جواد جانپور؛ محمد فارسی؛ فاطمه قلی زاده؛ حمیدرضا پوریانفر؛ شراره رضائیان
چکیده
قارچ خوراکی- دارویی شاه صدف (Pleurotus eryngii) یکی از مهمترین گونههای قارچهای صدفی است. با توجه به اهمیت اقتصادی این قارچ، تأثیر نوع بستر کشت بر خصوصیات آن بررسی گردید. هدف اصلی در این تحقیق بررسی اثر مقـادیر مختلـف مکمـلهـای غذایی و نوع بستر کشت بر شاخصهای عملکرد و بهرهوری بیولوژیکی قارچ شاهصدف بود. از بسترکشت خاک اره با مکملهای ...
بیشتر
قارچ خوراکی- دارویی شاه صدف (Pleurotus eryngii) یکی از مهمترین گونههای قارچهای صدفی است. با توجه به اهمیت اقتصادی این قارچ، تأثیر نوع بستر کشت بر خصوصیات آن بررسی گردید. هدف اصلی در این تحقیق بررسی اثر مقـادیر مختلـف مکمـلهـای غذایی و نوع بستر کشت بر شاخصهای عملکرد و بهرهوری بیولوژیکی قارچ شاهصدف بود. از بسترکشت خاک اره با مکملهای سبوس گندم، کنجالهسویا، سبوس برنج و تفاله چای و خاک اره به تنهایی برای این منظور استفاده شد. آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار جهت بررسی میزان بهرهوری بیولوژیکی، میانگین تعداد و وزن قارچ انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین بهرهوری بیولوژیکی قارچ شاه صدف (72%) در ترکیب بستر کشت خاک اره با مکملهای سبوس گندم و کمترین بهرهوری بیولوژیکی (30%) در بستر کشت خاک اره به تنهایی بدست آمد. همچنین بهترین بستر کشت برای داشتن بیشترین تعداد قارچ بسترکشت خاک اره با مکملهای سبوس گندم و بهترین ترکیب سوبسترا برای داشتن بیشترین وزن قارچ ترکیب بسترکشت خاک اره با مکمل تفاله چای توصیه میگردد. نتایج نشان داد ترکیب بستر کشت خاک اره با مکملهای سبوس گندم و 7pH= بیشترین سرعت رشد میسلیوم را در عصاره محیط کشتها در پتریدیش و همچنین در بستر کشت در داخل لولههای فالکون داشت.