گیاهان دارویی
سعیده علیزاده سالطه؛ مینا امانی
چکیده
زعفران (Crocus sativus L.) محصولی ارزشمند و نیمه مقاوم به خشکی است که میتواند در شرایط بسیار متفاوت آب و هوایی مورد کشت و کار قرار گیرد. مهمترین ترکیبهاى شیمیایى زعفران را کروسین، پیکروکروسین و مشتقهاى کروسین تشکیل میدهند که دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند و در داروسازی کاربرد دارند. در این پژوهش اثر اقلیم شهرستان مرند، ...
بیشتر
زعفران (Crocus sativus L.) محصولی ارزشمند و نیمه مقاوم به خشکی است که میتواند در شرایط بسیار متفاوت آب و هوایی مورد کشت و کار قرار گیرد. مهمترین ترکیبهاى شیمیایى زعفران را کروسین، پیکروکروسین و مشتقهاى کروسین تشکیل میدهند که دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند و در داروسازی کاربرد دارند. در این پژوهش اثر اقلیم شهرستان مرند، استان آذربایجانشرقی طی دو سال زراعی بر کمیت و کیفیت و خصوصیات آنتیاکسیدانی قسمتهای مختلف زعفران تولیدی در این منطقه بررسی شد. عوامل اقلیمی حاکم بر این منطقه طی دو سال متوالی 1393 و 1394 از نظر دما، بارندگی و رطوبت با استفاده از دادههای هواشناسی بررسی شد و میزان عملکرد زعفران در منطقه با استفاده از پرسشنامه از زعفرانکاران منطقه به دست آمد. از سوی دیگر، میزان ترکیبات کروسین، پیکروکروسین و سافرانال و فعالیت آنتیاکسیدانی قسمتهای مختلف زعفران شامل کلاله، خامه، پرچم و گلبرگها هر کدام به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد شهرستان مرند طبق روش طبقهبندی دومارتن، در طبقه اقلیم نیمهخشک قرار میگیرد و مقدار متابولیتهای کروسین در سال اول کشت 1393 (بیشترین میزان 306 میلیگرم بر گرم در اندام کلاله)، پیکروکروسین در سال دوم کشت 1394 (102/15 میلیگرم بر گرم در اندام کلاله) و سافرانال در سال دوم کشت 1394 (بیشترین میزان: 49/95 میلیگرم بر گرم در گلبرگ زعفران) و فعالیت آنتیاکسیدانی کلاله و گلبرگ زعفران در سال اول کشت 1393 (بهترتیب 30/43 و 88/32 درصد) بالاترین مقدار را داشت. منطقه بناب مرند آذربایجان شرقی در اثر تغییرات آب و هوایی منطقه مناسب برای کشت زعفران میباشد و کیفیت اندامهای مختلف زعفران در سالهای متوالی کشت چندساله زعفران متفاوت میباشد.