بهرام عابدی؛ طاهره پروانه؛ الهام اردکانی
چکیده
به منظور مقایسه کیفیت سیب توسرخ بکران و برخی سیبهای بهاره ایران، میوههای ژنوتیپ سیب توسرخ بکران از روستای بکران در شهرستان شاهرود و چند رقم سیب بهاره در مرحله رسیدن میوه از ایستگاه تحقیقاتی گلمکان شهرستان مشهد تهیه شدند. ویژگیهای فیزیکی میوه شامل وزن تر، سفتی، وزن حجمی و ویژگیهای شیمیایی شامل اسیدیته، اسید کل، مواد جامد ...
بیشتر
به منظور مقایسه کیفیت سیب توسرخ بکران و برخی سیبهای بهاره ایران، میوههای ژنوتیپ سیب توسرخ بکران از روستای بکران در شهرستان شاهرود و چند رقم سیب بهاره در مرحله رسیدن میوه از ایستگاه تحقیقاتی گلمکان شهرستان مشهد تهیه شدند. ویژگیهای فیزیکی میوه شامل وزن تر، سفتی، وزن حجمی و ویژگیهای شیمیایی شامل اسیدیته، اسید کل، مواد جامد محلول، شاخص طعم، میزان آنتوسیانین، محتوای فنل کل، فلاونوئید کل، قدرت ضد اکسایشی و همچنین شاخص قهوهای شدن آنزیمی بافت میوه در ارقام انتخابی اندازهگیری شد. بیشترین مقدار قهوهای شدن آنزیمی در سیب پهپن و کمترین مقدار در سیب توسرخ بکران مشاهده شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که بیشترین مقدار مواد جامد محلول در ژنوتیپ سیب توسرخ بکران (25 درجه بریکس) و کمترین مقدار در رقم گلاب صحنه (4/11 درجه بریکس) بود. بیشترین مقدار شاخص طعم میوه (TA/TSS) در ارقام پهپن، گلاب صحنه، و گلاب کهنز و کمترین مقدار در ژنوتیپ سیب توسرخ بکران (38/8) مشاهده شد. کمترین مقدار اسیدیته (98/2) در ژنوتیپ توسرخ بکران و بیشترین مقدار (61/4) در رقم گلاب کهنز مشاهده شدند. بیشترین مقدار آنتوسیانین در سیب توسرخ بکران (50/88) و کمترین مقدار در رقم گلاب صحنه (44/8) یافت شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که بیشترین قدرت ضد اکسایشی مربوط به سیب توسرخ بکران (73/93 درصد) بود. سیب توسرخ بکران با دارا بودن بیشترین مقدار مواد جامد محلول، بیشترین مقدار آنتوسیانین و فلاونوئید و بیشترین قدرت ضداکسایشی و دارا بودن طعمی مطلوب و ظاهری متمایز میتواند به عنوان یک میوه کاملاً بومی با مصارف تازهخوری و جهت تولید فراوردههای مختلف مورد توجه قرار گیرد.