مریم تاتاری؛ مهرداد محلوجی؛ ابراهیم قربانی
چکیده
نتیجه شناسایی و جمعآوری ژنوتیپهای ”به“ در استان اصفهان، دستیابی به ژنوتیپهای امیدبخش”به“ بوده است. با توجه به اینکه ارزیابی خصوصیات انبارمانی و تعیین میزان مقاومت به نابسامانیهای پس از برداشت در محصولات باغی از اهمیت وافری برخوردار است، این تحقیق با هدف تعیین مناسبترین زمان برداشت و بررسی طول دوره انبارمانی برخی ژنوتیپهای ...
بیشتر
نتیجه شناسایی و جمعآوری ژنوتیپهای ”به“ در استان اصفهان، دستیابی به ژنوتیپهای امیدبخش”به“ بوده است. با توجه به اینکه ارزیابی خصوصیات انبارمانی و تعیین میزان مقاومت به نابسامانیهای پس از برداشت در محصولات باغی از اهمیت وافری برخوردار است، این تحقیق با هدف تعیین مناسبترین زمان برداشت و بررسی طول دوره انبارمانی برخی ژنوتیپهای امیدبخش ”به“ حاصل از جمعآوری ژرمپلاسم انجام گرفت. به این منظور میوههای ارقام ”به“ ویدوجا و ”به“ اصفهان به همراه ژنوتیپهای KVD2 و KVD4 به عنوان ژنوتیپهای امیدبخش در تاریخهای 15، 23 و 30 مهر ماه سال 1395 از ایستگاه تحقیقات مبارکه برداشت شدند. میوهها به سردخانه با دمای 1±0 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 5±90 درصد منتقل گردیدند. صفات مورد ارزیابی در زمان برداشت و نیز در فواصل یک ماهه به مدت پنج ماه پس از نگهداری در سردخانه طی آزمایش فاکتوریل در پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 10 میوه در هر تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. طبق نتایج، بیشترین کاهش وزن در ماه پنجم انبارمانی دیده شد. در این ماه، ”به“ اصفهان و ویدوجا به ترتیب بیشترین و کمترین درصد کاهش وزن را نشان دادند. بیشترین مواد جامد محلول و شاخص طعم در برداشت سوم و ماه پنجم و چهارم انبارمانی دیده شد. بیشترین شاخص طعم متعلق به ”به“ اصفهان و ویدوجا بود. بیشترین سفتی بافت میوه در زمان برداشت برای ”به“ اصفهان و ژنوتیپ KVD2 و کمترین آن برای ژنوتیپ KVD4 و پس از پنج ماه انبارمانی به دست آمد. ژنوتیپ KVD4 در زمان برداشت، بیشترین و ”به“ اصفهان، ویدوجا و KVD2 پس از انبارمانی پنج ماهه کمترین محتوای فنول کل را نشان دادند. ژنوتیپ KVD4 و ”به“ اصفهان در زمان برداشت بیشترین محتوای پکتین را نشان دادند. افزایش دوره انبارمانی مقدار پکتین و فنول را کاهش داد. قهوهای شدن سطحی از ماه چهارم انبارمانی آغاز شد و اختلاف معنیداری با مقدار این صفت در ماه پنجم نداشت. در نهایت بهترین زمان برداشت برای ارقام و ژنوتیپهای اصفهان، ویدوجا، KVD2 و KVD4 به ترتیب 185، 200، 200 و 193 روز پس از تمام گل بود. نگهداری میوه ارقام ”به“ اصفهان و ویدوجا و ژنوتیپ KVD4 به مدت چهار ماه و میوه ژنوتیپ KVD2 به مدت پنج ماه در سردخانه قابل توصیه است.