نسرین قرائی مسجدی؛ محمدحسین شمشیری؛ محمدرضا دهقانی
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر دفعات کاربرد برگی کود اوره بر پارامترهای فتوسنتزی درختان پسته رقم کلهقوچی انجام گرفت. در این آزمایش محلولپاشی کود اوره به غلظت 5/0 درصد در سه مرحله مختلف رشد میوه انجام شد و اندازهگیری پارامترهای فتوسنتزی، فلورسانس کلروفیل و همچنین رنگیزههای کلروفیل و مجموع کارتنوئیدها در دو نوبت، یک روز پس ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر دفعات کاربرد برگی کود اوره بر پارامترهای فتوسنتزی درختان پسته رقم کلهقوچی انجام گرفت. در این آزمایش محلولپاشی کود اوره به غلظت 5/0 درصد در سه مرحله مختلف رشد میوه انجام شد و اندازهگیری پارامترهای فتوسنتزی، فلورسانس کلروفیل و همچنین رنگیزههای کلروفیل و مجموع کارتنوئیدها در دو نوبت، یک روز پس از آخرین محلولپاشی و 10 روز پس از مرحله اول اندازهگیری، انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش دفعات محلولپاشی اوره، شدت فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنهای نسبت به شاهد در هر دو زمان نمونهگیری افزایش یافت، درحالیکه غلظت دیاکسید کربن زیر روزنهای کاهش پیدا کرد. کاربرد سه بار محلولپاشی اوره سبب افزایش 20 درصدی شدت فتوسنتز نسبت به درختان شاهد گردید. با افزایش دفعات محلولپاشی اوره مقدار نیتروژن برگ در هر دو زمان اندازهگیری افزایش پیدا کرد، به طوریکه کاربرد سه بار محلولپاشی اوره سبب افزایش 65 درصدی غلظت نیتروژن برگ نسبت به درختان شاهد گردید، ولی کارایی استفاده از نیتروژن فتوسنتزی کاهش یافت. شاخصهای Fv/Fm و PI نیز با افزایش دفعات محلولپاشی اوره در هر دو زمان اندازهگیری افزایش یافت. رنگیزههای کلروفیل نیز تحت تأثیر محلولپاشی اوره قرار گرفت، بهطوری که محلولپاشی اوره در سه مرحله به ترتیب سبب افزایش 11، 14 و 30 درصدی کلروفیل a، b و کل نسبت به تیمار شاهد گردید. بهطور کلی نتایج نشان داد بیشترین میزان فتوسنتز و پارامترهای مرتبط به آن در زمان دوم نمونهبرداری و در تیمار سه بار محلولپاشی اوره دیده شد.