تأثیر ساکارز و اسید سالیسیلیک بر ماندگاری و کیفیت پس از برداشت گل شاخه بریده آلسترومریا (Alstroemeria cv. Stratus)

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه زنجان

چکیده

آلسترومریا یکی از مهم ترین گل های شاخه بریده می باشد که به کمک برخی مواد می توان ماندگاری آن را افزایش داد. این پژوهش با هدف مطالعه اثر برخی محلول های شیمیایی در پس از برداشت گل های بریدنی آلسترومریا رقم استراتوس به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور ساکارز ) 0، 5، 10 و 15 گرم در لیتر( و اسید سالیسیلیک )0، 100، 200 و 400 میلی گرم در لیتر (در سه تکرار اجرا گردید. ماندگاری، محتوای نسبی آب برگ و گلبرگ، نشت الکترولیت برگ و گلبرگ، جذب محلول، محتوای کلروفیل و درصد زردی برگ بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر ساکارز فقط بر نشت الکترولیت گلبرگ و میزان کلروفیل معنی دار شد. اثر اسید سالیسیلیک بر تمام صفات به جز نشت الکترولیت گلبرگ در سطح یک درصد معنی دار شد. اثر متقابل ساکارز و اسید سالیسیلیک بر تمام صفات در سطح پنج درصد تأثیر معنی دار داشت. نتایج نشان داد که تیمار 15 گرم در لیتر ساکارز بیش‌ترین میزان کلروفیل a و کم‌ترین نشت الکترولیت گلبرگ را دارا بود. تیمار 400 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک بیش‌ترین ماندگاری، محتوای نسبی آب برگ و گلبرگ، کلروفیل، جذب محلول و کم‌ترین نشت الکترولیت برگ و زردی برگ را نسبت به شاهد نشان داد. تیمار 15 گرم در لیتر ساکارز همراه با 400 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک بیش‌ترین ماندگاری، جذب محلول و کم‌ترین نشت الکترولیت گلبرگ را نسبت به شاهد دارا بود. بنابراین استفاده از 400 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک برای افزایش ماندگاری و کیفیت گل های بریده آلسترومریا توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Sucrose and Salicylic acid on Longevity and Postharvest Quality in Alstroemeria (cv. Stratus) Cut Flower

نویسندگان [English]

  • ziba mohammadi
  • Najmeddin mortazavi
Zanjan University
چکیده [English]

Alstroemeria flower is one of the most important cut flowers in the world. Some materials can increase longevity of cut flowers. The aim of this research was evaluating the effect of some chemical solutions on postharvest Alstroemeria (cv. Stratus) cut flowers. This experiment was conducted with two factors of sucrose at four concentrations, 0, 5, 10 and 15 g/l and salicylic acid (SA) at four concentrations, 0, 100, 200 and 400 mg/l with three replication and arranged in a completely randomized design. During experiment, longevity, chlorophyll content, solution uptake, relative water content (RWC), electrolyte leakage (EL) and leaf yellowing were evaluated. Analysis of variance showed that different levels of sucrose had significant effect only on electrolyte leakage of petal and chlorophyll content. The salicylic acid effect was significant at the one percent level on all traits except for electrolyte leakage of petal. The interactions between sucrose and SA on all traits at the five percent level had a significant effect. The results showed that treatment of 15 g/l sucrose had the highest chlorophyll content and the lowest electrolyte leakage of petal. The highest longevity, relative water content of leaf and petal, chlorophyll, solution uptake and the lowest electrolyte leakage of leaf and leaf yellowing were obtained from treatment with 400 mg/l of salicylic acid. Treated with15 g/l sucrose plus 400 mg/l SA had highest longevity, solution uptake and the lowest electrolyte leakage of petal in compared to the control. Thus, using 400 mg/l SA to increase the longevity and quality of Alstroemeria (cv. Stratus) cut flowers is recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sucrose
  • salicylic acid
  • Alstroemeria
  • Longevity
  • Postharvest quality
1-ابراهیم زاده ا. و سیفی و. 1378. انبارداری و جابجایی گل بریده، گیاهان سبز زینتی و گیاهان گلدانی. انتشارات موسسه نشر اختر تبریز.
2-مرتضوی س. ن. 1385. بررسی اثر سطوح ساکارز بر افزایش ماندگاری و تغییرات پروتئینی و آنزیمی‌گل بریده رز رقم الونا. رساله دکتری تخصصی. گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
3-ناصری م. و ابراهیمی‌گروی م. 1377. فیزیولوژی گل های پیازی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
4- Agarwal S., Sairam R.K., Srivastava G.C., and Meena R.C. 2005. Changes in antioxidant enzymes activity and oxidative stress by abscisic acid and salicylic acid in wheat genotypes. Biologia Plant, 49:541-550.
5- Arnon D. T. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts polyphenol oxidas in beta vulgaris. Plant physiology, 24: 1-15.
6- Capdeville G., Maffia L.A., Finger F.L., and Batista U. 2003. Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Phytopathology Bras, 28(4): 380-385.
7- Ezhilmathi K., Singh V.P., Arora A., and Sairam R.K. 2007. Effect of 5-sulfosalicylic acid on antioxidant activity in relation to vase of Gladiolus cut flowers. Plant Growth Regulator. 51:99-108.
8- Ferrante A., Hunter D.A., Hackett W.P., and Reid M.S. 2002. Thidiazuron- a potent inhibitor of leaf senescene in Alstroemeria. Postharvest Biolog and Technology. 25:333-338.
9- Fan M.H., Wang J.X., Shi G., Shi L.N., and Li R.F. 2008. Salicylic acid and 6-BA effects in shelf-life improvement of Gerbera jamesonii cut flowers. Anhui Agricultural Science Bulletin. http://en.cnki.com.cn/Articleen/CJFDTOTAL-BFYY200808060.htm (visited 25 April 2012).
10- Fernando F., Campanha M.M., Barbosa J.G., and Paulo Fonts C. R. 1999. Influence of ethephon, silver thiosulfate and sucrose pulsing on bird of pardise vase life, Revista Brasileria de fisiologia Vegetal, 11: 119- 122.
11- Hamid M., Ashraf Y., Rehman Kh., and Arashad M. 2008. Influence of salicylic acid seed priming on growth and some biochemical attributes in wheat grown under saline conditions. Botany, 40: 361-367.
12- Halevy A., Torr H.S., and Fredman H. 2000. Calcium in regulation of postharvest life of flowers. Acta Horticulture, 543: 218-219.
13- Halevy A.H., and Mayak S. 1974. Improvement of cut flowers quality, opening and longevity by pre- shipment treatments. Acta Horticulturae, 43: 335-347.
14- Ichimura K., Kohata K., and Goto R. 2000. Soluble carbohydrates in Delphinium and their influence on sepal abscission in cut flowers. Physiology, 108: 307-313.
15- Jalili Marandi A., Hassani A., Abdollahi A., and Hanafi S. 2011. Improvement of the vase life of cut gladiolus flowers by essential oils, salicylic acid and silver thiosulfate. Journal of Medicinal Plants Research, 5(20): 5039-5043.
16- Kazemi M., Zamani S., and Aran M. 2011. Effect of Some Treatment chemicals on keeping quality and vase life of gerbera cut flowers. American journal of plant physiology 6(2): 99-105.
17- Kazemi M., and Shokri K. 2011. Role of salicylic acid in decreases of membrane senescence in cut Lisianthus flowers. Applied Sciences, 13(1): 142-146.
18- Kazemi M., Hadavi E., and Hekmati J. 2011. Role of Salicylic Acid in Decreases of Membrane Senescence in Cut Carnation Flowers. American journal of plant physiology, 6(2):106-112.
19- Lise A., Michelle H., and Margrethe S. 2004. Reduced water availability improves drought tolerane of potted miniature roses: Is the ethylene pathway involved. Department of Agricultural Sciences. Horticultural, The Royal Veterinary and Agricultureal University.
20- Lim C.C., Arora R., and Townssenal E.C. 1998. Comparing comports and Richards Function to estimate freezing injury in rhododendron using electrolyte leakage. Journal of the American Society for Horticultural Science, 123: 246-252.
21- Leventtuna A., Kaya C., Dikiltas M., Yokos I., Burun B., and Altunlu H. 2007. Comparative effects of various salicylic acid derivatives on key growth parameters and some enzyme activities in salinity stressed maize (Zea maysl) Plants. Botany, 39: 787-798.
22- Mei-hua F.W., Jian-xin L., Shi G., and Fan L. 2008. Salicylic acid and 6-BA effects in shelf-life improvement of Gerbera Jamesonli cut flowers. Anhui Agricultural Science Bulletin.
23- Popova L. Pancheva T., and Uzunava A. 1997. Salicylic acid: properties, biosynthesis and physiclogical role. Plant physiology, 32: 85-93.
24- Pun U. K., Shimizu H., Tanase K., and Ichimura K. 2005. Effect of sucrose on ethylene biosynthesis in cut carnation flowers. Acta Horticulturae, 669: 171-174.
25- Raskin I. 1992. Role of salicylic acid in plants. Annual Review of Plant Physiology and Molecular Biology, 43: 439-463.
26- Rajasekaran L. R., Stiles A., and Caldwell C. 2002. Stand establishment in processing carrots: Effects of various temperature regimes on germination and the role of salicylates in promoting germination at low temperature. Journal of plant Science, 82: 443-450.
27- Reid M. 1996. Postharvest handling recommendations for cut tuberose, Perishables handling news letter. Journal of ISSUE. N., 88: 21-22.
28- Senaratna T., Touchell D., Bunn E., and Dixon K. 1999. Acetyl salicylic acid (Aspirin) and salicylic acid induce multiple stress tolerance in bean and tomato plants. Plant Growth Reg, 30: 157-161.
29- Serek M. 1992. Does salicylic acid affect the postharvest characteristics of Campanula catpatica? Gartenbauwissenschaft, 57: 112–114.
30- Uzunova A.N., and Popova L.P. 2000. Effects of salicylic acid on leaf anatomy and chloroplast ultrastructure of barley plant. Photosynthetica, 38: 243-250.
31- Van S.C.E., Posthuma A., De Jeu M.J., and Jacobsen E. 1996. Plant regeneration through somatic mbryogenesis from callus induced on immature embryos of Alstroemria spp. L. Plant Cell Reports, 15: 377-380.
32- Wilkins H. 2000. Basic considerations for the postharvest care of cut flowers. HortScience, 38: 85-92.
33- Zamani S., Kazemi M., and Aran A. 2011. Postharvest life o Rose flowers as affected by salicylic acid and glutamine. Applied Sciences, 12(9): 1621-1624.