جعفر نباتی؛ الهه برومند رضا زاده؛ محمد زارع مهرجردی؛ محمد کافی
چکیده
هدف این مطالعه استفاده از منابع نوری مختلف در راستای کاهش مصرف انرژی برای تولید گیاهچههای سیبزمینی در شرایط درون شیشه و اثر آن بر تولید ریزغده در گلخانه بود. مطالعه با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با شش تکرار در شرایط درون شیشه و چهار تکرار در گلخانه انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل ارقام سیبزمینی (آگریا ...
بیشتر
هدف این مطالعه استفاده از منابع نوری مختلف در راستای کاهش مصرف انرژی برای تولید گیاهچههای سیبزمینی در شرایط درون شیشه و اثر آن بر تولید ریزغده در گلخانه بود. مطالعه با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با شش تکرار در شرایط درون شیشه و چهار تکرار در گلخانه انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل ارقام سیبزمینی (آگریا و ساوالان) و طیفهای مختلف نور (قرمز، آبی، ترکیبی آبی- قرمز و نور سفید) با استفاده از دیودهای ساطع کننده نور و نور فلورسنت بود. نتایج نشان داد که طیف قرمز موجب افزایش ارتفاع گیاهچه در شرایط درون شیشه شد. طیف سفید و قرمز به ترتیب بیشترین و کمترین سطح برگ را در شرایط درون شیشه تولید کردند. کمترین تعداد گره در گیاهچه در طیف قرمز و بیشترین تعداد گره در طیف سفید مشاهده شد. بیشترین و کمترین فاصله میانگره به ترتیب مربوط به طیف قرمز و آبی بود. رقم آگریا نسبت به فونتانه از ارتفاع بوته بیشتری برخوردار بود از طرف دیگر رقم ساوالان سطح برگ بیشتری نسبت به آگریا تولید کرد. نتایج حاصل از بررسی گلخانهای نشان داد که شرایط رشدی گیاهچهها از نظر طیفهای مختلف نوری قبل از انتقال به گلخانه، تأثیری بر تعداد ریزغده تولیدی نداشت اما وزن ریزغده در گیاهچههای رشد یافته در طیف قرمز کمتر از سایر تیمارها بود. بهطور کلی استفاده از دیودهای ساطع کننده نور میتواند بهعنوان منبع نوری مناسب، با صرفهجویی در مصرف انرژی، گیاهچههایی قابل رقابت با نور فلورسنت در شرایط درون شیشه تولید کند.
سعید خانی نژاد؛ حمیدرضا خزاعی؛ جعفر نباتی؛ محمد کافی
چکیده
سیب زمینی یکی از پر تولیدترین محصولات کشاورزی و از منابع غذایی با ارزش در کشورهای در حال توسعه میباشد. قارچهای میکوریزا نیز همزیست با ریشه اغلب گیاهان زراعی بوده و سبب بهبود در رشد و عملکرد آنها میشوند. در این راستا مطالعهای به منظور بررسی تأثیر گونههای مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد ارقام سیبزمینی انجام شد. آزمایش به صورت ...
بیشتر
سیب زمینی یکی از پر تولیدترین محصولات کشاورزی و از منابع غذایی با ارزش در کشورهای در حال توسعه میباشد. قارچهای میکوریزا نیز همزیست با ریشه اغلب گیاهان زراعی بوده و سبب بهبود در رشد و عملکرد آنها میشوند. در این راستا مطالعهای به منظور بررسی تأثیر گونههای مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد ارقام سیبزمینی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار (هفت گونه قارچ میکوریزا (G. mosseae،G. intraradices ، G. fasciculatum،G. versiform ، G. claroideum ، G. caledonium، A. longula) و تیمار شاهد ) و دو رقم سیبزمینی آگریا و فونتانه در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد از نظر تعداد غده و مقدار فسفر اندام هوایی بین دو رقم آگریا و فونتانه تفاوت معنیداری وجود نداشت اما سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و وزن کل غدهها در رقم فونتانه بیشتر از آگریا بود. تیمار شاهد و قارچهای A. longula به ترتیب کمترین (22 و 21 گرم) و گونههای G.intraradices، G. mosseaeو G. versiform به ترتیب بیشترین (60، 54 و 51 گرم) وزن غده را داشتند. قارچ G. mosseae در هر دو رقم آگریا و فونتانه تولید غده بالاتری (سه غده) داشت. متوسط وزن غده نیز در سیبزمینیهای تیمار شده با گونه G. versiform بیشتر از سایر تیمارها بود. گیاه میکوریزا توانایی جذب فسفر بالاتری را نسبت به گیاه غیر میکوریزا نشان داد.