مقالات پژوهشی
میوه کاری
محمد جانعلی نژاد؛ حسین افشاری؛ بهداد علیزاده؛ امید قاسمی
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف سولفات پتاسیم، ورمیکمپوست و تنش آبی بر خواص کمی و کیفی میوه شلیل رقم ’ردگلد‘ پژوهشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت کرتهای دوبار خرد شده در 3 تکرار و 18 تیمار، جمعاً بر روی 54 درخت در سال 1395 در شهر ساری اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل سطوح آبیاری در دو سطح 50 و 100 درصد نیاز آبی ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف سولفات پتاسیم، ورمیکمپوست و تنش آبی بر خواص کمی و کیفی میوه شلیل رقم ’ردگلد‘ پژوهشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت کرتهای دوبار خرد شده در 3 تکرار و 18 تیمار، جمعاً بر روی 54 درخت در سال 1395 در شهر ساری اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل سطوح آبیاری در دو سطح 50 و 100 درصد نیاز آبی گیاه به عنوان عامل اصلی و ورمی کمپوست در سطوح صفر، 5 و 10 کیلوگرم برای هر درخت به عنوان عامل فرعی، سطوح سولفات پتاسیم به میزان صفر، 200 و 400 گرم برای هر درخت به عنوان عامل فرعی فرعی بود. نتایج نشان داد که تیمار پتاسیم موثرترین تیمار اعمال شده بر روی گیاه بوده و در مقایسه با دو تیمار اعمال شده دیگر بیشترین اثرگذاری را در بهبود عملکرد، وزن میوه، طول میوه، مواد جامد محلول میوه، میزان کلروفیل برگ و پتاسیم برگ داشته و از نظری آماری اختلاف نتایج آن معنیدار شد (P< 0.01). تیمار ورمی کمپوست تنها بر میزان عملکرد میوه و پتاسیم برگ معنیدار بود. اثرات تنش آبی تنها تیماری بود که فقط بر وزن هسته میوه در سطح 5 درصد معنیدار بوده و بر روی فاکتورهای کیفی مورد بررسی اثر معنیداری نداشته و در تقابل با سایر تیمارها اثرات خود را نشان داد. در مجموع نتایج حاکی از آن بود که کاربرد ورمیکمپوست به همراه سولفات پتاسیم نقش مفید و موثری در بهبود صفات مورفولوژی و فیزیولوژی شلیل رقم ’رد گلد‘ داشته و مصرف تلفیقی ورمی کمپوست و سولفات پتاسیم اثر مثبتی بر روی کمیت و کیفیت میوه شلیل داشت.
مقالات پژوهشی
گیاهان دارویی
ژاله زندوی فرد؛ مجید عزیزی
چکیده
گل راعی به دلیل خواص ضدافسردگی بارز، یکی از مهمترین گیاهان دارویی است. کمیت و کیفیت نور اثر به سزایی بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، رشد و نمو کلی گیاه و تولید متابولیتهای ثانویه دارد. بهطوریکه با تغییرات کمی و کیفی نور میتوان رشد گیاه را در جهت دلخواه دستکاری نمود. در این پژوهش اثر طیفهای مختلف نور با شدت 1000 لوکس شامل ...
بیشتر
گل راعی به دلیل خواص ضدافسردگی بارز، یکی از مهمترین گیاهان دارویی است. کمیت و کیفیت نور اثر به سزایی بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، رشد و نمو کلی گیاه و تولید متابولیتهای ثانویه دارد. بهطوریکه با تغییرات کمی و کیفی نور میتوان رشد گیاه را در جهت دلخواه دستکاری نمود. در این پژوهش اثر طیفهای مختلف نور با شدت 1000 لوکس شامل نور سفید، قرمز، سبز و آبی که با فیلترهای رنگی ایجاد شده بر صفات مورفولوژیکی و میزان هیپریسین در گیاهچههای گل راعی (Hypericum perforatum L.) مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش بصورت طرح کاملاً تصادفی با 10 تکرار در جعبههایی به ابعاد 20×30 و با نشاهایی به ارتفاع 25 سانتیمتر انجام شد. آزمایش در اطاقک رشد بهترتیب با دمای روز و شب 25 و 21 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 45 درصد، 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ادامه یافت. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین تعداد برگ، وزن تر و خشک پیکر رویشی و ریشه به گیاهان تیمار شده با نور سفید اختصاص دارد. در صفات ارتفاع گیاه، طول میانگره و تعداد گرهکهای سیاه برگ بیشترین میانگینها به ترتیب (98/22 سانتی متر، 23/1 سانتی متر و 77/17 عدد) مربوط به نور قرمز و کمترین میانگینها به ترتیب (37/16 سانتیمتر، 72/0 سانتیمتر و 88/13 عدد) مربوط نور سفید بود. بیشترین تا کمترین مقدار هیپریسین (0.08، 0.07، 0.05و 0.03 درصد) به ترتیب در گیاهچههای تحت تیمار با فیلترهای نوری قرمز، سفید، آبی و سبز مشاهده شد. بدین ترتیب جهت رشد بهینه گیاهچههای گل راعی به طول موجهای مختلف نوری در طی دوره رشدی گیاه، نیاز است.
مقالات پژوهشی
بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و گل های زینتی
غلامحسین داوری نژاد؛ ساجده کریم پور
چکیده
به منظور تولید درختان خودریشه گلابی رقم ʼنطنزʽ (Pyrus communis cv. Natanz) در شرایط درون شیشهای سه آزمایش جداگانه برای بهبود پرآوری شاخه (تاثیرات BAP و Fe-NaEDDHA)، استقرار مریستم (تاثیرات BAP و GA3) و ریشهدهی ریزشاخهها (تاثیرات IBA و NAA) در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا در آمد. شاخهها در محیط کشت PMI (MS ×1.5 CaCl2. 2H2O, KH2PO4 and MgSO4. 7H2O) حاوی 5/1 میلیگرم بر لیتر ...
بیشتر
به منظور تولید درختان خودریشه گلابی رقم ʼنطنزʽ (Pyrus communis cv. Natanz) در شرایط درون شیشهای سه آزمایش جداگانه برای بهبود پرآوری شاخه (تاثیرات BAP و Fe-NaEDDHA)، استقرار مریستم (تاثیرات BAP و GA3) و ریشهدهی ریزشاخهها (تاثیرات IBA و NAA) در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا در آمد. شاخهها در محیط کشت PMI (MS ×1.5 CaCl2. 2H2O, KH2PO4 and MgSO4. 7H2O) حاوی 5/1 میلیگرم بر لیتر BAP و صفر میلیگرم بر لیتر Fe-NaEDDHA پرآوری شدند (50/5 شاخه/ریزنمونه) و رشد طولی خوبی داشتند در صورتیکه غلظتهای پایین BAP و Fe-NaEDDHA برگهای بالغ بیشتری را تولید کرد. محیط کشت PMI غنی شده با 1 میلیگرم بر لیتر BAP بعلاوه 150 میلیگرم بر لیتر Fe-NaEDDHA برای پرآوری شاخه نطنز بدلیل بالاترین میزان در رشد رویشی و بالاترین کیفیت شاخههای پرآوری شده پیشنهاد میشود. محیط کشت MS حاوی 5/0 میلیگرم بر لیتر BAP و 5/0 میلیگرم بر لیتر GA3 و یا 1 میلیگرم بر لیتر BAP (81 درصد) و 1/0 میلیگرم بر لیتر GA3 (63 درصد) به ترتیب بالاترین درصد استقرار مریستم را داشتند. ریزشاخههای درون شیشهای نطنز از طریق فروبری سریع در محلول IBA+NAA (1000+1000 میلیگرم بر لیتر) و سپس قرار دادن در محیط کشت PMI ریشهدار شدند.
مقالات پژوهشی
میوه کاری
محمود اثنی عشری؛ اسفندیار حسنی مقدم
چکیده
به منظور بررسی پاسخ شش رقم انار تجاری ایران به تنش خشکی آزمایشی بر اساس میزان برخی از عناصر غذایی برگ انجام شد. این مطالعه بصورت یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور: 1- رقم انار درشش سطح (’رباب نیریز‘، نادریبادرود، شیشهکپ فردوس، اردستانی مهولات، ملسیزدی و شیرینشهوار) و 2- تنش خشکی در سه سطح شامل بدون تنش خشکی (80 درصد ...
بیشتر
به منظور بررسی پاسخ شش رقم انار تجاری ایران به تنش خشکی آزمایشی بر اساس میزان برخی از عناصر غذایی برگ انجام شد. این مطالعه بصورت یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور: 1- رقم انار درشش سطح (’رباب نیریز‘، نادریبادرود، شیشهکپ فردوس، اردستانی مهولات، ملسیزدی و شیرینشهوار) و 2- تنش خشکی در سه سطح شامل بدون تنش خشکی (80 درصد رطوبت ظرفیت زراعی، شاهد)، خشکی متوسط، (60 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) و خشکی شدید (40 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در گلخانه اجرا گردید. نتایج این مطالعه نشان داد میزان عناصر غذایی در تمامی ارقام مورد مطالعه تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفت، اما پاسخ آن به تنش متفاوت بود. میزان عناصر غذایی آهن، روی، مس، منگنز، سدیم و فسفر بر مبنای وزن خشک در شرایط تنش خشکی کاهش یافت در حالیکه غلظت عنصر پتاسیم تحت تنش خشکی روند افزایشی داشت. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش به ترتیب ارقام رباب نیریز و ملس یزد از نظر جذب عناصر غذایی در مقایسه با سایر ارقام مورد مطالعه دارای تحمل بیشتری در برابر تنش خشکی بودند. بالاترین میزان آهن (9/126 میلیگرم بر گرم)، روی (9/39 میلیگرم بر گرم)، مس (13 میلیگرم بر گرم)، منگنز (8/51 میلیگرم بر گرم) و پتاسیم (11/2 درصد) در رقم رباب نیریز حاصل شد. بنابراین استفاده از این رقم در شرایط تنش خشکی مشابه پیشنهاد میگردد. در بین ارقام مورد بررسی ارقام نادری بادرود و اردستانی مه ولات بیشترین حساسیت را به تنش خشکی داشتند و ارقام شیرین شهوار یزد و شیشهکپ فردوس از این نظر مقاومت متوسطی نشان دادند.
مقالات پژوهشی
سبزیکاری
سعید خسروی؛ مریم حقیقی
چکیده
هورمونهای گیاهی نقش موثری بر رشد و توسعه گیاهان و افزایش مقاومت به تنشها دارند، براسینواستروئیدها از هورمونهای گیاهی میباشند که به صورت موثری مقاومت به تنش خشکی را در محصولات زراعی و باغی افزایش میدهند. بنابراین در پژوهشی، تأثیر براسینواستروئید (BR) بر غلظت پرولین، آمینواسید، پروتئین، محتوای آبسیزیکاسید در گیاه فلفل ...
بیشتر
هورمونهای گیاهی نقش موثری بر رشد و توسعه گیاهان و افزایش مقاومت به تنشها دارند، براسینواستروئیدها از هورمونهای گیاهی میباشند که به صورت موثری مقاومت به تنش خشکی را در محصولات زراعی و باغی افزایش میدهند. بنابراین در پژوهشی، تأثیر براسینواستروئید (BR) بر غلظت پرولین، آمینواسید، پروتئین، محتوای آبسیزیکاسید در گیاه فلفل دلمهای تحت تنش خشکی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی بر روی گیاه فلفل دلمهای (Capsicum annuum L.) رقم ̔̕Castello چهار تیمار خشکی با استفاده از محلول پلیاتیلنگلیکول 6000 در چهار سطح صفر، 6-، 7-و 8- بار اعمال شد. براسینواستروئید در دو سطح شاهد و 1 میکرومولار به حالت محلولپاشی استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش خشکی وزن تر (41 درصد) و خشک ساقه (66 درصد) کاهش یافت و شدت اثر مخرب تنش در ساقه با کاربرد براسینواستروئید، در تنش ملایم بیشتر بود اما در ریشه در همه سطوح تنش با روند یکسانی کاهش اثرات مخرب را نشان داد. کاربرد براسینواستروئید باعث کاهش شاخصهای تنش ازجمله پرولین (7 درصد) و اسیدآبسزیک (50 درصد) شد و این کاهش در میزان پرولین بخصوص در سطوح بالاتر تنش بیشتر بود. میزان اسیدآمینه و پروتئین با تنش خشکی کاهش یافت و کاربرد براسینواستروئید نتوانست به طور موثری از این کاهش خصوصاً در مورد ترکیبات و میزان آمینواسید موثر باشد. به طور کلی به نظر میرسد کاربرد براسینواستروئید در غلظت 1 میکرومولار بر موجب کاهش اثرات منفی تنش و حفظ خصوصیات رویشی گیاهچههای فلفل دلمهای تحت تنش خشکی میگردد.
مقالات پژوهشی
میوه کاری
جواد فتاحی مقدم؛ سیده الهام سیدقاسمی؛ طاهره رییسی
چکیده
در ایران که مصرف سرانه مرکبات به صورت تازهخوری بالا است (متوسط 45 کیلوگرم) نیاز به ایجاد و معرفی ارقام جدید با ویژگیهای کیفی مطلوب به صورت مستمر است. در این پژوهش ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیک میوهی نارنگی جهانگیر حاصل تلاقی نارنگی کلمانتین (والد ماده) و پرتقال سالوستیانا (والد نر) (Citrus clementina Hort. ex Tanaka × C. sinensis (L.) Osbeck ...
بیشتر
در ایران که مصرف سرانه مرکبات به صورت تازهخوری بالا است (متوسط 45 کیلوگرم) نیاز به ایجاد و معرفی ارقام جدید با ویژگیهای کیفی مطلوب به صورت مستمر است. در این پژوهش ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیک میوهی نارنگی جهانگیر حاصل تلاقی نارنگی کلمانتین (والد ماده) و پرتقال سالوستیانا (والد نر) (Citrus clementina Hort. ex Tanaka × C. sinensis (L.) Osbeck cv. Salustiana) در مقایسه با نارنگی کلمانتین (Citrus clementina Hort. ex Tanaka) به عنوان شاهد روی پایه نارنج طی دو سال آخر منتج به معرفی رقم در قالب طرح کاملا تصادفی مطالعه شد. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیک میوهها در زمان برداشت و به فواصل زمانی 20 و 40 روز از سردخانه (دمای 5 درجه سلسیوس، رطوبت 85 درصد) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد اندازه میوه (طول و دو قطر)، وزن، میانگین قطرهای حسابی، هندسی، معادل و همساز، مساحت رویه، حجم واقعی، ضریب کرویت و سطح جانبی نارنگی جهانگیر به طور معنیداری بیشتر از کلمانتین بود. نارنگی جهانگیر مقادیر بالاتری L*، a*، b*، hue و C نسبت به شاهد کلمانتین داشت لیکن شاخصهای a* و CCI جهانگیر کمتر بود. نارنگی جهانگیر پوستگیری آسانتر و تعداد بذر مشابه کلمانتین داشت. کاهش وزن میوه جهانگیر طی نگهداری کمتر از کلمانتین بود. میزان مواد جامد محلول (TSS) میوه جهانگیر در زمان برداشت و طی نگهداری بالاتر از کلمانتین بود. بعلاوه میزان اسیدیته کل (TA) (34/0 درصد) میوه جهانگیر نیز کمتر از میوه کلمانتین (45/0 درصد) بود. نسبت TSS به TA در نارنگی جهانگیر خیلی بالاتر (25/44) از کلمانتین (16/26) مشاهده شد. درصد عصاره میوه جهانگیر با 87/44 درصد بالاتر از کلمانتین با 12/40 و شاخص تکنولوژی نیز به ترتیب 45/6 و 67/4 بود. ظرفیت آنتیاکسیدانی گوشت میوه طی نگهداری کاهش یافت. میزان آسکوربیکاسید در جهانگیرکمتر از شاهد ولی میزان فنل گوشت بالاتر (43/0 میلیگرم در گرم) از کلمانتین (4/0 میلیگرم در گرم) بود. آنالیز مولفه اصلی نشان داد عمده نمونههای جهانگیر در قسمت چپ نمودار بودند که ویژگیهایی چون طعم، شیرینی، ظاهر خوب پوست و گوشت و پذیرش کلی میوه در این ناحیه غالب بود و مورد پذیرش بیشتری از سوی ارزیابان حسی واقع شد.
مقالات پژوهشی
میوه کاری
بهزاد کاویانی
چکیده
در سالهای اخیر، استفاده از اسید هیومیک برای ارتقای ویژگیهای رویشی و زایشی گیاهان زراعی و باغی عمومی شده است. یک آزمایش گلدانی برای بررسی اثر کاربرد برگی اسید هیومیک و بسترهای کشت مختلف روی جذب و انباشت مواد مغذی در برگ و میوهی توتفرنگی رقم ’سلوا‘ (Fragaria ×ananassa Duch. cv. ‘Selva’) انجام شد. غلظتهای مختلف اسید هیومیک ...
بیشتر
در سالهای اخیر، استفاده از اسید هیومیک برای ارتقای ویژگیهای رویشی و زایشی گیاهان زراعی و باغی عمومی شده است. یک آزمایش گلدانی برای بررسی اثر کاربرد برگی اسید هیومیک و بسترهای کشت مختلف روی جذب و انباشت مواد مغذی در برگ و میوهی توتفرنگی رقم ’سلوا‘ (Fragaria ×ananassa Duch. cv. ‘Selva’) انجام شد. غلظتهای مختلف اسید هیومیک (صفر، 300، 600 و 1000 میلیگرم بر لیتر) بهصورت اسپری برگی در دو زمان (اواخر فروردین و اواخر اردیبهشت) روی توتفرنگی کاشتهشده در بسترهای مختلف (خاک معمولی حاوی خاک باغچه، کود گاوی خشکشده و ماسه بادی بهنسبت مساوی و مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج، پرلیت و ضایعات چای) بهکار گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پتاسیم (518 میلیگرم بر لیتر) و فسفر (84/4 میلیگرم بر لیتر) میوه در گیاهان تیمارشده با 1000 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک کاشتهشده در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج بهدست آمد. بیشترین مقدار پتاسیم برگ (50/48 میلیگرم بر لیتر) در گیاهان تیمارشده با 600 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک کاشتهشده در بستر مخلوط خاک معمولی و بیشترین مقدار فسفر برگ (32/6 میلیگرم بر لیتر) در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج بهدست آمد. بیشترین مقدار ازت (35/5 درصد) میوه در گیاهان کاشتهشده در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با ضایعات چای بدون کاربرد برگی اسید هیومیک بهدست آمد. گیاهان رشدیافته در این بستر کشت همراه با تیمار 1000 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک بیشترین مقدار ازت برگ (47/5 درصد) را داشتند. از آنجایی که مهمترین عناصر برای افزایش کیفیت میوهی توتفرنگی بهترتیب پتاسیم، فسفر و ازت است، استفاده از 1000 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک کاشتهشده در بستر مخلوط خاک معمولی همراه با سبوس برنج توصیه میشود.
مقالات پژوهشی
گیاهان دارویی
مهدی رستگار؛ حسن مومیوند؛ علیرضا شایگان فر؛ عبدالحسین رضایی نژاد
چکیده
در دهههای گذشته فعالیتهای انسانی موجب اثرات نامطلوبی بر اتمسفر و لایه ازن استراتوسفری و در نتیجه افزایش میزان پرتو فرابنفش خورشید در سطح کره زمین بهویژه در ارتفاعات شده است. پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی تأثیر پرتو فرابنفش بر رشد، خصوصیات مورفولوژی و فنولوژی سه رقم گل گندم در شرایط گلخانه در سال 1397 انجام گرفت. آزمایش بهصورت ...
بیشتر
در دهههای گذشته فعالیتهای انسانی موجب اثرات نامطلوبی بر اتمسفر و لایه ازن استراتوسفری و در نتیجه افزایش میزان پرتو فرابنفش خورشید در سطح کره زمین بهویژه در ارتفاعات شده است. پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی تأثیر پرتو فرابنفش بر رشد، خصوصیات مورفولوژی و فنولوژی سه رقم گل گندم در شرایط گلخانه در سال 1397 انجام گرفت. آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی اجرا شد. پرتو فرابنفش در چهار سطح بهعنوان عامل اول (شامل: شاهد، پرتو فرابنفش A، پرتو فرابنفش B و پرتو فرابنفش A+B) و سه رقم گل گندم (ارقام صورتی C. cyanus var. Kornblume pink، قرمز C. cyanus var. Kornblume rot و آبی C. cyanus var. Kornblume blau) بهعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تیمار پرتو فرابنفش B و کاربرد همزمان فرابنفش A و B منجر به کاهش اغلب صفات مورفولوژی و صفات وابسته به رشد و عملکرد گیاه گردید. تیمار پرتو فرابنفش A باعث کاهش طول ساقه گلدهنده و وزنتر و خشک بوته در مقایسه با تیمار شاهد گردید. بررسی نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد که کاربرد پرتو فرابنفش A منجر به کاهش تعداد روز تا ظهور اولین غنچه گل و تعداد روز تا باز شدن اولین گل در ارقام گل گندم نسبت به تیمار شاهد گردید. تیمار پرتو فرابفش B باعث گلدهی زودتر گل گندم در مقایسه با فرابنفش A گردید. با اینحال سریعترین ورود به فاز زایشی و گلدهی ارقام گل گندم با کاربرد همزمان فرابنفش A و B مشاهده شد. با وجود اینکه رقم Kornblume rot از رشد رویشی بیشتری برخوردار بود، رقم Kornblume pink با داشتن تعداد گلهای بیشتر، بالاترین عملکرد گل و گلدهی سریعتر نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه برای کشت مناسبتر است.
مقالات پژوهشی
گیاهان دارویی
نحله تقوایی فرد؛ عسکر غنی؛ سید مهدی حسینی فرهی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر مرحله بلوغ میوه بر ویژگیهای بیوشیمیایی بخشهای مختلف میوه اترج صغیر، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اول، دارای چهار سطح شامل مراحل مختلف بلوغ میوه (سبزرسیده، تغییررنگ پوست، زردرسیده و بسیاررسیده) بود. فاکتور دوم دارای چهار سطح شامل ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر مرحله بلوغ میوه بر ویژگیهای بیوشیمیایی بخشهای مختلف میوه اترج صغیر، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اول، دارای چهار سطح شامل مراحل مختلف بلوغ میوه (سبزرسیده، تغییررنگ پوست، زردرسیده و بسیاررسیده) بود. فاکتور دوم دارای چهار سطح شامل بخشهای مختلف میوه اترج صغیر (فلاودو، آلبیدو، تفاله و آبمیوه) بود. مهمترین صفات اندازهگیری شده شامل میزان فلاون و فلاونول، فلاونوئید کل، ترکیبات فنلی کل و فعالیت آنتیاکسیدانی بود. تغییرات فیزیکی بخشهای مختلف میوه و همچنین ویژگیهای مربوط به آبمیوه (اسیدیته، مواد جامد محلول، اسیدیته قابلتیتر و ویتامین ث) در طی بلوغ میوه اندازهگیری شد. مهمترین ترکیبات فیتوشیمیایی بخش فلاودو شامل درصد و عملکرد اسانس، محتوی کلروفیل و پلیفنلها (روتین، ترانس-فرولیک اسید، هسپریدین، هسپرتین و کوئرستین) در طی رسیدن میوه بررسی شد. نتایج نشاندهنده تاثیر معنیدار مرحله بلوغ میوه بر بیشتر صفات مورد بررسی بود. بیشترین میزان فلاون و فلاونول (377/0 میلیگرم برگرم) و فلاونوئید کل (38/16 میلیگرم برگرم) مربوط به فلاودو در مرحله بسیار رسیده بود. بالاترین میزان اسانس فلاودو (37/2 درصد حجمی-وزنی) در مرحله تغییر رنگ اندازهگیری شد و با پیشرف بلوغ محتوی کلروفیل دستخوش تغییرات نزولی گردید. پیشرفت بلوغ باعث کاهش بیشتر اجزای پلیفنلهای اندازهگیری شده شامل هسپریدین (86/1 به 68/0 میلیگرم برگرم)، کوئرستین (62/1 به 89/0 میلیگرم برگرم) و روتین (42/0 به 17/0 میلیگرم برگرم) گردید. به طور کلی بخش فلاودو به عنوان مهمترین بخش دارویی میوه اترج و مراحل ابتدایی بلوغ زمان مناسبتری برای برداشت تعیین گردید.
مقالات پژوهشی
میوه کاری
صلاح الدین مصلحتی فرد؛ حمید حسن پور
چکیده
بررسی تنوع مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در میوه، امکان انتخاب ژنوتیپهای برتر را جهت توسعه کشت و کار برای کشاورزان و اصلاحگران فراهم میکند. این پژوهش، تنوع و تعیین برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه بنه 11 ژنوتیپ مختلف را در مرحله میوه سبز و در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار میدهد. از هر کدام از ژنوتیپها، تعدادی خوشه بنه برداشت ...
بیشتر
بررسی تنوع مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در میوه، امکان انتخاب ژنوتیپهای برتر را جهت توسعه کشت و کار برای کشاورزان و اصلاحگران فراهم میکند. این پژوهش، تنوع و تعیین برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه بنه 11 ژنوتیپ مختلف را در مرحله میوه سبز و در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار میدهد. از هر کدام از ژنوتیپها، تعدادی خوشه بنه برداشت شد و جهت انجام اندازهگیریهای مختلف به آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه انتقال داده شد. سپس برخی از صفات کمی میوه و خوشه و همچنین میزان فنل کل، فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدان کل مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که بین ژنوتیپها از نظر همه پارامترهای اندازهگیری شده به غیر از طول خوشه، اختلاف معنیداری در سطح احتمال یک درصد و پنج درصد وجود داشت. نتایج آشکار کرد که تنوع بالایی در اکثریت صفات اندازهگیری شده وجود دارد. بیشترین میزان طول، عرض و وزن خوشه و همچنین عرض و وزن میوه در ژنوتیپ P10 و کمترین آن در ژنوتیپهایP5 و P6 مشاهده شد. از نظر خصوصیات بیوشیمیایی بالاترین میزان فنل کل (5/1034 میلیگرم بر صدگرم وزن تر اسیدگالیک)، فلاونوئید کل (82/143 میلیگرم بر صدگرم وزن تر کوئرستین) و ظرفیت آنتیاکسیدان (93 درصد) را ژنوتیپ P3به خود اختصاص داد و همچنین کمترین میزان فنل کل (08/370 میلیگرم بر صدگرم وزن تر اسیدگالیک)، فلاونوئید کل (25/62 میلیگرم بر صدگرم وزن تر کوئرستین) در ژنوتیپ P7 مشاهده شد. بر اساس این پژوهش، ژنوتیپهای P3 و P10 از لحاظ صفات مورد بررسی در وضعیت مطلوبتری نسبت به سایر ژنوتیپها قرار داشتند و میتوانند جهت مصارف دارویی، خوراکی، صنعتی و همچنین اهداف اصلاحی پیشنهاد گردند.