گیاهان دارویی
محدثه شمس الدین سعید؛ محمود رمرودی
چکیده
بیوچار به عنوان منبع کربن آلی و اصلاح کننده خاک، در کشاورزی مورد توجه است و خصوصیات آن تحت تاثیر دمای پیرولیز قرار میگیرد. در پژوهش حاضر جهت تهیه بیوچار، مخلوط کود گاوی و گوسفندی به مدت چهار ساعت در دما 300، 400، 500 و 600 درجه سانتیگراد، پیرولیز شد. سپس با هدف ارزیابی تاثیر بیوچار حاصل از دماهای مختلف پیرولیز (صفر، 300، 400، 500 و 600 درجه سانتیگراد) ...
بیشتر
بیوچار به عنوان منبع کربن آلی و اصلاح کننده خاک، در کشاورزی مورد توجه است و خصوصیات آن تحت تاثیر دمای پیرولیز قرار میگیرد. در پژوهش حاضر جهت تهیه بیوچار، مخلوط کود گاوی و گوسفندی به مدت چهار ساعت در دما 300، 400، 500 و 600 درجه سانتیگراد، پیرولیز شد. سپس با هدف ارزیابی تاثیر بیوچار حاصل از دماهای مختلف پیرولیز (صفر، 300، 400، 500 و 600 درجه سانتیگراد) بر رشد گیاه همیشه بهار تحت شرایط تنش شوری (صفر، 4، 8 و 12 دسیزیمنسبرمتر)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر-کرمان، در سال 1398 اجرا گردید. با افزایش دمای پیرولیز به 600 درجه سانتیگراد، اسیدیته و هدایت الکتریکی بیوچار بهترتیب 16/29 و 60/37 درصد افزایش و عملکرد بیوچار (52/28 درصد) و چگالی ظاهری (48/10 درصد) آن کاهش یافت. محتوای خاکستر نیز 1/5 برابر شد. همچنین با افزایش شوری ارتفاع ساقه، تعداد و سطح برگ کاهش یافت. در تنش 12 دسیزیمنسبرمتر و دمای پیرولیز 600 درجه سانتیگراد، میزان پتاسیم و پرولین برگ افزایش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز در تیمار بیوچار دمای 600 درجه و تنش 8 و 4 دسیزیمنس برمتر مشاهده شد. درمجموع، شوری بیوچار مهمترین خصوصیات نامطلوب آن میباشد که با افزایش دمای پیرولیز این ویژگی منفی شدت مییابد، لذا توصیه برای استفاده از بیوچار در خاکهای شور نیازمند به مطالعات بیشتری میباشد. در پژوهش حاضر استفاده از بیوچار در شرایط تنش شوری تاثیر مثبت قابل ملاحظهای در ایجاد مقاومت در گیاه همیشه بهار و تحمل تنش شوری نداشت.
رحمن ابراهیم زاده آبدشتی؛ محمد گلوی؛ محمود رمرودی
چکیده
به منظور بررسی اثرات کودهای آلی و شیمیایی بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی چای ترش آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 10 تیمار و 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. تیمارها شامل: (T1) عدم مصرف کود (شاهد)، (T2) 300 کیلوگرم کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم در هکتار به نسبت 2:1:1، (T3) 20 تن کود گاوی در هکتار، (T4) 10 تن ...
بیشتر
به منظور بررسی اثرات کودهای آلی و شیمیایی بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی چای ترش آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 10 تیمار و 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. تیمارها شامل: (T1) عدم مصرف کود (شاهد)، (T2) 300 کیلوگرم کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم در هکتار به نسبت 2:1:1، (T3) 20 تن کود گاوی در هکتار، (T4) 10 تن کمپوست در هکتار، (T5) 5 تن ورمیکمپوست در هکتار، (T6) محلول پاشی اسید هیومیک به نسبت 5/1 در هزار، (T7) 50 درصد T2 + T6، (T8) 50 درصد T3 + T6، (T9) 50 درصد T4 +T6 و (T10) 50 درصد T5 + T6 بودند. نتایج نشان داد در اکثر صفات مورد بررسی اختلاف معنیداری بین تیمارهای اعمال شده و شاهد وجود داشت، به طوری که بیشترین مقدار ارتفاع و تعداد شاخههای جانبی و قطر ساقه در نتیجه کاربرد تیمار کودهای آلی توأم با اسید هیومیک (T8، T9 و T10) حاصل شد. تأثیر کود کمپوست توأم با اسید هیومیک (T9) بر وزنتر و خشک کاسبرگ (31/157، 69/22 گرم در بوته)، تعداد میوه در بوته، وزن میوه، تعداد دانه در بوته، و در مورد میزان آنتوسیانین، تأثیر کود گاوی توأم با اسید هیومیک (T8) نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد کودهای آلی در بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی چای ترش و همچنین در جهت پایداری تولید و حفظ محیط زیست تأثیر مثبتی داشته و به نظر میرسد کودهای آلی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشند.