فاطمه روشنی؛ سید محمد حسن مرتضوی؛ احمد مستعان؛ ناجی صیاحی
چکیده
رقم برحی یکی از مهمترین ارقام تجاری خرما میباشدکه تولید آن در ایران عمدتاً در استان خوزستان صورت میگردد. این رقم در هر سه مرحله پایانی نمو بهویژه مرحله رطب، طرفداران زیادی دارد. بافت میوه خرما در مرحله رطب نرم بوده و به علت رطوبت و قند بالا، خیلی زود توسط میکروارگانیسمها آلوده شده و عمر نگهداری کوتاهی دارد. استفاده از روشهای ...
بیشتر
رقم برحی یکی از مهمترین ارقام تجاری خرما میباشدکه تولید آن در ایران عمدتاً در استان خوزستان صورت میگردد. این رقم در هر سه مرحله پایانی نمو بهویژه مرحله رطب، طرفداران زیادی دارد. بافت میوه خرما در مرحله رطب نرم بوده و به علت رطوبت و قند بالا، خیلی زود توسط میکروارگانیسمها آلوده شده و عمر نگهداری کوتاهی دارد. استفاده از روشهای نوین جهت ضدعفونی و بستهبندی مناسب میتواند با کاهش این محدودیتها، سبب گسترش بازار مصرف این محصول با ارزش شود. در این پژوهش میوههای خرمای رقم برحی در مرحله رطب برداشت و پس از ضدعفونی به دو روش پاستوریزاسیون با حرارت و پرتودهی فرابنفش در بستههای از جنس پلیپروپیلن به دو روش کاملاً بسته (سیل) و منفذدار بستهبندی شدند. میوهها در دمای 5 درجه سانتیگراد قرار گرفته و پس از گذشت سه ماه از نظر خصوصیات بیوشیمیایی و کیفی شامل درصدکاهش وزن، درصد آب بافت، غلظت مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، ظرفیت آنتیاکسیدانی، غلظت ترکیبات فنولی، میزان کلنی کپک رشد یافته و رنگ ظاهری آنالیز شدند. این پژوهش بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان دادکه ضدعفونی میوهها به هر دو روش سبب کنترل قابل توجه بار میکروبی میوه رطب گردید و میوههای ضدعفونی شده با پرتو فرابنفش، کمترین تغییرات از نظر رنگ سطحی، درصد کاهش وزن، اسیدیته قابل تیتر و غلظت مواد جامد محلول راداشتند. همچنین میوههای قرار گرفته در بستهبندی سیل کاهش وزن ناچیزی داشته، و به دلیل عدم قرار گرفتن در معرض هوای محیط، از تغییرات رنگ و آلودگی میکروبی ناچیزی برخوردار بودند.