛ سعداله اکبری

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 63-71

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v35i1.86372

چکیده
  خربزه همانند سایر کدوئیان حساس به سرما است و در دمای پایین آسیب می­بیند. در این تحقیق امکان افزایش تحمل تنش سرما در نشاء خربزه با استفاده از شوک گرمایی بررسی شده است. در مرحله دو برگ کاملاً توسعه یافته، نشاءهای خربزه در معرض شوک دمایی (شامل شاهد و محلول­پاشی با آب در دماهای 20، 45، 50 و 55 درجه سانتی­گراد) قرار گرفتند. یک روز پس از آن ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
بررسی وضعیت تغذیه باغات فندق (Corylus avellana L.) استان گیلان با روش انحراف از درصد بهینه (DOP)

علی آجیلی لاهیجی

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 73-86

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61863.0

چکیده
  استان گیلان با حدود 18000 هکتار باغات فندق که 85 درصد سطح زیر کشت باغات فندق کشور را به خود اختصاص داده به عنوان بزرگترین قطب فندق‌کاری ایران محسوب می­گردد. شناخت وضعیت تغذیه­ای یک باغ از اولویت­های اولیه تغذیه محصولات باغی می­باشد که به روش­های مختلفی انجام می­گردد. یکی از این روش­ها، روش انحراف از درصد بهینه 2(DOP) می­باشد. ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
ارزیابی صفات پومولوژیکی و مورفولوژیکی برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های هلو (Prunus persica (L.) BatSch) در شرایط اقلیمی خراسان رضوی

ابراهیم گنجی مقدم؛ آمنه قهرمانی؛ سید یعقوب سید معصومی خیاوی

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 87-102

https://doi.org/10.22067/jhorts4.v35i1.87233

چکیده
  هلو از لحاظ اقتصادی و فرآوری اهمیت زیادی دارد و از محصولات مهم باغی است که کشت آن از مناطق نیمه­گرمسیری تا معتدله توسعه‌یافته است. این پژوهش با هدف انتخاب ارقام و ژنوتیپ­های سازگار هلو در شرایط اقلیمی استان خراسان رضوی با استفاده از 14 رقم و ژنوتیپ در قالب طرح آزمایشی بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 97-1395 در ایستگاه ...  بیشتر

مقالات پژوهشی میوه کاری
تأثیر کاربرد قبل از برداشت پوترسین و پس از برداشت ژل آلوئه‌ورا بر کیفیت و عمر انبارمانی میوه انگور رقم’ یاقوتی‘

عبداله احتشام نیا؛ شیرین تقی پور؛ سارا سیاه منصور

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 103-116

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61904.0

چکیده
  پوترسین ماده‌ای غیر سمی و زیست سازگار است که می­توان از آن در حفظ کیفیت و افزایش پس از برداشت میوه­ها استفاده نمود. میوه انگور به‌دلیل پریکارپ نازک و بافت گوشتی میوه، عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. در این پژوهش اثر محلول­پاشی قبل از برداشت پوترسین در سه غلظت مختلف (صفر، 2 و 3 میلی­مولار) و غوطه­وری پس از برداشت میوه در ژل آلوئه­ورا ...  بیشتر

مقالات پژوهشی
تأثیر پوترسین و میکوریز بر رشد، فتوسنتز و عمر گلجای ژربرا (Gerbera jamesonii) رقم ’‘Dune در شرایط هیدروپونیک

سهیلا رکبار؛ زهره جبارزاده؛ محسن برین

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 117-133

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61915.0

چکیده
  به منظور بررسی تاثیر محلول‌پاشی برگی پوترسین به‌ همراه قارچ میکوریز بر برخی شاخص‌های رشدی و عمر پس از برداشت ژربرا رقم ‘Dune’ آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار که هر تکرار شامل سه گلدان و هر گلدان حاوی یک گیاه بود، در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه انجام شد. فاکتورهای مورد پژوهش، چهار ...  بیشتر

مقالات پژوهشی میوه کاری
کاربرد برگی اسید هیومیک روی خواص مورفولوژیک، گلدهی و میوه‌ی توت‌فرنگی ارقام ’محلی‘ و ’سلوا‘، تحت بسترهای مختلف کشت

محمد رضا صفری مطلق؛ بهزاد کاویانی؛ ژاله عاشق

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 135-151

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61935.0

چکیده
  در سال­های اخیر، اسید هیومیک برای ارتقای ویژگی­های کمی و کیفی گیاهان زراعی و باغی استفاده می­شود. یک آزمایش گلدانی برای ارزیابی کاربرد برگی اسید هیومیک و بسترهای کشت مختلف روی ویژگی­های مورفولوژیک، گلدهی و میوه­دهی توت­فرنگی (Fragaria ×ananassa) ارقام ’محلی‘ و ’سلوا‘ در شهرستان رشت انجام شد. غلظت­های مختلف اسید ...  بیشتر

مقالات پژوهشی فیزیولوژی پس از برداشت
اثر اندوفیت باکتریایی (aurantiacum Exigubacterium) جداسازی شده از گیاه شورپسند (Salsola imbricata) بر صفات رشدی گیاهچه گوجه‌فرنگی تحت تنش شوری

سهیلا آقائی درگیری؛ داود صمصام پور؛ مجید عسکری سیاهویی؛ عبدالنبی باقری

دوره 35، شماره 1 ، خرداد 1400، صفحه 153-167

https://doi.org/10.22067/jhs.2021.61963.0

چکیده
  اندوفیت‌ها می‌توانند نقش مهمی در بقای گیاهان در شرایط تنش شوری به واسطه کاهش اثر سو سدیم داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی اثر اندوفیت باکتریایی (aurantiacumExigubacterium)، جداسازی شده که از گیاه شورپسند(Salsola imbricata) در بهبود رشد گیاهچه گوجه‌فرنگی (Solanum lycopersicum L.) رقم ’8320‘، تحت شرایط تنش شوری انجام شد. بذور تلقیح شده با باکتری به صورت آزمایش ...  بیشتر