محمدرضا اصغری؛ زهرا آذرشریف؛ حسین تاجیک؛ علیرضا فرخزاد
چکیده
استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل ضایعات و حفظ کیفیت محصولات برداشت شده به دلیل اثرات مضر بر محیط زیست با محدودیتهای جدی روبرو است. اخیراً پوششهای خوراکی پتانسیل خوبی در حفظ کیفیت و ایمنی میوه و سبزیهای مختلف از خود نشان دادهاند. تأثیر پوشش صمغ باریجه (در غلظتهای صفر، 1، 2 و 3 درصد وزنی/حجمی)، اسانس زیره سبز (در غلظتهای صفر، ...
بیشتر
استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل ضایعات و حفظ کیفیت محصولات برداشت شده به دلیل اثرات مضر بر محیط زیست با محدودیتهای جدی روبرو است. اخیراً پوششهای خوراکی پتانسیل خوبی در حفظ کیفیت و ایمنی میوه و سبزیهای مختلف از خود نشان دادهاند. تأثیر پوشش صمغ باریجه (در غلظتهای صفر، 1، 2 و 3 درصد وزنی/حجمی)، اسانس زیره سبز (در غلظتهای صفر، 100 و 200 میکرولیتر در لیتر) و کلرور کلسیم (در غلظتهای صفر و یک درصد وزنی/حجمی) بر واکنشهای فیزیولوژیکی و کیفی میوه گیلاس رقم سیاه مشهد (Prunus avium cv. Siah Mashhad) مورد بررسی قرار گرفت. میوههای پوششدار شده به مدت 30 روز در دمای 1±2 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد در انبار (پخچال) نگهداری شدند. ارزیابی کیفی میوهها در ابتدای نگهداری، پس از 15 و 30 روز نگهداری در دمای 1±2 درجه سانتیگراد بهعلاوه یک روز نگهداری در دمای 20 درجه سانتیگراد انجام گرفت. پوشش صمغ باریجه، اسانس زیره سبز و کلرور کلسیم نهتنها سرعت افزایش pH و مواد جامد محلول را کاهش دادند، بلکه بهطور مؤثری اسیدهای آلی کل، محتوی آب و درصد رطوبت میوه، فعالیت آنزیم فنیل آلانینآمونیالیاز، فنول و فلاونوئید کل میوه را در سطح بالا حفظ نمودند. همچنین در پایان مدت نگهداری بافت میوههای تیمار شده با یک درصد وزنی/حجمی کلرور کلسیم محتوی پرولین بالاتر و مالوندیآلدهید کمتر داشتند. ترکیب صمغ باریجه، اسانس زیره سبز و کلرور کلسیم با همدیگر به صورت معنیداری تأثیر بیشتری نسبت به کاربرد جداگانه تیمارها برکاهش فرآیندهای پیری، حفظ صفات کیفی، ترکیبات آنتیاکسیدانی و ماندگاری میوه گیلاس داشت.
فاطمه حسنوند؛ عبدالحسین رضایی نژاد؛ محمد فیضیان
چکیده
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تأثیر سیلیسیک اسید بر پاسخهای گیاه شمعدانی معطر به شوری ناشی از کلرید کلسیم انجام شد. آزمایش بهصورت گلدانی، هیدروپونیک درون ماسه و براساس فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار انجام شد. فاکتورها شامل کاربرد روزانه کلریدکلسیم در سه غلظت 8/1 (شاهد)، 4 و 6 دسیزیمنسبرمتر و کاربرد هفتگی سیلیسیک ...
بیشتر
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تأثیر سیلیسیک اسید بر پاسخهای گیاه شمعدانی معطر به شوری ناشی از کلرید کلسیم انجام شد. آزمایش بهصورت گلدانی، هیدروپونیک درون ماسه و براساس فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار انجام شد. فاکتورها شامل کاربرد روزانه کلریدکلسیم در سه غلظت 8/1 (شاهد)، 4 و 6 دسیزیمنسبرمتر و کاربرد هفتگی سیلیسیک اسید در سه غلظت صفر، 5/0 و 1 میلیمولار در محلول غذایی بود. قلمههای ریشهدار شده بهصورت هیدروپونیک در ماسه کشت شده و بعد از استقرار گیاهان تیمارها به همراه محلولغذایی اعمال شد. نتایج نشان دادند که با افزایش هدایت الکتریکی محلول غذایی تعداد برگ، سطح برگ، میزان رنگیزههای فتوسنتزی، شاخص روزنهای، محتوای نسبی آب و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاهش معنیداری در سطح 1درصد نشان دادند و کاربرد سیلیسیک اسید بهخصوص غلظت 1 میلیمولار باعث بهبود این شاخصها گردید. نتایج نشان داد که غلظتهای 4و 6 دسیزیمنس بر متر کلریدکلسیم موجب افزایش مالوندیآلدئید شد و کاربرد سیلیسیک اسید 1 میلیمولار به ترتیب موجب کاهش 6/23 و 35 درصدی این ماده گردید. همچنین غلظتهای 4و 6 دسیزیمنس بر متر کلریدکلسیم موجب افزایش نشت الکترولیتها در این گیاه شد و کاربرد سیلیسیک اسید 1 میلیمولار به ترتیب موجب کاهش 7/16 و 9/11 درصدی نشت شد که این نتایج نشان داد که سیلیسیم پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء را کاهش داده و باعث محافظت گیاه در برابر تنش اکسیداتیو شد. با افزایش هدایت الکتریکی محلولغذایی میزان پرولین برگ افزایش یافت و سیلیسیک اسید تنها در گیاهان تحت تنش موجب کنترل میزان پرولین گیاه شد. بهطور کلی نتایج نشان داد که افزایش غلظت کلرید کلسیم باعث ایجاد تنش در شمعدانی معطر شده و کاربرد هفتگی سیلیسیک اسید با غلظت یک میلیمولار باعث کاهش اثرات تنش شد.
وحید روحی؛ علی نیکبخت؛ سعداله هوشمند
چکیده
به منظور بررسی اثر محلول پاشی کلرید کلسیم بر خصوصیات کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه پژوهشی در سال 1390 در بخش جرقویه سفلی از توابع شهرستان اصفهان اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کلریدکلسیم (صفر، 5 و 10 در هزار) و زمان های مختلف محلول پاشی (15، 45 و 75 روز قبل از برداشت) بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر محلول پاشی کلرید کلسیم بر خصوصیات کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه پژوهشی در سال 1390 در بخش جرقویه سفلی از توابع شهرستان اصفهان اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کلریدکلسیم (صفر، 5 و 10 در هزار) و زمان های مختلف محلول پاشی (15، 45 و 75 روز قبل از برداشت) بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. فاکتورهای اندازهگیری شده شامل درصد ترکیدگی میوه، درصد آفتاب سوختگی، وزن کل میوه، وزن تر دانه، وزن خشک دانه، استحکام پوست میوه، اسید کل، اسیدیته، کل مواد جامد محلول و ویتامین ث بود. مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون LSD (در سطح احتمال 5 درصد) انجام شد. نتایج نشان دادند کاربرد کلریدکلسیم میزان ترکیدگی میوه انار را در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنیداری کاهش داد. مراحل مختلف محلولپاشی کلریدکلسیم روی درصد ترکیدگی تفاوت معنیداری داشت، با نزدیک شدن به مرحله سوم و زیاد شدن غلطت کلرید کلسیم از میزان ترکیدگی میوهها کاسته شد. اثر کلریدکلسیم در مراحل مختلف و غلظتهای متفاوت بر روی وزن کل میوه و وزن تر دانه میوه معنیدار بود. میوههای تیمار شده با کلرید کلسیم میزان استحکام بافت میوه و مواد جامد محلول آنها را افزایش و میزان ویتامین ث آنها را کاهش داد. بطور کلی کلریدکلسیم باعث کاهش درصد ترکیدگی و آفتاب سوختگی شد. غلظت بالاتر و محلولپاشی زودتر باعث افزایش فاکتورهای کمی میوه گردید و استحکام بافت پوست میوه با افزایش غلظت و محلول پاشی دیرتر افزایش یافت.