شاهین جهانگیرزاده خیاوی؛ بهروز گلعین
چکیده
مطالعه تنوع ژنتیکی ژرمپلاسمهای هر گیاهی باعث بهبود برنامهریزیهای اصلاحی میشود. مرکبات نیز به دلیل آنکه یکی از مهمترین محصولات کشاورزی است از این قاعده مستثنا نیستند. بسیاری از لیموهای مناطق جنوبی بر اساس شکل ظاهری و حدس نامگذاری شدهاند که میتوان با کاربرد نشانگرهای ریختی و مقایسه آنها با ارقام و گونههای شناختهشده ...
بیشتر
مطالعه تنوع ژنتیکی ژرمپلاسمهای هر گیاهی باعث بهبود برنامهریزیهای اصلاحی میشود. مرکبات نیز به دلیل آنکه یکی از مهمترین محصولات کشاورزی است از این قاعده مستثنا نیستند. بسیاری از لیموهای مناطق جنوبی بر اساس شکل ظاهری و حدس نامگذاری شدهاند که میتوان با کاربرد نشانگرهای ریختی و مقایسه آنها با ارقام و گونههای شناختهشده روابط ژنتیکی و شجرهنامه آنها را مشخص نمود. بررسی حاضر جهت مطالعه تنوع و روابط ژنتیکی ژنوتیپهای لیمو توسط نشانگرهای مورفولوژیکی صورت گرفت. چهل و یک صفت کمی و کیفی در 23 ژنوتیپ مختلف لیمو از سه منطقه جغرافیایی و هفت رقم شناختهشده مرکبات بهعنوان شاهد بر اساس توصیف نامه معرفیشده برای مرکبات بررسی شد. تجزیه خوشهای توسط نرمافزار Ntsys و تجزیه به مؤلفههای اصلی توسط نرمافزار Past انجام شد. بر اساس ماتریس تشابه محاسبهشده دامنه تشابه مابین ژنوتیپها از 141/0 الی 683/0 با متوسط 388/0 بود که دلالت بر وجود تنوع بالا بین ژنوتیپهای موردبررسی دارد. بر اساس نمودار خوشهای حاصل ژنوتیپها در سطح تشابه 32/0 در چهار گروه قرار گرفتند. در تجزیه کلاستر سلطان مرکبات (Citrus grandis) و بالنگ (C. medica) به همراه پرتقال (C. sinensis) بهعنوان یکی از اجداد اولیه مرکبات از سایر نمونهها گروه مجزایی تشکیل دادند. گروه چهارم که بزرگترین گروه تشکیلشده بود تمام رقمهای لیمو شاهد را در بر داشت که نشان از ارتباط آنها با یکدیگر بود. بر اساس آزمون تجزیه به مؤلفههای اصلی مشخص گردید که ده مؤلفه اول 52/80 در صد از تغییرات را در برگرفتند. بر اساس آزمون تجزیه به مؤلفههای اصلی مشخص میگردد تا مؤلفه دهم 26 صفت از 41 صفت مورد بررسی نقش معنیداری در ایجاد تفاوتها دارند. بهطورکلی با توجه به مجموع نتایج مشخص شد ویژگیهای مورفولوژیکی میتوانند بین لیموها و دیگر نمونههای مرکبات تفاوت قائل شده و آنها را تشخیص دهند.
بهروز گلعین؛ ولی ربیعی؛ فائزه میرعباسی؛ رضا فیفائی؛ محمد فاضل حلاجی ثانی
چکیده
مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری هستند، اما میزان تحمل ارقام مختلف در این گروه به شوری متفاوت است. در این پژوهش با هدف شناسایی ژنوتیپهای مرکبات متحمل به شوری، آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها در چهار سطح کلرید سدیم (صفر، 2، 4 و 6 دسیزیمنس بر متر) روی دانهالهای ششماهه 10 ژنوتیپ ...
بیشتر
مرکبات جزء گیاهان حساس به شوری هستند، اما میزان تحمل ارقام مختلف در این گروه به شوری متفاوت است. در این پژوهش با هدف شناسایی ژنوتیپهای مرکبات متحمل به شوری، آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها در چهار سطح کلرید سدیم (صفر، 2، 4 و 6 دسیزیمنس بر متر) روی دانهالهای ششماهه 10 ژنوتیپ ناشناخته مرکبات همراه با نارنگی کلئوپاترا و سیتروملو، بهترتیب بهعنوان شاهد متحمل و حساس به شوری بوده است. بستر حاوی نسبتهای برابر از پرلیت، ماسه و خاک باغچه بودند. صفات اندازهگیری شده شامل: وزنتر و خشک اندامهای هوایی و ریشه، میزان نسبی آببرگ، تعداد روزنه، کلر و سدیم برگ و ریشه، کلروفیل کل، پرولین، پراکسیداسیون لیپیدها و فعالیت آنزیم پراکسیداز بوده است. نتایج نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ و سطح شوری در میزان نسبی آببرگ، تعداد روزنه و سدیم ریشه اختلاف معنیداری نداشت ولی صفات دیگر در سطح 1 درصد و میزان کلروفیل کل در سطح 5 درصد معنیدار شدند. با افزایش سطوح شوری، کمترین میزان تجمع سدیم برگ در ژنوتیپ G9 با 28/0 درصد و بیشترین مربوط به ژنوتیپ G6 با 53/0 درصد تعلق داشت. بیشترین میزان کلر برگ در ژنوتیپ G6 با 1/3 درصد و کمترین در ژنوتیپ G11 با 7/1 درصد بدست آمد. همچنین در ژنوتیپ G9، مقدار پراکسیداسیون لیپیدها با مقدار 14 میلیمولار، نسبت به سایر ژنوتیپها افزایش کمتری داشت. از میان ژنوتیپها، ژنوتیپ G9 تحمل بیشتری در برابر تنش شوری از خود نشان داد که از آن میتوان در برنامههای بهنژادی بهره جست.