مریم محمدیان؛ حامد کاوه
چکیده
باتوجه به حجم بالای ضایعات محصولات باغبانی و میوههای تازهبرش خورده، این تحقیق به منظور معرفی روشی مناسب برای نگهداری سیب تازه برشخورده با استفاده از اسانس گیاه دارویی رازیانه، ژلآلوئهورا و اعمال میدان مغناطیسی در دو دمای مختلف انجام گرفت. در این مطالعه اثر اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare L.) به همراه ژل آلوئهورا در 3 سطح صفر، ...
بیشتر
باتوجه به حجم بالای ضایعات محصولات باغبانی و میوههای تازهبرش خورده، این تحقیق به منظور معرفی روشی مناسب برای نگهداری سیب تازه برشخورده با استفاده از اسانس گیاه دارویی رازیانه، ژلآلوئهورا و اعمال میدان مغناطیسی در دو دمای مختلف انجام گرفت. در این مطالعه اثر اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare L.) به همراه ژل آلوئهورا در 3 سطح صفر، 10 و 25 میلیلیتر بر لیتر و دو میدان مغناطیسی صفر و 60 میلی تسلا در 3 تکرار و هر تکرار 6 تیمار در طی 7 روز و در 2 دمای 8 و 25 درجه سانتیگراد در ﻗﺎﻟـﺐ ﻓﺎﮐﺘﻮرﯾـﻞ ﺑـﺎ ﻃﺮح ﭘﺎﯾﻪ ﮐﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﯽ اﻧﺠـﺎم ﺷـﺪ، که درآن صفاتی از جمله کیفیت رنگ، SSC، pH، کاهش وزن فیزیولوژیک و میزان قهوهای شدن مورد بررسی قرار گرفت. تمام تیمارها به غیر از شاهد با ژل آلوئه ورا (Aloe vera) پوششدار شدند. نتایج نشان داد که وجود میدان مغناطیسی در همهی نمونههای تیمارشده با ژل آلوئهورا باعث کاهش تخریب، اکسیداسیون و حفظ شکل ظاهری برشهای سیب شد. وجود ژل آلوئهورا در همه حالات باعث کاهش هدر رفت آب و تغییر کمتر در وزن ثانویه شد. در نمونههای تیمار شده با سطوح مختلف اسانس رازیانه، رشد قارچ و باکتری در آنها دیده نشد ولی از نظر شکل ظاهری بسیار افت کیفیت و قهوهای شدن را به همراه داشت. در نمونههای موجود در دمای 8 درجه سانتیگراد و 25 درجه سانتیگراد هیچکدام رشد کپک و قارچ مشاهده نشد. از نظر ظاهری سیبهای تیمار شده با اسانس 25 میلیلیتر در لیتر، اکسیده و بازارپسندی خود را از دست دادند. استفاده از تیمار آلوئهورا به تنهایی و بدون اسانس به همراه میدان مغناطیسی 60 میلیتسلا بهترین تیمار مشخص شد. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، اعمال اسانس رازیانه که خواص آنتیاکسیدانی دارد با غلظت کمتر برای جلوگیری از رشد قارچ و باکتری مفید بوده اما از نظر حفظ شکل ظاهری و کاهش تخریبی بافت و اکسید شدن مناسب نیست و باعث اکسید شدن سریعتر آن میشود. ژلآلوئهورا در همه تیمارها باعث حفظ آب میوه و مانع کاهش وزن شد. با این وجود استفاده از ژل آلوئهورا و میدان مغناطیسی برای حفظ شکل ظاهری میوه سیب بسیار مفید است و قابلیت استفاده در این صنعت را دارا میباشد.
صفیه وطن دوست جرتوده؛ غلامحسین داوری نژاد؛ علی تهرانی فر؛ حامد کاوه
چکیده
چکیده
بمنظور بررسی اثرات عوامل هورمون ایندول بوتیریک اسید، ترکیب آن با نفتالین استیک اسید و محل قلمه گیری از روی شاخه بر روی ریشه زایی سه رقم گلابی نطنز، سبری و شکری، آزمایشاتی در اسفند ماه سال 1386 و بهمن ماه 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. در این آزمایشات از درختان گلابی پیوند شده برروی پایه کوئینز بعنوان گیاه ...
بیشتر
چکیده
بمنظور بررسی اثرات عوامل هورمون ایندول بوتیریک اسید، ترکیب آن با نفتالین استیک اسید و محل قلمه گیری از روی شاخه بر روی ریشه زایی سه رقم گلابی نطنز، سبری و شکری، آزمایشاتی در اسفند ماه سال 1386 و بهمن ماه 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. در این آزمایشات از درختان گلابی پیوند شده برروی پایه کوئینز بعنوان گیاه مادری برای تهیه قلمه استفاده شد. با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اثرات دو عامل شامل غلظتهای مختلف هورمون ایندول بوتیریک اسید در 4سطح همراه با ترکیب آن با نفتالن استیک اسید و محل قلمه گیری در دو سطح سر شاخه و بن شاخه از روی شاخه در ریشه دار شدن قلمههای چوبی سه رقم گلابی ذکر شده در دو سال متوالی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش سال اول نشان داد که ایندول بوتیریک اسید با غلظت 3 قسمت در میلیون در رقم نظنز بطور معنی داری موجب افزایش درصد ریشه زایی، طول و تعداد ریشه در قلمههای سر شاخه و درصد ریشه زایی و طول ریشه در قلمههای بن شاخه رقم نطنز می شود. در قلمههای بن شاخه تیمار 3 قسمت در میلیون ایندول بوتیریک اسید بهمراه 100 قسمت در میلیون نفتالین استیک اسید باعث کاهش ریشه زایی نسبت به شاهد شد.تیمارهای هورمونی منجر به ایجاد کالوس و ریشه زایی در ارقام سبری و شکری نگردید.نتایج آزمایش در سال دوم نیز مشخص نمود که قلمههای بن شاخه رقم سبری فقط در غلظت 500 میلی گرم در لیتر IBA، 40 درصد کالوس تولید کردند. همچنین مشخص شد که تیمار 100 میلی گرم در لیتر IBA برای رقم نطنز منجر به ریشه زایی حدود 75 درصد قلمهها می شود. بیشترین میزان برای صفات تعداد و طول ریشه برای رقم نطنز در این غلظت مشاهده شد.
واژههای کلیدی: خود ریشه، نطنز، سبری، شکری، ایندول بوتیریک اسید، قلمه