علی مقیمی؛ محمدحسین آق خانی؛ آمنه سازگارنیا؛ مجید سرمد
چکیده
چکیده
تعیین رسیدگی مهمترین قسمت در ارزیابی کیفیت درونی میوهها میباشد که به چند عامل مانند میزان مواد جامد محلول، سفتی و pH بستگی دارد. بیشتر روشها برای اندازه گیریاین عوامل مخرب، وقت گیر و گران میباشند. بنابراین توسعه یک روش غیر مخرب برای تعیین کیفیت میوهها ضروری به نظر میرسد. هدف از انجام این تحقیق بررسی و ارزیابی روش ...
بیشتر
چکیده
تعیین رسیدگی مهمترین قسمت در ارزیابی کیفیت درونی میوهها میباشد که به چند عامل مانند میزان مواد جامد محلول، سفتی و pH بستگی دارد. بیشتر روشها برای اندازه گیریاین عوامل مخرب، وقت گیر و گران میباشند. بنابراین توسعه یک روش غیر مخرب برای تعیین کیفیت میوهها ضروری به نظر میرسد. هدف از انجام این تحقیق بررسی و ارزیابی روش طیف سنجی مادون قرمز درتعیین میزان مواد جامد محلول و pH میوه کیوی بود. طیف سنجی مادون قرمز یک روش سریع و غیر مخرب است که مهمترین مزیت آن اندازه گیری چند پارامتر کیفی با انجام یک آزمایش میباشد. برایاین منظور در ناحیه بین nm400 تا nm 1000 از میوه کیوی طیف گیری شد. سپس نمونهها به دو دسته تقسیم شدند که دسته اول برای تدوین مدل کالیبراسیون و دسته دوم برای پیشگویی کیفیت درونی و ارزیابی مدل بود. قبل از مدل سازی به منظور حذف نویزها از جدیدترین روشهای پیش پردازش دادههای طیفی مانند تبدیل متغیر نرمال استاندارد، تصحیح پخش افزاینده، فیلتر میانه و مشتق گیری استفاده شد. در مرحله بعدی مدلها با استفاده از روشهای مختلف کالیبراسیون مانند آنالیز مولفههای اصلی و کمترین توانهای دوم جزئی ساخته شدند. عملکرد مدلهای مختلف با تعیین ضریب همبستگی بین پارامترهای اندازه گیری شده به صورت مخرب و پیشگویی شده به کمک مدل، مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان مواد جامد محلول و pH کیوی به ترتیب با ضریب همبستگی 93/0 و 952/0 و میزان خطای 259/0 درجه بریکس و 236/0پیشگویی شدند. . نتایج پیشگویی نشان داد که میتوان با کمک روش طیف سنجی مرئی و مادون قرمز نزدیک میزان مواد جامد محلول و pH کیوی را به صورت غیر مخرب پیشگویی کرد.
واژههای کلیدی: ارزیابی کیفیت درونی میوه، روشهای غیر مخرب، طیف سنجی مرئی و مادون قرمز، کیوی